Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNICA KOSOVA GOŠĆA NA SINJSKOJ ALCI



VITEŠKA IGRA POVIJESNE HRABROSTI

Viteškoj igri, koja se u gradu Sinju ove godine 4. kolovoza održala 309. put predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću koji je tradicionalno pokrovitelj viteškog događaja, gošća je bila predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani koja je također pratila alku.
Pobjednik alke , odnosno viteškim izričajem rečeno slavodobitnik, ove godine je Jure Domazet Lošo koji je u tri trke sakupio šest punata, najviše punata od 17 alkara koji su sudjelovali na alci.
Slavodobitniku Juri Domazetu Loši je predsjednik Zoran Milanović uručio sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom. Manifestaciji cetinskog kraja koja simbolizira povijesnu hrabrost i pobjedu prisustvovao je premijer Plenković, predsjednik Sabora RH Jandroković. Bili su tu i predsjednički kandidati, nezavisni, dr. Dragan Primorac kojeg podupire HDZ, i nezavisna sveučilišna profesorica Marija Selak Raspudić.

U svom je govoru između ostaloga predsjednik Milanović skrenuo pozornost i na Republiku Kosovo te rekao „Mi smo počeli teško, branilo nas je malo dobrih ljudi i u početku nismo imali pomoći. Svi ti saveznici i prijatelji su sjedili prekriženih ruku. Kosovo je započelo drugačije, s velikom podrškom koja se u međuvremenu izgubila i nestala. I sada su prepušteni sebi, pet članica EU-a i NATO-a Kosovo nije priznalo. Zato je ona, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, danas ovdje moja gošća i zato je ovo uz naše proslave i naše dane ponosa i slave, jedan omaž i priznanje nama prijateljskoj državi”, rekao je predsjednik Milanović.

Uoči 309. Sinjske alke predsjednici Milanović i Osmani sa supružnicima obišli su izložbu „Vanja Radauš i Stipe Sikirica-dijalog učitelja i učenika” uz stručno vodstvo kustosice izložbe Ane Žanko. Dvoje predsjednika razgledalo je i Muzej sinjske alke, te su sudjelovali na Vojvodinom prijemu prilikom kojeg im je predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, uručio prigodne darove.
/font>

Izvor: Ured predsjednika,mzz


Post je objavljen 05.08.2024. u 06:23 sati.