TORTELLINI S 4 VRSTE SIRA U UMAKU S PRŠUTOM

ponedjeljak, 23.05.2016.





Stavila sam vodu da zakuha,kad je zakuhala posolila sam ju i stavila TORTELINE,mogu biti i zamrznuti.Tortelini su kuhani kad se svi dignu na površinu.






Napravila sam UMAK






1. način Torteline sam stavila u tanjur ,polila vrućim umakom i na njih stavila listiće tvrdog sira i bosiljak.(Može ribani parmezan,a
ne mora ništa osim umaka.





2.način Torteline sam stavila u posudu za pečemje,polila umakom,stavila topivi sir i stavila u pećnicu na 200 stupnjeva da se
zapeku.Umjesto topivog sira može ribani parmezan.Ovaj umak možete koristiti i za kupovne torteline.




Oznake: sir, pršut, jaja, brašno, vrhnje za kuhanje

UMAK S PRŠUTOM

subota, 21.05.2016.







OSNOVNI SASTOJCI:

pršut (šunka)

vrhnje za kuhanje

parmezan (ili sličan sir)







POTREBNE NAMIRNICE:

10dkg (100gr) pršuta

režanj češnjaka

1 dcl (100ml) bijelog vina

2 žlice maslinovog ulja

5dcl (500 ml) vrhnja za kuhanje

vrećica parmezana (ili sličnog sira)

biber

sol po potrebi



Na male kockice sam izrezala pršut.








U posudu sam stavila maslinovo ulje,zagrijala ga i dodala mu pršut.Kratko ga propržila.(ostavila sam i masniji dio pršuta,kockice su sitne i isprži se.)





Sitno sam izrezala češnjak i dodala ga isprženom pršutu.Kad je češnjak zamirišao podlila sam vinom i prokuhala.





Kad je vino prokuhalo dodala sam vrhnje za kuhanje,pobiberila,probala da li je dosta slano i ostavila da ponovo prokuha.






Kad je umak prokuhao dodala sam ribani parmezan i kuhala dok se umak malo nije zgusnuo. Ako s umakom samo zalijem tjesteninu zgusnem ga jače,ako ju stavljam zapeći onda ga ostavim rijeđeg,zgusne se kod pečenja.






Ovaj umak možete poslužiti uz razne tjestenine,punjene ili prazne.Tjesteninu možete samo preliti s njim ili zapeći.

Oznake: vino, pršut, vrhnje za kuhanje

Tjestenina s gljivama i slaninom (pancetom)

utorak, 22.03.2016.







Ova tjestenina se može poslužiti kao toplo predjelo ili prilog.



OSNOVNE NAMIRNICE:

široki rezanci

gljive(šampinjoni)

domaća slanina ili panceta

vrhnje za kuhanje




POTREBNE NAMIRNICE:


300 gr širokih rezanaca

200 gr domaće slanine ili pancete

200 gr gljiva

5 češnjeva češnjaka

1/2 žličice mljevenog bibera

150 ml (1,5dcl) bijelog vina

500 ml (5dcl) vrhnja za kuhanje


Češnjak sam izrezala na ploške (ako su veći dovoljna su 3 češnja).Slaninu sam izrezala na štapiće,a gljive na listiće (ako su gljive male nije ih potrebno rezati na pola)Sve sastojke sam pripremila.

Na hladno maslinovo ulje stavila sam ploškice češnjaka (kako se ulje grije tako češnjak otpušta svoje ulje i aromatizira masnoću,da ga stavimo na vruće dobili bi čips,a masnoća ne bi bila aromatizirana).Kad je češnjak porumenio izvadila sam ga i stavila slaninu.
Slanina se malo istopila i porumenila,tad sam dodala gljive.Gljive ispuste tekućinu,dinstala sam dok tekućina od gljiva skroz ne ukuha.

Kad je tekućina potpuno ukuhala stavila sam biber i miješala minutu-dvije na vatri.Dodala sam vino i kuhala dok vino skroz ne ispari ostane samo masnoća.Dolila sam vrhnje,kratko prokuhala i stavila kuhanu tjesteninu.Pažljivo sad promiješala i ostavila par minuta da "prokuha". Vrhnje se može zamijeniti slatkim ili kiselim,tjestenina običnim širokim rezancima.Moj savijet je da se ne koristi vegeta,samo biber,a po potrebi sol.Ako ovako pripremljenu tjesteninu koristim kao prilog meso je začinjeno samo sa soli i malo bibera.Kao toplo predjelo manja količina koju pospem pečenim listićima gljiva i kockicama slanine..Na aluminisku foliju stavim listiće gljiva i male kockice slanine i kratko ispečem u pećnici.Kockice slanine su hrskave,a listići gljiva nisu suhi.njami

Oznake: tjestenina, gljive, pancete, vrhnje za kuhanje

šapni glasno (0) * ispiši * #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.