Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RUSI EVAKUIRAJU GRAĐANE S PODRUČJA KURSKA



KIJEV POKUŠAVA PREMJESTITI RAT
NA TERITORIJ AGRESORA


Rusija javlja da njena vojska zaustavlja napredovanje kijevskih oružanih snaga u regiji Kursk, no još uvijek je nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika uključeno u upad koji je započeo 6. kolovoza.
U priopćenju, prema pisanju Agenzie Nove 12.kolovoza, rusko ministarstvo obrane kaže da je spriječilo "pokušaje proboja" neprijateljskih "mobilnih oklopnih skupina" u blizini gradova Tolpino, Jouravli i Obchtchi Kolodez, koji se nalaze oko 30 kilometara zračne linije od Ukrajine. Ministarstvo je dodalo da su ta napredovanja zaustavljena zračnim napadima, bespilotnim letjelicama i topništvom te zahvaljujući slanju rezervista iz skupine "Sjever", raspoređene u ukrajinskoj regiji Harkiv. Ruske oružane snage također izvješćuju da su raketama i topništvom pogodile ukrajinske trupe u blizini gradova Sudzha, Korenevo, Staraja Sorotchitsa i Borki, kao i da su spriječile proboj istočnije u okrugu Belovski.
Guverner Kurske oblasti, Aleksej Smirnov, rekao je 11. kolovozar da je situacija "teška", dok je 12. kolovoza objavljeno da je počela evakuacija civila iz okruga Krasnoyaruzhsky, zbog onoga što je opisano kao "neprijateljska aktivnost na granici".
"Siguran sam da će naše vojno osoblje učiniti sve da se nosi s rastućom prijetnjom našem stanovništvu i počinjemo evakuirati ljude koji žive u okrugu Krasnoyaruzhsky na sigurnija mjesta", rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

ZELENSKY OBJASNIO UKRAJINSKI MANEVAR
Nakon šutnje o operaciji, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky je prvi put potvrdio njezino postojanje u video poruci na svojim profilima na društvenim mrežama objavljenoj 10. kolovoza navečer, objasnivši da Kijev pokušava "premjestiti rat na teritorij agresora".
Nakon napada na Ukrajinu, Rusija je poslala pojačanje i uspostavila "antiteroristički" režim u tri pogranične Ukrajinske regije - Kursk, Belgorod i Bryansk - te provela složenu proceduru evakuacije u kojoj je sudjelovalo oko 80 tisuća ljudi. Ukrajina na sličan način postupa u regiji Sumy – onoj iz koje je krenuo upad – koja je zadnjih dana postala primarni cilj ruskih oružanih snaga: štoviše, odavde kreću zračni i topnički napadi koji djeluju kao iz zaklona do kopnene operacije. Ruske oružane snage također su tijekom noći "uništile" ukupno 18 ukrajinskih jurišnih dronova u tri regije zapadne Rusije: Kursk, Belgorod i Voronjež.

EVAKUACIJA
Privremeni guverner regije Aleksej Smirnov izvijestio je na kanalu Telegram: “Što se tiče situacije u okrugu Belovsky, regionalni operativni stožer odlučio je evakuirati stanovnike. Dao sam upute regionalnom ministarstvu prometa da pripremi dodatna vozila, autobusi su već u prometu na sigurnim područjima. Sada je najvažnije pravodobno obavijestiti stanovnike naselja o mogućnosti napuštanja okruga. Sve relevantne upute dane su predsjedniku okružne uprave i službenicima ruralnih naselja”, napisao je.
Tijekom operativnog sastanka, Smirnov je tada izvijestio predsjednika Putina: "Situacija u regiji trenutno je komplicirana, danas je 28 naselja pod kontrolom neprijatelja", izvijestio je Smirnov. "Dubina prodora neprijatelja na područje Kurske regije je 12 kilometara, širina fronte je 40 kilometara", rekao je Smirnov ruskom čelniku. “Do danas je 121 tisuća (stanovnika regije Kursk) otišlo i evakuirano.”
U posljednja 24 sata Ukrajina je izgubila 260 vojnika i 31 oklopno vozilo u regiji, prema podacima ruskog ministarstva obrane. Među uništenim vozilima su tri tenka, osam borbenih vozila pješaštva, dvadesetak borbenih oklopnih vozila.


Izvor: Agenzia Nova, mzz


Post je objavljen 13.08.2024. u 06:47 sati.