Mesna rolada

srijeda, 27.04.2016.








OSNOVNI SASTOJCI:

juneći ili svinjski odrezak

šampinjoni

domaća šunka (pršut)

sir



Ovdje je teško navesti točnu količinu potrednih namirnica.Količina ovisi o veličini odreska i o debljini rezanja šunke i sira.
Navedena količina je samo približna.O veličini odreska ovisit će Vam rolada,ne možete pogriješiti yes







POTREBNE NAMIRNICE:


60-80 dkg mesa (600-800 gr)

25 dkg šampinjona (250 gr)

20 dkg šunke (200gr)

20 dkg sira (sir koji nije jako topljiv)(200gr)

mljeveni biber

sol

Ako meso kupujete u mesnici najbolje je da tražite da vam od dijela svinjskog buta koji se zove "ruža" mesar odreže odrezak
načinom "leptr ili butterfly".Prvi rez se ne reže do kraja ostavi se ne odrezano 1,5 do 2 cm, drugi rez ide do kraja.Kad rastvorite imate veliki odrezak.Kod junetine je puno lakše naći dio mesa za veliki odrezak.800gr mesa je približno za 4 osobe.




Ako imate manje odreske od njih sami napravite jedan veliki (malo više posla ali se isplati.Ja sam koristila dva,složila sam ih tako da se preklapaju približno 2 cm.Odrezak sam istukla s batom za meso,a na mjestu gdje su se preklapali malo jače da se spoje.Dobila sam odrezak dimenzije 25x30 cm.(Crvena linija označava gdje su odresci spojeni).





Gljive sam izrezala na listiće i stavila na zagrijano ulje,nisam miješala,samo sam tavu povremeno protresla.,Miješanjem gljive ispuštaju tekućinu..Gljive sam kratko popržila( dok nisu porumenile).






Meso sam pobiberila,na njega složila sloj šunke,sloj sira i sloj gljiva.Napravila sam roladu,povezala ju tankom špagom,a krajeve zatvorila čačkalicama.Roladu sam posolila.










Roladu sam zapekla sa svih strana da ostane sočna i stavila ju u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 45 min(ovisi o debljini rolade).





Tjestenina s gljivama i slaninom (pancetom)

utorak, 22.03.2016.







Ova tjestenina se može poslužiti kao toplo predjelo ili prilog.



OSNOVNE NAMIRNICE:

široki rezanci

gljive(šampinjoni)

domaća slanina ili panceta

vrhnje za kuhanje




POTREBNE NAMIRNICE:


300 gr širokih rezanaca

200 gr domaće slanine ili pancete

200 gr gljiva

5 češnjeva češnjaka

1/2 žličice mljevenog bibera

150 ml (1,5dcl) bijelog vina

500 ml (5dcl) vrhnja za kuhanje


Češnjak sam izrezala na ploške (ako su veći dovoljna su 3 češnja).Slaninu sam izrezala na štapiće,a gljive na listiće (ako su gljive male nije ih potrebno rezati na pola)Sve sastojke sam pripremila.

Na hladno maslinovo ulje stavila sam ploškice češnjaka (kako se ulje grije tako češnjak otpušta svoje ulje i aromatizira masnoću,da ga stavimo na vruće dobili bi čips,a masnoća ne bi bila aromatizirana).Kad je češnjak porumenio izvadila sam ga i stavila slaninu.
Slanina se malo istopila i porumenila,tad sam dodala gljive.Gljive ispuste tekućinu,dinstala sam dok tekućina od gljiva skroz ne ukuha.

Kad je tekućina potpuno ukuhala stavila sam biber i miješala minutu-dvije na vatri.Dodala sam vino i kuhala dok vino skroz ne ispari ostane samo masnoća.Dolila sam vrhnje,kratko prokuhala i stavila kuhanu tjesteninu.Pažljivo sad promiješala i ostavila par minuta da "prokuha". Vrhnje se može zamijeniti slatkim ili kiselim,tjestenina običnim širokim rezancima.Moj savijet je da se ne koristi vegeta,samo biber,a po potrebi sol.Ako ovako pripremljenu tjesteninu koristim kao prilog meso je začinjeno samo sa soli i malo bibera.Kao toplo predjelo manja količina koju pospem pečenim listićima gljiva i kockicama slanine..Na aluminisku foliju stavim listiće gljiva i male kockice slanine i kratko ispečem u pećnici.Kockice slanine su hrskave,a listići gljiva nisu suhi.njami

Oznake: tjestenina, gljive, pancete, vrhnje za kuhanje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.