TAŠKICE S PEKMEZOM

petak, 10.06.2016.


Kod mene okus djetinjstva i bakine kuhinje.Bake već jako dugo nema.cry




OSNOVNI SASTOJCI:

brašno

jaja

voda

pekmez od šljiva

vrhnje

mak

prezle (krušne mrvice)







POTREBNE NAMIRNICE:

50 dkg brašna (500 gr)

1/2 desertne žlice soli

1 žumanjak

1 cijelo jaje

1,5-2 dcl mlake vode (150-200ml vode) ovisi o veličini jajeta

pekmez od šljiva



mak,prezle (krušne mrvice) i vrhnje po želji



1. U zdjelu sam stavila brašno, sol i promiješala da se sol rasporedi po brašnu.
2. U brašnu sam napravila udubljenje.
3.U udubljenje sam stavila žumanjak.
4.Žumanjku sam dodala cijelo jaje.
5.Ulila sam toplu vodu (ako je vruća jaje će se skuhati),najprije 150 ml (1,5 dcl).kasnije ću vidjeti dali treba još vode.






1. Najprije sam vilicom izmiješala jaje,žumanjak i vodu (kao kad se pravi omlet).Nastavila sam miješati vilicom umiješavajući po
malo brašna.
2.Kad je smjesa postala tvrda nastavila sam mijesiti rukom.
3.Mijesila sam dok tijesto nije pokupilo sve brašno.
4.Tijesto sam stavila na podlogu za miješenje i mijesila ga dok nisam dobila jednoličnu masu.Nesmije biti jako tvrdo.
5.Još sam ga kratko mijesila i oblikovala lopticu.
6.Lopticu od tijesta zamotala sam u prijanjajuću foliju i ostavila da "odmara" 30 minuta.







Tijesto se "odmorilo" (odmoreno tijesto se puno lakše valja,svilenkasto je).Podlogu sam malo pobrašnila,izvadila tijesto iz folije,
malo ga stanjila rukom.Tijesto sam isto pobrašnila i razvaljala cca 3 mm.ne smije biti pretanko.





Sve dalje je igranje,pustite mašti na volju,ja tako radimyes
Izrezala sam trake širine 10 cm,na podjednake razmake stavila pekmez (ja stavljam puno).Rub tijesta sam lagano namazala vodom da se tijesto bolje prilijepi.Tijesto sam preklopila i prstima mu stisnula rub.Hrpice gdje je pekmez dobro se vide,između njih sam čvrsto stisnula prstom da se tijesto prilijepi.Po tragu od prsta sam rezala taškice okomito okrenutim tanjurom,da se još bolje
zalijepi tijesto za tijesto.Tako je rezala moja baka.





Sljedeće sam pravila s modlicom za "školjkice"(tako se kod mene zovu ti kolačići yes)Izabrala sam modlicu promijera 10 cm.
S donjom stranom modlice sam izrezala tijesto,zatim tijesto stavila na gornju stranu modlice,u sredinu sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,modlicu zatvorila,malo jače stisnula i ova poluokrugla taškica je gotova.






Treće sam vadila čašom,isto približno 10 cm promijera.Na izrezani krug sam stavila punu desertnu žličicu pekmeza,ali ne točno na sredinu,nego malo više na onu stranu koju neću preklapati.Rub sam lagano namazala vodom,preklopila krug na pola.Najprije
sam rub stisnula prstima,a zatim vilicom.(Vilicom samo zbog izgleda,meni su takve lijepe)





Sve taškice su gotove.Stavila sam vodu za kuhanje taškica,malo ju posolila i stavila ulja da se taškice ne zalijepe jedna za drugu.Ne stavljam sve taškice od jednom da se kuhaju jer je veća mogućnost da se potrgaju i treba više vremena da se skuhaju.
Stavila sam dio taškica i kuhala ih 15 minuta,jednu sam izvadila ako je taškica kuhana tijesto je mutno prozirni,ako ima imalo bijelog tijesta ostavite taškice da se još kuhaju,povremeno ih pažljivo promiješam.





Taškice su kuhane.Prve sam napravila sa preljevom od vrhnja,U hladno ulje stavila sam kiselo vrhnje,malo posolila,kratko prokuhala i prelila taškice.Koristim vrhnje s dosta mliječne masnoće.(Ovakve voli moj sin).





Druge sam napravila sa prezlama (krušnim mrvicama).Na ulje sam stavila prezle,kad su porumenile dodala sam kuhane taškice
i promiješala,ako hoćete da se primi više prezla podlijte s malo vode u kojoj su se taškice kuhale,pričekajte da voda ukuha i da se prezle ponovo zahrskave.Ove taškice su unutra mekane,a izvana hrskave.





Treće sam napravila s makom.U posudu sam stavila kockicu maslaca,kad se maslac rastopio dodala sam mak i kratko ga popržila.Dolila sam mlijeko,da mak ne bude "živ".Kad je mlijeko ukuhalo ,probala sam da li je mak kuhan.U kuhani mak stavila sam kuhane taškice i promiješala ih da se oblože makom.





Četvrte taškice sam zapekla.Kuhane tašlice sam stavila na vruće ulje,zapekla ih s obadvije strane.Dolila sam vodu u kojoj su se taškice kuhale,toliko vode da ih prekrije.Kad je voda skroz ukuhala stavila sam taškice na tanjur i polila ih umakom koji je ostao u tavi.Masnoću sam odlila ,a umak stavila na taškice,mirisom podsjećaju na svježe pečen domaći pekmez.One su djelomično hrskave,djelomično mekane.






Možda se i Vama jedne od ovih taškica svide.Probajte yesfino


Oznake: brašno, voda, pekmez, mak, vrhnje, prezle

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.