sol,mljeveni biber,povrtni začin (vegeta ili slično)
Domaću kobasicu možete zamijeniti hrenovkama,dimljenim mesom samo ga prije treba skuhati jer mu je potrebno puno vremena za razliku od poriluka koji se kuha kratko.Svježe meso svinjetina ili junetina isto trebaju biti termički obrađeni jer će ostati tvrdi i žilavi.Jedino meso peradi (piletina,puretina) stavlja se sirovo.
Poriluk sam oprala,odrezala mu dio gdje se listovi odvajaju.To iskoristim za salatu.Tvrđe je i intenzivnije od ostalog dijela poriluka.Poriluk sam izrezala na kolutiće debljine 5 mm.Ogulila sam krumpir i izrezala ga na kockice veličine 1 cm.Kobasicu sam izrezala na malo deblje kolutiće (tanje od poriluka).
Poriluk je često dospijevao na "crnu listu" povrća najčešće zbog načina na koji je bio izrezan.Prerezalo ga se cijelom dužinom na dva ili četiri dijela i rezali "prutići" dužine 3-4 cm.Dodavalo mu se sirovo meso.Dok se meso skuhalo,poriluk se raskuhao,a zbog njegove vlaknaste strukture ostali su samo "končići" koji su u ustima "smetali".To je razlog zašto ja režem na kolutiće.
Sve namirnice sam stavila u posudu za kuhanje i dodala hladnu vodu(oko2,5 l).
Nakon desetak minuta kuhanja dodala sam začine sol,mljeveni biber i vegetu i ostavila da kuha na laganoj vatri.
Kad je krumpir bio kuhan napravila sam tamnu zapršku,na ugrijano ulje stavila sam oštro brašno i miješala dok zaprška nije porumenila, ugasila sam plin i dodala crvenu papriku (ako ostavimo na kuhalu paprika postaje gorka),promiješala i stavila u kuhani poriluk.(ja ne stavljan vodu u zapršku nego ju kuhačom po malo stavljam u jelo koje kuham,ne naprave se grudice i za par sekundi znam da li je dovoljno gusto).Kad dodajem zapršku malo se zapjeni i čuje se "cvrčanje".
-------------------
Ostavila sam da prokuha,u međuvremenu sam pripremila vrhnje.Razmutila sam vrhnje u zdjelici dolila mu tekućine iz variva
(da se smanji razlika temperature vrhnja i variva i spriječi "zgrušavanje" vrhnja,posebno lako se "zgruša" vrhnje sa malim udjelom mliječne masnoće). Vrhnje sam polako ulila u varivo.
Promiješala sam varivo s vrhnjem,nisam dozvolila da zavrije.Varivo od poriluka je gotovo i spremno za serviranje i jelo
Ako imate malu djecu napravite "kornet" od poriluka i napunite ga vrhnjem pospite crvenom slatkom paprikom,možda poriluk sa "sladoledom" bude zanimljiv vašim malim ljudima , crvena paprika je bogata c vitaminom."Kornet" ćete napraviti tako da od svijetlog lista poriluka izrežete kvadrat,savijete ga u oblik korneta, prorežete kroz obadva sloja rupicu i provučete trakicu,zavežete trakicom koju ste izrezali isto od lista poriluka,obrežete gornje vrhove da budu okrugli.