BAKLAVA
petak, 12.08.2016.
Često sam čula :"Ne volim baklavu jer je teška,masna,preslatka",probajte ovaj recept,možda Vam se mišljenje promijeni.
OSNOVNE NAMIRNICE:
tijesto za pite i savijače
jaja
šećer
orasi
POTREBNI SASTOJCI:
7 jaja
10 žlica šećera
30 dkg(300 gr) mljevenih oraha
50 dkg(500 gr) tijesta za pite i savijače
za šerbet (šećerni sirup):
50 dkg (500 gr) šećera
7,5 dcl (750 ml) vode
Najprije sam napravila šerbet.U posudu sam stavila šećer i vodu.Posudu sam stavila na vatru,kad se šećer u vodi rastopio kratko sam šerbet prokuhala i odložila da se hladi.U šerbet možete dodati par kolutova limuna da prokuhaju,ja ne stavljam jer mi ne volim.
U pleh za pečenje u tankom sloju stavila sam orahe,predhodno sam zagrijala pećnicu na 180 stupnjeva.U pećnicu sam stavila pleh s orasima na cca 10 min,probam rukom kad orasi "šuškaju" izvadim ih iz pećnice i ostavim ih da se ohlade.Ovo nije obavezno,meni ovakvi orasi imaju posebnu aromu i puno su mi bolji nego kad nisu tostirani.Hladne orahe sam samljela ručnim mlinom (za mljevenje ne koristim nikakve električne uređaje,orasi postanu masni,slični pasti,a kod ručnog mlina ostanu lepršavi,pahuljasti "lagani").Izmijerila sam šećer i razdvojila jaja.(Nekako volim kad imam pripremljene sve namirnice).Razdvojila sam jaja.
Od bjelanjaka sam izmiksala čvrsti snijeg,dodala mu 1/3 šećera,izmiksala,zatim dodala drugu trećinu ponovo izmiksala i isto ponovila sa trećom.U ovu smjesu sam isto na tri puta dodala žumanjke,između svakog dodavanja žumanjaka smjesu sam izmiksala.Više mi mikser nije trebao.
U dobivenu masu dodala sam 1/3 oraha umiješala ih silikonskom lopaticom praveći kružne pokreta odozdo prema gore (na taj način orasi neće ostati na dnu posude nego će biti ravnomjerno raspoređeni),zatim drugu trećinu,umiješala ih na isti način i postupak ponovila sa trećom trećinom oraha.
Tijesto sam izrezala malo veće od lima za pečenje (vidi se na slici 2.) (tijekom pečenja tijesto se "stisne")Ja iskoristim i dijelove tijesta koje odrežem (slika 3.)Lim za pečenje sam lagano namazala uljem,složila tri lista tijesta (kad stavljam odrezane dijelove tijesta stavim prvi list cijeli,drugi red stavim odrezane dijelove jedan do drugog i treći list cijeli).U paketu uglavnom ima 10 listova tijesta.izračunam koliko ću redova imati s obrezanim dijelovima tijesta da znam rasporediti nadjev.Na tijesto sam stavila nadjev.Postupak sam ponavljala dok nisam potrošila tijesto i nadijev.Tri lista tijesta,lagano premažem uljem,dio nadjeva i tako redom.Na kraju tijesto premažem s uljem i stavim peći u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pečem dok kolač ne poprimi zlatno-smeđu boju.cca 30 min (pećnica bez ventilatora malo duže.
Vruću baklavu prelijem hladnim šerbetom koji sam prvi napravila.Pokrijem alu folijom i ostavim da se hladi i da baklava upije šerbet.(šerbet možete napraviti po vlastitom ukusu,smanjiti ili povećati količinu šećera)Hladvu baklavu izrežem na kvadrate i svaki kvadrat na dva trokuta (rezati se može i u limu za pečenje).Dobro rashlađebu baklavu poslužim uz komadić limuna.
U plehu ostane šerbeta prema ukusu serviranu baklavu možete preliti s njim.
Ovo ja malo igranja
šapni glasno (4) * ispiši * #
MESNA ŠTRUCA U "KALUPU"
ponedjeljak, 01.08.2016.OSNOVNE NAMIRNICE:
mljeveno meso(80% svinjetina,20% junetina)
može i jedna vrsta mesa
kruh star jedan dan
jaja
crveni luk
češnjak
začini
POTREBNI SASTOJCI:
90 dkg(900 gr) mesa
20dkg(200 gr) kruha
20dkg(200gr) crvenog luka
3-4 češnja češnjaka
2 velike žlice ulja
1 jaje
1,5 mala žličica mljevenog crnog papra
2 srednje velike(desertne) žličice povrtnog začina (vegeta ili sl.)
1 srednje velika žlicica crvene slatke paprike
sol po potrebi
sitno sjeckani list peršuna
15 dkg(150gr) tanko rezanog dimljene slanine
6 tvrdo kuhanih jaja
U posudu sam stavila dvije žlice ulja,kad se ulje zagrije dodala sam ne presitno sjeckani crveni luk,kad luk zažuti dodala sam narezani češnjak (isto ne mora biti sitno sjeckan).Kad je češnjak zamirišao kratko sam još obadva luka popržila i dodala malo soli,vegetu i biber.Sastojke sam promiješala i ostavila na vatri minutu-dvije da se začini "otvore",nakon toga sam stavila crvenu
papriku.
Sve sam promiješala i još kratko popržila,zatim sam ulila vode cca 1,5 dcl.Kad je voda ukuhala,luk i češnjak su omekšali.Omekšali luk sam izmiksala štapnim mikserom i dobila smjesu sličnu pekmezu.Izmiksani luk sam ostavila da se ohladi.
Sa kruha starog jedan dan obrezala sam koru i kruh izrezala na krupne kocke,kruh sam stavila u posudu i polila ga toplom vodom i ostavila par sekundi da kruh omekša.(Kruh se može zaliti toplim mlijekom,ali ja tako ne volim).
Iz kruha sam iscijedila rukama (kao da pravim grude od snijega) vodu i dodala ga u zdjelu u koju sam predhodno stavila meso.Kruh i meso sam izmiješala i dobila smjesu sličnu tijestu.
U smjesu sam stavila jaje i sitno rezani list peršuna (peršun po vlastitoj želji 2-3 vrhom pune velike žlice neće biti previše),promiješala i dodala predhodno izmiksani luk.Masu sam izmiješala da se sve dobro poveže i masa bude kompaktna.
Koristila sam kalup za "srneći hrbat",33 cm,zapremnine 1200ml (12 dcl).U kalup sam posložila dimljenu slaninu bez kože,tanko izrezanu.Prvu traku slanine sam stavila da dio gdje je bila koža bude do stranice kalupa.Na slici gdje je X stajala sam ja ,slaninu sam slagala u smijeru strelice tako da jedna traka do polovice prekriva drugu.(kad štrucu izvadite iz kalupa ljepša strana je okrenuta van).
Na složenu slaninu stavila sam polovicu pripremljene mesne smjese.(Odrezala sam vrhove jaja da dobijem ravnu površinu,zato
kad budem rezala štrucu da ni jedna kriška ne bude bez jaja.)Jaja sam složila jedno do drugog utisnuvši ih gotovo do polovice u
mesnu smjesu.Na jaja sam stavila ostatak smjese,poravnala ga i krajeve slanine pritisnula na nju (ako su trake slanine duže štrucu obložim i s gornje strane.
Kalup sam stavila u lim za pečenje,jer je bio vrhom pun da tijekom pečenja tekućina koja izlazi iz štruce ne curi po pećnic .iU predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva stavila sam peći štrucu,nakon 15 minuta pečenja temperaturu sam smanjila na 180 stupnjeva i pekla još 45 minuta.Nakon pola sata iz kalupa sam izlila tekućinu koju je ispustila štruca da slanina kojom je obložena ne bude kuhana nego hrskavo pečena.(Možete provjeriti i nekoliko puta i višak tekućine izliti)Kad se ispekla ostavila sam ju kratko u kalupu da "odmori",a zatim preokrenula kalup na dasku i bila jako zadovoljna napravljenim .
Štrucu sam izrezala pod "koso" i poslužila uz krumpir salatu s jajima.Jedna je začinjena dresingom s bučinim uljem,a druga suncokretovim.
PS
Luk sa začinima ne mora biti miksan,ali onda treba biti jako usitnjen da bude neprimjetan.
Oznake: mljeveno meso, kruh, kuhana jaja, dimljena slanina
šapni glasno (2) * ispiši * #