MESNA ŠTRUCA U "KALUPU"

ponedjeljak, 01.08.2016.




OSNOVNE NAMIRNICE:


mljeveno meso(80% svinjetina,20% junetina)
može i jedna vrsta mesa


kruh star jedan dan

jaja

crveni luk

češnjak

začini






POTREBNI SASTOJCI:


90 dkg(900 gr) mesa

20dkg(200 gr) kruha

20dkg(200gr) crvenog luka

3-4 češnja češnjaka

2 velike žlice ulja

1 jaje

1,5 mala žličica mljevenog crnog papra

2 srednje velike(desertne) žličice povrtnog začina (vegeta ili sl.)

1 srednje velika žlicica crvene slatke paprike

sol po potrebi

sitno sjeckani list peršuna

15 dkg(150gr) tanko rezanog dimljene slanine

6 tvrdo kuhanih jaja


U posudu sam stavila dvije žlice ulja,kad se ulje zagrije dodala sam ne presitno sjeckani crveni luk,kad luk zažuti dodala sam narezani češnjak (isto ne mora biti sitno sjeckan).Kad je češnjak zamirišao kratko sam još obadva luka popržila i dodala malo soli,vegetu i biber.Sastojke sam promiješala i ostavila na vatri minutu-dvije da se začini "otvore",nakon toga sam stavila crvenu
papriku.





Sve sam promiješala i još kratko popržila,zatim sam ulila vode cca 1,5 dcl.Kad je voda ukuhala,luk i češnjak su omekšali.Omekšali luk sam izmiksala štapnim mikserom i dobila smjesu sličnu pekmezu.Izmiksani luk sam ostavila da se ohladi.




Sa kruha starog jedan dan obrezala sam koru i kruh izrezala na krupne kocke,kruh sam stavila u posudu i polila ga toplom vodom i ostavila par sekundi da kruh omekša.(Kruh se može zaliti toplim mlijekom,ali ja tako ne volim).




Iz kruha sam iscijedila rukama (kao da pravim grude od snijega) vodu i dodala ga u zdjelu u koju sam predhodno stavila meso.Kruh i meso sam izmiješala i dobila smjesu sličnu tijestu.





U smjesu sam stavila jaje i sitno rezani list peršuna (peršun po vlastitoj želji 2-3 vrhom pune velike žlice neće biti previše),promiješala i dodala predhodno izmiksani luk.Masu sam izmiješala da se sve dobro poveže i masa bude kompaktna.




Koristila sam kalup za "srneći hrbat",33 cm,zapremnine 1200ml (12 dcl).U kalup sam posložila dimljenu slaninu bez kože,tanko izrezanu.Prvu traku slanine sam stavila da dio gdje je bila koža bude do stranice kalupa.Na slici gdje je X stajala sam ja ,slaninu sam slagala u smijeru strelice tako da jedna traka do polovice prekriva drugu.(kad štrucu izvadite iz kalupa ljepša strana je okrenuta van).
Na složenu slaninu stavila sam polovicu pripremljene mesne smjese.(Odrezala sam vrhove jaja da dobijem ravnu površinu,zato
kad budem rezala štrucu da ni jedna kriška ne bude bez jaja.)Jaja sam složila jedno do drugog utisnuvši ih gotovo do polovice u
mesnu smjesu.Na jaja sam stavila ostatak smjese,poravnala ga i krajeve slanine pritisnula na nju (ako su trake slanine duže štrucu obložim i s gornje strane.





Kalup sam stavila u lim za pečenje,jer je bio vrhom pun da tijekom pečenja tekućina koja izlazi iz štruce ne curi po pećnic .iU predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva stavila sam peći štrucu,nakon 15 minuta pečenja temperaturu sam smanjila na 180 stupnjeva i pekla još 45 minuta.Nakon pola sata iz kalupa sam izlila tekućinu koju je ispustila štruca da slanina kojom je obložena ne bude kuhana nego hrskavo pečena.(Možete provjeriti i nekoliko puta i višak tekućine izliti)Kad se ispekla ostavila sam ju kratko u kalupu da "odmori",a zatim preokrenula kalup na dasku i bila jako zadovoljna napravljenim yes.






Štrucu sam izrezala pod "koso" i poslužila uz krumpir salatu s jajima.Jedna je začinjena dresingom s bučinim uljem,a druga suncokretovim.




PS
Luk sa začinima ne mora biti miksan,ali onda treba biti jako usitnjen da bude neprimjetan.


Oznake: mljeveno meso, kruh, kuhana jaja, dimljena slanina

Rolice s kulenom u umaku od šampinjona

petak, 25.03.2016.

OSNOVNI SASTOJCI:
svinjski odresci
kulen
kuhano jaje
šampinjoni






POTREBNE NAMIRNICE

4 svinjska odreska od buta(600 gr)

8 ploški kulena(100 gr ovisi o debljini rezanja)

1tvrdo kuhano jaje

200grama šampinjona

ajvar

4 žlice ulja

2 češnja češnjaka,sol

2 žlice kiselog vrhnja

list peršuna,po želji ljuta papričica

1 žlica jestivog škroba (gustin)

1dcl vina

1 žlica vegete



Pripremila sam četiri odreska (srednje veličine),malo ih rastukla i svakog tanko premazala blagim ajvarom.Na svaki sam stavila po dve tanke ploške kulena i četvrtinu kuhanog jajeta
.


Odreske sam savila u male roladice i pričvrstila ih čačkalicom.Posolila sam ih.



Popržila sam ih na ulju (može i svinjska mast,što bolje volite) dok se nisu zarumenili sa svih strana.Uz dolijevanje vode dinstala sam ih dok nisu skroz omekšali (probate s vilicom,ako vilica lako prolazi, gotovi su).Rolice sam izvadila na tanjur,





Na masnoću koja je ostala stavila sam šampinjone rezane na četvrtine,dodala sitno narezan češnjak i vegetu.Kad je isparila tekućina koju su gljive pustile,vratila sam u ranglu rolice,podlila vodom( ili temeljcem) i ostavila još kratko da se dinstaju.



Pri kraju dolila sam vino,izmiješala sam vrhnje s gustinom u glatku smjesu i dolila tekućine u kojoj su se rolice dinstale (na taj način vrhnje se malo ugrije i neće se (ugrušati).



jako kratko sam prokuhala i posula sitno rezanim peršunovim listom.
Ja sad nisam koristila ljutu papričicu jer sam imala poprilično ljut kulen.



Ja sam poslužila uz pire krumpir koji sam začinila tako da sam prokuhala vrhnje u koje sam dodala ulje i sol.


Oznake: odresci.kulen, kuhana jaja, šampinjoni

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.