FRITTATA SA ŠUNKOM,SIROM I POVRĆEM
subota, 14.05.2016.
Ja sam koristila grašak.
OSNOVNI SASTOJCI:
jaja
šunka u ovitku (može i dimljena šunka ili pršut)
sir
grašak ili neko drugo povrće
POTREBNE NAMIRNICE:
1/2 manje glavice luka
20 dkg šunke (200gr)
šalica graška
2 šalice tjestenine
šalica naribanog tvrdog sira
9 jaja
2 žlice maslinovog ulja
sol
biber
Koristila sam šalicu od 2 dcl i meni je to idealan omjer.Po mom ukusu ničega nema ni previše ni premalo.
Najprije sam skuhala tjesteninu,nisam napunila šalicu do vrha nego 1,5-2 cm od ruba,kad se skuhala bile su dvije pune šalice.
Luk sam izrezala na tanke ploške,stavila ga na zagrijano ulje i pirjala dok ne omekša (par minuta,tava je velika,luka je malo i brzo je gotovo).U tavu s lukom dodala sam punu šalicu graška.
Grašak sam isto kratko propirjala,povremeno sam promiješala.Izrezala sam šunku na male kockice i dodala luku i grašku.
Tjesteninu sam ocijedila i stavila i nju.U tjestenini ostane malo vode,miješala sam dok voda nije ukuhala i ostalo samo ulje.
Na najsitniji dio ribeža izribala sam sir (koristila sam "grana padano"),dodala sam ga u ostale sastojke,kratko ga zagrijala,da se ne otopi,tek toliko da omekša i ugasila vatru.
U zdjeli sam pobiberila i posolila jaja,pjenasto ih izmiješala, dodala sastojke iz tave i dobro promiješala.
Okrugli kalup za pite obilno sam namazala maslacem,stavila ga u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.Kad se maslac dovoljno ugrijao (probala sam tako što sam kapnula jaje iz smjese),izvadila sam ga iz pećnice i ulila pripremljenu masu.
Kalup sam predhodno zagrijala da mi se frittata ne prilijepi.Protresla sam kalup da se smjesa ravnomjerno rasporedi.
Pleh sam stavila u pećnicu i pekla 10-ak minuta,dok nije lagano porumenila.Izvadila sam i na frittatu posložila ploške topivog sira.Pleh sam vratila u pećnicu i pekla dok se sir nije rastopio i malo porumenio.
Pečenu frittatu sam stavila na tanjur,izrezala i najela se
Volite li više povrća možete kombinirati 1/2 šalice graška,a druga polovica kukuruz i ribana mrkva.Umjesto šunke možete staviti slaninu,dodati češnjak,te malo naribanih tikvica ili rajčice.Po želji.
Frittata je inače deblja,ovo je normativ za 4 osobe,a ja sam pravila za dvije,svejedno je bila super.
šapni glasno (0) * ispiši * #
Hrskavi kroketi sa šunkom i sirom
četvrtak, 05.05.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
krušne mrvice
tvrdi masni sir
šunka
mladi luk
POTREBNE NAMIRNICE:
2 češnja češnjaka
5 dkg luka (50 gr)
5 dkg mladog luka (50 gr)
10 dkg tvrdog sira (100 gr)
15 dkg šunke (150 gr)
20 dkg krušnih mrvica (200 gr)
4 jaja
biber
putar veličine oraha
za pohanje.
1 jaje
1 dcl vode (100 ml)
krušne mrvice
Sitno sam narezala luk,mladi luk sam izrezala zajedno sa zelenim dijelom (ne jako sitno) ,češnjak sam naribala na sitni dio ribeža,a može se protisnuti i kroz prešicu za češnjak.
.
U tavu sam stavila putar (veličine oraha) kad se počeo topiti dodala sam luk,mladi luk i češnjak.Pirjala sam dok sve nije
omekšalo (oko deset minuta),povremeno sam promiješala.
Prije nego počnete praviti krokete probajte šunku,ako niste ljubitelj slanog stavite ju u hladnu vodu,voda će odkloniti dio slanoće
Zatim šunku osušite na kuhinjskom ručniku.
Dok su se sve tri vrste luka pirjale naribala sam tvrdi sir i izrezala šunku,mesoreznicom na ploške,zatim na kockice.
U zdjelu sam stavila pirjani luk,kockice šunke,ribani sir i krušne mrvice.Nakon dodavanja svakog sastojka smjesu sam promiješala.
Jaja sam pobiberila,izmiješala ih pjenjačom i dodala pripremljenoj masi i umijesila.
Masa koju sam dobila,nije povezana kao tijesto,nego je krupno zrnasta.U ruku sam stavila masu (možete si pomoći žlicom da kroketi budu približno iste veličine),"zatvaranjem i otvaranjem" ruke napravila sam nepravilnu kuglicu,onda sam između dlanova oblikovala pravilnu kuglicu.
Od takvih kuglica pravila sam krokete.Kroketi se ne mogu praviti kao valjušci da stavite kuglicu između dlanova i napravite valjak jer će se raspasti.Krokete sam pravila tako što sam jednostavno otvarala i zatvarala ruku,a drugom rukom sam valjčić okretala i "popravljala" mu krajeve.
Kad sam bila zadovoljna s izgledom kroketa,još sam ga malo popravila i poravnala mu krajeve da su ravni.Ponavljala sam postupak dok nisam potrošila svu smjesu.
U jaje sam dodala vodu (da kroketi izvana budu hrskavi) izmiješala sam u pjenastu tekućinu.Krokete sam stavljala u mješavinu jajeta i vode i uvaljala ih u krušne mrvice.
Kad sam završila s pohanjem,stavila sam u tavu ulje da se grije.Ulje je dovoljno vruće kad se u njega ubaci malo krušnih mrvica i ulje se odmah zapjeni.Krokete sam pekla do rumeno-smeđe boje i pečene ih stavila na papir da se ocijedi masnoća.
U međuvremenu sam pripremila SALATU OD MATOVILCA:
POTREBNE NAMIRNICE:
125 gr matovilca
1 žlica majoneze
1/2 žlice vrhnja s malo masnoće
2 žlice maslinovog ulja
žlica soka od limuna
sol
bijeli biber
Očistila sam i oprala matovilac,ostavila sam ga da se ocijedi,dok se cijedio napravila sam dresing.
U zdjelu sam stavila majonezu,vrhnje,sol,biber i maslinovo ulje i izmiješala,Zatim sam dodala limunov sok i probala.Dresing sam stavila kratko u hladnjak
U ohlađeni dresing stavila sam matovilac,promiješala ga pomoću dvije vilice i dobila osviježavajuću salatu koju ću poslužiti uz tople krokete.
Vrijeme je za degustaciju
Druga kombinacija meni jednako dobra su kroketi i TARTAR UMAK
Ako imate vremena prije pravljenja kroketa masu ostavite da odmori ili napravite krokete prekrijte ih prijanjajućom folijom,stavite u hladnjak i pohajte ih i ispržite sljedeći dan.
Kroketi su jednako dobri topli i hladni. Probajte
Oznake: šunka, sir, mrvice za pohanje
šapni glasno (0) * ispiši * #
Mesna rolada
srijeda, 27.04.2016.
OSNOVNI SASTOJCI:
juneći ili svinjski odrezak
šampinjoni
domaća šunka (pršut)
sir
Ovdje je teško navesti točnu količinu potrednih namirnica.Količina ovisi o veličini odreska i o debljini rezanja šunke i sira.
Navedena količina je samo približna.O veličini odreska ovisit će Vam rolada,ne možete pogriješiti
POTREBNE NAMIRNICE:
60-80 dkg mesa (600-800 gr)
25 dkg šampinjona (250 gr)
20 dkg šunke (200gr)
20 dkg sira (sir koji nije jako topljiv)(200gr)
mljeveni biber
sol
Ako meso kupujete u mesnici najbolje je da tražite da vam od dijela svinjskog buta koji se zove "ruža" mesar odreže odrezak
načinom "leptr ili butterfly".Prvi rez se ne reže do kraja ostavi se ne odrezano 1,5 do 2 cm, drugi rez ide do kraja.Kad rastvorite imate veliki odrezak.Kod junetine je puno lakše naći dio mesa za veliki odrezak.800gr mesa je približno za 4 osobe.
Ako imate manje odreske od njih sami napravite jedan veliki (malo više posla ali se isplati.Ja sam koristila dva,složila sam ih tako da se preklapaju približno 2 cm.Odrezak sam istukla s batom za meso,a na mjestu gdje su se preklapali malo jače da se spoje.Dobila sam odrezak dimenzije 25x30 cm.(Crvena linija označava gdje su odresci spojeni).
Gljive sam izrezala na listiće i stavila na zagrijano ulje,nisam miješala,samo sam tavu povremeno protresla.,Miješanjem gljive ispuštaju tekućinu..Gljive sam kratko popržila( dok nisu porumenile).
Meso sam pobiberila,na njega složila sloj šunke,sloj sira i sloj gljiva.Napravila sam roladu,povezala ju tankom špagom,a krajeve zatvorila čačkalicama.Roladu sam posolila.
Roladu sam zapekla sa svih strana da ostane sočna i stavila ju u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 45 min(ovisi o debljini rolade).
šapni glasno (0) * ispiši * #