NARAVNI ODREZAK

subota, 18.06.2016.

Nekada je ovo bilo omiljano jelo mog sina kiss





OSNOVNE NAMIRNICE:

svinjski ili juneći odresci

brašno

češnjak

malo vrhnja







80 dkg svinjetine ili junetine (800 gr)

masnoća za pečenje (ulje,mast po vlastitom izboru)

1 velika žlica brašna

1 velika žlica sjeckanog lista peršina

1 velika žlica kiselog vrhnja

7 dcl vode (700 ml)

2 češnja češnjaka

sol

biber

(Ovo je količina za 4 osobe)


Odrezak sam stavila između dvije folije i istukla ga batićem za meso (ne pretanko).S jedne strane sam ga pobiberila,a s druge posolila.Začinjene odreske sam ostavila da odstoje 10-ak minuta.







S jedne strane sam odrezak pobrašnila.U tanjur sam stavila brašno,u brašno odrezak i po gornjoj strani "tapkala" rukom da primi što više brašna.Odrezak sam pobrašnila s one strane s koje je bio posoljen.





U tavu za pečenje nalila sam ulje (toliko ulja da prekrije dno tave,količina ovisi o veličini tave u kojoj se peče).Moja tava je promjera 24 cm i stavila sam 1 dcl ulja (100 ml).Ulje sam stavila na vatru,pričekala da se zagrije (provijerim tako da u ulje stavim malo brašna,ako se odmah zapjeni dovoljno je vruće).U vruće ulje stavljala sam odreske okrećući stranu s brašnom prema dolje.
Kad odrezak s gornje strane "pobijeli" strana sa brašnom bi trebala porumeniti,provjerim ako nije ostavim dok donja strana ne porumeni.Odreske okrenem da porumene i s druge strane.Odresci se ne smiju preklapati pa sam pekla na dva puta.Odreske koji su bili pečeni stavila sam na tanjur i stavila peći ostatak.Kad su bili pečeni i njih sam stavila na tanjur.







U masnoću u kojoj se peklo meso dodala sam veliku žlicu brašna,promiješala kratko ostavila na varti da brašno porumeni i uklonila s vatre.U tavu sam posložila pečeno meso.Vratila ga na vatru i odmah zalila sa 5 dcl hladne vode (500 ml).Smanjila sam vatru i ostavila da lagano kuha.





Više od pola tekućine je ukuhalo i umak se zgusnuo.Protisnula sam dva češnja češnjaka (može i sitno narezan ili nariban),
promiješala i ostavila kratko da se češnjak propirja.Dolila sam 2 dcl vode (200 ml) i ponovo ostavila da kuha na laganoj vatri,da
meso skroz omekša.






Umak je postigao gustoću kakvu sam željela,dodala sam žlicu usitnjenog peršunovog lista,pažljivo promiješala,da ne
"potrgam" odreske.Ostavila sam na vatri dok nisam pripremila vrhnje.





U zdjelicu sam stavila vrhom punu veliku žlicu kiselog vrhnja sa visokim postotkom mliječne masnoće (može i vrhnje za kuhanje ili vrhnje s malo masnoće),mi volimo ovako.U vrhnje sam dodala dvije do tri žlice umaka i dobro izmiješala.Dodavanjem
vrućeg umaka vrhnje temperiramo i tako izbijegnemo da se zgruša kad ga stavimo u umak.





Vrhnje sam dodala umaku i mesu,ugasila vatru i pažljivo promiješala.Naravni odrezak je gotov.Meni najbolja kombinacija je s pire krumpirom.Na tanjur sam stavila pire,odreske,umak i posula s malo sitno sjeckanog lista peršuna.





Ako se odlučite probati,mislim da se nećete razočaratiyes



Oznake: svinjski ili juneći odrezak, češnjak, vrhnje, sjeckani list peršuna

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.