Sitno sam narezala luk,mladi luk sam izrezala zajedno sa zelenim dijelom (ne jako sitno) ,češnjak sam naribala na sitni dio ribeža,a može se protisnuti i kroz prešicu za češnjak.
.
U tavu sam stavila putar (veličine oraha) kad se počeo topiti dodala sam luk,mladi luk i češnjak.Pirjala sam dok sve nije
omekšalo (oko deset minuta),povremeno sam promiješala.
Prije nego počnete praviti krokete probajte šunku,ako niste ljubitelj slanog stavite ju u hladnu vodu,voda će odkloniti dio slanoće
Zatim šunku osušite na kuhinjskom ručniku.
Dok su se sve tri vrste luka pirjale naribala sam tvrdi sir i izrezala šunku,mesoreznicom na ploške,zatim na kockice.
U zdjelu sam stavila pirjani luk,kockice šunke,ribani sir i krušne mrvice.Nakon dodavanja svakog sastojka smjesu sam promiješala.
Jaja sam pobiberila,izmiješala ih pjenjačom i dodala pripremljenoj masi i umijesila.
Masa koju sam dobila,nije povezana kao tijesto,nego je krupno zrnasta.U ruku sam stavila masu (možete si pomoći žlicom da kroketi budu približno iste veličine),"zatvaranjem i otvaranjem" ruke napravila sam nepravilnu kuglicu,onda sam između dlanova oblikovala pravilnu kuglicu.
Od takvih kuglica pravila sam krokete.Kroketi se ne mogu praviti kao valjušci da stavite kuglicu između dlanova i napravite valjak jer će se raspasti.Krokete sam pravila tako što sam jednostavno otvarala i zatvarala ruku,a drugom rukom sam valjčić okretala i "popravljala" mu krajeve.
Kad sam bila zadovoljna s izgledom kroketa,još sam ga malo popravila i poravnala mu krajeve da su ravni.Ponavljala sam postupak dok nisam potrošila svu smjesu.
U jaje sam dodala vodu (da kroketi izvana budu hrskavi) izmiješala sam u pjenastu tekućinu.Krokete sam stavljala u mješavinu jajeta i vode i uvaljala ih u krušne mrvice.
Kad sam završila s pohanjem,stavila sam u tavu ulje da se grije.Ulje je dovoljno vruće kad se u njega ubaci malo krušnih mrvica i ulje se odmah zapjeni.Krokete sam pekla do rumeno-smeđe boje i pečene ih stavila na papir da se ocijedi masnoća.
U međuvremenu sam pripremila SALATU OD MATOVILCA:
POTREBNE NAMIRNICE:
125 gr matovilca
1 žlica majoneze
1/2 žlice vrhnja s malo masnoće
2 žlice maslinovog ulja
žlica soka od limuna
sol
bijeli biber
Očistila sam i oprala matovilac,ostavila sam ga da se ocijedi,dok se cijedio napravila sam dresing.
U zdjelu sam stavila majonezu,vrhnje,sol,biber i maslinovo ulje i izmiješala,Zatim sam dodala limunov sok i probala.Dresing sam stavila kratko u hladnjak
U ohlađeni dresing stavila sam matovilac,promiješala ga pomoću dvije vilice i dobila osviježavajuću salatu koju ću poslužiti uz tople krokete.
Vrijeme je za degustaciju
Druga kombinacija meni jednako dobra su kroketi i TARTAR UMAK
Ako imate vremena prije pravljenja kroketa masu ostavite da odmori ili napravite krokete prekrijte ih prijanjajućom folijom,stavite u hladnjak i pohajte ih i ispržite sljedeći dan.