Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIJE 32 GODINE ZAPALJENA SARAJEVSKA GRADSKA VIJEĆNICA



REKONSTRUIRANA I NACIONALNI JE SPOMENIK


Prije 32. godine u noći sa 25. na 26. kolovoza 1992. godine sa srpskih agresorskih položaja u okolini opkoljenog Sarajeva, zapaljena je sarajevska Gradska vijećnica. U požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, i uništeno dva milijuna knjiga. Te noći brojni građani Sarajeva zajedno sa tadašnjim zaposlenicima pokušavali su spasiti neke knjige od požara, dok su bili izloženi konstantnoj snajperskoj vatri s položaja tadašnje Vojske Republike Srpske sa okolnih brda.

Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. travnja 1896. godine kao objekt iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, služila je gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosansko hercegovačkog sabora. Nakon toga, postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući razumijevanju i solidarnosti prijatelja i partnera, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 9. svibnja 2014. godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.
Svi dijelovi Vijećnice rekonstruirani su na osnovu dokumenata i fotografija stare Vijećnice pronađenih u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikani.
Mnoge stvari unutar ove ljepotice su specifične. Rubovi zidova zlatne boje zapravo su zaista zlatni. Rađeni su posebnom tehnikom, premazivani su listićima zlata potopljenim u boju, posebnim kistom od kamilje dlake, piše agencija Anadolija.

Smještena nedaleko od Baščaršije, na Mustaj-pašinom mejdanu u Sarajevu , Vijećnica, iako je sve u njoj novo, i danas odiše periodom u kojem je građena.
U njoj se sada čuvaju knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti te predstavlja multimedijalni centar kulture, umjetnosti i privrede Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, u kojem se održavaju koncerti, književne večeri, izložbe, prezentacije, konferencije, kongresi, simpoziji, prijemi, obilježavanje godišnjica, vjenčanja.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine proglasila je Vijećnicu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.


Izvor: Agencija Anadolija, mzz


Post je objavljen 26.08.2024. u 05:16 sati.