AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 31.08.2024.

PROSJEČNE PLAĆE U REGIJI


NAJVEĆA JE SLOVENSKA PLAĆA

Analiza agencije Anadolije objavljena 23. kolovoza pokazuje da najveću prosječnu plaću u regiji imaju zaposlenici u Sloveniji, a najmanju u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Naime, prema posljednjim podacima prosječna isplaćena plaća za lipanj 2024. u Sloveniji je bila 1.501,97 eura, Hrvatskoj 1.315 eura, Srbiji 855,82 eura (100.170 dinara-podaci za maj), Crnoj Gori 838 eura, Bosni i Hercegovini 702,51 euro (1.374 KM), a u Sjevernoj Makedoniji 680,70 eura (41.939 denara).

Navodi se da je prosječna plaća za lipanj u Sloveniji iznosila 2.366,79 eura bruto (sa porezima i doprinosima), odnosno 1.501,97 eura neto (bez poreza i doprinosa). Bila je veća od plaće za svibanj nominalno za 1,0 posto, a realno za 0,6 posto.

Prosječna mjesečna plaća za prvo polugodište 2024. godine veća je od plaće za prvo polugodište 2023. i to nominalno za 6,5 posto u bruto iznosu (odnosno za 3,5 posto realno), a nominalno za 4,0 posto u neto iznosu (realno za 1,1 posto).
Rast plaća na šestomjesečnoj razini u privatnom sektoru veći je nego u javnom sektoru.



Izvor: Agencija Anadolija, mzz

31.08.2024. u 13:26 • 0 KomentaraPrint#^

PRIPREMA SE POSJET PUTINA MONGOLIJI


SUD U HAGU I KIJEV POZIVAJU NA HAPŠENJE PUTINA


Vlast u Kijevu je 30. kolovoza pozvala mongolske vlasti, a onda je poziv uputio i Međunarodni kazneni sud, da uhapse ruskog predsjednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog kaznenog suda u Hagu prilikom njegova posjeta Mongoliji koji je planiran za 3. rujan ove godine, piše Tanjug prenoseći BBC.
Ovo će biti prvi put da predsjednik Rusije Vladimir Putin posjećuje državu koja je članica Međunarodnog kaznenog suda otkako je ovaj sud za njim raspisao tjeralicu u ožujku 2023. godine.

Glasnogovornik Suda Fadi el-Abdallah rekao je kako Mongolija, kao i druge potpisnice ICC-a, ima “obavezu da surađuje”, a to uključuje poštovanje naloga za hapšenje.
U tjeralici se navodi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. veljače 2022. kada je Rusija vojno napala Ukrajinu, optužujuci ga između ostalog i za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine.
Nalog obavezuje 124 države članice suda, uključujuci Mongoliju, da uhapse Putina i izruče ga sudu u Hagu, ako stupi na teritoriju tih zemalja.

Moskva je negirala te optužbe, a glasnogovornik Kremlja Dimitrj Peskov rekao je da Rusija ima odlične odnose sa Mongolijom i da se ova posjeta pažljivo planira.

Ruski predsjednik bi u Mongoliji trebao sudjelovati u proslavi posvećenoj 85. godišnjici zajedničke pobjede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga na Halhin Golu.


Izvor : agencije, Al Jazerra,mzz

31.08.2024. u 07:12 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 30.08.2024.

IZRAEL ŠIRI RAT I NA ZAPADNU OBALU


UN POD PRITISKOM IZRAELSKE VLADE

Izraelska vlada rat širi i na teritorij Zapadne obale.Napadi velikih razmjera koje je izraelska vojska pokrenula 28. kolovoza na sjeveru Zapadne obale nastavljeni su i drugog dana, a broj privedenih u regiji je sve veći. Od 7.listopada prošle godine, na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, privedeno je više od 10.300 Palestinaca.U dva dana na Zapadnoj obali ubijeno je 17 Palestinaca, a veliki broj je ranjen. Šema napada iz Poajasa Gaze se nastavlja.

Poziv izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Katza na raseljavanje Palestinaca sa Zapadne obale je potpuno neprihvatljiv, rekao je u četvrtak 28. kolovoza visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, piše Anadolija.
Borrell je uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu izjavio da će viša koordinatorica Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Pojas Gaze Sigrid Kaag izvijestiti ministre o situaciji na terenu, te objasniti situaciju, čak i Ujedinjenih naroda, koji su pod snažnim pritiskom izraelske vlade koja sprečava sve organizacije Ujedinjenih naroda da rade svoj posao", rekao je Borrell. Naime UN je prekinuo s dopremom humanitarne pomoći u Gazu.

Borell je izrazio žaljenje zbog kašnjenja mogućeg ishoda pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze i povećanja civilnih žrtava. Istakao je da pozivanjem na raseljavanje Palestinaca na Zapadnoj obali, Izrael čini "manje-više istu stvar kao s narodom Gaze"
.

Izvor : Agencija Anadolija,mzz

30.08.2024. u 05:17 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 29.08.2024.

ZNANSTVENI STAVOVI ĆE ODLUČITI O ISKAPANJU LITIJA



PITANJE LITIJA POKRENULO IZVRŠNU VLAST SRBIJE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao 28. kolovoza na sastanku s znanstvenicima, gdje se razgovaralo o projektu „ Jadar“ i mineralu jadarit- koji sadrži litij i bor. Jadarit je naime kompanija Rio Tinto otkrila 2004. godine prilikom istraživanja područja zapadne Srbije. Rio Tinto multi kompanija od Srbije i problema koje tamo ima da započne iskapanje
nije odustala ni nakon 20 godina . To ipak govori o veličini nalaziša, isplatovosti, kapitalu. No na sastanku sa znanstveniciuma nije bilo govora o ekonomskoj isplativosti nalazišta litija koje je u Srbiji. Vučić je samo rekao da je zdravlje važnije od novca.

VUČIĆ SA ZNANSTVENICIMA

Predsjednik Vučić zatražio je od znanstvenika da iznesu svoje stavove o eksploataciji litija zasnovane na činjenicama i znanju te rekao da se nikakva odluka neće donositi bez stavova znanstvene zajednice. Poznato je naime da građani Srbije intenzivno izlaze na masovne proteste u tridesetak gradova diljem Srbije, ne želeći da kompanija Rio Tinto eksploatira litij, jer vjeruju da će iskapanje dovesti zagađenja njihovog životnog okoliša, izrijekom oni kažu „vode, zraka i zemlje“.
Aktivnost izvršne vlasti u Srbiji oko pitanja rudnika litija postaje sve intenzivnija, a razlog je po svemu sudeći i to što je Ustavni sud Srbije poništio odluku Vlade Srbije koju je ona prije dvije i pol godine donijela, a prema kojoj je onemogućila dalji rad multi kompaniji Rio Tinto u Srbiji.

UPLAŠENI RADI LITIJA

Prema riječima Aleksandra Vučića,“ tema litijuma je gotovo zabranjena, "jer se svi plaše da kažu šta misle", navodeći da ne razume stav nekih ljudi koje država kao naučnike plaća godinama ali na njen poziv kažu da "nije trenutak"."Budite objektivni, profesionalni, da ogromno znanje koje imate država iskoristi i primeni. Molim vas da učestvuje u razgovoru i gde god vas pozovu na razgovor da idete sa ljudima koji misle drugačije - na bilo koju stranu, da li su za ili protiv projekta, da saslušamo ljude", kazao je Vučić.
"Interes je države da nastavi sa reindustrijalizacijom, ali to ne sme biti po cenu zdravlja ni jednog jedinog čoveka", poručio je Vučić i rekao da i on ima bojazni od nekih stvari u tom projektu „- piše internet Radio Slobodna Europa.
U cilju da projekt „ Jadar „ bude transparentniji“ odlučeno je da u ingerenciji ministrice nauke Jelena Begović bude otvoren portal za praćenje o stanju životne sredine, a podaci će biti na raspolaganju građanima, ali i medijima koji će moći dobiti provjerene informacije. Prethodno je formiran zdravstveni tim koji će se baviti procjenom utjecaja na zdravlje građana. Uspostavljen je i otvoren Pozivni centar posredstvom kojeg ministrica rudarstva odgovara na pitanja građana.

KAMEN OKO NOGE

Agencija Beta piše 28. kolovoza da je „ odbornik u Skupštini grada Beograda pokreta Kreni-Promeni Aleksandar Anđelković ocijenio da je kompanija "Rio Tinto" zakasnila sa kampanjom promocije rudnika i da zato kopanja litija neće biti u Srbiji.
On je u pisanoj izjavi naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta izjavio da je "vrlo nezadovoljan kampanjom kompanije u promociji rudnika“.

"Ovih dana se jasno vide obrisi pokretanja kampanje u režiji PR-a predsednika, verovatno preko istih agencija koje to rade u izbornim kampanjama. Otud i sve jači pritisak, sve nervoznijih funkcionera, otvorene pretnje, ucene, hapšenje aktivista, fingiranje debata, pozivanje podobnih "stručnjaka", medijska kampanja 24 časa, pravljenje anonimnih profila na mrežama sa ciljem dezavuisanja javnosti", dodao je Anđelković.
Prema njegovim riječima, predsjedniku države je "Rio Tinto" kamen oko noge, a narod veruje nezavisnim studijama, nezavisnim stručnjacima, akademicima i svom instinktu „ – piše agencija Beta

Na sastanku sa znanstvenicima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će na neko vrijeme „svoju kancelariju“ preseliti u Podrinje, na mjesto gdje je planiran rudnik, kako bi razgovarao s mještanima o svemu što ih zanima.


Margareta Zouhar Zec

29.08.2024. u 09:50 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 28.08.2024.

DANI PIVA U KARLOVCU



PRVOG I PETOG DANA PIVO IZ FONTANE

Predstavljen je program 37. Dana piva u Karlovcu, piše glasilo Ja trgovac, koji će trajati od 30. kolovoza do 3. rujna, kada će grad Karlovac biti kontinentalna destinacija za sve željne sjajne zabave i odlične atmosfere. Gradom na četiri rijeke - Kupi, Dobri, Mrežnici i Korani, ponovno će poteći i peta rijeka – rijeka piva. Tako će u povodu čak dvije značajne obljetnice – 40 godina postojanja festivala i 170 godina Karlovačkog piva, posjetitelji moći uživati u besplatnom Karlovačkom pivu iz fontane 30. kolovoza i 3. rujna u 18 sati.

POVIJEST OD 170 GODINA
“Povijest Karlovačkog piva i Karlovačke pivovare duboko je povezana s poviješću Karlovca i traje već 170 godina. Dugogodišnje partnerstvo između Grada i Karlovačkog naglašava našu zajedničku predanost pružanju jedinstvenog iskustva ljubiteljima piva iz godine u godinu. Zato smo se, nakon četrdeset godina, odlučili prisjetiti vremena kada je naša suradnja započela. Inspirirani ranim Danima piva, rekonstruirali smo legendarnu fontanu iz koje će Karlovačko pivo teći besplatno za sve posjetitelje Dana piva na dan otvaranja, 30. kolovoza u 18 sati, i ponovno petog dana festivala, u utorak, 3. rujna, na terasi Kina Edison”, najavila je predsjednica Uprave HEINEKENA Hrvatska Maud Meijboom-van Wel.

U PET DANA 20 KONCERATA
Dane piva i ove će godine obilježiti čak 20 koncerata na glavnoj i Gastro pozornici, a posjetitelji će uživati u nastupima Tonyja Cetinskog, Miach, Vojka V, Kawasaki 3P-a, Baby Lasagne, Prljavog kazališta, Nene Belana i Fiumensa, Željka Bebeka, Alena Vitasovića, Luke Nižetića, Pekija i Baksa, EOT-a, sastava Rimljani Ite Doma, te brojnim DJ setovima. U Gastro kutku očekuju ih koncerti brojnih glazbenih sastava, uključujući Leteći odred, The Giggsons, Strings band, Magnusi, Glazba Ston, Black & White i Rivers band.

OSIM KARLOVAČKOG I 17 VRSTA INOZEMNIH PIVA
Karlovačko pivo, glavni sponzor Dana piva, u Svijet piva donosi čak 17 vrsta inozemnih piva koja u Hrvatskoj inače nisu dostupna, primjerice Mort Subite, voćno pivo s okusom trešnje, malt lager Cruzcampo Gran Reserva, svijetli osvježavajući lager Birra Moretti, Laško Burin, pivo s infuzijom soli iz Piranskog zaljeva, svijetli lager Red Stripe te mnoga druga. Tu su dobro poznati klasici – Karlovačko, Heineken, Heineken 0.0, Lagunitas IPA, Sol i Stari lisac. Uz bogat pivski portfelj iz Karlovačkog Svijeta piva, na Promenadi će u ponudi biti i craft piva Pivovare Podrum i Pivovare Medvedgrad. Na Promenadi i u Gastro kutku naći će se izbor hrane za svačije nepce pa posjetitelje očekuje bogata ponuda pivske gastronomije, uključujući burgere, tacose, tortilje, vege burgere, razna jela s roštilja i slastice, a tu su i veliki pivski pereci tvrtke Žitoproizvod koji također obilježavaju četiri desetljeća dugu tradiciju jer su po prvi puta proizvedeni upravo za Dane piva.

KNJIGA O POVIJESTI KARLOVAČKOG PIVA
Posjetitelji će moći sudjelovati i u raznolikom popratnom sadržaju poput Pivske potrage, natjecateljske igre Corn Hole, kviza filmske i glazbene kulture koji će voditi poznata kvizašica Morana Zibar te brojnih zanimljivih aktivnosti unutar Karlovačko Fun&Chill zone kao što su karnevalske igre koje se sastoje od udaranja zvona ili bacanja vreća napunjenih ječmom, a tu je i dobro poznati stolni nogomet. Kao poseban dodatak ovogodišnjem festivalu održat će se i predstavljanje knjige “Peta rijeka Karlovca”, autora Krešimira Perušića, koja govori o bogatoj povijesti Karlovačkog piva.
“Raznovrsni tematski sadržaji povezani s pivskim turističkim proizvodom, Danima piva daju dodanu vrijednost te doprinose kvaliteti doživljaja i unprjeđenju razvoja turizma u Karlovcu”, izjavila je Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca.

NARUKVICE – JA SAM 18 +

Za odgovorno uživanje u pivu i ove će se godine punoljetnim posjetiteljima dijeliti narukvice “Ja sam 18+”, a provodit će se i edukativna radionica u suradnji s PU Karlovačkom. Posjetitelji će imati priliku isprobati simulator vožnje motociklom i sigurnosnu kacigu, “pijane naočale” te uređaj “Dreger” za mjerenje razine alkohola u krvi.

Gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić pozvao je sve da se ovih dana zadrže u Karlovcu te dožive sve čari ovog događanja – od prekrasnih parkova i rijeka do brojnih atrakcija koje Karlovac čine posebnim.
Podsjetiti ću, što gradonačelnik nije naglasio, da grad Karlovac ima jedinstveni slatkovodni akvarij AQATIKU . U velikim akvarijima su autohtone riblje vrste iz hrvatskih rijeka i jezera, što je uistinu vrijedno vidjeti. (mzz)


Izvor: Ja trgovac,mzz

28.08.2024. u 00:17 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 27.08.2024.

BRAĆA HRVATSKOG ZMAJA PRIPREMAJU PROSLAVU HRVATSKOG KRALJEVSTVA



PODRŠKA HRVATSKOG SABORA I MINISTARSTVA

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je 22. kolovoza 2024. godine, u radni sastanak predstavnike Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Velikoga meštra Mislava Grgića i Snježanu Schuster

Veliki meštar Mislav Grgić predstavio je ministru Družbu „Braća Hrvatskoga Zmaja“ uz prijedlog suradnje s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova u obilježavanju 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva tijekom idućih godinu dana, kroz više od 30 kulturno-društvenih projekata (https://1100.dbhz.hr) koji su dio programske aktivnosti Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Naime inicijativu za obilježavanje obljetnice duge 1100 godina Hrvatskoga Kraljevstva u 2025. godini u srpnju 2021. godine, o čemu piše na https://1100.dbhz.hr družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ pokrenula je u srpnju 2021. godine, a Meštarski zbor (upravno tijelo Družbe) je na svome sijelu, piše, održanom u Gospiću 29. listopada 2022. godine, donio odluku o osnivanju Povjerenstva za pripremu i organizaciju aktivnosti Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ povodom 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva 2025. godine, koje se sastoji od 39 članova Družbe, od akademika, sveučilišnih profesora, umjetnika pa do arhitekata i investitora.

Posebno je istaknuta podrška Hrvatskoga sabora koji je u ožujku ove godine proglasio 2025. godinu„ Godinom obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva“ na prijedlog Matice hrvatske i Družbe„Braća Hrvatskoga Zmaja“.

„Ministar Grlić Radman upoznao se s aktivnostima Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ kojem je svrha jačanje nacionalnog identiteta i svehrvatskog zajedništva u Domovini i iseljeništvu te simboličnosti značaja ovog povijesnog događaja i isticanja važnosti kralja Tomislava za hrvatski narod, posebice za mlade i buduće generacije Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Istaknuta je mogućnost suradnje i podrške u realizaciji projekata te informiranju Hrvata putem veleposlanstava Republike Hrvatske u zemljama Europe i svijeta, a posebice u državama koje su monarhije.

Ministar Grlić Radman izrazio je želju za suradnjom Ministarstva u obilježavanju 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva. Predstavnici Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ zahvalili su ministru Grliću Radman na podršci i mogućnostima koje se otvaraju u međunarodnoj suradnji putem veleposlanstva Republike Hrvatske u realizaciji projekata."


Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova,mzz

KRALJ TOMISLAV !
Tomislav je bio knez Primorske Hrvatske od oko 910. godine; tradicionalno se smatra da je proglašen kraljem 925. godine, a vladao je bar do 928. godine. O njemu se pouzdano zna dosta malo, u usporedbi s nekim drugim ranijim i kasnijim hrvatskim vladarima. Iz vladarske je kuće Trpimirovića.


Izvor: Wikipedia

27.08.2024. u 08:26 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 26.08.2024.

PRIJE 32 GODINE ZAPALJENA SARAJEVSKA GRADSKA VIJEĆNICA



REKONSTRUIRANA I NACIONALNI JE SPOMENIK


Prije 32. godine u noći sa 25. na 26. kolovoza 1992. godine sa srpskih agresorskih položaja u okolini opkoljenog Sarajeva, zapaljena je sarajevska Gradska vijećnica. U požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, i uništeno dva milijuna knjiga. Te noći brojni građani Sarajeva zajedno sa tadašnjim zaposlenicima pokušavali su spasiti neke knjige od požara, dok su bili izloženi konstantnoj snajperskoj vatri s položaja tadašnje Vojske Republike Srpske sa okolnih brda.

Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. travnja 1896. godine kao objekt iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, služila je gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosansko hercegovačkog sabora. Nakon toga, postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući razumijevanju i solidarnosti prijatelja i partnera, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. svibnja 2014. godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.
Svi dijelovi Vijećnice rekonstruirani su na osnovu dokumenata i fotografija stare Vijećnice pronađenih u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikani.
Mnoge stvari unutar ove ljepotice su specifične. Rubovi zidova zlatne boje zapravo su zaista zlatni. Rađeni su posebnom tehnikom, premazivani su listićima zlata potopljenim u boju, posebnim kistom od kamilje dlake, piše agencija Anadolija.

Smještena nedaleko od Baščaršije, na Mustaj-pašinom mejdanu u Sarajevu , Vijećnica, iako je sve u njoj novo, i danas odiše periodom u kojem je građena.
U njoj se sada čuvaju knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti te predstavlja multimedijalni centar kulture, umjetnosti i privrede Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, u kojem se održavaju koncerti, književne večeri, izložbe, prezentacije, konferencije, kongresi, simpoziji, prijemi, obilježavanje godišnjica, vjenčanja.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine proglasila je Vijećnicu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.


Izvor: Agencija Anadolija, mzz

26.08.2024. u 05:16 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 25.08.2024.

HEZBOLLAH BESPILOTNIM LETJELICAMA NAPAO IZRAEL



„PRVI ODGOVOR NA SHUKROVO UBOJSTVO "

Libanonska skupina Hezbollah objavila je u nedjelju 25. kolovoza da je pokrenula napade bespilotnim letjelicama i projektilima duboko u Izrael kao odgovor na ubojstvo svog vođe Fuada Shukura, piše 25.8. ujutro agencija Anadolija.

Objava je uslijedila nedugo nakon što je izraelska vojska pokrenula preventivni napad, izvodeći desetke zračnih napada na južni Libanon kao odgovor na navodne Hezbollahove pripreme da ispali projektile na Izrael.
Prva izjava Hezbollaha je glasila: "Pokrenuli smo veliki zračni napad s brojnim bespilotnim letjelicama prema značajnom vojnom cilju duboko unutar Izraela, koji će biti otkriven kasnije."

Grupa je također tvrdila da se napad bespilotnim letjelicama poklopio s napadima na nekoliko izraelskih vojnih lokacija, vojarni i raketnih obrambenih sustava Iron Dome u sjevernoj okupiranoj Palestini s velikim brojem raketa.

Hezbollah je napad opisao kao "prvi odgovor na Shukurovo ubojstvo" 30. srpnja.

U priopćenju se dodaje: "Otpor u Libanonu sada je u najvišem stanju pripravnosti i snažno će odgovoriti na svaku izraelsku agresiju, osobito ako su civili ozlijeđeni, s teškim i surovim posljedicama."

Ova eskalacija uslijedila je nakon što je Izrael najavio preventivni napad na Libanon nakon otkrivanja Hezbollahovih navodnih priprema za lansiranje projektila prema izraelskim gradovima.

Izraelska vojska je izjavila: "Nedavno smo otkrili pripreme Hezbollaha za lansiranje raketa i projektila prema Izraelu. Kao rezultat toga, mi napadamo kako bismo uklonili prijetnju."

Izraelske vlasti obustavile su u nedjelju ( 25. kolovoza 2024.) sve letove za i iz međunarodne zračne luke Ben Gurion u blizini Tel Aviva.

Prema dopisniku Anadolije, izraelski borbeni zrakoplovi istovremeno su izveli više od 40 zračnih napada na 17 područja i gradova u južnom Libanonu.


Izvor: Agencija Anadolija,mzz


POJMOVI ZA BOLJE RAZUMIJEVANJE

Hezbollah je šijitska islamistička politička stranka i militantna skupina sa sjedištem u gradu Beirutu u Libanonu. Hezbollah ima dva krila, paravojno i političko. Od ubojstva utjecajnoj šiitskog klerika Abbasa al-Musawa od strane Izraela 1992., Hezbollah vodi glavni tajnik stranke Hassan Nasrallah.

Beirut je glavni, najveći grad i najveća luka Libanona. Grad ima 1,8 milijuna stanovnika u gradu, a s prigradskim naseljima ima 2,1 milijuna stanovnika.

Libanon, službeno Republika Libanon je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Nalazi se na obali istočnog Sredozemlja, a graniči na sjeveru i istoku sa Sirijom, te na jugu s Izraelom. Libanon nazivaju i Švicarskom Srednjega istoka. Libanon ima 5,5 milijuna stanovnika.

Fuad Shukr (15.4. 1961. – 30. 7. 2024. poznat kao Al-Hajj Mohsen ili Mohsen Shukr, bio je libanonski militant koji je bio viši član Hezbollaha, član Hezbollahove osnivačke generacije, Shukr je bio viši vojni vođa u organizaciji od ranih 1980-ih. Više od četiri desetljeća bio je jedna od vodećih vojnih osoba skupine i vojni savjetnik njezina vođe Hassana Nasrallaha.

m.zouhar zec

25.08.2024. u 08:27 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 24.08.2024.

INDIJSKI PREMIJER MODI POSJETIO ZELENSKOG U KIJEVU


NAFTA I MIR SU INTERESI INDIJSKOG PREMIJERA

Indijski premijer Narendra Modi (73) posjetio je Ukrajinu, gdje se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskym. BBC news piše da je Modi rekao da je spreman igrati osobnu ulogu u uspostavljanju mira. Modi je rekao da je rekao Putinu da se problemi ne mogu riješiti na bojnom polju.
Prvo mjesto na koje je premijer Modi u petak 23. kolovoza odveden bio je ukrajinski povijesni muzej gdje je pozvan da pogleda izložbu koja se prisjeća 570 ukrajinske djece za koju se izvješćuje da su ubijena od početka ruske invazije u veljači 2022.
Obojica čelnika čučnula su kako bi postavila plišane igračke u improvizirano svetište, a indijski premijer rekao je kasnije da mu je srce ispunjeno tugom zbog mladih ljudi koji su "mučenici" u ratu, piše BBC news.
Inače Indijski premijer Modi bio je u posjetu kod Putina 8. srpnja 2024.

Premijer Indije Narendra Modi i predsjednik Ukrajine Zelensky razgovarali su o trenutnom upadu Ukrajine na ruski teritorij, iako sadržaj tog konkretnog razgovora nije poznat.
Indija nikada nije bila neutralna u ratu, inzistirao je Modi. "Od prvog dana na našoj strani bio je mir", ustvrdio je Modi, ističući da dolazi iz zemlje Mahatme Gandhija.
Ali ostaje činjenica da Indija nikada nije osudila rusku invaziju punog opsega i, zapravo, pomaže osnažiti moskovsku ratnu ekonomiju kao najveći uvoznik ruske nafte, odmah nakon Kine u vrijeme kada je Moskva pogođena zapadnim sankcijama.

Indija je sudjelovala na mirovnom summitu pod vodstvom Ukrajine u Švicarskoj 14. i 15. lipnja 2024. na koji Rusija nije bila pozvana, a Zelensky je pozvao premijera Modia da potpiše zajednički dokumenat u kojem se ističe teritorijalni integritet Ukrajine i svih drugih država.


Izvor: BBC news, mzz

24.08.2024. u 05:04 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 23.08.2024.

USKLAĐIVANJE MIROVINA RADI RASTA CIJENA I RASTA PLAĆA



OMJER USKLAĐIVANJA 85 : 15 ZAŽIVJETI ĆE TEK 2025.

Na 19. sjednici Vlade RH 22. kolovoza premijer Plenković je najavio usklađivanje mirovina iznad sedam posto od 1. srpnja te zakonske izmjene kojima će se promijeniti formula izračuna mirovina i uvesti godišnji dodatak.
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijet će odluku o usklađivanju mirovina od 1. srpnja, rekao je predsjednik Vlade.

Naglasio je da će Vlada nastaviti s politikom kvalitetnijeg položaja i materijalnih prava umirovljenika.

Zakonskim izmjenama uredit će se formula izračuna mirovina sa 70:30 na 85:15 te osigurati i godišnji dodatak na mirovine, rekao je premijer, ali nije rekao da 85 : 15 po svemu sudeći neće biti za usklađivanje mirovina 2024. , već 2025. godine.
Svrha usklađivanja mirovina, koja se radi dva puta godišnje 1. siječnja i 1. srpnja je da mirovine uhvate korak za rastom cijena i plaća.

Državni zavod za statistiku 21. kolovoza je objavio da je prosječna plaća za lipanj iznosi 1.315 eura neto i 1.819 eura bruto.Taj podatak bio je potreban kako bi se izračunalo usklađivanje mirovina.

VRIJEDNOST MIROVINBE VEĆA ZA 13,17 EURA

Analitičar glasila za umirovljenike mirovina.hr Željko Šemper odmah je napravio preliminaran izračun povišice. Naime, umirovljenici će dobiti 7,46 posto veću mirovinu koja će u rujnu biti isplaćena za kolovoz mjesec, s zaostatkom razlike za srpanj. Ipak, gospodin Šemper upozorava da su umirovljenici opet oštećeni.

Prema mjesečnim podacima Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od siječnja do lipnja 2024. u odnosu na srpanj- prosinac 2023. godine, cijene (inflacija) su rasle 0,6 %, a bruto plaće za 10,4 %. Prema sadašnjoj formuli u omjeru 70:30 postotak usklađivanja trebao bi iznositi 7,46 %. Da je Vlada poštivala dogovor od 29. studenog 2023. s Maticom i Sindikatom umirovljenika na Nacionalnom vijeću o izmjeni formule s 70:30 na 85:15, sada bi usklađivanje iznosilo 8,93 %. Ali, ništa od predizbornog obećanja, jer 1,47 % više ili prosječno osam eura je veliki problem za državni proračun, a povećanja od 32 % za državni i javni sektor i 83 % za dužnosnike je ‘šala mala’, komentirao je uz svoj izračun analitičar Željko Šemper, a prenijela mirovina.hr 21. kolovoza 2024.
„Do kraja kolovoza Upravno vijeće HZMO-a donijet će konačan postotak usklađivanja mirovina, kao i novi iznos aktualne vrijednosti mirovine . Ako i Upravno vijeće HZMO-a potvrdi ovaj postotak od 7,46 %, nova aktualna vrijednost mirovine iznositi će 13,17 eura. Kad tu novu aktualnu vrijednost mirovine podijelimo sa starom aktualnom vrijednosti što glasi 13,17 : 12,26, stvarni postotak usklađivanja mirovina bit će 7,42%. Dakle, i kod ovog usklađivanja umirovljenici će opet biti oštećeni, što za 1,226 milijun umirovljenika do kraja 2024. iznosi šteta od 1.618.320 eura. Isto je bilo i na zadnja tri usklađivanja; 1. siječnja 2023. umjesto 5,37 % je bilo 5,33 %, od 1. srpnja 2023. umjesto 8,42 je bilo 8,38 % te od 1. siječnja 2024. od 4,19 realnih 4,16 posto“ izračunao je i upozorio Željko Šemper, piše mirovina.hr

ZAŠTO UMIROVLJENICI – PONOVO OŠTEĆENI?

„Problem je u tome, što Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izračunava novu aktualnu vrijednost mirovine samo na dvije, a trebao bi na četiri decimale (12,26 x 7,46 % = 13,174596 eura pa ispada 13,1746). Kad se ta nova aktualna vrijednost mirovine podijeli sa starom (13,1746 : 12,26 = 7,46 %) dobijemo točan postotak usklađivanja mirovina bez štete za umirovljenike, što bi bilo točno i korektno. „

„Svi parametri u izračunu mirovina su na četiri decimale, jedino je aktualna vrijednost mirovine na dvije decimale. Aktualna vrijednost mirovine je cijena jednog osobnog boda u izračunu mirovina, cijene udjela u mirovinskim fondovima su na četiri decimale. Konzultirao sam sveučilišne profesore financija, najpoznatijeg matematičara u Hrvatskoj Tonija Miluna i svi su mi potvrdili, da svi međurezultati mogu biti na više decimala, a na dvije decimale zaokružuje se konačan rezultat, u ovom slučaju mirovina. Što to sve vrijedi, kad profesor Piletić (ministar rada i mirovinskog sustava, op.a.) valjda zna bolje od njih. Prema tome, ovakav odnos Vlade prema umirovljenicima pokazuje da su im oni najmanje važni ili zadnja rupa na svirali“ zaključuje gospodin analitičar Željko Šemper, a piše mirovina.hr.

„Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja prema kretanjima indeksa prosječne plaće i cijena u proteklom polugodištu, a u odnosu na razdoblje koje mu prethodi.
Ova stopa usklađivanja druga je najveća u povijesti, a najveća je bila upravo 2023. u isto vrijeme kada je iznosila 8,42 posto. Mirovine se i dalje usklađuju prema dosadašnjoj formuli 70:30 u korist povoljnijeg faktora. Vlada RH je najavila promjenu omjera u 85:15, što bi trebalo zaživjeti tek nagodinu. Umirovljenici idu korak dalje pa traže usklađivanje 100:0, što bi donijelo više od 10 posto veće mirovine.“


Izvor: mirovina.hr, m.zouhar zec

23.08.2024. u 12:06 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 22.08.2024.

SKUPA HRANA I U SAD-u



DOBAVLJAČI PROTIV CENTRALIZIRANE KONTROLE HRANE

Prijedlog Kamale Harris, američke podpredsjednice da se uvedu kontrole cijena hrane došao je kao odgovor na tiskovnu konferenciju Donalda Trumpa, protukandidata u utrci za mjesto predsjednika SAD-a koji je nedavno snimljen ispred stola punog poznatih prehrambenih proizvoda kako bi osudio poticanje inflacije, po njegovom mišljenju, predsjedničkom politikom administracija u uredu. Jer udio ukupnog prihoda koji građani SAD trenutno izdvajaju za kupnju hrane najveći je u posljednjih nekoliko desetljeća.

Američka prehrambena industrija zauzela je stav protiv prijedloga potpredsjednice i demokratske kandidatkinje za Bijelu kuću Kamale Harris da se uvede centralizirana kontrola cijena hrane koja se prodaje u zemlji. Industrijski igrači odbacili su optužbe Kamale Harris da je naglo povećanje potrošačkih cijena hrane rezultat špekulacija trgovaca. "Razumijemo da postoji cjenovni šok i da je to neugodno", rekao je Andy Harig, potpredsjednik Fmi-ja, trgovačke udruge koja zastupa američke dobavljače i trgovce hranom. "Međutim, reći da je to automatski učinak nekog neispravnog ponašanja je pojednostavljenje."


Izvor: Agenzia nova,mzz

22.08.2024. u 05:12 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 21.08.2024.

ŽUPAN ANDROVIĆ PROGLASIO PRIRODNU NEPOGODU



SUŠA U 11 OPĆINA I DVA GRADA

Virovitičko podravski župan dipl.oec Igor Andrović donio je 20. kolovoza Odluku o proglašenju prirodne nepogode SUŠE a na temelju člana 48. Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.
Nepogodu je proglasio za područja gradova Virovitice i Orahovice te općina , Crnca, Čađavice, Lukača, Gradine, Mikleuša, Nove Bukovice, Pitomače, Sopja, Suhopolja, Špišić Bukovice i Zdenaca. Svaka od općina ima sedam do 12 naselja, izuzev općine Suhopolje koja ima 22 naselja.

Potreba za proglašenjem prirodne nepogode SUŠE uzrokovana je izrazito visokim meteorološkim temperaturama i nedostatkom oborina u obliku kiše, tijekom mjeseca lipnja, srpnja i kolovoza .Zbog toga su u spomenutim gradovima i općinama nastale velike materijalne štete na ratarskim, povrtlarskim, industrijskim i voćarskim i povrtlarskim kulturama, livadama i pašnjacima te u ribnjačarskoj proizvodnji.
Gradska i općinska povjerenstva obvezuju se ovom Odlukom da uroku od 15 dana od proglašenja Prirodne nepogode SUŠE izrade, kako piše u Odluci župana Androvića Prvo –priopćenje s procjenom ukupne štete te da dokument dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu štete, u ovom slučaju prirodne nepogode SUŠE putem, registra šteta.


IZVOR: Županija i Odluka,mzz

21.08.2024. u 11:48 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 20.08.2024.

OSNOVAN ODBOR ZA AGRUME



PROBLEMI - UPIS U ARKOD, ODLUKA O ISPLATI, NEISPLATA
IZRAVNIH POTPORA


Hrvatska poljoprivredna komora održala je 8. kolovoza 2024. godine konstituirajuću sjednicu Odbora za agrume koji će u idućem razdoblju pratiti stanje i problematiku u proizvodnji agruma, situaciju na tržištu proizvoda te predlagati rješenja i stajališta vezano za unaprijeđene proizvodnje i poboljšanje položaja na tržištu“, piše u priopćenju objavljenom na internet stranici Hrvatske poljoprivredne komore. U toj informaciji dalje piše da je“ na osnivačkoj sjednici za predsjednika Odbora jednoglasno izabran Marino Babić, a za zamjenika predsjednika Željko Bjeliš.
Odbor za agrume čine Hrvoje Sršen, Udruga Neretvanska mladež , Marijo Popović, Marino Babić, Lag Neretva – Irena Vištica, Antonio Dragobratović, Maja Babić, Zlatko Popović, Matko Babić. Na sljedećoj sjednici Odbora postoji mogućnost nadopune članova.

Na osnivačkoj sjednici se razgovaralo o stanju u sektoru pri čemu je naglašeno kako postoji ogroman problem upisa u ARKOD – ne postoji sljedivost robe te ilegalna upotreba pesticida jer se nema gdje prikazati utrošak pesticida.
Istaknuto je kako je jedan od problema i provođenje Mjere 7. Naime, nitko od proizvođača nije dobio odluku o isplati, a isplata je bila u dva navrata, pa ukoliko bi Agencija došla u provjeru nitko nema dokument kao dokaz
što je i zašto isplaćeno.
Isto tako govora je bilo i oko izravnih potpora jer velikom broju proizvođača ništa nije isplaćeno, te se ne zna hoće li išta dobiti. Iz tog razloga zatražen je i sastanak s ministrom poljoprivrede koji bi se sa Odborom trebao sastati u dolini Neretve zajedno s Agencijom za plaćanje“ piše u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.


Izvor: HPK,mzz

20.08.2024. u 00:57 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 19.08.2024.

KONVENCIJA AMERIČKE DEMOKRATSKE STRANKE


POTVRDITI ĆE PREDSJEDNIČKU KANDIDATKINJU

Nacionalna demokratska konvencija Sjedinjenih Američkih Država, koja se održava od 1832. godine na kojoj se službeno potvrdi kandidat stranke za predsjednika i podpredsjednika SAD-a te se usvoji platforma stranke, održava se u gradu Chicagu, trećem najvećem gradu nakon New Yorka i Los Angelesa od 19. do 22. kolovoza.
Konvencija u Cgichagu proglasit će Kamalu Harris, sadšnju podpredsjednicu SAD-a, službenom kandidatkinjom Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a, za ozbore 5. studenog, nakon što je predsjednik Biden odustao od kandidature za drugi mandat. Time će ona postati protukandidatkinja republikanskom kandidatu Donaldu Trampu koji silno želi drugi predsjednički mandat u Bijeloj kući SAD-a. Tramp je bio 45. američki predsjednik izabran 2017.,došao je kao multimilijarder, ali bez vojnog i političkig iskustva. Slijedeće izbore je izgbio od Joea Bidena. Sada je uvjeren, sudeći prema njegovim izjavama, da ponovo može postati američki predsjednik.

AFROAMERIKANKA DRŽAVNA ODVJETNICA U KALIFORNIJI
Kamala Harris (60) rođena je u Oklandu, u saveznoj državi Kaliforniji, 20. listopada 1964. godine. Majka joj je bila biologinja Shyamala Gopalan koja se u Sjedinjene Države doeslila iz Indije kao studentica 1958. godine. Wikipedia kaže da je njeno istraživanje gena za progesteronski receptor potaknulo napredak u istraživanju raka dojke. Harrisin otac, stigao je 1961. s Jamajke u SAD I bio je profesor ekonomije na Sveučilištu Stanford .
Harris je započela studij na koledžu Vanier u Montrealu 1981., a zatim je pohađala Sveučilište Howard u Washingtonu, gdje je diplomirala političke znanosti i ekonomiju 1986. godine. Upisala je Pravni fakultet Hastings Sveučilišta u Kaliforniji, gdje je služila kao predsjednica ogranka Udruge crnih studenata prava. Diplomirala je kao doktorica prava 1989. godine.

Za karijeru Kamale Harris je značajno da je u siječnju 2011. postala prva Afroamerikanka i prva Amerikanka južnoazijskog porijekla koja je postala glavna državna odvjetnica u povijesti Kalifornije. I ne samo to Harris se za tu funkciju kandidirala i 2014. i ponovo je izabrana pobjedivši republikanca. Kao državna odvjetnica podržavala je sustav visokih novčanih kazni i mogućnost privođenja u zatvor onih roditelja čija su djeca često izostajala iz škole. Protivnica je smrtne kazne.
Godine 2015. primila je počasni doktorat prava Sveučilišta Južne Kalifornije, a dvije godine kasnije počasni doktorat Sveučilišta Howard.
Na dužnost senatorice iz savezne države Kalifornije izabrana je na izborima 2016. godine, na kojima je osvojila ukupno 61,6 % glasova. Na dužnost je stupila 3. siječnja 2017. Kao senatorica dobila je nacionalnu pozornost nakon ispitivanja dužnosnika administracije tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, uključujući i ispitivanje Trumpovog drugog kandidata za Vrhovni sud SAD-a Bretta Kavanaugha, optuženog za seksualno zlostavljanje.
Nakon što je izabrana za potpredsjednicu SAD-a, Harris je dala ostavku na mjesto senatorice 16. siječnja 2021. a na njeno mjesto došao je dotadašnji državni tajnik Kalifornije Alex Padilla.

KAMALA PODPREDSJEDNICA SAD-a
Kamala Harris podpredsjednica SAD-a je od 20. siječnja 2021. godine, dok je predsjednik Joe Biden.
Poslana je u Njemačku i Poljsku kako bi razgovarala o podrški za naoružavanje Ukrajine i nametanje sankcija Rusiji nakon ruske invazije 2022.
Tijekom posjeta Gvatemali na zajedničkoj konferenciji s predsjednikom Alejandrom Giammatteijem, Harris je uputila apel mogućim ilegalnim migrantima, rekavši: »Želim biti jasna ljudima u regiji koji razmišljaju o opasnom putovanju do granice SAD-a i Meksika „ Ne dolazite. Ne dolazite.«
U ožujku 2024. Harris je kritizirala postupke Izraela u ratu protiv Hamasa. "S obzirom na goleme razmjere patnje u Gazi, mora doći do prekida vatre barem sljedećih šest tjedana.“ Od tada je prošlo četiri mjeseca, do prekida vatre nije došlo, a nije došlo ni do puštanja taoca.

No pod pretpostavkom da će Kamala Harris biti izabrana za predsjednicu SAD-a žena s referencama koje je do sada stekla, može odlučiti da SAD više ne naoružava Izrael. Kamala Harris bi na taj način promijenila lice Bliskog Istoka i svijet učinila mnogo sretnijim mjestom .

HARRIS ODABRALA TIMA WALZA
Kandidatkinja Demokratske stranke za Bijelu kuću Harris, 6.kolovoza je objavila svoj izbor: guvernera Minnesote Tima Walza (60) da se s njom kandidira za mjesto potpredsjednika SAD-a . Walz je rođen u West Pointu u američkoj saveznoj državi Nebraski, 6. travnja 1964., u skromnoj obitelji u kojoj je majka bila kućanica,a otac zaposlenik javne škole.
Nakon završetka srednje škole u Butteu Walz se pridružio Nacionalnoj gardi SAD-a .Godine 1989. postao je prvostupnikom društvenih znanosti na Sveučilištu u Chadron Stateu u Nebraski. Godine 2001. diplomirao je pedagogiju na Sveučilištu u Minnesoti s radom na temu podučavanja o holokaustu.

Walzova politička karijera započela je 2004. godine kada je imenovan koordinatorom za predsjedničku kampanju Johna Kerryja, Walz se odlučio pridružiti Demokratskoj stranci i Minnesotinoj demokratsko-farmersko-radničkoj stranci. Izabran je u Zastupnički dom u izbornom okrugu Minnesote 2006. godine, a onda još četiri puta za redom prije osvajanja mandata za guvernera Minnesote 2018. godine. Za guvernera ponovno je izabran 2022. godine. Minnesota je država u sjevernom dijelu Sjedinjenih američkih država koja ima veliki broj jezera. Tijekom svojeg drugog mandata za guvernera, Walz je zagovarao i potpisao velik broj novih zakona vezanih uz izmjene poreza, besplatne obroke u školama, državnu infrastrukturu, provjeru podobnosti kod kupovine vatrenog oružja, prava na pobačaj i besplatno visoko obrazovanje za osobe iz kućanstava s niskim primanjima.

Očekuje se da će u Chicagu, u saveznoj državi Illinois, tijekom Nacionalne konvencije Demokratske stranke biti prosvjedi protiv rata u Pojasu Gaze Prosvjednici će zahtijevati da SAD prestanu naoružavati Izrael i tako doprinesu okončanju rata u Pojasu Gaze.


M. Zouhar Zec

19.08.2024. u 14:06 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 18.08.2024.

U DVA MJESECA OBAVLJENO 2.239 INSPEKCIJSKIH NADZORA



POVREDA PROPISA NIJE UTVRĐENA SAMO U 838 NADZORA

Inspekcijski nadzor turističke predsezone i sezone u razdoblju od 03. lipnja do 04. kolovoza 2024. , što će reći dva mjeseca, obavljena su ukupno 2.239 inspekcijska nadzora na području cijele Republike Hrvatske.
U koordiniranim inspekcijskim nadzorima sudjeluju turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski, građevinski, inspektori rada, u području radnih odnosa i zaštite na radu, vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska i inspekcija opreme pod tlakom.
Od ukupnog broja obavljenih 2.239 nadzora u 838 inspekcijskih nadzora nisu utvrđene povrede propisa, odnosno u 37,4 % inspekcijska nadzora utvrđeno je poslovanje sukladno propisima. U 1.401, što iznosi 62,6 % inspekcijskim nadzorom utvrđeno je ukupno 2.572 raznih povreda propisa.

NAČELO OPORTUNITETA ZA 572 SLUČAJA
Sukladno ovlastima iz članka 73. Zakona o Državnom inspektoratu za 572 slučaja, što je 22,3 % gdje je utvrđena povreda propisa, inspektori su primijenili načelo oportuniteta, odnosno omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti u zadanom roku, bez pokretanja prekršajnog postupka.
Za preostali dio utvrđenih nepravilnosti inspektori su podnijeli nadležnim sudovima 76 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli su 191 prekršajni naloga s tim da su u 13 slučaja prekršajnim nalogom oduzeli protupravno stečenu imovinsku korist te su naplatili 801 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja.

NAJČEŠĆI NEDOSTACI – PROPISANI MINIMALNI UVJETI
Najčešće povrede propisa koje su utvrdili turistički inspektori odnose se na nedostatke u ispunjavanju propisanih minimalnih uvjeta u pogledu uređenja i opreme objekata. U izvještajnom razdoblju turistički inspektori obavili su i 403 inspekcijska nadzora neregistriranih pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - nelegalnih iznajmljivača. Ukupno 339 nadzora obavljena su sukladno zaprimljenim prijavama / predstavkama u kojima se ukazuje na neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a 58 nadzora su obavljena po zaprimljenim prijavama Turističkih zajednica. U 134 nadzora utvrđena je povreda propisa te su donesena 31 usmena rješenja o zabrani neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu, 36 usmenih rješenja o zabrani oglašavanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu. Također, za utvrđene povrede propisa protiv prekršitelja nadležnim sudovima podnesena su 72 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, te su donesena 62 prekršajna naloga.

U PODRUČJU RADNIH ODNOSA 694 INSPEKCIJSKA NADZORA
U 53 nadzora bazenskih kupališta sanitarna inspekcija je do sada izdala 6 rješenja i pokrenula 5 prekršajnih postupaka. Nedostatci su se odnosili na ne kontroliranje zdravstvene ispravnosti vode propisanom dinamikom kod zavoda za javno zdravstvo, ne vođenje propisane dokumentacije te ne vođenja planova pranja, čišćenja i dezinfekcije bazenskih kupališta. U odnosu na nadzore obavljene u području kontrole sigurnosti hrane sanitarna inspekcija je u nadzorima zabilježila i da subjekti u poslovanju s hranom ne provode interne kontrole ispitivanjem mikrobiološke čistoće i uzorkovanja hrane te nemaju uspostavljenu slIjedivost hrane životinjskog porijekla.
Inspekcija rada u području radnih odnosa je od ukupnog broja nadzora za izvještajno razdoblje, obavila ukupno 694 inspekcijskih nadzora od kojih su 382 okončana, a 312 inspekcijskih nadzora je u tijeku zbog utvrđivanja činjenica.
Doneseno je ukupno 136 upravnih mjera, od kojih se 75 odnosi na rješenja po Zakonu o suzbijanju neprijavljenog rada - utvrđeno je da je 119 radnika, od toga 59 hrvatskih državljana i 60 državljana trećih zemalja, većinom Bosne i Hercegovine, Nepala i Srbije radilo kod 71 poslodavca na obavljaju poslova s obilježjima radnog odnosa, koji nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada.

ZA 49 POSLODAVACA ZABRANA OD 30 DANA
Za 49 poslodavaca je zabranjeno obavljanje djelatnosti u trajanju od 30 dana, jer je utvrđeno da su za poslodavce radili radnici državljani trećih zemalja bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Rješenja su donesena u odnosu na 90 radnika, većinom državljana Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala.
Inspekcija rada u području zaštite na radu od ukupnog broja nadzora za izvještajno razdoblje obavila je 459 nadzora, od kojih su 133 okončana, a u tijeku su još 326 nadzora. Donesene su 1.093 upravne mjere (privremeno udaljavanje s mjesta rada radnika za kojeg poslodavac ne može predočiti dokaze o osposobljenosti za rad na siguran način i ispunjavanju propisanih uvjeta, zabrana korištenja neispravnih sredstava rada i osobne zaštitne opreme, ispitivanje sredstava rada, ispitivanje parametara radnog okoliša, obveza osiguranja dostupnosti propisane dokumentacije radnicima na mjestu rada, izrada procjene rizika, organiziranje prve pomoći radnicima na mjestu rada) te je izrečeno 313 novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja . Većina prekršaja poslodavaca odnosila se na obveze poslodavaca vezane uz izradu procjene rizika i dostupnost procjene na mjestu rada.

Tržišna inspekcija nadzorima je utvrdila obavljanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba kao i oglašavanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba, neisticanje maloprodajne cijene, a poljoprivredna inspekcija u pojedinim slučajevima utvrdila je kako hrana nije bila označena svim propisanim podacima (nedostajao je popis sastojaka). Nepravilnosti koje je utvrdila inspekcija zaštite okoliša su se odnosile na nepropisno postupanje s otpadom, ne vođenje propisane dokumentacije o otpadu odnosno očevidnika o nastanku i tijeku otpada.


Izvor: internet stranica Državnog inspektorata RH, mzz

18.08.2024. u 23:57 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 17.08.2024.

BUTKOVIĆEVA ODGOVORNOST IPAK POSTOJI



SINDIKALISTI PISALI RESORNOM MINISTRU
PRIJE TRAGEDIJE


Pred novinarima 14. kolovoza ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao u vezi s tragedijom na trajektu Lastovo na Malom Lošinju, koja se dogodila 11. kolovoza oko 15 sati, kada su poginula tri pomorca, da su tu dva ključna pitanja na koja treba istraga dati odgovore, a to su „dali se ovo moglo izbjeći“ i drugo „tko je kriv“. Ministar je rekao da bi istraga mogla trajati nekoliko mjeseci. Ta pretpostavljena dužina trajanja istrage je neobična toliko koliko i to da je rampa na trajektu teška 10 tona, pala.
Resorni ministar Butković nije otišao ni na Mali Lošinj, ni na trajekt Lastovo. Da je otišao bio bi to moralni čin ministra prema zaposlenicima koji su bili na trajektu u vrijeme čudne tragedije. Premijer Plenković je novinarima dan kasnije rekao da tu nema nikakve političke odgovornosti.
Rampa je pala na način da je usmrtila tri djelatnika pomorca, a jednog ranila. Trajekt na kome je ta rampa u svakodnevnoj funkciji star je 55 godina, izgrađen je 1969. u Japanu. Dugačak je oko 73 metra, širok 14 metara, a gaz mu je 3,7 metara. Čak 46 godina trajekt Lastovo dio je flote Jadrolinije. Ako je rampa možda i do sada padala, nikoga nije usmrtila.

Kako se to u Hrvatskoj dešava, da se ničim i nikako ne mogu preduhitriti bespotrebne tragedije koje odnose ljudske živote ? Hrvatsko društvo razvija se i živi s tragedijama, bilo da se radi o tragedijama u staračkim domovima, tragedijama na poslu, obiteljima gdje je prisutno nasilje, a sada se taj model projicira i na trajekte i promet na moru.

SINDIKALISTI 2.KOLOVOZA PISALI MINISTRU BUTKOVIĆU

Zašto ministar Butković nije otišao u sredinu koja je doživjela tragediju? Kakve odnose ima ministar Butković s tajnikom sindikata
Pomoraca Hrvatske Nevenom Melvanom i predsjednikom strukovnog Sindikata pomoraca Jadrolinije Ivanom Srzentićem koji su u se ministru pismom obratili 2. kolovoza, u kome traže sastanak s njim te apostrofiraju probleme o kojima žele razgovarati.

Da li im je ministar na bilo koji način odgovorio, ili je pismo spomenutih namjeravao prepustiti šutnji vremena? Možda je ministar imao namjeru ne odazvati se spomenutim sindikalistima, a onda je nesreća 11. kolovoza na trajektu Lastovo doslovno dolila „ulje na vatru“, razotkrila postojanje pisma i potrebu sindikalista za ozbiljnom komunikacijom o važnim temama, koju izražavaju u pismu. Objektivno govoreći sastanak sindikalaca s ministrom vjerojatno ne bi spriječio nesreću koja se dogodila, ali spriječio bi mogao druge nesreće koje potencijalno prijete, dao bi ministru nove informacije, za poslove koje treba promptno riješavati.
S obzirom na postojanje navedenog pisma, naslovljenog kao Zamolba i zabrinutosti sindikalnih čelnika, politička odgovornost ministra mora prometa i infrastrukture postoji. Sve relevantne političke grupacije, oporbene i koalicijske trebale bi se zalagati za Butkovićev odlazak s pozicije ministra mora. Jer njegovo je mjesečno financijsko ministarsko primanje od kolovoza 2024. 60 posto veće, od odgovornosti koju je ministar pokazao i pokazuje u odnosu prema resoru Mora, koji je njegova poslovna domena.

“ Zamolba za sastanak vezan za Jadroliniju Rijeka „
Evo što između ostalog piše u pismu objavljenom na Internet stranici Sindikata pomoraca Hrvatske
https://www.sph.hr/jadrolinija-nepozeljni-sindikati-traze-sastanak-s-ministrom

“ Zamolba za sastanak vezan za Jadroliniju Rijeka „
Poštovani ministre , predsjedniče Skupštine Društva Jadrolinije d.o.o.
Obraćamo Vam se iz Sindikata pomoraca Hrvatske i Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije sa zamolbom za održavanje hitnog sastanka na temu sadašnjosti i budućnosti najveće brodarske kuće u RH, Jadrolinije.
Zabrinuti smo za budućnost Jadrolinije u kontekstu poslovnih odluka koje su je dovele na naslovnice medija, a „neslužbene „ informacije su nažalost i puno lošije od svega što je do sada napisano.
Kao sindikati koji djeluju u Jadroliniji, ali i sindikati koji izuzetno cijene pomorstvo kao važno zanimanje u RH,susrećemo se sa slijedećim problemima; istaknuti ćemo samo neke:
- Nakaradni sustav obračuna plaća pomoraca kojeg je Sindikat pomoraca Hrvatske morao odbiti potpisati, pojedine posebne dodatke
- Nepoštivanje važećeg kolektivnog ugovora i kršenje MLC Konvencije iz 2006. posebno po pitanju radnog vremena pomoraca
- Diskriminacija, nepotizam i favoriziranje
- Neiskusna kupovina nesigurnih stranih brodova i upitna kvaliteta rukovodećeg kadra
- Smanjivanje broja članova posade, čime se dovodi u opasnost zaštita života i okoliša na moru
Opstanak Jadrolinije kao najjače i najkvalitetnije hrvatske brodarske kuće, obvezno u vlasništvu RH, naš je glavni cilj.
Moramo istaknuti da već niz godina nismo u mogućnost ostvariti pristojan, bolje reći nikakav, kontakt i dijalog s pripadajućim internim sindikatom, te bi nam ovaj sastanak pomogao i razjasnio važna pitanja i strahove koje imamo, a zasigurno bi i vama dao još jednu perspektivu, sve s ciljem što boljeg poslovanja Jadrolinije
Slobodni smo pristupiti sastanku u vrijeme i na mjestu koje vam najviše odgovara, a uvijek ste dobrodošli i u ured Sindikata pomoraca u Rijeci“
pišu u „Zamolbi za sastanak vezan za Jadroliniju Rijeka“ Neven Melvan i Ivan Srzetić .

OLIVER DEVET SATI PLUTAO NA MORU
Samo 20 dana prije tragedije na trajektu „Lastovo“ 26.srpnja trajekt „Oliver“ s 340 putnika devet sati je plutao u Korčulanskom kanalu, jer su otkazala oba motora. Trajekt Jadrolinije kupljen je u Grčkoj, informacije kažu za 12 milijuna eura, a da bi bio pušten u promet, još je remont stajao 2,7 milijuna eura. I uskoro, iznenada, nakon što je počeo prometovati 340 putnika bilo je prepušteno slučaju – jer je slučajno bilo mirno more, slučajno je kvar otklonjen za devet sati i slučajno je sve završilo sretno i bez ljudskih žrtava.

Jadrolinija, trajektna plovila i promet na moru ne mogu se i ne smiju n oslanjati na sreću i slučaj. Nosioci izvršne vlasti koji to ne shvaćaju moraju otići raditi lakše i manje odgovorne poslove, u kojima ljudski životi neće biti ugroženi iznenadnom smrću.

Margareta Zouhar Zec

17.08.2024. u 14:21 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 15.08.2024.

NALOZI ZA HAPŠENJE JOŠ NISU IZDANI



DIPLOMATSKI PRITISCI NA MEĐUNARODNI KAZNENI SUD

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan je u svibnju 2024. zatražio od suda da izda naloge za hapšenje premijera Izraela Netanyahua, ministra obrane Yoava Gallanta i nekih vođa Hamasa, među kojima je ubijeni Ismail Hanyeh i sadašnji šef Hamasa Yahya Sinwar.No nalozi još nisu izdati, ali ako budu, pretpostavlja se da će ih se pridržavati sve zemlje koje su potpisale statut suda i da će uhapsiti tražene osobe ukoliko uđu na njihovu teritoriju.
Izraelski List Haaretz je došao do informacija od izraelskih dužnosnika da se vrše diplomatski pritisci na Međunarodni kazneni sud u Hagu da se spriječi izdavanje naloga za hapšenje izrelskog premijera izraelskog premijera i ministra odbrane.

Sjedinjene Američke Države nisu članice Međunarodnog kaznenog suda, ali većina evropskih zemalja jesu, zbog čega Netanyahu može biti uhapšen ako se izda nalog. Uz američku podršku, Izrael vodi razarajući rat u Gazi od 7. oktobra 2023. godine, u kojem je više od 132.000 mrtvih ili ranjenih, većinom djece i žena i više od 10.000 nestalih.
Ne poštivajući međunarodnu zajednicu Tel Aviv nastavlja rat uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi i nalozima Međunarodnog suda pravde da poduzme mjere za sprečavanje genocida i poboljšanje katastrofalne humanitarne situacije u Gazi.


Izvor: Al Jazeera, mzz

15.08.2024. u 13:53 • 0 KomentaraPrint#^

OD ZEMALJA G7 ISTIĆE SE ITALIJA


DOHODAK TALIJANSKIH OBITELJI PORASTAO ZA 3,4 POSTO

„Ekonomski podaci za prvo tromjesečje 2024. daju nam dobre vijesti za Italiju: stvarni dohodak talijanskih obitelji porastao je za 3,4 posto, označavajući najveći porast među svim gospodarstvima G7. To znači da prihodi u Italiji konačno rastu brže od inflacije, nakon godina gubitka kupovne moći obitelji. Ovaj rezultat, znatno iznad prosjeka OECD-a od 0,9 posto, također je rezultat vladinih politika koje su koncentrirale velik dio raspoloživih resursa na obnovu ugovora, na povećanje mirovina, na potporu plaćama smanjenjem doprinosa, te jačanjem socijalnih transfera u naravi. Ima još puno toga za napraviti, ali ovi nam znakovi govore da smo na pravom putu. Nastavljamo odlučno raditi za sve pravedniju i prosperitetniju Italiju,” napisala je premijerka Italije Giorgija Meloni na društvenim mrežama, piše Agenzia Nova 12. kolovoza.

Sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta čine SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije. (
mzz)

15.08.2024. u 06:56 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 13.08.2024.

POŽAR ZAHVATIO NACIONALNI PARK SUTJESKA U BIH


TKO SMIJE POMOĆI U GAŠENJU POŽARA?


Kako se odluke donose u Bosni i Hercegovini, u državi s tri entiteta gdje su interesi različiti, u hitnim situacijama kakav je požar, najbolje svjedoči tekst Dragana Sladojevića od 12. kolovoza objavljen na portalu nezavisni.com u poslijepodnevnim satima .Informirajte se. (mzz)

U Republici Srpskoj se vatrogasci 12. kolovoza bore sa nekoliko većih požara, a najdramatičnija situacija je u Nacionalnom parku "Sutjeska" na širem području Gornjih bara.
Nacionalni park "Sutjeska" je na teritoriji općina Foča, Gacko i Kalinovik i najstariji je nacionalni park u Bosni i Hercegovini

Kakva drama vlada u NP "Sutjeska", najbolje svjedoče informacije o tome koliko se ljudi i mehanizacije uhvatilo u koštac sa vatrenom stihijom, koja traje danima.
"Tu su helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske, MUP-a Srpske, Oružanih snaga BiH. Na lokalitetu Velika sinjevica su i timovi Republičke uprave civilne zaštite, teritorijalnih vatrogasnih jedinica iz Foče i Gacka, pripadnici Šumskog gazdinstva 'Maglić' iz Foče, radnici NP 'Sutjeska'", naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite.
Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da Helikopterski servis Srpske i jedinice koje su angažovane na gašenju požara tri dana uz nadljudske napore pokušavaju da obuzdaju vatru, ali da je evidentno da sa tom nosivosti vedara to ne mogu uspjeti ni Helikopterski servis, ni Oružane snage .
"Ponovo apelujem da ostavimo politiku, situacija je alarmantna, i da se odobre svi raspoloživi resursi", rekao je Vukadinović.

Direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar potvrdio je da su na terenu i helikopteri, ali...

"Teško da mogu obuzdati vatrenu stihiju jer vjetar i dalje duva i širi požar. Nije važno odakle su helikopteri, samo da ugasimo vatru. Zaista ne razumijem da se u ovim okolnostima neko bavi politikom, usmjesto da hitno reaguje i odobri polijetanje helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju", rekao je Čančar.
Posebno zabrinjavaju prognoze za naredne dane, uz temperature do 42 stepena.
"Ta vrelina i najavljeni vjetar samo su faktor više rizika za pojavu i intenziviranje požara na otvorenom prostoru", naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske ponovila je apel institucijama BiH da dozvole dolet prijeko potrebnog helikoptera za gašenje požara iz Srbije.
Međutim, juče (11. kolovoza) je ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao da neće odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji BiH jer su, kako kaže, Oružane snage BiH sposobne i spremne da gase požare u BiH.

S druge strane, Bojan Vipotnik, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, ocjenjuje da nije vrijeme za raspirivanje političkih požara.
"Beskrajno sam zahvalan Helikopterskom servisu Republike Srpske, MUP-u Republike Srpske, pripadnicima vatrogasnih jedinica, kao i pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su se pridružili nadljudskim naporima da se požar u blizini Nacionalnog parka 'Sutjeska' stavi pod kontrolu", rekao je Vipotnik.
On je još jednom pozvao kolege u Sarajevu da bez odlaganja dopuste angažman helikoptera iz Srbije ili bilo koje druge zemlje u regionu koja je spremna da pomogne da se požar ugasi.
"U vrijeme kad stvarni požari bukte, nije vrijeme za raspirivanje političkih požara", poručio je Vipotnik u izjavi za Srnu.
Reagovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je izjavio da sarajevski političari vode politiku "da komšiji crkne krava pa neka ni moje dijete nema mlijeka".
"Oni plamenu prepuštaju i naše međusobne odnose, a ne samo teritorije Republike Srpske. Tolika srbofobija, neodgovornost i činjenično utvrđeno uživanje što sve više teritorije Republike Srpske gori nije spojiva ni sa zdravom pameću ni sa bilo kakvom politikom", istakao je Stevandić.

Prethodno je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao da se požar u NP "Sutjeska" kod Foče proširio tokom noći između nedjelje i ponedjeljka, te apelovao da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu.
Oglasili su se danas (12.8) i iz Ministarstva odbrane BiH, odakle su naveli da je njihov helikopter, od ranih jutarnjih sati, angažovan na gašenju požara na lokalitetu Tjentišta, koji već nekoliko dana prijeti NP "Sutjeska", zahvatajući stoljetnu crnogoričnu šumu.

"Do popodneva su izbačene 22.000 litre vode, a aktivnosti se nastavljaju danas i sutra, kada se uključuje i drugi helikopter OS BiH", rekli su iz MO BiH.
I kod Bileće su danas aktivna dva odvojena požara, a takođe je u pitanju nepristupačan teren.
"Ne možemo gasiti ove požare dok ne dođe helikopter iz Srbije, jer nam je prioritet Nacionali park 'Sutjeska'", istakao je Kusturić i dodao da je i na teritoriji opštine Gacko izbio manji požar, te da je takođe teren nepristupačan.

A onda kasno navečer ( 22 sata) 12.kolovoza:

SARAJEVO : Na osnovu odluke kojom je BiH zatražila međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, a koju je večeras usvojio Savjet ministara BiH helikopteri iz Srbije trebali bi doletjeti sutra kako bi pomogli u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska". Izjavio je to Srni Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH.

"U razgovoru sa ministrom unutrašnjih
poslova Srbije Ivicom Dačićem dogovorio sam da helikopteri iz Srbije dođu sutra", ( 13.8.) istakao je Nešić.
Savjet ministara večeras je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, jednoglasno donio odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, nakon što su požari zadesili BiH.


Na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma, te je iz Republike Srpske apelovano da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar ne može biti stavljen pod kontrolu, što do sada nisu odobrili iz Sarajeva.
Izvor: Nezavisne novine, mzz

13.08.2024. u 07:37 • 0 KomentaraPrint#^

RUSI EVAKUIRAJU GRAĐANE S PODRUČJA KURSKA



KIJEV POKUŠAVA PREMJESTITI RAT
NA TERITORIJ AGRESORA


Rusija javlja da njena vojska zaustavlja napredovanje kijevskih oružanih snaga u regiji Kursk, no još uvijek je nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika uključeno u upad koji je započeo 6. kolovoza.
U priopćenju, prema pisanju Agenzie Nove 12.kolovoza, rusko ministarstvo obrane kaže da je spriječilo "pokušaje proboja" neprijateljskih "mobilnih oklopnih skupina" u blizini gradova Tolpino, Jouravli i Obchtchi Kolodez, koji se nalaze oko 30 kilometara zračne linije od Ukrajine. Ministarstvo je dodalo da su ta napredovanja zaustavljena zračnim napadima, bespilotnim letjelicama i topništvom te zahvaljujući slanju rezervista iz skupine "Sjever", raspoređene u ukrajinskoj regiji Harkiv. Ruske oružane snage također izvješćuju da su raketama i topništvom pogodile ukrajinske trupe u blizini gradova Sudzha, Korenevo, Staraja Sorotchitsa i Borki, kao i da su spriječile proboj istočnije u okrugu Belovski.
Guverner Kurske oblasti, Aleksej Smirnov, rekao je 11. kolovozar da je situacija "teška", dok je 12. kolovoza objavljeno da je počela evakuacija civila iz okruga Krasnoyaruzhsky, zbog onoga što je opisano kao "neprijateljska aktivnost na granici".
"Siguran sam da će naše vojno osoblje učiniti sve da se nosi s rastućom prijetnjom našem stanovništvu i počinjemo evakuirati ljude koji žive u okrugu Krasnoyaruzhsky na sigurnija mjesta", rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

ZELENSKY OBJASNIO UKRAJINSKI MANEVAR
Nakon šutnje o operaciji, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky je prvi put potvrdio njezino postojanje u video poruci na svojim profilima na društvenim mrežama objavljenoj 10. kolovoza navečer, objasnivši da Kijev pokušava "premjestiti rat na teritorij agresora".
Nakon napada na Ukrajinu, Rusija je poslala pojačanje i uspostavila "antiteroristički" režim u tri pogranične Ukrajinske regije - Kursk, Belgorod i Bryansk - te provela složenu proceduru evakuacije u kojoj je sudjelovalo oko 80 tisuća ljudi. Ukrajina na sličan način postupa u regiji Sumy – onoj iz koje je krenuo upad – koja je zadnjih dana postala primarni cilj ruskih oružanih snaga: štoviše, odavde kreću zračni i topnički napadi koji djeluju kao iz zaklona do kopnene operacije. Ruske oružane snage također su tijekom noći "uništile" ukupno 18 ukrajinskih jurišnih dronova u tri regije zapadne Rusije: Kursk, Belgorod i Voronjež.

EVAKUACIJA
Privremeni guverner regije Aleksej Smirnov izvijestio je na kanalu Telegram: “Što se tiče situacije u okrugu Belovsky, regionalni operativni stožer odlučio je evakuirati stanovnike. Dao sam upute regionalnom ministarstvu prometa da pripremi dodatna vozila, autobusi su već u prometu na sigurnim područjima. Sada je najvažnije pravodobno obavijestiti stanovnike naselja o mogućnosti napuštanja okruga. Sve relevantne upute dane su predsjedniku okružne uprave i službenicima ruralnih naselja”, napisao je.
Tijekom operativnog sastanka, Smirnov je tada izvijestio predsjednika Putina: "Situacija u regiji trenutno je komplicirana, danas je 28 naselja pod kontrolom neprijatelja", izvijestio je Smirnov. "Dubina prodora neprijatelja na područje Kurske regije je 12 kilometara, širina fronte je 40 kilometara", rekao je Smirnov ruskom čelniku. “Do danas je 121 tisuća (stanovnika regije Kursk) otišlo i evakuirano.”
U posljednja 24 sata Ukrajina je izgubila 260 vojnika i 31 oklopno vozilo u regiji, prema podacima ruskog ministarstva obrane. Među uništenim vozilima su tri tenka, osam borbenih vozila pješaštva, dvadesetak borbenih oklopnih vozila.


Izvor: Agenzia Nova, mzz

13.08.2024. u 06:47 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 11.08.2024.

MINERAL JADARIT UZNEMIRUJE GRAĐANE SRBIJE




TROKUT JADARIT – GRAĐANI – VLADA SRBIJE

Srbija je u dolini rijeke Jadar bogata mineralom jadaritom, mineral sadrži litij i bor, oba relativno rijetka industrijski važna elementa. Litij se koristi za litijske baterije, bor se koristi u legurama, keramici, staklima i drugim aplikacijama. Jadarita u rudniku Donji Jadar ima u količini 114,5 miliona tona sa prosječnim sadržajem profitabilnih komponenti od 1,8% litij-oksida i 13,1% bor-oksida – rekao je Geološki zavod SAD-a
U svibnju 2017. godine,kompanija Rio Tinto je objavila da područje Jadra ima jedno od najvećih nalazišta litija na svijetu, podižući ležišta Donjeg Jadra na 136 miliona tona. Eksploatacija je trebala početi 2023. godine, sa projekcijom eksploatacije od 50 godina. A korporacija Rio Tinto je glavni eksploatator i investitor.
I odatle, od bogatstva zemlje mineralom jadaritom proizlaze sve potrebe za protestima i protestnim šetnjama građana u Srbiji, kako u Beogradu tako i u gradovima diljem Srbije. Kompanija Rio Tinto želi otvoriti rudnik u Loznici i iskapati mineral jadarit, a građani to ne žele. Parola im je „nećeš kopati“ Ne žele investitore ni iskapanje minerala jer vjeruju da će im iskapanje jadarita donijeti zagađenje okoliša, vode i zraka. Ne započinju se rasprave o ekonomskoj koristi, o zapošljavanju, o tome što kažu studije količine zagađenja prirode. Ništa nije u fokusu rasprava osim konstatacija da Rio Tinto neće kopati ni iskapati mineral jadarit u dolini rijeke Jadra.
I ta priča s jadaritom u Srbiji na ulice izvodi desetke tisuća građana, a reporteri novinari su primijetili da na ulice u svrhu protesta ne izlazi toliko građana ni na temu nasilja u školi ni nasilja u obitelji, ni političke teme Kosova, ništa osim teme o zagađenju zraka tla i vode.
A koliko bi u stvarnosti zagađenje bilo, o tome se ne komunicira ni slova.

ISTEKAO ROK OD 40 DANA

Protest u Beogradu u subotu 10. kolovoza koji je na ulice prema informacijama reporterke Jelene Glušac na ulice izveo 40 tisuća beograđana održan je iz razloga što je upravo 10.kolovoza istekao rok koji je od strane građana bio dat Vladi Srbije da usvoji Zakon po kome će biti zabranjeno iskapanje jadarita. Isto je to traženo i prije dvije godine narodnom inicijativom koju je potpisalo 38 tisuća građana. Peticija je predana Skupštini koja je imala obvezu da temu stavi na dnevni red. No rasprava o jadaritu nije održana do sada.
Protest građana je u subotu 10.8. bio potpuno miran, nije bilo naznaka koji bi išli u smjeru nasilja. Reporterka Al Jazerre je prosvjede opisala kao porodične, jer su tu bile obitelji s prijateljima s malim bebama i sa psima. Organizatori, više ekoloških udruga upozorili su građane da nasilje može doći od ubačenih grupa, te da ako bilo što primijete da prijave redarima u narančastim prslucima. No nereda bije bilo.
Prosvjedi su noću nastavljeni blokiranjem dvaju, stare i nove, željezničke stanice u Beogradu. Privedene su tom prilikom tri osobe. O nasilju nikakve druge vrste nije bilo informacija.
Međutim od prijašnjih protesta predsjednik Srbije Vučić optužuje organizatore da im zapravo i nije cilj zatvaranje rudnika, već da oni žele svrgnuti vlast bez izbora. No kao i na prijašnjim prosvjedima i 10. kolovoza govornici su bili poznate ličnosti, glumci, i oni nisu govorili protiv srbijanske Vlasti, već protiv rudnika litija, odnosno jadarita kojim će biti ugrožena voda, zrak i zemljište.

VUČIĆ ZA EUROPU IMA DRUGI PLAN

Međutim ne može se zanemariti i činjenica da je prije nepunih mjesec dana, sredinom srpnja 2024. Srbijanski predsjednik Vučić razgovarao s novinarom njemačkog dnevnika Handelsblatt te rekao da Srbija planira godišnju proizvodnju litija od 58.000 tona, što je dovoljno za oko 1,1 milijun električnih vozila ili oko 17 posto europskog tržišta. EU treba litij i želimo ojačati naše veze s EU-om - rekao je Vučić. Srbija će Mercedes-Benzu, Volkswagenu i Stellantisu dati priliku za kupnju litija za automobilske baterije jer želi dati prednost europskim pred kineskim proizvođačima automobila, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, a prenio LIDER 19. srpnja.
Kako razumijeti događaje u Srbiji u trokutu jadarit - Vlada – građani?
Tu nedostaje iskrene i otvorene komunikacije o mnogim činjenicama koje su u ovom predmetu zaobiđene
u velikom luku.
.


Margareta Zouhar Zec

11.08.2024. u 14:37 • 0 KomentaraPrint#^

UKRAJINA DOBILA PRVE AVIONE F-16


RANJIVI U OFENZIVNIM OPERACIJAMA

Ukrajina je potkraj srpnja dobila od SAD prvu seriju od desetak borbenih zrakoplova F-16 od obećanih stotinjak, piše 1. kolovoza na www.npr.org .

Predsjednik SAD-a Joe Biden i američki vojni čelnici dugo su se protivili slanju F-16, navodeći niz razloga od zabrinutosti zbog eskalacije borbi, do toga da su avioni F-16 izuzetno skupi i izazovni za održavanje, a ti resursi bi se mogli bolje iskoristiti davanjem Ukrajini sustava protuzračne obrane i drugog oružja, argumentirali su oni svoju neodlučnost.
Međutim, Biden je odustao od svog protivljenja u kolovozu 2023. Ukrajinski piloti prošli su obuku u brojnim zemljama NATO-a, uključujući SAD.

Mnogi vojni analitičari kažu kako vjeruju da će F-16 pomoći Ukrajini, ali se ne očekuje da će rezultirati velikom promjenom putanje rata. Također kažu kako misle da će Ukrajina koristiti ratne zrakoplove prvenstveno za suzbijanje ruskih zračnih napada. Rusija ima jaku protuzračnu obranu i F-16 će biti ranjivi prilikom izvođenja ofenzivnih operacija.


IZVOR: www.npr.org ., MZZ

11.08.2024. u 10:02 • 0 KomentaraPrint#^

RUSI IMAJU VELIKU ZRAČNU MOĆ




UKRAJINA ŽELI OTJERATI RUSIJU
OD POGRANIČNIH PODRUČJA


Iako se prethodni tekst na ovom blogu odnosi na prelazak ukrajinske vojske međunarodno priznate granice Rusije i ulazak 30 kilometara u Ruski teritorij bez ikakve objave i najave, koji se dogodio prema objavljenim informacijama u drugim tekstovima u utorak 6.kolovoza, sada prenosim- bez mojih intervencija, osim naslova, - tekst s Internet stranice https://www.npr.org/2024/08/08 pod naslovom , u prijevodu, U iznenadnom napadu, Ukrajina šalje velike snage u zapadnu Rusiju, autor je Greg Myre.
Tekst prenosim iz razloga što su u njemu vidljivi neki drugi zanimljivi detalji o ukrajinskom ulasku u Ruski teritorij. Što i koliko je zanimljivo, neću objašnjavati već će svaki čitatelj ponaosob shvatiti koliko je više informiran nakon što pročita i taj tekst. I još jedan detalj, čitatelj će imati donekle vlastiti stav o vjerodostojnosti događaja.
M. Zouhar Zec

Prenosim TEKST:

"KIJEV, Ukrajina – U drskom napadu koji je Rusiju zatekao nespremnu, ukrajinska vojska je poslala velike kopnene snage preko svoje granice i u zapadnu Rusiju.
Ukrajinski vojnici prešli su sjeveroistočnu granicu zemlje u utorak i čini se da su sada nekoliko milja unutar ruske regije Kursk, gdje djeluju u nekoliko sela.
General Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, rekao je u srijedu 7. kolovoza na brifingu u Kremlju da u akciji sudjeluje oko 1.000 ukrajinskih vojnika, uz potporu desetke oklopnih vozila. Rusija je poslala pojačanje u pokušaju da otjera Ukrajince natrag preko granice.
Ruski predsjednik Vladimir Putin slušao je ocjenu s pogledom koji je izgledao kao mješavina nestrpljenja i gađenja. Ukrajinski upad nazvao je "provokacijom velikih razmjera".
Ukrajina je ranije podupirala ruske prognanike koji su izvodili ograničene prekogranične napade, ali nikada prije nije provela vlastitu operaciju u takvim razmjerima.
Ukrajina ne komentira trenutni razvoj događaja, a mnogi detalji ostaju nedorečeni. U intervjuu za NPR, Mykhailo Podolyak, jedan od glavnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odbio je dati bilo kakve pojedinosti.
Ali općenito gledano, čini se da je pružio obrazloženje za operaciju, rekavši da Ukrajina treba otjerati Rusiju od pograničnih područja gdje pokreće toliko napada.“Moramo ih potisnuti u neka područja ako želimo ta područja učiniti sigurnima za nas. Mi stvaramo tu tampon zonu", rekao je Podolyak.
Ipak, daleko je od jasnog da Ukrajina može stvoriti i držati tampon zonu na ruskom teritoriju.

IZAZOVI ZA UKRAJINU

Ukrajina ima puno manje vojnika od Rusije, a neki vojni analitičari pitaju se ima li ovaj upad vojnog smisla. Kažu da Ukrajina treba sve snage koje može prikupiti da obrani vlastiti teritorij.
Poldolyak je priznao da Ukrajina ima teška vremena u istočnoj Ukrajini, gdje je Rusija zauzela brojna sela posljednjih tjedana. Iako niti jedno selo nije kritično, ruska je ofenziva dobila zamah u ratu u kojem se linija bojišnice malo promijenila tijekom prošle godine.
Ukrajinci kažu da se čini da je glavni ruski cilj grad Pokrovsk, koji služi kao prometno čvorište za slanje ukrajinskih snaga.
Rusija ima dvije ključne prednosti u borbama. S mnogo više kopnenih snaga, Rusi često šalju val za valom vojnike da izvode napade. Ponekad čak napadaju na motociklima, iako ih često pokosi ukrajinska vatra. Ipak, Rusi su se učvrstili unatoč velikim gubicima.
Drugo, Rusi imaju daleko veću zračnu moć i raspoređuju čak 250 mlaznih lovaca i bombardera u područjima fronta, prema Podolyaku ".


Izvor: npr.org , mzz

11.08.2024. u 09:31 • 0 KomentaraPrint#^

UKRAJINSKI FAKTOR IZNENAĐAENJA RUSIJI


UKRAJINCI S VOJNIM SNAGAMA UŠLI U REGIJU KURSK

Ukrajinske kopnene i mehanizirane snage s 1000 vojnika prešle su granicu Rusije u utorak 6. kolovoza i preko 30 kilometara ušle u ruski teritorij. Ukrajinske snage, krenule su iz regije Sumy Oblast, koja je na sjeveroistoku Ukrajine i preuzele su oblast Kursk u Rusiji. Ukrajinske snage izvele su to bez ikakve najave predsjednika Zelenskog i na taj način iskoristile vojni faktor iznenađenja koji je u ratnim djelovanjima uvijek vrlo značajan. Ukrajinska vojska izvela je intenzivne topničke napade i napade bespilotnim letjelicama uz kretanje mehaniziranih snaga na neprijateljski teritorij. U međuvremenu, Rusija je objavila "federalno izvanredno stanje".

Prema pisanju NDTV World www.ndtv.com/world-news/ Institut za proučavanje rata (ISW), je rekao da je napredovanje ukrajinskih mehaniziranih snaga koje se sastoje od tenkova, pješaštva i oklopnih vozila skoro 35 km u Rusiju bilo "brzo", ali ISW je rekao da se čini da Ukrajinci sasvim sigurno "ne kontroliraju to područje".
Ruski ročnici, graničari FSB-a i elementi čečenskih jedinica "Akhmat", motorizirane jedinice koja djeluje u Čečenskoj Republici i bore se za Rusiju, djeluju u regiji Kursk i tu grade poljske utvrde duž granice. Probile su ih ukrajinske snage. Na temelju informacija kojima je pristupio ISW ( Institut za proučavanje rata) od 8. kolovoza, ukrajinske snage nalaze se u Sverdlikovu, Sudhzi, Malaji i Lyubimovki.

Vladimir Putin nazvao je upad ukrajinskih vojnih snaga "provokacijom velikih razmjera" Kijeva.
Vojni analitičari koji prate događaje odmah su unisono konstatirali da cilj ukrajinske operacije nije jasan, ali se slažu u konstataciji da otkako je rat počeo u veljači 2022., ova operacija Kijeva čini se najvećim izazovom s kojim se Putinova Rusija suočila. Analitičari kažu „ izazov“ vojna terminologija kaže iznenađenje.
Zelensky sada izjavljuje da je operacija dio nastojanja da „pritisne „ agresora.

"Situacija nije nepovratna. Ništa se nadnaravno nije dogodilo, da, naši ljudi su umrli, to je činjenica. Neprijatelj je ušao u nekoliko naselja", rekao je general Apti Alaudinov, blizak saveznik čečenskog diktatora Ramzana Kadirova i zapovjednik specijalnih snaga Akhmat.
Nova linija bojišnice u Rusiji daleko je od drugih područja u kojima su se vodile intenzivne borbe od početka rata. Značajne borbe vodile su se u istočnoj Ukrajini, za koju se tvrdi da je veliki dio pod kontrolom Rusije. Na istoku su Donjeck, Lugansk i Horlivka bili su pod kontrolom Rusije prije početka rata prije dvije godine. Ruske trupe napredovale su zapadnije od ovih regija i kontroliraju liniju fronte koja se proteže od sjeveroistoka do juga Ukrajine.
Ukrajinske bespilotne letjelice gađale su stambene zgrade u pograničnim regijama Kursk, Voronjež i Belgorod. Borci iz Ukrajine izvršili su prije ovog ulaza u Rusiju nekoliko kratkih upada u Rusiju, od početka sukoba 24. veljače 2022.

RUSIJA O UPADU UKRAJINACA ŠUTJELA

Ruski vojni stručnjaci kritizirali su ruske dužnosnike jer nisu otkrili ulazak ukrajinske vojske na teritorij Rusije. Rusija je u početku rasporedila zračne i topničke jedinice da odbiju napade, ali nije uspjela zaustaviti napredovanje.
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da šalje kolone vojne opreme, uključujući raketne bacače, topništvo, tenkove i teške kamione kako bi ojačalo svoju obranu u tom području.
Za ukrajinsko napredovanje Rusija je izvršila artiljerijski napad na supermarket 9. kolovoza u istočnoj Ukrajini u Kostyantynivki. U granatiranju je ubijeno deset ljudi, a ranjeno 35. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky obećao je osvetu za napad na supermarket.

GRAD HARKOV DRŽE RUSI

Harkiv u Ukrajini bio je glavno žarište između snaga i svjedočio je intenzivnim borbama. U svibnju 2024. je Rusija pokrenula novu ofenzivu u regiji, zauzevši značajan teritorij u Harkovu. U napadima je Rusija bacila navođene bombe od 1000 kg na željezariju u kojoj je 16 ljudi ubijeno.
Harkiv, ili Harkov je drugi po veličini grad u Ukrajini. Harkov je bio prvi glavni grad sovjetske Ukrajine, a danas je administrativno središte Harkivske oblasti, kao i administrativno središte Harkivske regije u sklopu oblasti. Grad je smješten na sjeveroistoku zemlje i prema popisu iz 2006. godine u njemu je živjelo 1,46 milijuna stanovnika.
Prošle su godine ukrajinske snage pokrenule veliku protuofenzivu kako bi povratile Harkov, koji je skoro došao do granice Rusije. Harkov je okupiran od strane Rusije od početka rata 24. veljače 2022.


Izvor : NDTV World, www.ndtv.com/world-news/ MZZ

11.08.2024. u 08:21 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 10.08.2024.

DESET MJESECI RATA HAMASA I IZRAELA



EGIPAT, KATAR I SAD DOGOVARAJU NOVE PREGOVORE

Dok raste iščekivanje moguće akcije Hezbollaha protiv Izraela kako bi se osvetili za ubojstvo Fouada Shukra u Bejrutu 30. srpnja, SAD, Egipat i Katar pokrenuli su zajednički sporazum za nastavak pregovora o prekidu vatre Izraela s palestinskim islamističkim pokretom Hamas za četvrtak, 15. kolovoza, a cilj je doći do dogovora.
Netanyahuov ured je u priopćenju rekao da će Izraelsko izaslanstvo putovati gdje god bude odlučeno "kako bi se finalizirali detalji za provedbu okvirnog sporazuma". Još nije bilo odgovora od Hamasa, oružane skupine koju nakon što je u Teheranu 31. srpnja ubijen šef političkog ureda Hamasa Ismail Haniya, sada vodi Yahya Sinwar, kojeg se smatra glavnim umom napada u Izraelu 7. listopada 2023.

Ovaj se sporazum temelji na načelima koja je zacrtao predsjednik SAD-a Biden 31. svibnja 2024. i potvrdila Rezolucija 2735 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, nastavlja se u priopćenju. “Nema više vremena za gubljenje niti ima izgovora za bilo koju stranu da dodatno odgađa. Vrijeme je za oslobađanje talaca, iniciranje prekida vatre i provedbu ovog sporazuma. Kao izmiritelji, po potrebi, spremni smo iznijeti konačan prijedlog kojim se rješavaju preostali problemi provedbe na način koji ispunjava očekivanja svih strana”, zaključuje se u priopćenju, piše agenzianova.com 8. kolovoza.


Izvor agenzianova.com,mzz

10.08.2024. u 05:09 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 09.08.2024.

HRVATSKI FESTIVAL HODANJA



RUTE ZA SVE UZRASTE

Lika se priprema za šesto izdanje Hrvatskog festivala hodanja. Festival započinje 31. kolovoza u Otočcu, dok će 1. rujna završiti u Gospiću. Održava se tradicionalno prvog vikenda u rujnu, kojeg mnogi sudionici iz cijelog svijeta i do godinu dana unaprijed bilježe na svojim kalendarima, a festival je registriran i u službenom kalendaru IML-a (International March League).

Sportsko-rekreativni festival postao je omiljen među hodačima, a Lika se pozicionirala kao jedna od najatraktivnijih destinacija. Najveće grupe hodača dolaze iz Nizozemske, Njemačke i Tajvana, a pridružuju im se i brojni domaći sudionici koji ne kriju svoju ljubav prema ovom jedinstvenom događanju. Pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije IML (International March League), Festival hodanja okuplja entuzijaste iz cijelog svijeta.
Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije, izjavio je: “Nadamo se da ćemo ove godine oboriti dosadašnje rekorde posjećenosti. Dolaze nam ljudi iz svih krajeva svijeta i iz godine u godinu taj je broj sve veći. Sjajna je ovo prilika za turističku promociju Like, ali i cijele Hrvatske. Nakon aktivno provedenog vikenda u Lici većina sudionika ostaje još par dana u istraživanju prekrasne okolice, što je izvrsno za razvoj turizma i promociju ljepote koju naša regija nudi.”
Sudionici će imati priliku hodati rutama „Gacka“ u Otočcu i „Tesla“ u Gospiću, koje spajaju ljepotu jedne od najčišćih europskih rijeka i rodno mjesto jednog od najvećih svjetskih inovatora. Dvodnevno hodanje omogućit će posjetiteljima da dožive prekrasnu prirodu, kulturne znamenitosti Like te uživanje na najčišćem zraku.

RUTE ZA SVE UZRASTE
Rute su prilagođene svim razinama fizičke spreme, nudeći opcije od 10+, 20+ i 30+ kilometara. Prvog dana u Otočcu sudionici mogu birati između tri staze različitih dužina, pružajući prekrasne prizore rijeke Gacke. Drugog dana u Gospiću su također dostupne staze istih dužina, ali s potpuno drugačijim doživljajem, uključujući posjet rodnom mjestu Nikole Tesle. Organizatori preporučuju sudjelovanje oba dana kako bi doživljaj bio potpun i nezaboravan.
Osim hodanja, sudionici će moći uživati u zabavnom programu u gradskim središtima, gdje ih očekuju glazbeni nastupi i gastronomske delicije. Prijevoz između Otočca i Gospića je osiguran, što omogućava sudionicima da se opuste i potpuno posvete uživanju u Festivalu.

“Sretni smo što je ovaj jedinstveni sportski događaj u Hrvatskoj i što je baš Lika domaćin brojnim hodačima IML-a koji prate ovakve događaje diljem svijeta. Rute su takve da odgovaraju svim razinama kondicije, pružajući izbor od 10+, 20+ i 30+ kilometara, tako da svatko može odabrati onu koja mu kondicijski najbolje odgovara.” – rekao je Mile Milković, tajnik Hrvatskog festivala hodanja.

Hrvatski festival hodanja jedinstven je događaj koji potiče ljude na kretanje, zdrav život i aktivno provođenje slobodnog vremena. Moto „Svakom minutom koju potrošite hodajući, možete produžiti svoj život za jednu i pol do dvije minute“ najbolja je pozivnica svim građanima da se pridruže i naprave nešto dobro za svoje zdravlje, uz uživanje u prirodi i dobrom društvu.
Zainteresirani se mogu pridružiti ovom jedinstvenom događaju u gradovima domaćinima Otočcu i Gospiću. Hodajući stazama imena Tesla i Gacka, sudionici će imati priliku uživati u prirodnim i kulturnim ljepotama Like te steći nova prijateljstva i uspomene.

Prijave na linku: https://stotinka.hr/hrv/organizator/274

Festival se održava u organizaciji Hrvatskog Saveza Hodanja te u suorganizaciji Turističke zajednice Ličko-senjske županijei Lika travel d.o.o.


Izvor: Lika online 7. kolovoza, mzz

09.08.2024. u 04:02 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 08.08.2024.

HAMAS IZABRAO NOVOG VOĐU


Yahyu Sinwar:

" OČEKUJE LI SVIJET DA NAS KOLJU U TIŠINI"

Palestinski pokret Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, priopćio je javnosti 6. kolovoza da je za svog novog vođu izabrao Yahyu Sinwara, svog najvišeg dužnosnika u Pojasu Gaze koji je organizovao napade 7. listopada na Izrael.
Hamas je u priopćenju naveo da je Sinwara imenovao za novog šefa svog političkog biroa koji će zamjeniti Ismaila Haniya, koji je ubijen u Iranu 31. srpnja u napadu za koji se sumnjiči Izrael.
Rođen 1962. u Khan Younisu, Sinwar se postavio kao jedan od najbeskompromisnijih najviših dužnosnika Hamasa. Izrael ga je početkom ‘80-ih, zbog njegovog angažmana i aktivizma protiv okupacije na Islamskom sveučilištu u Gazi, hapsio više puta.

Nakon što je diplomirao, pomogao je u uspostavljanju mreže boraca za oružani otpor protiv Izraela. Grupa je kasnije postala Brigade Qassam, vojno krilo Hamasa.
Čim je šeik Ahmed Yassin 1987. osnovao Hamas, Sinwar se pridružio grupi kao jedan od njegovih vođa. Naredne godine su ga uhapsile izraelske snage, izrekavši mu četiri doživotne robije – što je ekvivalent 426 godina zatvora – zbog navodne umiješanosti u zarobljavanje i ubistvo dvojice izraelskih vojnika i četiri osumnjičena palestinska špijuna.

Proveo je 23 godine u izraelskom zatvoru gdje je naučio hebrejski te postao dobro upućen u izraelska pitanja i domaću politiku. Oslobođen je 2011. u okviru dogovora o razmjeni zarobljenika na osnovu kojeg je oslobođen izraelski vojnik Gilad Shalit kojeg je zarobio Hamas.
Nakon što je oslobođen, Sinwar je ponovno brzo napredovao u Hamasovim redovima. Godine 2012. postao je dio Političkog ureda grupe i dobio je zadatak da koordinira s Brigadama Qassam.
Imao je vodeću političku i vojnu ulogu tokom izraelske sedmotjedne ofanzive protiv Gaze 2014. godine. SAD je označio Sinwara kao “opasnog međunarodnog teroristu”.Sinwar je 2017. postao šef Hamasa u Gazi, naslijedivši Haniyeha koji je izabran za predsjednika Političkog ureda grupe.
Za razliku od Haniyeha, koji je tokom rata u Gazi putovao po regiji i držao govore, Sinwar je od 7. listopada 2023. bio škrt na riječima.

Ipak, Sinwar je 2021. godine, u intervjuu za Vice News, rekao da Palestinci ne traže rat zbog njegove visoke cijene, ali da “neće mahati bijelom zastavom”.
“Dugo vremena smo pokušavali oduprijeti se] mirnim narodnim otporom. Očekivali smo da će svijet, slobodni ljudi i međunarodne organizacije stati uz naš narod i zaustaviti okupaciju koja čini zločine i masakre nad našim narodom. Nažalost, svijet je stajao sa strane i gledao”, rekao je.
Sinwar se vjerovatno referirao na Veliki marš za povratak koji je održan 2018. i 2019. godine, tokom kojeg su Palestinci mjesecima svakog tjedna protestirali na granici Gaze, ali su naišli na nasilno izraelsko gušenje u kojem je više od 220 ljudi ubijeno, a mnogo više ih je ranjeno.
Upitan o Hamasovoj taktici, uključujući neselektivno ispaljivanje raketa koje bi mogle povrijediti civile, Sinwar je rekao da se Palestinci bore sredstvima koja imaju na raspolaganju. Optužio je Izrael da, usprkos naprednom i preciznom naoružanju, namjerno masovno ubija palestinske civile.
“Očekuje li svijet da budemo poštene žrtve dok nas ubijaju, da nas kolju u tišini”, upitao je Sinwar.

Izvor: Al Jazeera,mzz

08.08.2024. u 05:15 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 07.08.2024.

MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U SAD-U


HRVATSKIM INOVATORIMA TRI MEDALJE

Od 26. – 28. srpnja 2024. godine u Santa Clari u SAD-u održan je međunarodni sajam inovacija Silicijske doline (SVIIF) gdje se predstavilo više od 400 inovacija iz 40 zemalja svijeta.
Hrvatski su inovatori osvojili 3 medalje zajedno sa posebnom nagradom Kineske asocijacije inovatora.
Tako je zlatnu nagradu osvojila inovacija „Box barijere“ tvrtke Jeltom d.o.o. Srebrnu nagradu osvojila je inovacija „Sink Pavao“ tvrtke Egorra d.o.o.
Brončanu nagradu te posebnu nagradu Kineske asocijacije inovatora osvojila je inovacija „Taktilnih privjesaka za slijepe i slabovidne osobe“ Grafičkog fakulteta u Zagrebu.
U sklopu sajma su se osim hrvatskih inovacija, u suradnji sa Hrvatskom turističkom zajednicom, predstavile i Hrvatske turističke destinacije kao poželjna mjesta za turizam na Mediteranu
.


Izvor: inovatorstvo.com, mzz

07.08.2024. u 13:19 • 0 KomentaraPrint#^

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA SUFINANCIRA OD RUJNA DOM UMIROVLJENICIMA



MIROVINA PRENISKA ZA DOM

Matija Posavec međimurski župan pomiče svjetove umirovljenicima svoje županije. Naime Međimurska županija će sufinancirati smještaj u domu za starije osobe s ukupno 200 eura svima koji trebaju Dom jer možda nemaju djece koja bi brinula o njima u njihovim poznim godinama života, jer ne mogu biti sami. Sufinanciranje počinje od mjeseca rujna. Odlukom su posebno oduševljeni upravo umirovljenici.

„S obzirom na to da mi ne možemo kao jedinica lokalne i regionalne samouprave utjecati na visinu mirovina, onda je to jedna naša financijska potpora da olakšamo upravo onim umirovljenicima koji imaju mirovine ispod 400 eura da imaju sufinanciran Dom za starije“. rekao je Matija Posavec, međimurski župan.
Umirovljenici u Međimurskoj županiji primaju mirovinu u prosječnom iznosu od 432,82 eura, a tu je 24.714, korisnika mirovina, a prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Cijena Doma, u kome iz raznih privatnih razloga svoj život u poznim godinama ima potrebu provoditi sve više umirovljenika, je takva da cijela mirovina umirovljenih nije dovoljna za plaćanje Doma.


Izvor: hrt. Mirovina.hr,mzz

07.08.2024. u 12:58 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 06.08.2024.

UKRAJINI ODOBRENA PRVA UPLATA



50 MILIJARDI EURA POTPORE U OKVIRU Instrumenta za Ukrajinu.


Ukrajina bi trebala dobiti blizu 4,2 milijarde eura sredstava nakon što je Vijeće EU dalo zeleno svjetlo za prvu redovitu isplatu bespovratnih sredstava i zajmova u okviru Instrumenta EU-a za Ukrajinu, za potporu ukrajinskoj makrofinancijskoj stabilnosti i funkcioniranju njezine javne uprave, piše u priopćenju Vijeća Europske Unije 6. kolovoza.

Mana tog teksta Vijeća EU, koji ću prenijeti- jer Ukrajina dobiva od EU vrlo, vrlo mnogo novca, radi se o milijardama eura, je ta što je napisan tako da se uopće ne može zaključiti da je Ukrajina zemlja u ratu, koju je napala Rusija vojnim sredstvima. Jer rat kome se nezna vrijeme trajanja uništava Ukrajinu, a Europska unija dodjeljuje novac Ukrajini kao da je tamo najsjajnije mirnodopsko stanje. Samo jedan podatak
za ilustraciju situacije: kroz dvije godine rata 10 240 civila je poginulo, ranjeno je oko 20 tisuća civila, a nekoliko milijuna ukrajinaca napustilo je zemlju..

Podsjetiti ću na činjenice približavanja Ukrajine Europskoj uniji čime je stekla pravo na financijska sredstva o kojima je riječ:

Rusija je 24. veljače 2022. vojnim sredstvima napala Ukrajinu i ušla na njen teritorij.
Ukrajina je 28. veljače 2022. podnijela zahtjev za članstvo u EU-u.
Europska komisija objavila je 17. lipnja 2022. mišljenje o tom zahtjevu za članstvo u EU-u.

Europsko vijeće Ukrajini je 23. lipnja 2022. dodijelilo status zemlje kandidatkinje.

Pozvalo je Europsku komisiju da izvijesti Vijeće o ispunjavanju uvjeta navedenih u mišljenju Komisije o tom zahtjevu za članstvo .Dana 8. studenog 2023. Europska komisija izdala je preporuku o otvaranju pregovora o pristupanju EU s Ukrajinom.
(mzz)


U priopćenju dalje piše :
„U današnjoj odluci, dakle 6. kolovoza, Vijeće je zaključilo da je Ukrajina ispunila potrebne uvjete i reforme predviđene Ukrajinskim planom za dobivanje sredstava koja će biti isplaćena iz Instrumenta za Ukrajinu. Te reforme obuhvaćaju upravljanje javnim financijama, upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu, poslovno okruženje, energetiku i razminiranje. Također je naglašena važnost dodjele novca što je prije moguće, s obzirom na tešku fiskalnu situaciju u Ukrajini.

Ukrajinski plan utvrđuje namjere Ukrajine u pogledu oporavka, rekonstrukcije i modernizacije zemlje te reforme koje planira poduzeti u sklopu procesa pristupanja EU u sljedeće četiri godine.

U svibnju 2024. Vijeće je zaključilo da je Ukrajinski plan ispunio preduvjete da Ukrajina dobije do 50 milijardi eura potpore u okviru Instrumenta za Ukrajinu.“


VEĆ ZA POTPORU, OPORAVAK I OBNOVU

Instrument za Ukrajinu, koji je stupio na snagu 1. ožujka 2024., predviđa do 50 milijardi eura stabilnog financiranja, u bespovratnim sredstvima i zajmovima, za potporu oporavku, obnovi i modernizaciji Ukrajine za razdoblje od 2024. do 2027. Od toga, do 32 milijarde eura indikativno je namijenjeno za potporu reformama i ulaganjima navedenima u Ukrajinskom planu, pri čemu će isplate biti uvjetovane isporukom utvrđenih pokazatelja. Otkako je stupio na snagu, Instrument za Ukrajinu već je isplatio 6 milijardi eura premošćujučeg financiranja i 1,89 milijardi eura predfinanciranja, nakon ispunjenja dogovorenih uvjeta politike.

U Planu za Ukrajinu predanom 20. ožujka 2024. Ukrajina je predstavila svoju viziju obnove, modernizacije i reformi koje namjerava poduzeti u sklopu procesa pristupanja EU-u. Plan naglašava strukturne reforme i ulaganja u sektore s najvećim potencijalom rasta. Bavi se poboljšanjima u javnoj upravi, s naglaskom na dobro upravljanje, poštivanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i prijevara.

PLAN ISPUNJAVA KRITERIJE

U svojoj procjeni od 15. travnja 2024. Komisija je potvrdila da Ukrajinski plan ispunjava kriterije utvrđene Uredbom o instrumentu za Ukrajinu i predstavila je dubinsku i opsežnu analizu koja pokriva utjecaj agresorskog rata Rusije na Ukrajinu.. Ako se sve predložene reforme i ulaganja u potpunosti provedu, procjenjuje se da bi ukrajinski BDP mogao porasti za 6,2% do 2027. i za 14,2% do 2040. te bi također mogao dovesti do smanjenja duga za oko 10 postotnih bodova BDP-a do 2033.

Dana 14. svibnja 2024. Vijeće je donijelo provedbenu odluku kojom se omogućuje početak redovitih plaćanja u okviru Ukrajinskog plana.

Nakon procjene Europske komisije o zahtjevu za plaćanje koji je Ukrajina podnijela 9. srpnja 2024., Vijeće je zaključilo da je Ukrajina na zadovoljavajući način ispunila reformu predviđenu Ukrajinskim planom. Današnjom provedbenom odlukom odobrava se prva od ovih uplata." Izvor: Priopćenje

06.08.2024. u 23:51 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 05.08.2024.

UPOZORENJE AMERIČKOG TAJNIKA BLINKENA



IRAN BI MOGAO NAPASTI IZRAEL

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kolegama iz zemalja članica G7 kako Washington vjeruje da bi napad Irana na Izrael mogao početi u narednih 24 do 48 sati, objavio je američki portal Aksios, pozivajuci se na dobro obavještene izvore, prenosi Al Jazerra.
SAD vjeruju da je iranski napad na Izrael neizbježan nakon ubojstva vođa libanske grupe Hezbollah i palestinske grupe Hamas 31. srpnja. Blinken je rekao predsjedavajućima G7 u telefonskom razgovoru da je pritisak na Teheran da ograniči svoj napad, najbolji način da se izbjegne regionalni rat.
Blinken je naveo da SAD ne zna točno vrijeme iranskog napada, ali vjeruje da bi mogao početi vec danas 5. kolovoza.

I HAMAS I HEZBOLLAH OSTALI ISTI DAN BEZ SVOJIH VOĐA

Politički vođa Hamasa Ismail Haniy ubijen je u glavnom gradu Irana 31. srpnja, kada je zgradu u kojoj je boravio pogodio “projektil iz zraka”, javili su iranski državni mediji tada.
Ubojstvo se dogodilo nekoliko sati nakon što je Izrael izveo napad u Libanu, ciljajući višeg komandanta Hezbollaha. I Hamas i Hezbollah dio su „osovine otpora“ predvođene Iranom, a koje su ujedinjene u protivljenju izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze i Zapadne obale.

Ubistvo vođe Hamasa označava ozbiljnu eskalaciju, ne samo u ratu u Gazi već i u zategnutim odnosima između Izraela i Irana. Izrael, koji nije službeno preuzeo odgovornost za ubojstvo vođe Hamasa, nikada nije napao iransko tlo koristeći projektile lansirane izvana, usprkos povijesti ciljanih ubojstava i sabotaža u Iranu. Izraelski mediji izvijestili su da je projektil koji je pogodio Haniyevu rezidenciju ispaljen izvan Irana, iako Teheran nije niti potvrdio niti demantirao tu tvrdnju.
Iran je, kao i Hamas, okrivio Izrael. Iransko najviše obećalo je “oštru osvetu” Izraelu.

Izvor : Al Jazerra, mzz



Netanyahuovo ludilo

“SAD i EU su do sada sigurno shvatili da Netanyahuov opstanak ovisi o smrti i uništenju”, napisao je Mohammad Javad Zarif, bivši iranski ministar vanjskih poslova koji je odigrao veliku ulogu u imenovanju Pezeshkiana za predsjednika, u objavi na platformi X. “Krajnje je vrijeme da zapad prestane štititi Netanyahuovo ludilo i pridruži se svijetu u okončanju njegovog samoubilačkog kaosa”
Izvor Al Jzerra



05.08.2024. u 14:15 • 0 KomentaraPrint#^

PREDSJEDNICA KOSOVA GOŠĆA NA SINJSKOJ ALCI



VITEŠKA IGRA POVIJESNE HRABROSTI

Viteškoj igri, koja se u gradu Sinju ove godine 4. kolovoza održala 309. put predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću koji je tradicionalno pokrovitelj viteškog događaja, gošća je bila predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani koja je također pratila alku.
Pobjednik alke , odnosno viteškim izričajem rečeno slavodobitnik, ove godine je Jure Domazet Lošo koji je u tri trke sakupio šest punata, najviše punata od 17 alkara koji su sudjelovali na alci.
Slavodobitniku Juri Domazetu Loši je predsjednik Zoran Milanović uručio sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom. Manifestaciji cetinskog kraja koja simbolizira povijesnu hrabrost i pobjedu prisustvovao je premijer Plenković, predsjednik Sabora RH Jandroković. Bili su tu i predsjednički kandidati, nezavisni, dr. Dragan Primorac kojeg podupire HDZ, i nezavisna sveučilišna profesorica Marija Selak Raspudić.

U svom je govoru između ostaloga predsjednik Milanović skrenuo pozornost i na Republiku Kosovo te rekao „Mi smo počeli teško, branilo nas je malo dobrih ljudi i u početku nismo imali pomoći. Svi ti saveznici i prijatelji su sjedili prekriženih ruku. Kosovo je započelo drugačije, s velikom podrškom koja se u međuvremenu izgubila i nestala. I sada su prepušteni sebi, pet članica EU-a i NATO-a Kosovo nije priznalo. Zato je ona, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, danas ovdje moja gošća i zato je ovo uz naše proslave i naše dane ponosa i slave, jedan omaž i priznanje nama prijateljskoj državi”, rekao je predsjednik Milanović.

Uoči 309. Sinjske alke predsjednici Milanović i Osmani sa supružnicima obišli su izložbu „Vanja Radauš i Stipe Sikirica-dijalog učitelja i učenika” uz stručno vodstvo kustosice izložbe Ane Žanko. Dvoje predsjednika razgledalo je i Muzej sinjske alke, te su sudjelovali na Vojvodinom prijemu prilikom kojeg im je predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, uručio prigodne darove.
/font>

Izvor: Ured predsjednika,mzz

05.08.2024. u 06:23 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 03.08.2024.

ODLUKE, ODLUKE, NOVAC JE U PITANJU


ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA U BiH 6,5 MILIJUNA EURA ,
ZA PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA 9,8 MIL EURA


Na istoj sjednici Vlade, dakle 25. srpnja 2024. na kojoj je Vlada donijela ODLUKU O VISINI OSNOVICE ZA OBRAČUN PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA koja se na plaći za srpnj mjesec povećava za 83,45 posto, što iznosi 947,18 eura bruto, a kojom prilikom je visina osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika povećana s 516,29 eura na 947,18 eura bruto, od kada će plaće predsjednicima Republike, Vlade i Sabora narasti za oko 70 posto, odlukom je obuhvaćeno 270 dužnosnika, Vlada RH je donijela još jednu važnu odluku.

Ta važna i financijski ne baš mala odluka je“ Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu".
Sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske osigurana su na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pod imenom »Poticaji za obrazovanje i znanost, kulturu, zdravstvo, poljoprivredu i ostale programe Hrvata u BiH« u ukupnom iznosu od 6.500.000 eura, raspoređuju se za financiranje sljedećih programa i projekata na slijedeći način: Na 1. programe i projekti iz područja obrazovanja i znanosti ide 1.804 000 milijuna eura 2. na programe i projekte iz područja kulture 1.328.000 milijuna eura 3. na programe i projekte iz područja zdravstva ide 1.005,000 eura 4. na programe i projekte iz područja poljoprivrede ide 686.000 eura 5. dok za programe i projekte iz ostalih područja iz proračuna RH otići će 1.677.000 eura.
Tih pet stavki, u kojima je oko 200 programa, u financijskoj provedbi teži ukupno 6.500 000 eura

ODLUKU O VISINI OSNOVICE ZA OBRAČUN PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA u financijskoj provedbi stoji 9,8 milijuna eura. Interesi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini stoje državni proračun 6,5 milijuna eura, piše u NN , broj 88/2024. i odluke o tome donesene su na sjednici Vlade 25. srpnja. Te dvije stavke šalju poruku da u RH državnom proračunu novca ima, više nego dovoljno.
Ali zašto je onda, otprilike mjesec dana prije ministar financija RH dr. Marko Primorac ministre u Vladi RH upozorio na potrebu štednje, te je za jesen najavio rebalans proračuna kojim se rashodi žele smanjiti za 1,56 milijardi eura, odnosno oko 5,5 posto proračuna.
U svakom resoru poželjna je štednja za oko 10 posto, otkrio je jedan dnevni medij 17. srpnja javnosti, upozorio je ministar financija ministre u Vladi.
Ako je već najavljena štednja i rebalans proračuna, a Odluka Vlade je da se novac troši kao da rebalansa nema, ostaje nejasno – ima li uistinu novca na pretek, ima li ga samo za neke i zašto ga nema dovoljno za sve u hrvatskoj društvenoj hijerarhiji? Zašto su umirovljenici na margini društva radi malih mirovina? Zašto Plenković u svom trećem premijerskom mandatu potiče razlike i raslojavanje materijalnog stanja u društvu?
Kome novac treba iz državne blagajne odlučuje premijer Plenković, dojam je, a ministar finacija samo, kao da provodi konstatacije i dogovore.


M.Zouhar Zec


03.08.2024. u 14:21 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 01.08.2024.

HDZ-ov KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA JE dr. PRIMORAC



NEZAVISAN, S POTPOROM HDZ-a

Znanstvenik i liječnik prof.dr. Dragan Primorac (59) 31. srpnja objavio je svoju kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske. Dr. Primorac je nezavisni kandidat , ali s potporom Hrvatske demokratske zajednice. Neposredno pred Dan pobjede, kao što je podpredsjednik Medved najavio prilikom stranačkih izbora, javnosti je priopćeno ime predsjedničkog kandidata HDZ-a.

Može zvučati nepristojno, ali s obzirom na vrijeme u kome živimo - realno - da li je dr. Primorac jedini kandidat HDZ-a za predsjednika RH?

Premijer i predsjednik HDZ-a rekao je da dr. Primorac ima jednoglasnu podršku HDZ-a što podrazumijeva podršku predsjedništva stranke, saborskih klubova te lokalnih čelnika stranke HDZ-a. Andrej Plenković je rekao da su tri glavna razloga zbog kojih HDZ podržava dr. Primorca a to su: da će on poštivani Ustav RH i institucije države, da će usko surađivati s Vladom u kreiranju vanjske politike, te da će u javnosti graditi kulturni i civilizirani politički dijalog. Potpuno je uvjeren Plenković da će dr. Primorac upravo tako postupati, jer razgovori s njim vođeni su već duže vrijeme.
Provedeno je i ispitivanje javnosti koje je pokazalo da dr. Primorac ima u postotku veću podršku ispitanika od Milanovića. Sada.
Znanstvenik dr. Primorac, sam je u svom predstavljanju rekao da je već 15 godina izvan politike,ali je i rekao „ne mogu bez Hrvatske, a preduvjet je politika“. Mišljenja je HDZ-ov kandidat da Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilika za sve.

VRHUNSKI ZNANSTVENIK

Znanstvenog i životnog iskustva ima vrlo mnogo. Dragan Primorac rođen je u Banja Luci 1965. Studij medicine završio je u Zagrebu. Jedan je od utemeljitelja analize DNK u svrhu identifikacije skeletnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama. Suosnivač je Laboratorija za kliničku i sudsku genetiku KB Split.
Trenutno je predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednika International Society of Applied Biological Science (ISABS). Autor je više od 200 znanstvenih radova i kongresnih priopćenja. Do sada je citiran 5400 puta. To je samo mali dio iz znanstvenog opusa dr. Primorca.
Političkog iskustva HDZ-ov kandidat ima iz perida kada je obnašao dužnost ministra znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske u devetoj i desetoj Vladi od 2003. do 2009. godine. Već je bio kandidat na predsjedničkim izborima 2009. godine kada je osvojio 5,93% glasova u prvom krugu izbora. Tada je pobijedio i postao predsjednik RH dr. Ivo Josipović.

U HDZ-u su uvjerenja da 2024. imaju pobjedničkog kandidata, za predsjednika RH, te da će Milanovićev mandat završiti.
No činjenica je da o tome tko će biti izabran za predsjednika RH potkraj godine neće odlučiti ni HDZ ni njihove strastvene želje da Milanović koji je veliki HDZ-ov kritičar ode s Pantovčaka, već građani RH svojim glasovima na predstojećim predsjedničkim izborima.

Margareta Zouhar Zec

01.08.2024. u 12:09 • 0 KomentaraPrint#^

< kolovoz, 2024 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Rujan 2024 (25)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter