TAŠKICE S PEKMEZOM

petak, 10.06.2016.


Kod mene okus djetinjstva i bakine kuhinje.Bake već jako dugo nema.cry




OSNOVNI SASTOJCI:

brašno

jaja

voda

pekmez od šljiva

vrhnje

mak

prezle (krušne mrvice)







POTREBNE NAMIRNICE:

50 dkg brašna (500 gr)

1/2 desertne žlice soli

1 žumanjak

1 cijelo jaje

1,5-2 dcl mlake vode (150-200ml vode) ovisi o veličini jajeta

pekmez od šljiva



mak,prezle (krušne mrvice) i vrhnje po želji



1. U zdjelu sam stavila brašno, sol i promiješala da se sol rasporedi po brašnu.
2. U brašnu sam napravila udubljenje.
3.U udubljenje sam stavila žumanjak.
4.Žumanjku sam dodala cijelo jaje.
5.Ulila sam toplu vodu (ako je vruća jaje će se skuhati),najprije 150 ml (1,5 dcl).kasnije ću vidjeti dali treba još vode.






1. Najprije sam vilicom izmiješala jaje,žumanjak i vodu (kao kad se pravi omlet).Nastavila sam miješati vilicom umiješavajući po
malo brašna.
2.Kad je smjesa postala tvrda nastavila sam mijesiti rukom.
3.Mijesila sam dok tijesto nije pokupilo sve brašno.
4.Tijesto sam stavila na podlogu za miješenje i mijesila ga dok nisam dobila jednoličnu masu.Nesmije biti jako tvrdo.
5.Još sam ga kratko mijesila i oblikovala lopticu.
6.Lopticu od tijesta zamotala sam u prijanjajuću foliju i ostavila da "odmara" 30 minuta.







Tijesto se "odmorilo" (odmoreno tijesto se puno lakše valja,svilenkasto je).Podlogu sam malo pobrašnila,izvadila tijesto iz folije,
malo ga stanjila rukom.Tijesto sam isto pobrašnila i razvaljala cca 3 mm.ne smije biti pretanko.





Sve dalje je igranje,pustite mašti na volju,ja tako radimyes
Izrezala sam trake širine 10 cm,na podjednake razmake stavila pekmez (ja stavljam puno).Rub tijesta sam lagano namazala vodom da se tijesto bolje prilijepi.Tijesto sam preklopila i prstima mu stisnula rub.Hrpice gdje je pekmez dobro se vide,između njih sam čvrsto stisnula prstom da se tijesto prilijepi.Po tragu od prsta sam rezala taškice okomito okrenutim tanjurom,da se još bolje
zalijepi tijesto za tijesto.Tako je rezala moja baka.





Sljedeće sam pravila s modlicom za "školjkice"(tako se kod mene zovu ti kolačići yes)Izabrala sam modlicu promijera 10 cm.
S donjom stranom modlice sam izrezala tijesto,zatim tijesto stavila na gornju stranu modlice,u sredinu sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,modlicu zatvorila,malo jače stisnula i ova poluokrugla taškica je gotova.






Treće sam vadila čašom,isto približno 10 cm promijera.Na izrezani krug sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,ali ne točno na sredinu,nego malo više na onu stranu koju neću preklapati.Rub sam lagano namazala vodom,preklopila krug na pola.Najprije
sam rub stisnula prstima,a zatim vilicom.(Vilicom samo zbog izgleda,meni su takve lijepe)





Sve taškice su gotove.Stavila sam vodu za kuhanje taškica,malo ju posolila i stavila ulja da se taškice ne zalijepe jedna za drugu.Ne stavljam sve taškice od jednom da se kuhaju jer je veća mogućnost da se potrgaju i treba više vremena da se skuhaju.
Stavila sam dio taškica i kuhala ih 15 minuta,jednu sam izvadila ako je taškica kuhana tijesto je mutno prozirni,ako ima imalo bijelog tijesta ostavite taškice da se još kuhaju,povremeno ih pažljivo promiješam.





Taškice su kuhane.Prve sam napravila sa preljevom od vrhnja,U hladno ulje stavila sam kiselo vrhnje,malo posolila,kratko prokuhala i prelila taškice.Koristim vrhnje s dosta mliječne masnoće.(Ovakve voli moj sin).





Druge sam napravila sa prezlama (krušnim mrvicama).Na ulje sam stavila prezle,kad su porumenile dodala sam kuhane taškice
i promiješala,ako hoćete da se primi više prezla podlijte s malo vode u kojoj su se taškice kuhale,pričekajte da voda ukuha i da se prezle ponovo zahrskave.Ove taškice su unutra mekane,a izvana hrskave.





Treće sam napravila s makom.U posudu sam stavila kockicu maslaca,kad se maslac rastopio dodala sam mak i kratko ga popržila.Dolila sam mlijeko,da mak ne bude "živ".Kad je mlijeko ukuhalo ,probala sam da li je mak kuhan.U kuhani mak stavila sam kuhane taškice i promiješala ih da se oblože makom.





Četvrte taškice sam zapekla.Kuhane tašlice sam stavila na vruće ulje,zapekla ih s obadvije strane.Dolila sam vodu u kojoj su se taškice kuhale,toliko vode da ih prekrije.Kad je voda skroz ukuhala stavila sam taškice na tanjur i polila ih umakom koji je ostao u tavi.Masnoću sam odlila ,a umak stavila na taškice,mirisom podsjećaju na svježe pečen domaći pekmez.One su djelomično hrskave,djelomično mekane.






Možda se i Vama jedne od ovih taškica svide.Probajte yesfino


Oznake: brašno, voda, pekmez, mak, vrhnje, prezle

Rolada od maka s višnjama

subota, 02.04.2016.




OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

mak

slatko vrhnje

višnje




POTREBNI SASTOJCI:(biskvit)

5 jaja

5 velikih žlica šećera

4 velike žlice vrhom pune mljevenog maka

2 velike žlice brašna

1/2 praška za pecivo

1/2 male žličice cimeta

3 velike žlice vode


(nadjev)

2,5 dcl slatkog vrhnja(250ml)

1 dcl mlijeka(100 ml)

150 grama višanja iz kompota

1 šlagfix (po Vašoj želji)




Za ovu roladu nisam koristila vagu,sve sam mjerila žlicom.
.

Izmjerila sam sve suhe sastojke (mak,brašno,prašak za pecivo i cimet).



Maka sam stavljala više nego brašna (kao što se vidi na slici).Sastojke sam pomiješala.




Cijela jaja sam izmiksala , dodavala sam žlicu po žlicu šećera,nakon druge žlice šećera ulila sam jednu žlicu hladne vode,
a dvije nakon zadnje žlice šećera.Miksala sam dok nije postalo pjenasto.






U dobivenu smjesu dodavala sam žlicu po žlicu suhih sastojaka i lagano miješala silikonskom lopaticom (može i kuhačom).
Često se dogodi da suhi sastojci "sjednu" na dno posude,zbog toga ne miješam u krug vodoravno, nego odozdo prema gore..





Papir za pečenje izrezala sam u veličini lima za pečenje (32x34cm).Stranice lima namazala sam margarinom,a dno samo na
uglovima da se papir prilijepi za lim.Stranice sam pobrašnila da se biskvit tijekom pečenja odvoji od lima.Pećnicu sam predhodno
zagrijala na 180 stupnjeva.U lim sam izlila pripremljenu smjesu i ravnomjerno ju rasporedila.




Biskvit sam pekla 15 min u pećnici s ventilatorom (ako je pećnica bez ventilatora potrebno ga je peći 5 min. duže.(Kad vidite
da se biskvit odvojio od stranica lima za pečenje gotov je.)Dok se biskvit pekao pripremila sam suhu kuhinjsku krpu,na nju sam
stavila papir za pečenje.Pečen biskvit sam okrenula na krpu s papirom i odvojila papir na kom se pekao.





Biskvit sam urolala zajedno s krpom i papirom za pečenje i ostavila da se kratko ohladi.Kad se malo ohladio odmotala sam
ga i tada pažljivo urolala bez krpe i ostavila da se ohladi potpuno.




Dok se biskvit hladio pripremila sam tučeno slatko vrhnje.Vrhnje mora biti hladno.Miksala sam ga dok nije postalo toliko
čvrsto da nije moglo kliziti niz stjenke posude za miksanje.(Ako stavljate šlagfix stavite ga kad se vrhnje zapjeni).






U tako izmiksano vrhnje stavila sam 1 dcl mlijeka da bi vrhnje bilo manje masno,lakše,nježnije.Mlijeko nisam stavila sve
odmah nego sam ga dodavala trećinu po trećinu.Kad sam nalila prvu trećinu tučeno vrhnje se razrijedilo,miksala sam do
čvrstoće kakva je bila prije dodavanja mlijeka,postupak sam ponovila dok nisam potrošila sve mlijeko.






Biskvit sam razmotala na kuhinjskoj krpi,namazala ga tučenim vrhnjem 1,5 do 2 cm,posložila višnje,može i više višanja,
mogu i svježe višnje,samo izvadite koštice.






Pažljivo sam urolala biskvit s vrhnjem i višnjama pazeći da ne oštetim vanjsku kožicu biskvita i da bude dovoljno čvrsta
rolada.









MP

Oznake: mak, slatko vrhnje, višnje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.