Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BRAĆA HRVATSKOG ZMAJA PRIPREMAJU PROSLAVU HRVATSKOG KRALJEVSTVA



PODRŠKA HRVATSKOG SABORA I MINISTARSTVA

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je 22. kolovoza 2024. godine, u radni sastanak predstavnike Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Velikoga meštra Mislava Grgića i Snježanu Schuster

Veliki meštar Mislav Grgić predstavio je ministru Družbu „Braća Hrvatskoga Zmaja“ uz prijedlog suradnje s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova u obilježavanju 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva tijekom idućih godinu dana, kroz više od 30 kulturno-društvenih projekata (https://1100.dbhz.hr) koji su dio programske aktivnosti Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Naime inicijativu za obilježavanje obljetnice duge 1100 godina Hrvatskoga Kraljevstva u 2025. godini u srpnju 2021. godine, o čemu piše na https://1100.dbhz.hr družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ pokrenula je u srpnju 2021. godine, a Meštarski zbor (upravno tijelo Družbe) je na svome sijelu, piše, održanom u Gospiću 29. listopada 2022. godine, donio odluku o osnivanju Povjerenstva za pripremu i organizaciju aktivnosti Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ povodom 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva 2025. godine, koje se sastoji od 39 članova Družbe, od akademika, sveučilišnih profesora, umjetnika pa do arhitekata i investitora.

Posebno je istaknuta podrška Hrvatskoga sabora koji je u ožujku ove godine proglasio 2025. godinu„ Godinom obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva“ na prijedlog Matice hrvatske i Družbe„Braća Hrvatskoga Zmaja“.

„Ministar Grlić Radman upoznao se s aktivnostima Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ kojem je svrha jačanje nacionalnog identiteta i svehrvatskog zajedništva u Domovini i iseljeništvu te simboličnosti značaja ovog povijesnog događaja i isticanja važnosti kralja Tomislava za hrvatski narod, posebice za mlade i buduće generacije Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Istaknuta je mogućnost suradnje i podrške u realizaciji projekata te informiranju Hrvata putem veleposlanstava Republike Hrvatske u zemljama Europe i svijeta, a posebice u državama koje su monarhije.

Ministar Grlić Radman izrazio je želju za suradnjom Ministarstva u obilježavanju 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva. Predstavnici Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ zahvalili su ministru Grliću Radman na podršci i mogućnostima koje se otvaraju u međunarodnoj suradnji putem veleposlanstva Republike Hrvatske u realizaciji projekata."


Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova,mzz

KRALJ TOMISLAV !
Tomislav je bio knez Primorske Hrvatske od oko 910. godine; tradicionalno se smatra da je proglašen kraljem 925. godine, a vladao je bar do 928. godine. O njemu se pouzdano zna dosta malo, u usporedbi s nekim drugim ranijim i kasnijim hrvatskim vladarima. Iz vladarske je kuće Trpimirovića.


Izvor: Wikipedia



Post je objavljen 27.08.2024. u 08:26 sati.