Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIPREMA SE POSJET PUTINA MONGOLIJI


SUD U HAGU I KIJEV POZIVAJU NA HAPŠENJE PUTINA


Vlast u Kijevu je 30. kolovoza pozvala mongolske vlasti, a onda je poziv uputio i Međunarodni kazneni sud, da uhapse ruskog predsjednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog kaznenog suda u Hagu prilikom njegova posjeta Mongoliji koji je planiran za 3. rujan ove godine, piše Tanjug prenoseći BBC.
Ovo će biti prvi put da predsjednik Rusije Vladimir Putin posjećuje državu koja je članica Međunarodnog kaznenog suda otkako je ovaj sud za njim raspisao tjeralicu u ožujku 2023. godine.

Glasnogovornik Suda Fadi el-Abdallah rekao je kako Mongolija, kao i druge potpisnice ICC-a, ima “obavezu da surađuje”, a to uključuje poštovanje naloga za hapšenje.
U tjeralici se navodi da su zločini počinjeni u Ukrajini od 24. veljače 2022. kada je Rusija vojno napala Ukrajinu, optužujuci ga između ostalog i za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine.
Nalog obavezuje 124 države članice suda, uključujuci Mongoliju, da uhapse Putina i izruče ga sudu u Hagu, ako stupi na teritoriju tih zemalja.

Moskva je negirala te optužbe, a glasnogovornik Kremlja Dimitrj Peskov rekao je da Rusija ima odlične odnose sa Mongolijom i da se ova posjeta pažljivo planira.

Ruski predsjednik bi u Mongoliji trebao sudjelovati u proslavi posvećenoj 85. godišnjici zajedničke pobjede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga na Halhin Golu.


Izvor : agencije, Al Jazerra,mzz


Post je objavljen 31.08.2024. u 07:12 sati.