Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojapregaca

Marketing

FRITTATA SA ŠUNKOM,SIROM I POVRĆEM


Ja sam koristila grašak.






OSNOVNI SASTOJCI:

jaja

šunka u ovitku (može i dimljena šunka ili pršut)

sir

grašak ili neko drugo povrće





POTREBNE NAMIRNICE:

1/2 manje glavice luka

20 dkg šunke (200gr)

šalica graška

2 šalice tjestenine

šalica naribanog tvrdog sira

9 jaja

2 žlice maslinovog ulja

sol

biber


Koristila sam šalicu od 2 dcl i meni je to idealan omjer.Po mom ukusu ničega nema ni previše ni premalo.

Najprije sam skuhala tjesteninu,nisam napunila šalicu do vrha nego 1,5-2 cm od ruba,kad se skuhala bile su dvije pune šalice.

Luk sam izrezala na tanke ploške,stavila ga na zagrijano ulje i pirjala dok ne omekša (par minuta,tava je velika,luka je malo i brzo je gotovo).U tavu s lukom dodala sam punu šalicu graška.





Grašak sam isto kratko propirjala,povremeno sam promiješala.Izrezala sam šunku na male kockice i dodala luku i grašku.
Tjesteninu sam ocijedila i stavila i nju.U tjestenini ostane malo vode,miješala sam dok voda nije ukuhala i ostalo samo ulje.





Na najsitniji dio ribeža izribala sam sir (koristila sam "grana padano"),dodala sam ga u ostale sastojke,kratko ga zagrijala,da se ne otopi,tek toliko da omekša i ugasila vatru.






U zdjeli sam pobiberila i posolila jaja,pjenasto ih izmiješala, dodala sastojke iz tave i dobro promiješala.





Okrugli kalup za pite obilno sam namazala maslacem,stavila ga u predhodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.Kad se maslac dovoljno ugrijao (probala sam tako što sam kapnula jaje iz smjese),izvadila sam ga iz pećnice i ulila pripremljenu masu.
Kalup sam predhodno zagrijala da mi se frittata ne prilijepi.Protresla sam kalup da se smjesa ravnomjerno rasporedi.





Pleh sam stavila u pećnicu i pekla 10-ak minuta,dok nije lagano porumenila.Izvadila sam i na frittatu posložila ploške topivog sira.Pleh sam vratila u pećnicu i pekla dok se sir nije rastopio i malo porumenio.





Pečenu frittatu sam stavila na tanjur,izrezala i najela se yes

Volite li više povrća možete kombinirati 1/2 šalice graška,a druga polovica kukuruz i ribana mrkva.Umjesto šunke možete staviti slaninu,dodati češnjak,te malo naribanih tikvica ili rajčice.Po želji.sretan


Frittata je inače deblja,ovo je normativ za 4 osobe,a ja sam pravila za dvije,svejedno je bila super.




Post je objavljen 14.05.2016. u 11:52 sati.