Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HEZBOLLAH BESPILOTNIM LETJELICAMA NAPAO IZRAEL



„PRVI ODGOVOR NA SHUKROVO UBOJSTVO "

Libanonska skupina Hezbollah objavila je u nedjelju 25. kolovoza da je pokrenula napade bespilotnim letjelicama i projektilima duboko u Izrael kao odgovor na ubojstvo svog vođe Fuada Shukura, piše 25.8. ujutro agencija Anadolija.

Objava je uslijedila nedugo nakon što je izraelska vojska pokrenula preventivni napad, izvodeći desetke zračnih napada na južni Libanon kao odgovor na navodne Hezbollahove pripreme da ispali projektile na Izrael.
Prva izjava Hezbollaha je glasila: "Pokrenuli smo veliki zračni napad s brojnim bespilotnim letjelicama prema značajnom vojnom cilju duboko unutar Izraela, koji će biti otkriven kasnije."

Grupa je također tvrdila da se napad bespilotnim letjelicama poklopio s napadima na nekoliko izraelskih vojnih lokacija, vojarni i raketnih obrambenih sustava Iron Dome u sjevernoj okupiranoj Palestini s velikim brojem raketa.

Hezbollah je napad opisao kao "prvi odgovor na Shukurovo ubojstvo" 30. srpnja.

U priopćenju se dodaje: "Otpor u Libanonu sada je u najvišem stanju pripravnosti i snažno će odgovoriti na svaku izraelsku agresiju, osobito ako su civili ozlijeđeni, s teškim i surovim posljedicama."

Ova eskalacija uslijedila je nakon što je Izrael najavio preventivni napad na Libanon nakon otkrivanja Hezbollahovih navodnih priprema za lansiranje projektila prema izraelskim gradovima.

Izraelska vojska je izjavila: "Nedavno smo otkrili pripreme Hezbollaha za lansiranje raketa i projektila prema Izraelu. Kao rezultat toga, mi napadamo kako bismo uklonili prijetnju."

Izraelske vlasti obustavile su u nedjelju ( 25. kolovoza 2024.) sve letove za i iz međunarodne zračne luke Ben Gurion u blizini Tel Aviva.

Prema dopisniku Anadolije, izraelski borbeni zrakoplovi istovremeno su izveli više od 40 zračnih napada na 17 područja i gradova u južnom Libanonu.


Izvor: Agencija Anadolija,mzz


POJMOVI ZA BOLJE RAZUMIJEVANJE

Hezbollah je šijitska islamistička politička stranka i militantna skupina sa sjedištem u gradu Beirutu u Libanonu. Hezbollah ima dva krila, paravojno i političko. Od ubojstva utjecajnoj šiitskog klerika Abbasa al-Musawa od strane Izraela 1992., Hezbollah vodi glavni tajnik stranke Hassan Nasrallah.

Beirut je glavni, najveći grad i najveća luka Libanona. Grad ima 1,8 milijuna stanovnika u gradu, a s prigradskim naseljima ima 2,1 milijuna stanovnika.

Libanon, službeno Republika Libanon je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Nalazi se na obali istočnog Sredozemlja, a graniči na sjeveru i istoku sa Sirijom, te na jugu s Izraelom. Libanon nazivaju i Švicarskom Srednjega istoka. Libanon ima 5,5 milijuna stanovnika.

Fuad Shukr (15.4. 1961. – 30. 7. 2024. poznat kao Al-Hajj Mohsen ili Mohsen Shukr, bio je libanonski militant koji je bio viši član Hezbollaha, član Hezbollahove osnivačke generacije, Shukr je bio viši vojni vođa u organizaciji od ranih 1980-ih. Više od četiri desetljeća bio je jedna od vodećih vojnih osoba skupine i vojni savjetnik njezina vođe Hassana Nasrallaha.

m.zouhar zec



Post je objavljen 25.08.2024. u 08:27 sati.