U ovoj priči vuk nije pojeo bakicu,ali smo mi pojeli Crvenkapicu
OSNOVNI SASTOJCI:
svježi sir
slatko vrhnje
jaja
šećer
maslac ili margarin
brašno
kompot od višanja
POTREBNE NAMIRNICE:
biskvit:
5 jaja
20 dkg (200gr) šećera
10 (100gr) maslaca ili margarina
1 kiselo vrhnje (2 dcl , 200ml)
15 dkg (150 gr) brašna
prašak za pecivo
krema:
50 dkg (500gr) svježeg sira
7,5 dcl (750 ml) slatkog vrhnja
10 dkg (100 gr) šećera
2 vanil šećera
5 listića želatine
za prelijev:
4 dcl (400ml) soka od višanja iz kompota
3-4 žlice šećera
2 vrećice crvenog prelijeva za torte (može i prozirni)
1 kompot od višanja
Izvagala sam sve potrebne sastojke.Brašno pomiješala s praškom za pecivo,razdijelila jaja.Lim za pečenje namazala
margarinom i pobrašnila ga.Uključila sam pećnicu da mi se zagrije (180 stupnjeva),stavite višnje da se ocijede.
1. U bijelanjke sam stavila prstohvat soli i napravila snijeg (ako najprije napravite snijeg malo si ubrzate,metlice miksera
na kojima ima malo snijega smiju u žumanjke,a metlice od žumanjaka ne smiju u bjelanjke jer se onda ne može napraviti snijeg)
2. i 3.U žumanjke sam stavila šećer i vanil šećer i pjenasto izmiksala
4. i 5. U mješavinu jaja i šećera dodala sam kiselo vrhnje i margarin (ja koristim margarin za kuhanje i kolače,meni je po
okusu nešto između maslaca i margarina),također pjenasto izmiksala.(Ostat će male mrvice ali to ne smeta)
6.i 7. Kroz sito sam postepeno dodavala brašno s praškom za pecivo i umiješala silikonskom lopaticom.
8. i 9. Na kraju sam u dobivenu smjesu dodala snijeg od bjelanjaka i umiješala lopaticom da mi ne ostanu grudice snijega.
Biskvitnu masu sam ulila u lim za pečenje ,zapekla ga nekoliko minuta,po njemu rasporedila višnje (višanja možete staviti koliko želite) i vratila ga u pećnicu da se do kraja ispeče (20-ak min,probajte s čačkalicom,ako je čačkalica čista kad ju izvadite iz biskvita,pečen je)
Dok se biskvit hladio u plehu pripremila sam kremu od sira.Želatinu sam namočila u hladnu vodu da nabubri (10-ak min.),
ocijedila ju i stavila u malo slatkog vrhnja.Stavila na vatru i rastopila uz miješanje (nesmije zakuhati jer tada gubi moć želiranja)
U sir sam dodala vanil šećer,šećer i rastopljenu želatinu.
Izmiksala sam sir sa šećerom i želatinom,miksala sam dok se šećer nije otopio.Od slatkog vrhnja sam napravil šlag.U sir sam postepeno dodavala šlag miješajući lopaticom,kružno odozdo prema gore.Kad sam umiješala sav šlag i više nije bilo grudica šlaga,sve je bilo jednolično,krema je bila gotova.
Biskvit se ohladio,nanijela sam na njega kremu,poravnala ju i napravila prelijev.Pomiješala sam šećer i prah za prelijev,dodala malo soka i razmutila da nema grudica praha.Prelijev sam skuhala u soku od višanja iz kompota.Prelijev ne smije zakuhati.
(Upute su na vrećici praha za prelijev).Ostavila sam ga da se kratko prohladi,minutu-dvije i prelila preko kreme.
Kolač sam dobro ohladila,izrezala i poslužila mom društvu