Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UPOZORENJE AMERIČKOG TAJNIKA BLINKENA



IRAN BI MOGAO NAPASTI IZRAEL

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kolegama iz zemalja članica G7 kako Washington vjeruje da bi napad Irana na Izrael mogao početi u narednih 24 do 48 sati, objavio je američki portal Aksios, pozivajuci se na dobro obavještene izvore, prenosi Al Jazerra.
SAD vjeruju da je iranski napad na Izrael neizbježan nakon ubojstva vođa libanske grupe Hezbollah i palestinske grupe Hamas 31. srpnja. Blinken je rekao predsjedavajućima G7 u telefonskom razgovoru da je pritisak na Teheran da ograniči svoj napad, najbolji način da se izbjegne regionalni rat.
Blinken je naveo da SAD ne zna točno vrijeme iranskog napada, ali vjeruje da bi mogao početi vec danas 5. kolovoza.

I HAMAS I HEZBOLLAH OSTALI ISTI DAN BEZ SVOJIH VOĐA

Politički vođa Hamasa Ismail Haniy ubijen je u glavnom gradu Irana 31. srpnja, kada je zgradu u kojoj je boravio pogodio “projektil iz zraka”, javili su iranski državni mediji tada.
Ubojstvo se dogodilo nekoliko sati nakon što je Izrael izveo napad u Libanu, ciljajući višeg komandanta Hezbollaha. I Hamas i Hezbollah dio su „osovine otpora“ predvođene Iranom, a koje su ujedinjene u protivljenju izraelskoj okupaciji Pojasa Gaze i Zapadne obale.

Ubistvo vođe Hamasa označava ozbiljnu eskalaciju, ne samo u ratu u Gazi već i u zategnutim odnosima između Izraela i Irana. Izrael, koji nije službeno preuzeo odgovornost za ubojstvo vođe Hamasa, nikada nije napao iransko tlo koristeći projektile lansirane izvana, usprkos povijesti ciljanih ubojstava i sabotaža u Iranu. Izraelski mediji izvijestili su da je projektil koji je pogodio Haniyevu rezidenciju ispaljen izvan Irana, iako Teheran nije niti potvrdio niti demantirao tu tvrdnju.
Iran je, kao i Hamas, okrivio Izrael. Iransko najviše obećalo je “oštru osvetu” Izraelu.

Izvor : Al Jazerra, mzz



Netanyahuovo ludilo

“SAD i EU su do sada sigurno shvatili da Netanyahuov opstanak ovisi o smrti i uništenju”, napisao je Mohammad Javad Zarif, bivši iranski ministar vanjskih poslova koji je odigrao veliku ulogu u imenovanju Pezeshkiana za predsjednika, u objavi na platformi X. “Krajnje je vrijeme da zapad prestane štititi Netanyahuovo ludilo i pridruži se svijetu u okončanju njegovog samoubilačkog kaosa”
Izvor Al Jzerra





Post je objavljen 05.08.2024. u 14:15 sati.