CUPCAKES S KAJSIJAMA

utorak, 28.06.2016.





OSNOVNI SASTOJCI:


jaja

šećer

kompot od kajsije

slatko vrhnje

puding od vanilije








POTREBNE NAMIRNICE:


tijesto:



4 jaja

15 dkg šećera (150 gr)

15 dkg brašna (150gr)

2 vanil šećera

2 žličice praška za pecivo



krema:


1 puding od vanilije

2 velike žlice šećera (ne vrhom pune)

1,5 žlica gustina (vrhom puna)(pogledajte na slici)

2 žumanjka

10 dkg margarina ili maslaca (100 gr)

5 dkg šećera u prahu (50 gr)

3 dcl slatkog vrhnja (300ml)

1 dcl mlijeka (100 ml)

velika limenka kompota od kajsija (820 gr)

6 dcl soka iz kompota (600 ml),ako nema dovoljno doda se vode




Brašno sam pomiješala s praškom za pecivo.U posudu sam stavila cijela jaja,dodala šećer,vanil šećer i mikserom pjenasto umutila.Kroz sito sam dodala 1/3 brašna pomiješanog s praškom za pecivo i umiješala kružnim pokretima odozdo prema gore.Postupak sam ponovila još dva puta,dok nisam umiješala sve brašno i dobila glatku smijesu.








Dobivenom masom sam napunila silikonske "košarice" za mafine,u svaku sam stavila 1,5 veliku žlicu smjese.Pećnicu sam predhodno zagrijala na 160 stupnjeva (pećnica bez ventilatora 180 stupnjeva) i pekla 20 minuta.Kolačiće sam ostavila da se ohlade u košaricama.Hladne sam pažljivo izvadila iz kalupića.Od ove količine namirnica napravila sam 24 cupcakea.




Palcom i kažiprstom uhvatila sam rub "košarice" (koristila sam obadvije ruke,nasuprot sam primila rub).Ispod dna košarice stavila sam srednji prst i prstenjak).Kad sam odvojila rub pažljivo sam povukla stranicu "košarice" prema dolje istovremeno s obje ruke.
Pažljivo sam to radila da ne potrgam "nabore" na kolačićima.Na kraju sam samo odvojila kolačić od dna "košarice".





Dok su se kolačići hladili napravila sam kremu.Iz kompota sam iscijedila sok (ako nema dovoljno može se dodati voda).
U posudu sam stavila prašak za puding,šećer,gustin,soka iz kompota toliko da mogu izmiješati sastojke i žumanjke.Sve sam izmiješala pjenjačom da nema grudica.





U posudu sam nalila sok i stavila ga na vatru da zakuha.Kad je sok zakuhao uklonila sam s vatre i dodala izmiješane sastojke
(uklonila sam s vatre da se ne naprave grudice).Vratila sam na vatru i kuhala 2-3 minute dok nije postalo gusto i "staklasto".





Kuhanu kremu sam stavila u zdjelu,pokrila prozirnom folijom da se ne napravi kožica dok se hladi.Krema ne mora biti skroz hladna,promiješala sam ju (izgledat će Vam grudasto),dodala na listiće izrezan margarin ili maslac i izmiksala.Stavila sam mljeveni šećer i ponovo izmiksala (s ovolko šećera krema je kisela,ali meni takva odgovara kad se ohladi osviježavajuća je,ako volite slađu stavite više šećera).Dobila sam glatku kremu i stavila ju u frižider da se dobro ohladi.




Slatko vrhnje sam izmiksala u čvrst šlag,zatim sam uz neprestano miksanje dodala mlijeko (ja dodam mlijeko jer mi je samo vrhnje premasno,(ovako mi je "lakšeg i nježnijeg okusa).Miksala sam dok ponovo nisam dobila istu čvrstoću tučenog vrhnja kao prije dodavanja mlijeka.





Na hladne kolačiće stavila sam kajsije,da bi mi bilo lakše nanijeti kremu, kajsiju sam učvrstila čačkalicom.Pola slastičarske vrećice sam napunila žutom kremom,pola tučenim slatkim vrhnjem.Koristila sam ravni nastavak.Nastavak sam okrenula okomito.Najprije sam oko čačkalice napravila krug,zatim sam nanosila "trakice" koje se preklapaju.(Ovo se inače radi s kremom od maslaca i dobiju se "pravilne ružice").Kad sam na sve kolačice nanijela kremu uklonila sam čačkalice.





Gotove cupcakese sam stavila u hladnjak da se dobro ohladi.Kajsije puste sok i kolačići su sočni.Poslužila sam ih rashlađene,
moja krema je bila kiselkasta pa su kolačići jako osviježavajući.



Ako se odlučite probati,dobar tek Vam želi Moja pregača fino

Oznake: kompot od kajsije, slatko vrhnje, puding od vanilije

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.