Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZNANSTVENI STAVOVI ĆE ODLUČITI O ISKAPANJU LITIJA



PITANJE LITIJA POKRENULO IZVRŠNU VLAST SRBIJE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao 28. kolovoza na sastanku s znanstvenicima, gdje se razgovaralo o projektu „ Jadar“ i mineralu jadarit- koji sadrži litij i bor. Jadarit je naime kompanija Rio Tinto otkrila 2004. godine prilikom istraživanja područja zapadne Srbije. Rio Tinto multi kompanija od Srbije i problema koje tamo ima da započne iskapanje
nije odustala ni nakon 20 godina . To ipak govori o veličini nalaziša, isplatovosti, kapitalu. No na sastanku sa znanstveniciuma nije bilo govora o ekonomskoj isplativosti nalazišta litija koje je u Srbiji. Vučić je samo rekao da je zdravlje važnije od novca.

VUČIĆ SA ZNANSTVENICIMA

Predsjednik Vučić zatražio je od znanstvenika da iznesu svoje stavove o eksploataciji litija zasnovane na činjenicama i znanju te rekao da se nikakva odluka neće donositi bez stavova znanstvene zajednice. Poznato je naime da građani Srbije intenzivno izlaze na masovne proteste u tridesetak gradova diljem Srbije, ne želeći da kompanija Rio Tinto eksploatira litij, jer vjeruju da će iskapanje dovesti zagađenja njihovog životnog okoliša, izrijekom oni kažu „vode, zraka i zemlje“.
Aktivnost izvršne vlasti u Srbiji oko pitanja rudnika litija postaje sve intenzivnija, a razlog je po svemu sudeći i to što je Ustavni sud Srbije poništio odluku Vlade Srbije koju je ona prije dvije i pol godine donijela, a prema kojoj je onemogućila dalji rad multi kompaniji Rio Tinto u Srbiji.

UPLAŠENI RADI LITIJA

Prema riječima Aleksandra Vučića,“ tema litijuma je gotovo zabranjena, "jer se svi plaše da kažu šta misle", navodeći da ne razume stav nekih ljudi koje država kao naučnike plaća godinama ali na njen poziv kažu da "nije trenutak"."Budite objektivni, profesionalni, da ogromno znanje koje imate država iskoristi i primeni. Molim vas da učestvuje u razgovoru i gde god vas pozovu na razgovor da idete sa ljudima koji misle drugačije - na bilo koju stranu, da li su za ili protiv projekta, da saslušamo ljude", kazao je Vučić.
"Interes je države da nastavi sa reindustrijalizacijom, ali to ne sme biti po cenu zdravlja ni jednog jedinog čoveka", poručio je Vučić i rekao da i on ima bojazni od nekih stvari u tom projektu „- piše internet Radio Slobodna Europa.
U cilju da projekt „ Jadar „ bude transparentniji“ odlučeno je da u ingerenciji ministrice nauke Jelena Begović bude otvoren portal za praćenje o stanju životne sredine, a podaci će biti na raspolaganju građanima, ali i medijima koji će moći dobiti provjerene informacije. Prethodno je formiran zdravstveni tim koji će se baviti procjenom utjecaja na zdravlje građana. Uspostavljen je i otvoren Pozivni centar posredstvom kojeg ministrica rudarstva odgovara na pitanja građana.

KAMEN OKO NOGE

Agencija Beta piše 28. kolovoza da je „ odbornik u Skupštini grada Beograda pokreta Kreni-Promeni Aleksandar Anđelković ocijenio da je kompanija "Rio Tinto" zakasnila sa kampanjom promocije rudnika i da zato kopanja litija neće biti u Srbiji.
On je u pisanoj izjavi naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta izjavio da je "vrlo nezadovoljan kampanjom kompanije u promociji rudnika“.

"Ovih dana se jasno vide obrisi pokretanja kampanje u režiji PR-a predsednika, verovatno preko istih agencija koje to rade u izbornim kampanjama. Otud i sve jači pritisak, sve nervoznijih funkcionera, otvorene pretnje, ucene, hapšenje aktivista, fingiranje debata, pozivanje podobnih "stručnjaka", medijska kampanja 24 časa, pravljenje anonimnih profila na mrežama sa ciljem dezavuisanja javnosti", dodao je Anđelković.
Prema njegovim riječima, predsjedniku države je "Rio Tinto" kamen oko noge, a narod veruje nezavisnim studijama, nezavisnim stručnjacima, akademicima i svom instinktu „ – piše agencija Beta

Na sastanku sa znanstvenicima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će na neko vrijeme „svoju kancelariju“ preseliti u Podrinje, na mjesto gdje je planiran rudnik, kako bi razgovarao s mještanima o svemu što ih zanima.


Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 29.08.2024. u 09:50 sati.