VALENTIN TORTA
subota, 28.05.2016.
Prisjetimo se zaboravljenih kolača čiji osnovni sastojci nisu želatina i slatko vrhnje ,a jednako su dobri..
.
OSNOVNI SASTOJCI:
med
jaja
brašno
cimet,klinčići
marmelada od kajsija
puding od vanilije
POTREBNE NAMIRNICE:
tijesto:
25 dkg brašna (250 gr)
25 dkg meda (250 gr)
5 dkg šećera (50 gr)
5 dkg maslaca ili margarina (50 gr)
2 jaja
1 vrećica vanil šećera
1 mala žlica samljevenih klinčića
2 male žlice cimeta
sok i korica od 1/2 limuna
3 žličice praška za pecivo
2 velike žlice mlijeka
nadjev:
6 velikih žlica marmelade ili džema od kajsija
krema:
1 vrećica pudinga od vanilije
10 dkg šećera (100 gr)
1/2 litre mlijeka
20 dkg maslaca ili margarina (200 gr)
za posipanje:
strugana čokolada
Izvagala sam sve sastojke,namazala kalup margarinom i pobrašnila ga,uključila pećnice na 180 stupnjeva (bez ventilatora
na 200 stupnjeva.)
Posudu s medom stavila sam na laganu vatru,kad se počeo topiti dodala sam margarin i šećer.Miješala sam dok se sve nije otopilo.
Stavila sam u zdjelu i pričekala da se ohladi.Povremeno sam promiješala.Hladnoj masi dodala sam mljevene klinčice i cimet.
Sastojke sam izmiješala mutilicom,dodala limunovu koricu i sok od limuna.I ponovo dobro izmiješala.
Dobivenoj smjesi dodala sam jaja,mutilicom izmiješala da postane pjenasto (kao kad se miješaju jaja za omlet).Bake bi rekle " istrajbala "
Brašno sam pomiješala s praškom za pecivo i kroz sito na dva puta dodala u smjesu lagano miješajući.(ako Vam izgleda pregusto dodajte dvije žlice mlijeka,ja nisam trebala).Tijesto sam stavila u pobrašnjeli kalup za tortu i pekla 30 min.(probajte čačkalicom,ako je čačkalica čista tijesto je pečeno.
Pečeno tijesto sam izvadila iz kalupa i ostavila ga na rešetki da se malo ohladi.Obrezala sam koricu od pečenja i mlako tijesto prerezala na dva dijela.
Razmutila sam marmeladu (u mojoj je bilo malih komadića kajsije) još mlako tijesto sam namazala marmeladom.(obadva dijela)
Dok se tijesto peklo pripremila sam kremu.U posudu sam stavila šećer,prašak za puding i mlijeka toliko da dobijem glatku
masu.Ostalo mlijeko stavila sam da zakuha.
Kad je mlijeko zakuhalo uklonila sam ga s vatre i ulila uz miješanje razmućeni puding,šećer i mlijeko,(s vatre se ukloni da se ne stvore grudice).Vratila sam na vatru i kuhala neprekidno miješajući dok se puding nije zgusnuo.Kuhani puding premjestila sam u
plastičnu posudu,kratko miješajući da se malo prohladi.Na njega sam stavila prijanjajuću foliju i ostavila da se ohladi skroz.(folija
da se ne stvori kožica koja se neda izmiješati)
Pjenasto sam izradila margarin,dodala mu hladan puding i izmiksala u glatku kremu.
Čokoladu sam dobro ohladila i na dasci nožem tanko rezala čokoladu i dobila "strugotine".Pola krema sam stavila na donje tijesto,ravnomijerno ju rasporedila,a drugom polovicom sam namazala turtu iz vana i obilno posula strugotinama.
Kad se dobro ohladila bila je spremna za degustaciju.Kaže se da se o ukusima ne raspravlja pa govorim u svoje ime,meni je odlicna,kiselost marmelada dobro se slaže sa slatkoćom meda,zbog marmelade nije suha,a kad je pravo hladna bez obzira na omjer tijesta i kreme je osviježavajuća,obično se govori da su osvježavajući kolači s puno kreme što nije pravilo.
Još jedna karakteristika ove torte je što duže stoji bolja je.Možete ju imati u frižideru tjedan dana i bit će sve bolja i bolja,kao
medenjaci
Možda se odlučite probati i svidi Vam se ,mislim da nećete požaliti.
DOBAR TEK
ŽELI VAM
Oznake: med, cimet, krema vanilija, marmelada od marelica
šapni glasno (0) * ispiši * #