Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UKRAJINI ODOBRENA PRVA UPLATA



50 MILIJARDI EURA POTPORE U OKVIRU Instrumenta za Ukrajinu.


Ukrajina bi trebala dobiti blizu 4,2 milijarde eura sredstava nakon što je Vijeće EU dalo zeleno svjetlo za prvu redovitu isplatu bespovratnih sredstava i zajmova u okviru Instrumenta EU-a za Ukrajinu, za potporu ukrajinskoj makrofinancijskoj stabilnosti i funkcioniranju njezine javne uprave, piše u priopćenju Vijeća Europske Unije 6. kolovoza.

Mana tog teksta Vijeća EU, koji ću prenijeti- jer Ukrajina dobiva od EU vrlo, vrlo mnogo novca, radi se o milijardama eura, je ta što je napisan tako da se uopće ne može zaključiti da je Ukrajina zemlja u ratu, koju je napala Rusija vojnim sredstvima. Jer rat kome se nezna vrijeme trajanja uništava Ukrajinu, a Europska unija dodjeljuje novac Ukrajini kao da je tamo najsjajnije mirnodopsko stanje. Samo jedan podatak
za ilustraciju situacije: kroz dvije godine rata 10 240 civila je poginulo, ranjeno je oko 20 tisuća civila, a nekoliko milijuna ukrajinaca napustilo je zemlju..

Podsjetiti ću na činjenice približavanja Ukrajine Europskoj uniji čime je stekla pravo na financijska sredstva o kojima je riječ:

Rusija je 24. veljače 2022. vojnim sredstvima napala Ukrajinu i ušla na njen teritorij.
Ukrajina je 28. veljače 2022. podnijela zahtjev za članstvo u EU-u.
Europska komisija objavila je 17. lipnja 2022. mišljenje o tom zahtjevu za članstvo u EU-u.

Europsko vijeće Ukrajini je 23. lipnja 2022. dodijelilo status zemlje kandidatkinje.

Pozvalo je Europsku komisiju da izvijesti Vijeće o ispunjavanju uvjeta navedenih u mišljenju Komisije o tom zahtjevu za članstvo .Dana 8. studenog 2023. Europska komisija izdala je preporuku o otvaranju pregovora o pristupanju EU s Ukrajinom.
(mzz)


U priopćenju dalje piše :
„U današnjoj odluci, dakle 6. kolovoza, Vijeće je zaključilo da je Ukrajina ispunila potrebne uvjete i reforme predviđene Ukrajinskim planom za dobivanje sredstava koja će biti isplaćena iz Instrumenta za Ukrajinu. Te reforme obuhvaćaju upravljanje javnim financijama, upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu, poslovno okruženje, energetiku i razminiranje. Također je naglašena važnost dodjele novca što je prije moguće, s obzirom na tešku fiskalnu situaciju u Ukrajini.

Ukrajinski plan utvrđuje namjere Ukrajine u pogledu oporavka, rekonstrukcije i modernizacije zemlje te reforme koje planira poduzeti u sklopu procesa pristupanja EU u sljedeće četiri godine.

U svibnju 2024. Vijeće je zaključilo da je Ukrajinski plan ispunio preduvjete da Ukrajina dobije do 50 milijardi eura potpore u okviru Instrumenta za Ukrajinu.“


VEĆ ZA POTPORU, OPORAVAK I OBNOVU

Instrument za Ukrajinu, koji je stupio na snagu 1. ožujka 2024., predviđa do 50 milijardi eura stabilnog financiranja, u bespovratnim sredstvima i zajmovima, za potporu oporavku, obnovi i modernizaciji Ukrajine za razdoblje od 2024. do 2027. Od toga, do 32 milijarde eura indikativno je namijenjeno za potporu reformama i ulaganjima navedenima u Ukrajinskom planu, pri čemu će isplate biti uvjetovane isporukom utvrđenih pokazatelja. Otkako je stupio na snagu, Instrument za Ukrajinu već je isplatio 6 milijardi eura premošćujučeg financiranja i 1,89 milijardi eura predfinanciranja, nakon ispunjenja dogovorenih uvjeta politike.

U Planu za Ukrajinu predanom 20. ožujka 2024. Ukrajina je predstavila svoju viziju obnove, modernizacije i reformi koje namjerava poduzeti u sklopu procesa pristupanja EU-u. Plan naglašava strukturne reforme i ulaganja u sektore s najvećim potencijalom rasta. Bavi se poboljšanjima u javnoj upravi, s naglaskom na dobro upravljanje, poštivanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i prijevara.

PLAN ISPUNJAVA KRITERIJE

U svojoj procjeni od 15. travnja 2024. Komisija je potvrdila da Ukrajinski plan ispunjava kriterije utvrđene Uredbom o instrumentu za Ukrajinu i predstavila je dubinsku i opsežnu analizu koja pokriva utjecaj agresorskog rata Rusije na Ukrajinu.. Ako se sve predložene reforme i ulaganja u potpunosti provedu, procjenjuje se da bi ukrajinski BDP mogao porasti za 6,2% do 2027. i za 14,2% do 2040. te bi također mogao dovesti do smanjenja duga za oko 10 postotnih bodova BDP-a do 2033.

Dana 14. svibnja 2024. Vijeće je donijelo provedbenu odluku kojom se omogućuje početak redovitih plaćanja u okviru Ukrajinskog plana.

Nakon procjene Europske komisije o zahtjevu za plaćanje koji je Ukrajina podnijela 9. srpnja 2024., Vijeće je zaključilo da je Ukrajina na zadovoljavajući način ispunila reformu predviđenu Ukrajinskim planom. Današnjom provedbenom odlukom odobrava se prva od ovih uplata." Izvor: Priopćenje



Post je objavljen 06.08.2024. u 23:51 sati.