10 dkg guljene rajčice i jedna velika žlica sosa od rajčice (100gr)
3 žlice ulja
1 dcl vina(100 ml)
ljuta papričica
origano
sol
ribani sir (Ribanac)
BEŠAMEL UMAK:
5dkg maslaca (50 gr)
5 dkg brašna (50 gr)
5 dcl mlijeka (500 ml)
muškatni oraščić
sol
Prvo sam napravila umak od mljevenog mesa (ragu bolognese).Na zagrijano ulje stavila sam sitno rezani luk i miješala ga
dok nije postao staklast.Na luk sam dodala mljeveno meso i pirjala ga dok sok iz mesa nije iskuhao,i meso promijenilo boju.
U meso sam dodala sitno rezanu rajčicu pelat , sos od pelata i malo vode(1dcl),ako je jako kisela doda se malo šećera.
Pelat se može zamijeniti pasiranom rajčicom ili koncentratom,po vlastitom ukusu.Miješala sam dok nije ukuhala sva tekućina.
Meso sam začinila posolila,stavila origani i jednu malu ljutu papričicu ( peperoncini),može i malo obične ljute parpike.Kratko
sam prodinstala da se okusi prožmu (ja ne dodajem vegetu jer skroz promijeni okus i meni više nije tako ukusno kao bez nje).
Zatim sam dodala bijelo vino ( postoji vino u tetrapaku namijenjeno baš za kuhanje,a cijena mu je puno pristupačnija od flaširanog
vina .Smanjila sam vatru i ostavila da se vino isparava.Umak je gotov kad u posudi ostane samo masnoća.
Kao i za prave lazanje napravila sam bešamel umak samo više gust da nebi kroz tijesto procurio na dno posude za pečenje.
U posudu sam stavila maslac ili margarin (nikada ulje ili nekakvu drugu masnoću),kad se maslac počeo topiti dodala sam brašno
( isti omjer maslaca i brašna),miješala,zaprška ne bi trebala porumeniti,kad se zapjeni par puta sam promiješala.
Najprije sam nalila malo mlijeka i pjenjačom dobro izmiješala da nema grudica,zatim sam dodala ostatak mlijeka i kratko
prokuhala.Umak sam posolila i dodala muškatni oraščic u prahu,još prokuhala i probala da se ne osjeti okus sirovog brašna.
Umak je gotov.
U međuvremenu sam skuhala i ocijedila tijesto.U zdjelicu sam odvojila dio bešamela i u njega stavila masnoću iz bolonjez umaka
(ne smeta ako ima i malo mesa),umake sam promiješala.Odvojila sam toliko da mogu u jednoličnom sloju prekriti posudu za
pečenje.
Na dno posude za pečenje stavila sam prezle,na njih sam žlicom stavila mješavinu umaka i "tapkajući" žlicom umake rasporedila
po cijeloj posudi (ne može se razvući žlicom jer se prezle dižu).
Stavila sam 1/3 kuhanog tijesta,zatim 1/2 bolonjez umaka pa drugu trećinu tijesta i na nju polovicu bešamel umaka i posula
ribanim sirom.
Nastavila sam sa slaganjem,druga polovica bolonjeza i zadnja trećina tijesta.Na zadnji red tijesta stavila sam pomiješani bešamel i bolonjez umak.Na hrpice sam nanijela sa žlicom i onda razmazala po cijeloj površini.
Složene "lazanje" posula sam prezlama(prezle daju gornju hrskavu koricu) i stavila peći u predhodno zagrijanu pećniću na 200 stupnjeva.
Trebaju se peći dok ne poprime zlatno žutu boju.Pred sam kraj pečenja posula sam ih ribanim sirom i vratila u pećnicu da sir porumeni i postane hrskav.
Prije nego sam stavila peći lazanje u pećnici sam "ispekla sir" (tostirala).Kad se ohladio istrgala sam ga ne jako sitno i uz standardne začine za salatu upotrijebila sam i njega,zgodno "krcka" u salati
Zašto lazanje?Zato što imaju sve sastojke kao i prave lazanje,razlikuju se u vrsti tijesta,malo u načinu slaganja,a možda i
najveća razlika je u vremenu pripremanja bolonjez umaka,njegova kvaliteta ovisi o dužini kuhanja,kuha se približno 3 sata.
Meni je ovo jako dobro,ako ste u žurbi može zamijeniti orginal