MESNA ŠTRUCA U "KALUPU"

ponedjeljak, 01.08.2016.




OSNOVNE NAMIRNICE:


mljeveno meso(80% svinjetina,20% junetina)
može i jedna vrsta mesa


kruh star jedan dan

jaja

crveni luk

češnjak

začini






POTREBNI SASTOJCI:


90 dkg(900 gr) mesa

20dkg(200 gr) kruha

20dkg(200gr) crvenog luka

3-4 češnja češnjaka

2 velike žlice ulja

1 jaje

1,5 mala žličica mljevenog crnog papra

2 srednje velike(desertne) žličice povrtnog začina (vegeta ili sl.)

1 srednje velika žlicica crvene slatke paprike

sol po potrebi

sitno sjeckani list peršuna

15 dkg(150gr) tanko rezanog dimljene slanine

6 tvrdo kuhanih jaja


U posudu sam stavila dvije žlice ulja,kad se ulje zagrije dodala sam ne presitno sjeckani crveni luk,kad luk zažuti dodala sam narezani češnjak (isto ne mora biti sitno sjeckan).Kad je češnjak zamirišao kratko sam još obadva luka popržila i dodala malo soli,vegetu i biber.Sastojke sam promiješala i ostavila na vatri minutu-dvije da se začini "otvore",nakon toga sam stavila crvenu
papriku.





Sve sam promiješala i još kratko popržila,zatim sam ulila vode cca 1,5 dcl.Kad je voda ukuhala,luk i češnjak su omekšali.Omekšali luk sam izmiksala štapnim mikserom i dobila smjesu sličnu pekmezu.Izmiksani luk sam ostavila da se ohladi.




Sa kruha starog jedan dan obrezala sam koru i kruh izrezala na krupne kocke,kruh sam stavila u posudu i polila ga toplom vodom i ostavila par sekundi da kruh omekša.(Kruh se može zaliti toplim mlijekom,ali ja tako ne volim).




Iz kruha sam iscijedila rukama (kao da pravim grude od snijega) vodu i dodala ga u zdjelu u koju sam predhodno stavila meso.Kruh i meso sam izmiješala i dobila smjesu sličnu tijestu.





U smjesu sam stavila jaje i sitno rezani list peršuna (peršun po vlastitoj želji 2-3 vrhom pune velike žlice neće biti previše),promiješala i dodala predhodno izmiksani luk.Masu sam izmiješala da se sve dobro poveže i masa bude kompaktna.




Koristila sam kalup za "srneći hrbat",33 cm,zapremnine 1200ml (12 dcl).U kalup sam posložila dimljenu slaninu bez kože,tanko izrezanu.Prvu traku slanine sam stavila da dio gdje je bila koža bude do stranice kalupa.Na slici gdje je X stajala sam ja ,slaninu sam slagala u smijeru strelice tako da jedna traka do polovice prekriva drugu.(kad štrucu izvadite iz kalupa ljepša strana je okrenuta van).
Na složenu slaninu stavila sam polovicu pripremljene mesne smjese.(Odrezala sam vrhove jaja da dobijem ravnu površinu,zato
kad budem rezala štrucu da ni jedna kriška ne bude bez jaja.)Jaja sam složila jedno do drugog utisnuvši ih gotovo do polovice u
mesnu smjesu.Na jaja sam stavila ostatak smjese,poravnala ga i krajeve slanine pritisnula na nju (ako su trake slanine duže štrucu obložim i s gornje strane.





Kalup sam stavila u lim za pečenje,jer je bio vrhom pun da tijekom pečenja tekućina koja izlazi iz štruce ne curi po pećnic .iU predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva stavila sam peći štrucu,nakon 15 minuta pečenja temperaturu sam smanjila na 180 stupnjeva i pekla još 45 minuta.Nakon pola sata iz kalupa sam izlila tekućinu koju je ispustila štruca da slanina kojom je obložena ne bude kuhana nego hrskavo pečena.(Možete provjeriti i nekoliko puta i višak tekućine izliti)Kad se ispekla ostavila sam ju kratko u kalupu da "odmori",a zatim preokrenula kalup na dasku i bila jako zadovoljna napravljenim yes.






Štrucu sam izrezala pod "koso" i poslužila uz krumpir salatu s jajima.Jedna je začinjena dresingom s bučinim uljem,a druga suncokretovim.




PS
Luk sa začinima ne mora biti miksan,ali onda treba biti jako usitnjen da bude neprimjetan.


Oznake: mljeveno meso, kruh, kuhana jaja, dimljena slanina

FAŠIRANE LOPTICE S JAJIMA

nedjelja, 29.05.2016.

Malo izmijenjen klasik,možda Vam se dopadne yes





OSNOVNI SASTOJCI:

mljeveno meso

krušne mrvice

tvrdo kuhana jaja

začini





POTREBNE NAMIRNICE:

80 dkg mljevenog mesa (800 gr)

15 dkg krušnih mrvica (150 gr)

3,5 dcl tople vode (350 ml)

2 jaja

3 veća režnja (češnja) češnjaka

15 dkg ribanog crvenog luka (150 gr)

3 žličice crvene slatke paprike

3 žličice vegete ili nekog drugog povrtnog začina

2 žličice mljevenog bibera

masnoća za pečenje


U zdjelu sam stavila krušne mrvice,zalila ih toplom vodom (toplom da nabubre) i izmiješala ih.Umjesto mrvica se može koristiti "stari kruh",kruh koji se pošušio.Ja ne volim osjetiti komadiće kruha pa koristim mrvice.Umjesto vode može se koristiti mineralna
da bi pečeno faširano bilo mekano,ovako kako ja pravim izvana su hrskave,a iznutra mekane i s običnom vodom.





U namočene mrvice stavila sam mljeveno meso i izmiješala (može se koristiti miješano mljeveno meso u omjeru koji Vama odgovara.Ja koristim 80 % svinjetina,20 % junetina.





U izmiješano meso i namočene mrvice dodala sam začine,crvenu papriku,vegetu , biber i sol.Nakon toga sitno sam nasjeckala češnjak,dodala njega i jaja.Na kraju sam dodala i naribani luk (ne volim kad u takvim jelima osjetim kockice "živog" luka,umjesto
ribanja može se i izblendati samo ga ne pretvoriti u sok.Sve sam dobro izmiješala.Smjesa bi trebala biti kao tijesto,ja mijesim rukom,ali može se i mikserom,važno da se dobro poveže.





1.Napravila sam lopticu i malo ju stisnula između dlanova,nije okrukla nego malo plosnata.

2.U sredini sam napravila udubljenje.

3.U udubljenje sam stavila tvrdo kuhano jaje.

4.Meso sam rukom stanjivala da prekrije cijelo jaje ,nakon toga sam između dlanova napravila lopticu.





Loptice sam uvaljala u krušne mrvice (tako će izvana biti hrskave).Stavila sam masnoću za pečenje da se zagrije.Da li je dovoljno vruća za pečenje provjerim s malo krušnih mrvica,stavim mrvice i ako odmah počne "cvrčati" dovoljno je vruća.
Stavila sam loptice peći.





Zbog jajeta loptice ne mogu biti jako male.Tijekom pečenja stalno sam ih okretala da se ispeku sa svih strana.Pečene loptice
sam izvadila na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće.




Poslužila sam ih uz pomfrit i jaja na salatu.Izrezala sam tvrdo kuhana jaja posolila ih,dodala ulje i ocat,umjesto običnog ulja
ukusno je s bučinim uljem,ako ga volite.yes





Ovakve izmjene kod tradicionalnih i klasičnih jela neće ga izmijeniti samo vizualno,nego će promijeniti i okus,usudila bi se reći poboljšati.Svima nam je poznata mesna štruca s jajima,peče se puno duže i uglavnom sokovi i arome iz nje iscure u pleh u kojem
ju pečemo.Loptice zapečemo sa svih strana i sve ostaje u njima.


Oznake: mljeveno meso, krušne mrvice, tvrdo kuhana jaja

Lažne lazanje

četvrtak, 28.04.2016.


Predjelo ili glavno jelo ovisi o količini.








OSNOVNI SASTOJCI:

mljeveno meso

tijesto

bešamel umak

ribani sir







POTREBNE NAMIRNICE:

50 dkg tijesta (500gr)

75 dkg mljevenog mesa (750gr)

15 dkg sitno sjeckanog luka (150 gr)

10 dkg guljene rajčice i jedna velika žlica sosa od rajčice (100gr)

3 žlice ulja

1 dcl vina(100 ml)

ljuta papričica

origano

sol

ribani sir (Ribanac)


BEŠAMEL UMAK:

5dkg maslaca (50 gr)

5 dkg brašna (50 gr)

5 dcl mlijeka (500 ml)

muškatni oraščić

sol


Prvo sam napravila umak od mljevenog mesa (ragu bolognese).Na zagrijano ulje stavila sam sitno rezani luk i miješala ga
dok nije postao staklast.Na luk sam dodala mljeveno meso i pirjala ga dok sok iz mesa nije iskuhao,i meso promijenilo boju.





U meso sam dodala sitno rezanu rajčicu pelat , sos od pelata i malo vode(1dcl),ako je jako kisela doda se malo šećera.
Pelat se može zamijeniti pasiranom rajčicom ili koncentratom,po vlastitom ukusu.Miješala sam dok nije ukuhala sva tekućina.





Meso sam začinila posolila,stavila origani i jednu malu ljutu papričicu ( peperoncini),može i malo obične ljute parpike.Kratko
sam prodinstala da se okusi prožmu (ja ne dodajem vegetu jer skroz promijeni okus i meni više nije tako ukusno kao bez nje).






Zatim sam dodala bijelo vino ( postoji vino u tetrapaku namijenjeno baš za kuhanje,a cijena mu je puno pristupačnija od flaširanog
vinayes .Smanjila sam vatru i ostavila da se vino isparava.Umak je gotov kad u posudi ostane samo masnoća.






Kao i za prave lazanje napravila sam bešamel umak samo više gust da nebi kroz tijesto procurio na dno posude za pečenje.
U posudu sam stavila maslac ili margarin (nikada ulje ili nekakvu drugu masnoću),kad se maslac počeo topiti dodala sam brašno
( isti omjer maslaca i brašna),miješala,zaprška ne bi trebala porumeniti,kad se zapjeni par puta sam promiješala.






Najprije sam nalila malo mlijeka i pjenjačom dobro izmiješala da nema grudica,zatim sam dodala ostatak mlijeka i kratko
prokuhala.Umak sam posolila i dodala muškatni oraščic u prahu,još prokuhala i probala da se ne osjeti okus sirovog brašna.







Umak je gotov.





U međuvremenu sam skuhala i ocijedila tijesto.U zdjelicu sam odvojila dio bešamela i u njega stavila masnoću iz bolonjez umaka
(ne smeta ako ima i malo mesa),umake sam promiješala.Odvojila sam toliko da mogu u jednoličnom sloju prekriti posudu za
pečenje.






Na dno posude za pečenje stavila sam prezle,na njih sam žlicom stavila mješavinu umaka i "tapkajući" žlicom umake rasporedila
po cijeloj posudi (ne može se razvući žlicom jer se prezle dižu).





Stavila sam 1/3 kuhanog tijesta,zatim 1/2 bolonjez umaka pa drugu trećinu tijesta i na nju polovicu bešamel umaka i posula
ribanim sirom.





Nastavila sam sa slaganjem,druga polovica bolonjeza i zadnja trećina tijesta.Na zadnji red tijesta stavila sam pomiješani bešamel i bolonjez umak.Na hrpice sam nanijela sa žlicom i onda razmazala po cijeloj površini.










Složene "lazanje" posula sam prezlama(prezle daju gornju hrskavu koricu) i stavila peći u predhodno zagrijanu pećniću na 200 stupnjeva.






Trebaju se peći dok ne poprime zlatno žutu boju.Pred sam kraj pečenja posula sam ih ribanim sirom i vratila u pećnicu da sir porumeni i postane hrskav.








Prije nego sam stavila peći lazanje u pećnici sam "ispekla sir" (tostirala).Kad se ohladio istrgala sam ga ne jako sitno i uz standardne začine za salatu upotrijebila sam i njega,zgodno "krcka" u salati yes






Zašto lazanje?Zato što imaju sve sastojke kao i prave lazanje,razlikuju se u vrsti tijesta,malo u načinu slaganja,a možda i
najveća razlika je u vremenu pripremanja bolonjez umaka,njegova kvaliteta ovisi o dužini kuhanja,kuha se približno 3 sata.
Meni je ovo jako dobro,ako ste u žurbi može zamijeniti orginal yes





Probajte njami

Oznake: Tijesto, mljeveno meso, bešamel

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.