Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OSNOVAN ODBOR ZA AGRUME



PROBLEMI - UPIS U ARKOD, ODLUKA O ISPLATI, NEISPLATA
IZRAVNIH POTPORA


Hrvatska poljoprivredna komora održala je 8. kolovoza 2024. godine konstituirajuću sjednicu Odbora za agrume koji će u idućem razdoblju pratiti stanje i problematiku u proizvodnji agruma, situaciju na tržištu proizvoda te predlagati rješenja i stajališta vezano za unaprijeđene proizvodnje i poboljšanje položaja na tržištu“, piše u priopćenju objavljenom na internet stranici Hrvatske poljoprivredne komore. U toj informaciji dalje piše da je“ na osnivačkoj sjednici za predsjednika Odbora jednoglasno izabran Marino Babić, a za zamjenika predsjednika Željko Bjeliš.
Odbor za agrume čine Hrvoje Sršen, Udruga Neretvanska mladež , Marijo Popović, Marino Babić, Lag Neretva – Irena Vištica, Antonio Dragobratović, Maja Babić, Zlatko Popović, Matko Babić. Na sljedećoj sjednici Odbora postoji mogućnost nadopune članova.

Na osnivačkoj sjednici se razgovaralo o stanju u sektoru pri čemu je naglašeno kako postoji ogroman problem upisa u ARKOD – ne postoji sljedivost robe te ilegalna upotreba pesticida jer se nema gdje prikazati utrošak pesticida.
Istaknuto je kako je jedan od problema i provođenje Mjere 7. Naime, nitko od proizvođača nije dobio odluku o isplati, a isplata je bila u dva navrata, pa ukoliko bi Agencija došla u provjeru nitko nema dokument kao dokaz
što je i zašto isplaćeno.
Isto tako govora je bilo i oko izravnih potpora jer velikom broju proizvođača ništa nije isplaćeno, te se ne zna hoće li išta dobiti. Iz tog razloga zatražen je i sastanak s ministrom poljoprivrede koji bi se sa Odborom trebao sastati u dolini Neretve zajedno s Agencijom za plaćanje“ piše u priopćenju Hrvatske poljoprivredne komore.


Izvor: HPK,mzz



Post je objavljen 20.08.2024. u 00:57 sati.