Rolice s kulenom u umaku od šampinjona

petak, 25.03.2016.

OSNOVNI SASTOJCI:
svinjski odresci
kulen
kuhano jaje
šampinjoni






POTREBNE NAMIRNICE

4 svinjska odreska od buta(600 gr)

8 ploški kulena(100 gr ovisi o debljini rezanja)

1tvrdo kuhano jaje

200grama šampinjona

ajvar

4 žlice ulja

2 češnja češnjaka,sol

2 žlice kiselog vrhnja

list peršuna,po želji ljuta papričica

1 žlica jestivog škroba (gustin)

1dcl vina

1 žlica vegete



Pripremila sam četiri odreska (srednje veličine),malo ih rastukla i svakog tanko premazala blagim ajvarom.Na svaki sam stavila po dve tanke ploške kulena i četvrtinu kuhanog jajeta
.


Odreske sam savila u male roladice i pričvrstila ih čačkalicom.Posolila sam ih.



Popržila sam ih na ulju (može i svinjska mast,što bolje volite) dok se nisu zarumenili sa svih strana.Uz dolijevanje vode dinstala sam ih dok nisu skroz omekšali (probate s vilicom,ako vilica lako prolazi, gotovi su).Rolice sam izvadila na tanjur,





Na masnoću koja je ostala stavila sam šampinjone rezane na četvrtine,dodala sitno narezan češnjak i vegetu.Kad je isparila tekućina koju su gljive pustile,vratila sam u ranglu rolice,podlila vodom( ili temeljcem) i ostavila još kratko da se dinstaju.



Pri kraju dolila sam vino,izmiješala sam vrhnje s gustinom u glatku smjesu i dolila tekućine u kojoj su se rolice dinstale (na taj način vrhnje se malo ugrije i neće se (ugrušati).



jako kratko sam prokuhala i posula sitno rezanim peršunovim listom.
Ja sad nisam koristila ljutu papričicu jer sam imala poprilično ljut kulen.



Ja sam poslužila uz pire krumpir koji sam začinila tako da sam prokuhala vrhnje u koje sam dodala ulje i sol.


Oznake: odresci.kulen, kuhana jaja, šampinjoni

Tjestenina s gljivama i slaninom (pancetom)

utorak, 22.03.2016.







Ova tjestenina se može poslužiti kao toplo predjelo ili prilog.



OSNOVNE NAMIRNICE:

široki rezanci

gljive(šampinjoni)

domaća slanina ili panceta

vrhnje za kuhanje




POTREBNE NAMIRNICE:


300 gr širokih rezanaca

200 gr domaće slanine ili pancete

200 gr gljiva

5 češnjeva češnjaka

1/2 žličice mljevenog bibera

150 ml (1,5dcl) bijelog vina

500 ml (5dcl) vrhnja za kuhanje


Češnjak sam izrezala na ploške (ako su veći dovoljna su 3 češnja).Slaninu sam izrezala na štapiće,a gljive na listiće (ako su gljive male nije ih potrebno rezati na pola)Sve sastojke sam pripremila.

Na hladno maslinovo ulje stavila sam ploškice češnjaka (kako se ulje grije tako češnjak otpušta svoje ulje i aromatizira masnoću,da ga stavimo na vruće dobili bi čips,a masnoća ne bi bila aromatizirana).Kad je češnjak porumenio izvadila sam ga i stavila slaninu.
Slanina se malo istopila i porumenila,tad sam dodala gljive.Gljive ispuste tekućinu,dinstala sam dok tekućina od gljiva skroz ne ukuha.

Kad je tekućina potpuno ukuhala stavila sam biber i miješala minutu-dvije na vatri.Dodala sam vino i kuhala dok vino skroz ne ispari ostane samo masnoća.Dolila sam vrhnje,kratko prokuhala i stavila kuhanu tjesteninu.Pažljivo sad promiješala i ostavila par minuta da "prokuha". Vrhnje se može zamijeniti slatkim ili kiselim,tjestenina običnim širokim rezancima.Moj savijet je da se ne koristi vegeta,samo biber,a po potrebi sol.Ako ovako pripremljenu tjesteninu koristim kao prilog meso je začinjeno samo sa soli i malo bibera.Kao toplo predjelo manja količina koju pospem pečenim listićima gljiva i kockicama slanine..Na aluminisku foliju stavim listiće gljiva i male kockice slanine i kratko ispečem u pećnici.Kockice slanine su hrskave,a listići gljiva nisu suhi.njami

Oznake: tjestenina, gljive, pancete, vrhnje za kuhanje

šapni glasno (0) * ispiši * #

Moja kuhinja,moj mali svijet...



Moja kuhinja je moje mjesto za "maštanje","igranje",uživanje.Nitko ne postavlja pravila ni zakone,sve je dozvoljeno,vjerujem
da je tako i kod Vas..

Nadam se da će druženje biti ugodno.Još jednom dobro došli na "Moju pregaču"wave










Moja_kuhinjamoj_mali_svijet by moja pregaca mojapregaca

šapni glasno (3) * ispiši * #

Dobro došli na blog *Moja pregača*

nedjelja, 20.03.2016.





*Moja pregača* je namijenjena onima koji će tek zakoračiti u svijet kuharstva (početnicima) i onima koji su u tom svijetu vješti. .

Svi objavljeni recepti na "Mojoj pregači" bit će pisani "korak po korak" i popraćeni fotografijama.
U mojim receptima neće biti navedene kalorijske i nutritivne vrijednosti namirnica.Zašto da sada gubite vrijeme na čitanje kad odmah možete početi uživati u kuhanju ,a čitati u neko drugo slobodno vrijeme.
.Zdravo se hraniti znači jesti sve u umjerenim količinama,pa će i broj kalorija biti ispravno unesen.


Svaki Vaš komentar,pozitivan ili negativan,kritika,sugestija uvijek su dobrodošli.




Vaša kuhinja je Vaš svijet u kom zakone i pravila postavljate samo Vi.Riba ne mora biti filetirana ako Vi tako ne volite,,
tjestenina ne mora biti " al dente" ako Vi tako ne volite.Meso ne mora biti pečeno" medium"ako Vi volite jako pečeno.

Pretvorite svoju kuhinju u igralište , igrajte se bojama,mirisima,okusima i uživati ćete u svom malom carstvu....

šapni glasno (5) * ispiši * #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.