Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINERAL JADARIT UZNEMIRUJE GRAĐANE SRBIJE




TROKUT JADARIT – GRAĐANI – VLADA SRBIJE

Srbija je u dolini rijeke Jadar bogata mineralom jadaritom, mineral sadrži litij i bor, oba relativno rijetka industrijski važna elementa. Litij se koristi za litijske baterije, bor se koristi u legurama, keramici, staklima i drugim aplikacijama. Jadarita u rudniku Donji Jadar ima u količini 114,5 miliona tona sa prosječnim sadržajem profitabilnih komponenti od 1,8% litij-oksida i 13,1% bor-oksida – rekao je Geološki zavod SAD-a
U svibnju 2017. godine,kompanija Rio Tinto je objavila da područje Jadra ima jedno od najvećih nalazišta litija na svijetu, podižući ležišta Donjeg Jadra na 136 miliona tona. Eksploatacija je trebala početi 2023. godine, sa projekcijom eksploatacije od 50 godina. A korporacija Rio Tinto je glavni eksploatator i investitor.
I odatle, od bogatstva zemlje mineralom jadaritom proizlaze sve potrebe za protestima i protestnim šetnjama građana u Srbiji, kako u Beogradu tako i u gradovima diljem Srbije. Kompanija Rio Tinto želi otvoriti rudnik u Loznici i iskapati mineral jadarit, a građani to ne žele. Parola im je „nećeš kopati“ Ne žele investitore ni iskapanje minerala jer vjeruju da će im iskapanje jadarita donijeti zagađenje okoliša, vode i zraka. Ne započinju se rasprave o ekonomskoj koristi, o zapošljavanju, o tome što kažu studije količine zagađenja prirode. Ništa nije u fokusu rasprava osim konstatacija da Rio Tinto neće kopati ni iskapati mineral jadarit u dolini rijeke Jadra.
I ta priča s jadaritom u Srbiji na ulice izvodi desetke tisuća građana, a reporteri novinari su primijetili da na ulice u svrhu protesta ne izlazi toliko građana ni na temu nasilja u školi ni nasilja u obitelji, ni političke teme Kosova, ništa osim teme o zagađenju zraka tla i vode.
A koliko bi u stvarnosti zagađenje bilo, o tome se ne komunicira ni slova.

ISTEKAO ROK OD 40 DANA

Protest u Beogradu u subotu 10. kolovoza koji je na ulice prema informacijama reporterke Jelene Glušac na ulice izveo 40 tisuća beograđana održan je iz razloga što je upravo 10.kolovoza istekao rok koji je od strane građana bio dat Vladi Srbije da usvoji Zakon po kome će biti zabranjeno iskapanje jadarita. Isto je to traženo i prije dvije godine narodnom inicijativom koju je potpisalo 38 tisuća građana. Peticija je predana Skupštini koja je imala obvezu da temu stavi na dnevni red. No rasprava o jadaritu nije održana do sada.
Protest građana je u subotu 10.8. bio potpuno miran, nije bilo naznaka koji bi išli u smjeru nasilja. Reporterka Al Jazerre je prosvjede opisala kao porodične, jer su tu bile obitelji s prijateljima s malim bebama i sa psima. Organizatori, više ekoloških udruga upozorili su građane da nasilje može doći od ubačenih grupa, te da ako bilo što primijete da prijave redarima u narančastim prslucima. No nereda bije bilo.
Prosvjedi su noću nastavljeni blokiranjem dvaju, stare i nove, željezničke stanice u Beogradu. Privedene su tom prilikom tri osobe. O nasilju nikakve druge vrste nije bilo informacija.
Međutim od prijašnjih protesta predsjednik Srbije Vučić optužuje organizatore da im zapravo i nije cilj zatvaranje rudnika, već da oni žele svrgnuti vlast bez izbora. No kao i na prijašnjim prosvjedima i 10. kolovoza govornici su bili poznate ličnosti, glumci, i oni nisu govorili protiv srbijanske Vlasti, već protiv rudnika litija, odnosno jadarita kojim će biti ugrožena voda, zrak i zemljište.

VUČIĆ ZA EUROPU IMA DRUGI PLAN

Međutim ne može se zanemariti i činjenica da je prije nepunih mjesec dana, sredinom srpnja 2024. Srbijanski predsjednik Vučić razgovarao s novinarom njemačkog dnevnika Handelsblatt te rekao da Srbija planira godišnju proizvodnju litija od 58.000 tona, što je dovoljno za oko 1,1 milijun električnih vozila ili oko 17 posto europskog tržišta. EU treba litij i želimo ojačati naše veze s EU-om - rekao je Vučić. Srbija će Mercedes-Benzu, Volkswagenu i Stellantisu dati priliku za kupnju litija za automobilske baterije jer želi dati prednost europskim pred kineskim proizvođačima automobila, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, a prenio LIDER 19. srpnja.
Kako razumijeti događaje u Srbiji u trokutu jadarit - Vlada – građani?
Tu nedostaje iskrene i otvorene komunikacije o mnogim činjenicama koje su u ovom predmetu zaobiđene
u velikom luku.
.


Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 11.08.2024. u 14:37 sati.