Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DESET MJESECI RATA HAMASA I IZRAELA



EGIPAT, KATAR I SAD DOGOVARAJU NOVE PREGOVORE

Dok raste iščekivanje moguće akcije Hezbollaha protiv Izraela kako bi se osvetili za ubojstvo Fouada Shukra u Bejrutu 30. srpnja, SAD, Egipat i Katar pokrenuli su zajednički sporazum za nastavak pregovora o prekidu vatre Izraela s palestinskim islamističkim pokretom Hamas za četvrtak, 15. kolovoza, a cilj je doći do dogovora.
Netanyahuov ured je u priopćenju rekao da će Izraelsko izaslanstvo putovati gdje god bude odlučeno "kako bi se finalizirali detalji za provedbu okvirnog sporazuma". Još nije bilo odgovora od Hamasa, oružane skupine koju nakon što je u Teheranu 31. srpnja ubijen šef političkog ureda Hamasa Ismail Haniya, sada vodi Yahya Sinwar, kojeg se smatra glavnim umom napada u Izraelu 7. listopada 2023.

Ovaj se sporazum temelji na načelima koja je zacrtao predsjednik SAD-a Biden 31. svibnja 2024. i potvrdila Rezolucija 2735 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, nastavlja se u priopćenju. “Nema više vremena za gubljenje niti ima izgovora za bilo koju stranu da dodatno odgađa. Vrijeme je za oslobađanje talaca, iniciranje prekida vatre i provedbu ovog sporazuma. Kao izmiritelji, po potrebi, spremni smo iznijeti konačan prijedlog kojim se rješavaju preostali problemi provedbe na način koji ispunjava očekivanja svih strana”, zaključuje se u priopćenju, piše agenzianova.com 8. kolovoza.


Izvor agenzianova.com,mzz

Post je objavljen 10.08.2024. u 05:09 sati.