CRVENKAPICA
srijeda, 18.05.2016. Kolač od svježeg sira.
U ovoj priči vuk nije pojeo bakicu,ali smo mi pojeli Crvenkapicu
OSNOVNI SASTOJCI:
svježi sir
slatko vrhnje
jaja
šećer
maslac ili margarin
brašno
kompot od višanja
POTREBNE NAMIRNICE:
biskvit:
5 jaja
20 dkg (200gr) šećera
10 (100gr) maslaca ili margarina
1 kiselo vrhnje (2 dcl , 200ml)
15 dkg (150 gr) brašna
prašak za pecivo
krema:
50 dkg (500gr) svježeg sira
7,5 dcl (750 ml) slatkog vrhnja
10 dkg (100 gr) šećera
2 vanil šećera
5 listića želatine
za prelijev:
4 dcl (400ml) soka od višanja iz kompota
3-4 žlice šećera
2 vrećice crvenog prelijeva za torte (može i prozirni)
1 kompot od višanja
Izvagala sam sve potrebne sastojke.Brašno pomiješala s praškom za pecivo,razdijelila jaja.Lim za pečenje namazala
margarinom i pobrašnila ga.Uključila sam pećnicu da mi se zagrije (180 stupnjeva),stavite višnje da se ocijede.
1. U bijelanjke sam stavila prstohvat soli i napravila snijeg (ako najprije napravite snijeg malo si ubrzate,metlice miksera
na kojima ima malo snijega smiju u žumanjke,a metlice od žumanjaka ne smiju u bjelanjke jer se onda ne može napraviti snijeg)
2. i 3.U žumanjke sam stavila šećer i vanil šećer i pjenasto izmiksala
4. i 5. U mješavinu jaja i šećera dodala sam kiselo vrhnje i margarin (ja koristim margarin za kuhanje i kolače,meni je po
okusu nešto između maslaca i margarina),također pjenasto izmiksala.(Ostat će male mrvice ali to ne smeta)
6.i 7. Kroz sito sam postepeno dodavala brašno s praškom za pecivo i umiješala silikonskom lopaticom.
8. i 9. Na kraju sam u dobivenu smjesu dodala snijeg od bjelanjaka i umiješala lopaticom da mi ne ostanu grudice snijega.
Biskvitnu masu sam ulila u lim za pečenje ,zapekla ga nekoliko minuta,po njemu rasporedila višnje (višanja možete staviti koliko želite) i vratila ga u pećnicu da se do kraja ispeče (20-ak min,probajte s čačkalicom,ako je čačkalica čista kad ju izvadite iz biskvita,pečen je)
Dok se biskvit hladio u plehu pripremila sam kremu od sira.Želatinu sam namočila u hladnu vodu da nabubri (10-ak min.),
ocijedila ju i stavila u malo slatkog vrhnja.Stavila na vatru i rastopila uz miješanje (nesmije zakuhati jer tada gubi moć želiranja)
U sir sam dodala vanil šećer,šećer i rastopljenu želatinu.
Izmiksala sam sir sa šećerom i želatinom,miksala sam dok se šećer nije otopio.Od slatkog vrhnja sam napravil šlag.U sir sam postepeno dodavala šlag miješajući lopaticom,kružno odozdo prema gore.Kad sam umiješala sav šlag i više nije bilo grudica šlaga,sve je bilo jednolično,krema je bila gotova.
Biskvit se ohladio,nanijela sam na njega kremu,poravnala ju i napravila prelijev.Pomiješala sam šećer i prah za prelijev,dodala malo soka i razmutila da nema grudica praha.Prelijev sam skuhala u soku od višanja iz kompota.Prelijev ne smije zakuhati.
(Upute su na vrećici praha za prelijev).Ostavila sam ga da se kratko prohladi,minutu-dvije i prelila preko kreme.
Kolač sam dobro ohladila,izrezala i poslužila mom društvu
Oznake: svježi sir, slatko vrhnje, višnje, desert
šapni glasno (0) * ispiši * #
Rolada od maka s višnjama
subota, 02.04.2016.OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
mak
slatko vrhnje
višnje
POTREBNI SASTOJCI:(biskvit)
5 jaja
5 velikih žlica šećera
4 velike žlice vrhom pune mljevenog maka
2 velike žlice brašna
1/2 praška za pecivo
1/2 male žličice cimeta
3 velike žlice vode
(nadjev)
2,5 dcl slatkog vrhnja(250ml)
1 dcl mlijeka(100 ml)
150 grama višanja iz kompota
1 šlagfix (po Vašoj želji)
Za ovu roladu nisam koristila vagu,sve sam mjerila žlicom.
.
Izmjerila sam sve suhe sastojke (mak,brašno,prašak za pecivo i cimet).
Maka sam stavljala više nego brašna (kao što se vidi na slici).Sastojke sam pomiješala.
Cijela jaja sam izmiksala , dodavala sam žlicu po žlicu šećera,nakon druge žlice šećera ulila sam jednu žlicu hladne vode,
a dvije nakon zadnje žlice šećera.Miksala sam dok nije postalo pjenasto.
U dobivenu smjesu dodavala sam žlicu po žlicu suhih sastojaka i lagano miješala silikonskom lopaticom (može i kuhačom).
Često se dogodi da suhi sastojci "sjednu" na dno posude,zbog toga ne miješam u krug vodoravno, nego odozdo prema gore..
Papir za pečenje izrezala sam u veličini lima za pečenje (32x34cm).Stranice lima namazala sam margarinom,a dno samo na
uglovima da se papir prilijepi za lim.Stranice sam pobrašnila da se biskvit tijekom pečenja odvoji od lima.Pećnicu sam predhodno
zagrijala na 180 stupnjeva.U lim sam izlila pripremljenu smjesu i ravnomjerno ju rasporedila.
Biskvit sam pekla 15 min u pećnici s ventilatorom (ako je pećnica bez ventilatora potrebno ga je peći 5 min. duže.(Kad vidite
da se biskvit odvojio od stranica lima za pečenje gotov je.)Dok se biskvit pekao pripremila sam suhu kuhinjsku krpu,na nju sam
stavila papir za pečenje.Pečen biskvit sam okrenula na krpu s papirom i odvojila papir na kom se pekao.
Biskvit sam urolala zajedno s krpom i papirom za pečenje i ostavila da se kratko ohladi.Kad se malo ohladio odmotala sam
ga i tada pažljivo urolala bez krpe i ostavila da se ohladi potpuno.
Dok se biskvit hladio pripremila sam tučeno slatko vrhnje.Vrhnje mora biti hladno.Miksala sam ga dok nije postalo toliko
čvrsto da nije moglo kliziti niz stjenke posude za miksanje.(Ako stavljate šlagfix stavite ga kad se vrhnje zapjeni).
U tako izmiksano vrhnje stavila sam 1 dcl mlijeka da bi vrhnje bilo manje masno,lakše,nježnije.Mlijeko nisam stavila sve
odmah nego sam ga dodavala trećinu po trećinu.Kad sam nalila prvu trećinu tučeno vrhnje se razrijedilo,miksala sam do
čvrstoće kakva je bila prije dodavanja mlijeka,postupak sam ponovila dok nisam potrošila sve mlijeko.
Biskvit sam razmotala na kuhinjskoj krpi,namazala ga tučenim vrhnjem 1,5 do 2 cm,posložila višnje,može i više višanja,
mogu i svježe višnje,samo izvadite koštice.
Pažljivo sam urolala biskvit s vrhnjem i višnjama pazeći da ne oštetim vanjsku kožicu biskvita i da bude dovoljno čvrsta
rolada.
MP
Oznake: mak, slatko vrhnje, višnje
šapni glasno (0) * ispiši * #