TIRAMISU(*podigni me*,*uzdigni me*)

subota, 04.06.2016.


Znamo da je tiramisu talijanski desert.Za nas možda malo neobično nikako ga se ne smije svrstati u kolače.Kod njih su kolači nešto drugo,a ovo je desert i red je da poštujemo kako susjedi kažuyes

Ovo je orginalni recept iz prekrasnog gradića Acqui Terme,gradić sa ne brojenim fontanama od minijaturnih, veličine boce,do onih veličine manjeg trga.Nalazi se u regiji Pijemont,ima 20 500stanovnika,mali raj.











OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

mascarpone

piškote

kava








POTREBENE NAMIRNICE:

4 ili 5 jaja

5 velikih žlica šećera

50 dkg mascarponea (500 gr)

piškote

kuhana kava,pošećerena s malo mlijeka



Za dobar tiramisu važan je izbor piškota i kakva se kava koristi i koliko.Naše piškote baš i nisu dobre,idealne su piškote koje
su na slici,talijanske su i mogu se svugdje kupiti.


Prvo sam skuhala pošećerenu kavu (ne nescaffe ili neku drugu instant kavu),najobičniju kavu,ne prejaku.Ostavila sam ju da se ohladi.U kavi ne smije biti taloga.Na cjediljku sam stavila duplo kuhinjski ručnik.On mi je služio kao filter,procijedila sam kavu.





U procijeđenu kavu stavila sam dvije velike žlice mlijeka.





Koristila sam svježa jaja,poznatog porijekla.Jaja sam razdijelila,od bjelanjaka sam napravila snijeg,a žumanjke sam pjenasto izmiksala zajedno sa šećerom.Ako su jaja sitna potrebno je 5 komada,ja sam imala dosta krupna i upotrijebila sam četiri da krema ne bude rijetka.




U izmiksane žumanjke sa šećerom dodavala sam po malo mascarponea,ne sve od jednom.Izmiješala sam u glatku kremu.





Isto sam ponovila sa snijegom od bjelanjaka.Dodavala sam ih po malo u mješavinu žumanjaka i mascarponea,miješala lagano pjenjačom da dobijem čvrstu kremu (ne mikserom,krema će se razrijediti).






U posudu sam složila red piškota namočenih u kavu,ne previše jer će tiramisu biti mljeckav,a ne ni premalo jer će piškote biti
suhe.Ja sam umočila pola piškote (vodoravno) kratko.dio koji nije bio umočen stavljala sam prema dolje u posudu.Na piškote sam stavila polovinu kreme i zagladila ju.Ponovila sam postupak s piškotama i kavom na njih stavila drugu polovinu kreme,zagladila ju i stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Tiramisu treba imati fini,nježni okus kave,kava ne smije dominirati.





Hladan tiramisu sam kroz sito obilno posula čokoladom u prahu.





Hladan tiramisu sam izrezala i znate što je uslijedilo ? UŽIVANJEfino





Debljinu deserta odredite sami,može biti i tanji,zato nisam pisala količinu piškota.U ovakvom pakovanju imate dovoljno za bilo koju veličinu.U jednoj vrećici su 4 vrećice nisam baš sigurna dali 10 ili 12 komada.

Meni je ovakav tiramisu fantastičan,ako umjesto bjelanjaka stavljate vrhnje to više nije tiramisu i okus nije ni sličan.





UŽIVAJTEnjamifino

Oznake: desert, piškote, mascarpone, kava

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.