Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ODLUKE, ODLUKE, NOVAC JE U PITANJU


ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA U BiH 6,5 MILIJUNA EURA ,
ZA PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA 9,8 MIL EURA


Na istoj sjednici Vlade, dakle 25. srpnja 2024. na kojoj je Vlada donijela ODLUKU O VISINI OSNOVICE ZA OBRAČUN PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA koja se na plaći za srpnj mjesec povećava za 83,45 posto, što iznosi 947,18 eura bruto, a kojom prilikom je visina osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika povećana s 516,29 eura na 947,18 eura bruto, od kada će plaće predsjednicima Republike, Vlade i Sabora narasti za oko 70 posto, odlukom je obuhvaćeno 270 dužnosnika, Vlada RH je donijela još jednu važnu odluku.

Ta važna i financijski ne baš mala odluka je“ Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu".
Sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske osigurana su na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pod imenom »Poticaji za obrazovanje i znanost, kulturu, zdravstvo, poljoprivredu i ostale programe Hrvata u BiH« u ukupnom iznosu od 6.500.000 eura, raspoređuju se za financiranje sljedećih programa i projekata na slijedeći način: Na 1. programe i projekti iz područja obrazovanja i znanosti ide 1.804 000 milijuna eura 2. na programe i projekte iz područja kulture 1.328.000 milijuna eura 3. na programe i projekte iz područja zdravstva ide 1.005,000 eura 4. na programe i projekte iz područja poljoprivrede ide 686.000 eura 5. dok za programe i projekte iz ostalih područja iz proračuna RH otići će 1.677.000 eura.
Tih pet stavki, u kojima je oko 200 programa, u financijskoj provedbi teži ukupno 6.500 000 eura

ODLUKU O VISINI OSNOVICE ZA OBRAČUN PLAĆE DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA u financijskoj provedbi stoji 9,8 milijuna eura. Interesi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini stoje državni proračun 6,5 milijuna eura, piše u NN , broj 88/2024. i odluke o tome donesene su na sjednici Vlade 25. srpnja. Te dvije stavke šalju poruku da u RH državnom proračunu novca ima, više nego dovoljno.
Ali zašto je onda, otprilike mjesec dana prije ministar financija RH dr. Marko Primorac ministre u Vladi RH upozorio na potrebu štednje, te je za jesen najavio rebalans proračuna kojim se rashodi žele smanjiti za 1,56 milijardi eura, odnosno oko 5,5 posto proračuna.
U svakom resoru poželjna je štednja za oko 10 posto, otkrio je jedan dnevni medij 17. srpnja javnosti, upozorio je ministar financija ministre u Vladi.
Ako je već najavljena štednja i rebalans proračuna, a Odluka Vlade je da se novac troši kao da rebalansa nema, ostaje nejasno – ima li uistinu novca na pretek, ima li ga samo za neke i zašto ga nema dovoljno za sve u hrvatskoj društvenoj hijerarhiji? Zašto su umirovljenici na margini društva radi malih mirovina? Zašto Plenković u svom trećem premijerskom mandatu potiče razlike i raslojavanje materijalnog stanja u društvu?
Kome novac treba iz državne blagajne odlučuje premijer Plenković, dojam je, a ministar finacija samo, kao da provodi konstatacije i dogovore.


M.Zouhar Zec




Post je objavljen 03.08.2024. u 14:21 sati.