Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RUSI IMAJU VELIKU ZRAČNU MOĆ




UKRAJINA ŽELI OTJERATI RUSIJU
OD POGRANIČNIH PODRUČJA


Iako se prethodni tekst na ovom blogu odnosi na prelazak ukrajinske vojske međunarodno priznate granice Rusije i ulazak 30 kilometara u Ruski teritorij bez ikakve objave i najave, koji se dogodio prema objavljenim informacijama u drugim tekstovima u utorak 6.kolovoza, sada prenosim- bez mojih intervencija, osim naslova, - tekst s Internet stranice https://www.npr.org/2024/08/08 pod naslovom , u prijevodu, U iznenadnom napadu, Ukrajina šalje velike snage u zapadnu Rusiju, autor je Greg Myre.
Tekst prenosim iz razloga što su u njemu vidljivi neki drugi zanimljivi detalji o ukrajinskom ulasku u Ruski teritorij. Što i koliko je zanimljivo, neću objašnjavati već će svaki čitatelj ponaosob shvatiti koliko je više informiran nakon što pročita i taj tekst. I još jedan detalj, čitatelj će imati donekle vlastiti stav o vjerodostojnosti događaja.
M. Zouhar Zec

Prenosim TEKST:

"KIJEV, Ukrajina – U drskom napadu koji je Rusiju zatekao nespremnu, ukrajinska vojska je poslala velike kopnene snage preko svoje granice i u zapadnu Rusiju.
Ukrajinski vojnici prešli su sjeveroistočnu granicu zemlje u utorak i čini se da su sada nekoliko milja unutar ruske regije Kursk, gdje djeluju u nekoliko sela.
General Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, rekao je u srijedu 7. kolovoza na brifingu u Kremlju da u akciji sudjeluje oko 1.000 ukrajinskih vojnika, uz potporu desetke oklopnih vozila. Rusija je poslala pojačanje u pokušaju da otjera Ukrajince natrag preko granice.
Ruski predsjednik Vladimir Putin slušao je ocjenu s pogledom koji je izgledao kao mješavina nestrpljenja i gađenja. Ukrajinski upad nazvao je "provokacijom velikih razmjera".
Ukrajina je ranije podupirala ruske prognanike koji su izvodili ograničene prekogranične napade, ali nikada prije nije provela vlastitu operaciju u takvim razmjerima.
Ukrajina ne komentira trenutni razvoj događaja, a mnogi detalji ostaju nedorečeni. U intervjuu za NPR, Mykhailo Podolyak, jedan od glavnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odbio je dati bilo kakve pojedinosti.
Ali općenito gledano, čini se da je pružio obrazloženje za operaciju, rekavši da Ukrajina treba otjerati Rusiju od pograničnih područja gdje pokreće toliko napada.“Moramo ih potisnuti u neka područja ako želimo ta područja učiniti sigurnima za nas. Mi stvaramo tu tampon zonu", rekao je Podolyak.
Ipak, daleko je od jasnog da Ukrajina može stvoriti i držati tampon zonu na ruskom teritoriju.

IZAZOVI ZA UKRAJINU

Ukrajina ima puno manje vojnika od Rusije, a neki vojni analitičari pitaju se ima li ovaj upad vojnog smisla. Kažu da Ukrajina treba sve snage koje može prikupiti da obrani vlastiti teritorij.
Poldolyak je priznao da Ukrajina ima teška vremena u istočnoj Ukrajini, gdje je Rusija zauzela brojna sela posljednjih tjedana. Iako niti jedno selo nije kritično, ruska je ofenziva dobila zamah u ratu u kojem se linija bojišnice malo promijenila tijekom prošle godine.
Ukrajinci kažu da se čini da je glavni ruski cilj grad Pokrovsk, koji služi kao prometno čvorište za slanje ukrajinskih snaga.
Rusija ima dvije ključne prednosti u borbama. S mnogo više kopnenih snaga, Rusi često šalju val za valom vojnike da izvode napade. Ponekad čak napadaju na motociklima, iako ih često pokosi ukrajinska vatra. Ipak, Rusi su se učvrstili unatoč velikim gubicima.
Drugo, Rusi imaju daleko veću zračnu moć i raspoređuju čak 250 mlaznih lovaca i bombardera u područjima fronta, prema Podolyaku ".


Izvor: npr.org , mzz



Post je objavljen 11.08.2024. u 09:31 sati.