Ova tjestenina se može poslužiti kao toplo predjelo ili prilog.
OSNOVNE NAMIRNICE:
široki rezanci
gljive(šampinjoni)
domaća slanina ili panceta
vrhnje za kuhanje
POTREBNE NAMIRNICE:
300 gr širokih rezanaca
200 gr domaće slanine ili pancete
200 gr gljiva
5 češnjeva češnjaka
1/2 žličice mljevenog bibera
150 ml (1,5dcl) bijelog vina
500 ml (5dcl) vrhnja za kuhanje
Češnjak sam izrezala na ploške (ako su veći dovoljna su 3 češnja).Slaninu sam izrezala na štapiće,a gljive na listiće (ako su gljive male nije ih potrebno rezati na pola)Sve sastojke sam pripremila.
Na hladno maslinovo ulje stavila sam ploškice češnjaka (kako se ulje grije tako češnjak otpušta svoje ulje i aromatizira masnoću,da ga stavimo na vruće dobili bi čips,a masnoća ne bi bila aromatizirana).Kad je češnjak porumenio izvadila sam ga i stavila slaninu.
Slanina se malo istopila i porumenila,tad sam dodala gljive.Gljive ispuste tekućinu,dinstala sam dok tekućina od gljiva skroz ne ukuha.
Kad je tekućina potpuno ukuhala stavila sam biber i miješala minutu-dvije na vatri.Dodala sam vino i kuhala dok vino skroz ne ispari ostane samo masnoća.Dolila sam vrhnje,kratko prokuhala i stavila kuhanu tjesteninu.Pažljivo sad promiješala i ostavila par minuta da "prokuha". Vrhnje se može zamijeniti slatkim ili kiselim,tjestenina običnim širokim rezancima.Moj savijet je da se ne koristi vegeta,samo biber,a po potrebi sol.Ako ovako pripremljenu tjesteninu koristim kao prilog meso je začinjeno samo sa soli i malo bibera.Kao toplo predjelo manja količina koju pospem pečenim listićima gljiva i kockicama slanine..Na aluminisku foliju stavim listiće gljiva i male kockice slanine i kratko ispečem u pećnici.Kockice slanine su hrskave,a listići gljiva nisu suhi.
Oznake: tjestenina, gljive, pancete, vrhnje za kuhanje