Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NALOZI ZA HAPŠENJE JOŠ NISU IZDANI



DIPLOMATSKI PRITISCI NA MEĐUNARODNI KAZNENI SUD

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan je u svibnju 2024. zatražio od suda da izda naloge za hapšenje premijera Izraela Netanyahua, ministra obrane Yoava Gallanta i nekih vođa Hamasa, među kojima je ubijeni Ismail Hanyeh i sadašnji šef Hamasa Yahya Sinwar.No nalozi još nisu izdati, ali ako budu, pretpostavlja se da će ih se pridržavati sve zemlje koje su potpisale statut suda i da će uhapsiti tražene osobe ukoliko uđu na njihovu teritoriju.
Izraelski List Haaretz je došao do informacija od izraelskih dužnosnika da se vrše diplomatski pritisci na Međunarodni kazneni sud u Hagu da se spriječi izdavanje naloga za hapšenje izrelskog premijera izraelskog premijera i ministra odbrane.

Sjedinjene Američke Države nisu članice Međunarodnog kaznenog suda, ali većina evropskih zemalja jesu, zbog čega Netanyahu može biti uhapšen ako se izda nalog. Uz američku podršku, Izrael vodi razarajući rat u Gazi od 7. oktobra 2023. godine, u kojem je više od 132.000 mrtvih ili ranjenih, većinom djece i žena i više od 10.000 nestalih.
Ne poštivajući međunarodnu zajednicu Tel Aviv nastavlja rat uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi i nalozima Međunarodnog suda pravde da poduzme mjere za sprečavanje genocida i poboljšanje katastrofalne humanitarne situacije u Gazi.


Izvor: Al Jazeera, mzz


Post je objavljen 15.08.2024. u 13:53 sati.