NARAVNI ODREZAK

subota, 18.06.2016.

Nekada je ovo bilo omiljano jelo mog sina kiss





OSNOVNE NAMIRNICE:

svinjski ili juneći odresci

brašno

češnjak

malo vrhnja







80 dkg svinjetine ili junetine (800 gr)

masnoća za pečenje (ulje,mast po vlastitom izboru)

1 velika žlica brašna

1 velika žlica sjeckanog lista peršina

1 velika žlica kiselog vrhnja

7 dcl vode (700 ml)

2 češnja češnjaka

sol

biber

(Ovo je količina za 4 osobe)


Odrezak sam stavila između dvije folije i istukla ga batićem za meso (ne pretanko).S jedne strane sam ga pobiberila,a s druge posolila.Začinjene odreske sam ostavila da odstoje 10-ak minuta.







S jedne strane sam odrezak pobrašnila.U tanjur sam stavila brašno,u brašno odrezak i po gornjoj strani "tapkala" rukom da primi što više brašna.Odrezak sam pobrašnila s one strane s koje je bio posoljen.





U tavu za pečenje nalila sam ulje (toliko ulja da prekrije dno tave,količina ovisi o veličini tave u kojoj se peče).Moja tava je promjera 24 cm i stavila sam 1 dcl ulja (100 ml).Ulje sam stavila na vatru,pričekala da se zagrije (provijerim tako da u ulje stavim malo brašna,ako se odmah zapjeni dovoljno je vruće).U vruće ulje stavljala sam odreske okrećući stranu s brašnom prema dolje.
Kad odrezak s gornje strane "pobijeli" strana sa brašnom bi trebala porumeniti,provjerim ako nije ostavim dok donja strana ne porumeni.Odreske okrenem da porumene i s druge strane.Odresci se ne smiju preklapati pa sam pekla na dva puta.Odreske koji su bili pečeni stavila sam na tanjur i stavila peći ostatak.Kad su bili pečeni i njih sam stavila na tanjur.







U masnoću u kojoj se peklo meso dodala sam veliku žlicu brašna,promiješala kratko ostavila na varti da brašno porumeni i uklonila s vatre.U tavu sam posložila pečeno meso.Vratila ga na vatru i odmah zalila sa 5 dcl hladne vode (500 ml).Smanjila sam vatru i ostavila da lagano kuha.





Više od pola tekućine je ukuhalo i umak se zgusnuo.Protisnula sam dva češnja češnjaka (može i sitno narezan ili nariban),
promiješala i ostavila kratko da se češnjak propirja.Dolila sam 2 dcl vode (200 ml) i ponovo ostavila da kuha na laganoj vatri,da
meso skroz omekša.






Umak je postigao gustoću kakvu sam željela,dodala sam žlicu usitnjenog peršunovog lista,pažljivo promiješala,da ne
"potrgam" odreske.Ostavila sam na vatri dok nisam pripremila vrhnje.





U zdjelicu sam stavila vrhom punu veliku žlicu kiselog vrhnja sa visokim postotkom mliječne masnoće (može i vrhnje za kuhanje ili vrhnje s malo masnoće),mi volimo ovako.U vrhnje sam dodala dvije do tri žlice umaka i dobro izmiješala.Dodavanjem
vrućeg umaka vrhnje temperiramo i tako izbijegnemo da se zgruša kad ga stavimo u umak.





Vrhnje sam dodala umaku i mesu,ugasila vatru i pažljivo promiješala.Naravni odrezak je gotov.Meni najbolja kombinacija je s pire krumpirom.Na tanjur sam stavila pire,odreske,umak i posula s malo sitno sjeckanog lista peršuna.





Ako se odlučite probati,mislim da se nećete razočaratiyes



Oznake: svinjski ili juneći odrezak, češnjak, vrhnje, sjeckani list peršuna

TAŠKICE S PEKMEZOM

petak, 10.06.2016.


Kod mene okus djetinjstva i bakine kuhinje.Bake već jako dugo nema.cry




OSNOVNI SASTOJCI:

brašno

jaja

voda

pekmez od šljiva

vrhnje

mak

prezle (krušne mrvice)







POTREBNE NAMIRNICE:

50 dkg brašna (500 gr)

1/2 desertne žlice soli

1 žumanjak

1 cijelo jaje

1,5-2 dcl mlake vode (150-200ml vode) ovisi o veličini jajeta

pekmez od šljiva



mak,prezle (krušne mrvice) i vrhnje po želji



1. U zdjelu sam stavila brašno, sol i promiješala da se sol rasporedi po brašnu.
2. U brašnu sam napravila udubljenje.
3.U udubljenje sam stavila žumanjak.
4.Žumanjku sam dodala cijelo jaje.
5.Ulila sam toplu vodu (ako je vruća jaje će se skuhati),najprije 150 ml (1,5 dcl).kasnije ću vidjeti dali treba još vode.






1. Najprije sam vilicom izmiješala jaje,žumanjak i vodu (kao kad se pravi omlet).Nastavila sam miješati vilicom umiješavajući po
malo brašna.
2.Kad je smjesa postala tvrda nastavila sam mijesiti rukom.
3.Mijesila sam dok tijesto nije pokupilo sve brašno.
4.Tijesto sam stavila na podlogu za miješenje i mijesila ga dok nisam dobila jednoličnu masu.Nesmije biti jako tvrdo.
5.Još sam ga kratko mijesila i oblikovala lopticu.
6.Lopticu od tijesta zamotala sam u prijanjajuću foliju i ostavila da "odmara" 30 minuta.







Tijesto se "odmorilo" (odmoreno tijesto se puno lakše valja,svilenkasto je).Podlogu sam malo pobrašnila,izvadila tijesto iz folije,
malo ga stanjila rukom.Tijesto sam isto pobrašnila i razvaljala cca 3 mm.ne smije biti pretanko.





Sve dalje je igranje,pustite mašti na volju,ja tako radimyes
Izrezala sam trake širine 10 cm,na podjednake razmake stavila pekmez (ja stavljam puno).Rub tijesta sam lagano namazala vodom da se tijesto bolje prilijepi.Tijesto sam preklopila i prstima mu stisnula rub.Hrpice gdje je pekmez dobro se vide,između njih sam čvrsto stisnula prstom da se tijesto prilijepi.Po tragu od prsta sam rezala taškice okomito okrenutim tanjurom,da se još bolje
zalijepi tijesto za tijesto.Tako je rezala moja baka.





Sljedeće sam pravila s modlicom za "školjkice"(tako se kod mene zovu ti kolačići yes)Izabrala sam modlicu promijera 10 cm.
S donjom stranom modlice sam izrezala tijesto,zatim tijesto stavila na gornju stranu modlice,u sredinu sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,modlicu zatvorila,malo jače stisnula i ova poluokrugla taškica je gotova.






Treće sam vadila čašom,isto približno 10 cm promijera.Na izrezani krug sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,ali ne točno na sredinu,nego malo više na onu stranu koju neću preklapati.Rub sam lagano namazala vodom,preklopila krug na pola.Najprije
sam rub stisnula prstima,a zatim vilicom.(Vilicom samo zbog izgleda,meni su takve lijepe)





Sve taškice su gotove.Stavila sam vodu za kuhanje taškica,malo ju posolila i stavila ulja da se taškice ne zalijepe jedna za drugu.Ne stavljam sve taškice od jednom da se kuhaju jer je veća mogućnost da se potrgaju i treba više vremena da se skuhaju.
Stavila sam dio taškica i kuhala ih 15 minuta,jednu sam izvadila ako je taškica kuhana tijesto je mutno prozirni,ako ima imalo bijelog tijesta ostavite taškice da se još kuhaju,povremeno ih pažljivo promiješam.





Taškice su kuhane.Prve sam napravila sa preljevom od vrhnja,U hladno ulje stavila sam kiselo vrhnje,malo posolila,kratko prokuhala i prelila taškice.Koristim vrhnje s dosta mliječne masnoće.(Ovakve voli moj sin).





Druge sam napravila sa prezlama (krušnim mrvicama).Na ulje sam stavila prezle,kad su porumenile dodala sam kuhane taškice
i promiješala,ako hoćete da se primi više prezla podlijte s malo vode u kojoj su se taškice kuhale,pričekajte da voda ukuha i da se prezle ponovo zahrskave.Ove taškice su unutra mekane,a izvana hrskave.





Treće sam napravila s makom.U posudu sam stavila kockicu maslaca,kad se maslac rastopio dodala sam mak i kratko ga popržila.Dolila sam mlijeko,da mak ne bude "živ".Kad je mlijeko ukuhalo ,probala sam da li je mak kuhan.U kuhani mak stavila sam kuhane taškice i promiješala ih da se oblože makom.





Četvrte taškice sam zapekla.Kuhane tašlice sam stavila na vruće ulje,zapekla ih s obadvije strane.Dolila sam vodu u kojoj su se taškice kuhale,toliko vode da ih prekrije.Kad je voda skroz ukuhala stavila sam taškice na tanjur i polila ih umakom koji je ostao u tavi.Masnoću sam odlila ,a umak stavila na taškice,mirisom podsjećaju na svježe pečen domaći pekmez.One su djelomično hrskave,djelomično mekane.






Možda se i Vama jedne od ovih taškica svide.Probajte yesfino


Oznake: brašno, voda, pekmez, mak, vrhnje, prezle

ODRESCI U UMAKU OD BIBERA I PREZLA

srijeda, 11.05.2016.







OSNOVNI SASTOJCI:

svinjski ili juneći odresci

prezle (mrvice za pohanje)

biber u zrnu

vrhnje za kuhanje







POTREBNE NAMIRNICE:

80 dkg odrezaka (800 gr)

prezle po potrebi

ulje za prženje

5-7 dcl vruće vode (500-700 ml)

5 dcl vrhnja za kuhanje (500 ml)

0,5-1 dkg bibera u zrnu (5-10 gr)



Odreske sam posolila s obadvije strane.U posudu sam stavila prezle u njih dobro uvaljala odreske.Na kuhinjsku daščicu stavila sam prozirnu foliju i nju još posula prezlima na njih sam stavila odrezak koji je već bio uvaljan u prezle i još ga posipala
prezlama (da što više prezli ostane na odresku).Prekrila sam folijom i odreske istukla batićem za meso,istukla sam da se prezle što više utisnu u meso utisnu u meso.






U tavu sam nalila ulje (može i svinjska mast),zagrijala i pržila odreske samo da se zapeče i porumeni korica od prezla.
Nisam sve odreske stavljala istovremeno da mi ne rashlade ulje.Pečene odreske sam izvadila u posudu.






Izlila sam višak ulja u šalicu (nije pregorilo pa se može iskoristiti za nešto drugo),istovremeno sam u tavu vratila odreske i dodala biber u zrnu.Biber sam prosijala kroz sito da u umaku ne bude crnih mrvica.(U tavi sam ostavila malo masnoće i talog
od prezla.








Kad su se odresci ponovo zagrijali zalila sam ih sa vrućom vodom,pričekala da voda zakuha,smanjila vatru i ostavila da se odresci tako kuhaju sat i pol,dok skroz ne omekšaju.Nakon toga sam ulila vrhnje za kuhanje (stavite koliko želite da Vam umak bude gust),kratko prokuhala,probala da li je umak dovoljno slan.





Odreske sam poslužila uz domaće njoke od krumpirovog tijesta sa sirom.






Probajte možda Vam se svidi fino
Dobar tek želi Vam "Moja pregača"njami

Oznake: odresci, prezle, biber, vrhnje

TARTAR UMAK

srijeda, 04.05.2016.






OSNOVNI SASTOJCI:

majoneza

vrhnje

senf

kiseli krastavci

češnjak







POTREBNE NAMIRNICE:

dvije vrhom pune jušne žlice majoneze

jedna vrhom puna jušna žlica vrhnja s malo masnoće

1/2 desertne žličice senfa (srednje ljuti)

1 manji režanj češnjaka

3-4 mala krastavca (4-5 cm)

sol

bijeli biber

par kapi limunovog soka


U zdjelicu sam stavila majonezu i vrhnje.Koristim vrhnje sa malo masnoće da umak ne bude "težak".





Dodala sam senf.Na "sitni" dio ribeža izribala sam krastavce i češnjak.






Sastojke sam izmiješala,posolila,dodala 1/3 male žličice bijelog bibera i par kapi limuna.Sve zajedno još jednom dobro izmiješala,probala i stavila u hladnjak do posluživanja




.




.Najbolji umak ćete dobiti ako se vodite vlastitim ukusom,recept je samo nit vodilja.Tartar umak može se poslužiti uz pečeno meso,pohano meso,ribu,plodove mora i drugo.




Oznake: majoneza, vrhnje, kiseli krastavci

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.