NASTAVAK SUĐENJA DRAŽENU SLAVICI
[ # ]

ZADAR

Svjedočenjem trojice vatrogaca, koji su bili u prvoj grupi vatrogasaca iskrcanih na Kornat, na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za tragediju, u kojoj je 30.kolovoza 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Ta skupina vatrogasaca bila je iskrcana u uvali Kravljačici. Prvi je svjedočio šibenski profesionalni vatrogasac Nenad Alviž koji je rekao da su prvu vijest o stradalima dobili od Mirka Juričeva Mikulina, čiji je pokojni sin Ante ocu javio da će svi izgorjeti. Kako je rekao, tek oko ponoći dobili su zapovijed da traže preminulog vatrogasca.

“Rečeno nam je da se ne zna gdje je jedan vatrogasac pa smo ga nas četvorica uz brdo počeli tražiti svjetiljkama. Kad smo naišli na prvoga mrtvog, mislili smo da je to taj, ali smo onda vidjeli drugo, treće pa i četvrto tijelo. Nije nam bio jasno što se događa, jer smo vjerovali da su mrtvi već pokupljeni”, rekao je Alviž. “Bilo mi je jako čudno da tijela samo tako leže na tlu, nitko ih nije čuvao, bez policije i bez ikakva osiguranja. Jednostavno ih je bilo ružno vidjeti”, dodao je.

Također je rekao da je na Kornatima taj dana oko 13 sati djelovao kanader te da je njegov kolega komunicirao s pilotom koji je, posvjedočio je Alviž, rekao kolegi da je stanje na Kornatu katastrofalno, ali da mu je naređeno da gasi požar u zaleđu Vodica. Pošto su doznali o stradanju vatrogasaca, na Kornat je stiglo 50-ak vojnika, među kojima i skupina od 20-ak specijalaca iz Delnica, rekao je, među ostalom, Alviž.

Sljedeći svjedok, Ivica Perković iz DVD-a Zablaće, koji je zajedno s Joškom Klarićem prvi došao do stradalih vatrogasaca, rekao je kako nije osjetio miris benzina, već samo nagorena tijela. Posvjedočio je da nije vidio vojnike o kojima je govorio Alviž.
"Samo je jedan vatrogasac sjedio, a svi su ostali ležali i zapomagali tražeći vode. Oko njih je bila razbacana vatrogasna oprema. Jedan je vatrogasac, kojeg nisam mogao prepoznati, imao glavu u stijenama i teško je disao. Na sebi nije imao odjeće. Umro je dok smo bili tamo," ispričao je Perković potresne detalje.

Profesionalni šibenski vatrogasac Šime Copić je na početku svjedočenja rekao da ni prije tragedije osobno nije bio u dobrim odnosima s optuženikom Slavicom. Copić je rekao kako mu Slavica preko mobitela i radio veze nije htio ništa govoriti o stradalima. Posvjedočio je da je, kad je došao na mjesto stradanja, prepoznao zapovjednika Dina Klarića i Gabrijela Skočića, a ostale nije uspio prepoznati zbog teška stanja u kojem su bili.Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka. (Hina)

31.01.2011. ...18:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

4 TONE VODE U MINUTI
[ # ]

PEKING

Nerijetko se kineske proizvođače optužuje da kopiraju tehnologiju europskih, američkih i japanskih kompanija, no čini se da je azijski div itekako sposoban za inovacije.

U videoisječku koji donosimo u nastavku pogledajte vatrogasni kamion kineske proizvodnje koji vodu za gašenje požara izbacuje pomoću mlaznog topa. To čudo moderne tehnologije može izbaciti do četiri tone vode u minuti te do maksimalne udaljenosti od 125 metara.Navodno se voda kreće tolikom brzinom da guši plamen i smanjenjem dostupnog kisika. Cijena? Prava sitnica s obzirom na mogućnosti – 465.000 američkih dolara. t-portal

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DESET MRTVIH I TRIDESET RANJENIH U SUDARU VLAKOVA
[ # ]

MAGDEBURG

Putnici, koji su sjedeli u prednjem dijelu putničkog vlaka, poginuli su na licu mjesta u direktnom sudaru tog vlaka i teretne kompozicije sinoć u blizini Magdeburga, na istoku Njemačke, javljaju domaći mediji.Prema navodima policije, putnički vlak se kretao brzinom oko 100 kilometara na sat, dok je teretni išao brzinom od 80 kilometara njemu u susret, kada je došlo do sudara.

U sudaru teretnog i putničkog vlaka na istoku Njemačke, blizu Magdeburga u regiji Sachsen-Anhalt , poginulo je najmanje desetoro ljudi, a 33 je ozlijeđeno, od njih ukupno 45! Točan uzrok nesreće još nije poznat, očevid je u tijeku.Do nesreće je došlo sinoć kada je lokalni putnički vlak, HarzElbeExpress, bio na putu između Magdeburga i Halberstadt,te kod sela Hordorf bei Oschersleben u 22:30 po lokalnom vremenu došlo do sudara sa teretnim vlakom, rekao je službenik. Za sada se zna da je teretni vlak prevozio kontenjere privatne firme za transport VPS iz Peine bei Salzgitter.Nesreća se dogodila na otvorenoj pruzi, a u trenutku sudara vladala je velika magla, kažu svjedoci sudara.

"Operacija spašavanja se još uvijek u tijeku. Broj poginulih na žalost može biti i veči", rekao je glasnogovornik regionalne policije Frank Kuessner te dodao kako je na terenu 150 vatrogasaca,policajaca i pripadnika spasilačkih službi.Vlak je izletio s tračnica i pao bočno, a vatrogasci su opovrgnuli prve policijske informacije da je izbio požar nakon sudara.Razlog sudara vlakova u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj Anhalt ljudska je pogreška, odnosno nepoštovanje željezničke signalizacije, izjavio je šef regionalne vlade Wolfgang Boehmer."Ustanovljeno je da se nije poštovao znak za zaustavljanje. Moramo još identificirati sve poginule. Za sada nam je poznat identitet samo dviju poginulih osoba", kazao je.

Ovo nije prva nesreća ove vrste. U Njemačkoj ih se u posljednjih nekoliko godina dogodilo nekoliko. Primjerice, 2003. godine u sudaru kod Schrozberga poginulo je šestero ljudi, dok je 2006. u Lathenu poginulo njih 23. U kolovozu prošle godine 15 osoba je ranjeno kada je vlak iz Frankfurta za Pariz velikom brzinom pogodio kamion za smeće u blizini San Lambrecht na jugozapadu Njemačke.No, najgora katastrofa dogodila se 3. lipnja 1998, kada InterCity Express (ICE) putujući iz Münchena na jug do Hamburga na sjeveru pao s mosta i tračnica, ubivši 101 i ranivši 88 kod mjesta Eschedea u sjevernoj Njemačkoj.
pročitaj više / read more

30.01.2011. ...11:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIŠE PAŽNJE - MANJE POŽARA
[ # ]

DUGI RAT

U svrhu spriječavanja nastajanja i širenja požara na otvorenim površinama, koji su na našim prostorima sve učestaliji i nisu rijetkost ni u zimskim mjesecima, članovi DVD "Dalmacija" Dugi Rat nastoje nas i na ovaj način upoznati s najvažnijim odredbama odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima Splitsko-dalmatinske županije.

Među najvažnijim mjerama prevencije požara jest odluka o zabrani loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 01. lipnja do 31. listopada. Od 01. studenog do 31. svibnja loženje vatre na otvorenom se može obavljati ako je osoba prethodno obavijestila o tome neposredno nadležnu vatrogasnu postrojbu i od iste ishodila pisano odobrenje za loženje vatre ...
Image and video hosting by TinyPic

Dragi sumještani, znate li:

- da se loženjem vatre smatra uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice:
- spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada grmlja,gustog šumskog raslinja i šikara
- spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele
- logorske vatre.
- da je zabranjeno loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 01. lipnja do 31. listopada.
- da se od 01.studenoga do 31. svibnja loženje vatre može obavljati ako je osoba prethodno obavijestila o tome neposredno nadležnu vatrogasnu postrojbu i od iste ishodila pisano odobrenje za loženje vatre.
- da će nadzor nad provođenjem odredbi županijske odluke obavljati policijska uprava Splitsko-dalmatinska uz pomoć i svih drugih osoba utvrđenih županijskom odlukom.
- da su propisane vrlo visoke novčane kazne ili kazne zatvora za nepoštivanje odredbi odluke i prouzročenje požara.
- da sve obavijesti i upute za provođenje županijske odluke možete dobiti u vašim vatrogasnim postrojbama ili policijskim postajama.
dugi rat

29.01.2011. ...21:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

1750 PLIVAČA U HLADNOM DUNAVU
[ # ]

NEUBURG

Više od od 1750 ljubitelja kupanja u hladnome Dunavu je sudjelovalo na četrdeset i drugom plivačkom natjecanju koji se pod nazivom "Donauschwimmen" od 1970. tradicionalno održava u gradu Neuburgu na Dunavu.

Temperatura vode danas je iznosila 2,5 Celzijeva stupnja, što nije omelo hrabre plivače iz raznih dijelova Europe da preplivaju četiri kilometra do cilja. Dvadesetak natjecatelja koji nisu imali neoprenska plivačka odijela, u kupaćim je gaćicama sa šarenim klaunskim perikama i drugim karnevalskim šeširima simbolično otplivalo 350 metara.

Tradicija utrke "Donauschwimmen" postoji od 1970. godine, kada su lokalni spasioci odlučili testirati fizičku izdržljivost u slučaju akcija spašavanja u vodi u zimskim uvjetima.

U tradicionalnoj plivačkoj utrci i ove, kao i prethodnih godina sudjeluje više od 220 grupa i udruga, među kojima su vatrogasna društva, udruge vojnika i članovi ronilačkih klubova, no ima i puno amatera.
portal oko

...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA ZAJEDNICA ŽUPANIJE NEPROPISNO POSLOVALA
[ # ]

ZADAR

Nepovoljno mišljenje Državne revizije za poslovanje u 2008. dobila je Vatrogasna zajednice Zadarske županije.

Financijski izvještaji Zajednice za 2008. ne iskazuju objektivan i istinit prikaz poslovanja tijekom godine i stanja na koncu godine. Rashodi za usluge tekućeg i investicijskog održavanja u iznosu 450.303 kuna, druge usluge u iznosu 65.061 kuna , naknade troškova zaposlenima u iznosu 42.454 kuna i uredski materijal u iznosu 3.000 kuna evidentirani su bez knjigovodstvenih isprava.

Rashodi amortizacije za nabavljeno rabljeno vatrogasno vozilo u iznosu 68.780 kuna i agregat u iznosu 10.860 kuna nisu obračunani ni evidentirani u poslovnim knjigama. Rashodi za reprezentaciju u iznosu 17.373 kuna nisu evidentirani na odgovarajućem računu računskog plana. Na isplaćene dohotke fizičkim osobama u iznosu 105.248 kuna nisu obračunani ni uplaćeni propisani doprinosi te porez na dohodak, stoji u mišljenju Revizije u kojem se dodaje i kako Vatrogasna zajednica nema sređenu dokumentaciju na temelju koje bi se mogao obaviti točan i potpun uvid u blagajničko poslovanje.
057 info

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRAZNOVJERJA PO ZANIMANJIMA
[ # ]

VIJESTI SA STRANE
- originalan tekst -

Ljudi različitih zanimaju imaju svoja praznovjera, ona vjerovatno nisu nastala samo tako.
Image and video hosting by TinyPic
Liječnici pokušavaju ne mijenjati svoje noćne smjene sa kolegama jer bi im to moglo donijeti problematične slučajeve. Također izbjegavaju imati spolne odnose na dan prije noćne smjene. Naime u tome nema ništa čudno jer ljudi se obično opuse nakon seksualnog odnosa i postaju manje pažljivi prema obavezama.

Kirurzi obiluju sa praznovjernim vjerovanjima. Kirurzi nikada neće operirati osobe sa kojima su obiteljski povezani, niti supružnike. Smatraju da je peh operirati pacijenta čije srednje ime je isto kao ime kirurga, kirurzi bi se u tom slučaju mogli poistovjetiti sa pacijentom i time povećati šansu za pogreškom tijekom operacije. Prilikom stavljanja rukavica, uvijek stavljaju prvo lijevu i ako ona pukne, nešto će krenuti loše. Također se smatra lošim znakom sjedanje na kirurški stol.

Vatrogasci vjeruju da ako si sami čiste čizme ili ako dolazi novi kolega imat će vrlo uskoro intervenciju. Kada se vraćaju sa godišnjeg odmora kolege ih posipaju vodom jer će inače imati intervenciju.

Nastavnici također imaju svoja praznovjerja. Ako im se slomi stolica tijekom nastave dugo vremena neće dobiti povišicu. To bi moglo značiti da nema novca za nove stolica, a onda nema ni za povišice.Pehom se smatra, ako učitelj zakasni na prvo predavanje u karijeri. Naime to znači kako neće napraviti dobru karijeru u toj školi.

Trgovci imaju praksu uzimati novčanice od dana kada je bio dobar promet za dan kada misle da neće biti dobra prodaja. Pojavi li se muškarac kao prva mušterija taj dan će biti dobar, a ako još plati novčanicom sa velikim apoenom onda će biti odlična prodaja.

Za vozače se nesrećom smatra ako pogaze psa, ako im se to dogodit trebaju što prije prodati automobil koji je sudjelovao u nesreći inače će im se nesreće konstantno događati.

Najpopularnije praznovjerje među pomorcima je da žena na brodu donosi nesreću. Život na brodu je pun problema i dovoljno težak, a sa ženom je on još teži. Uglavnom smatra se da im žene odvlače pažnju, a time ih ometaju radnu rutinu. Pomorci nikad neće pri isplovljavanju usmjeriti prst prema nebu jer to može uzrokovati nemirno more. Također nije preporučljivo uperiti prstom na brod jer bi brod mogao potonuti.

Piloti se neće fotografirati prije polijetanja jer njima to znači da se možda neće vratiti. Također posuđuju sitnice od kolega na zemlji kako bi im poslije leta iste vratili.

Ruski astronauti imaju svoja praznovjera i tradicije. Sergey Korolyov je nakon nekoliko neuspješnih lansiranja ponedjeljkom taj dan stavio na crnu listu i svako lansiranje predviđeno za ponedjeljak je bilo otkazano. Ta tradicija je dan danas živa.

Najpopularnije praznovjerje među glumcima je da moraju sjesti na list papira koji im je pao jer će inače zaboraviti ulogu. U kazalištima je strogo zabranjeno zviđanje i grickanje sjemenki suncokreta je to znači lošu prodaju ulaznica. Također se smatra lošim znakom glumljenje smrti jer to može izazvati probleme u stvarnom životu. Međutim postoji i suprotno uvjerenje da će tek ona glumac imati dugačak život. crozona

...10:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VRAĆEN OSMIJEH NA LICA
[ # ]

VELJUN

Nakon što je Index.hr na stranicama svoga portala prvi objavio tešku životnu priču o šesteročlanoj gluhonijemoj obitelji Krmpotić, majci Nehajci i petero djece, koji su preživljavali u oronuloj stoljetnoj školskoj zgradi u zabitom selu Veljunu, 30-ak kilometara od Senja, kojima je bila neophodna pomoć u hrani, odjeći obući, namještaju i slično, hvale vrijednim aktivnostima članova LEO KLUBA SENJ osmjesi na lica šesteročlane obitelji vraćeni su jer se brojni dobrotvori javljaju sa svih strana.
Image and video hosting by TinyPic
Dopredsjednica Udruge Izabela Špalj javila nam je da su se pomoći obitelji Krmpotić pridružili brojni pojedinci i udruge koji su u njihov dom unijeli sreću i zadovoljstvo. "Vatrogasci su iz grada Kraljevice na čelu sa zapovjednikom Kružićem stupili u kontakt sa nama i ponudili nam svaku pomoć koja je potrebna po području humanitarnog rada. Tako je 80-godišnja gospođa Lucija iz Kraljevice poklonila spavaću sobu. Treba podsjetiti da je šesteročlana obitelj Krmpotić spavala na dva kreveta u jednoj maloj sobici bez namještaja", kaže Izabela.

"Svi smo sretni"
Spavaću sobu vatrogasci su dovezli kombijem u četvrtak te prikupili novce i kupili hranu i higijenske potrepštine. Uz kratko druženje vatrogasci iz Kraljevice obećali su i daljnju pomoć jer njih krase brojne humanitarne akcije kojima su prikupljanjem financijskih sredstava kupovali, između ostaloga i opremu za dječju bolnicu Kantrida. Čovjek dobroga srca s Krka, koji želi ostati anoniman, obitelj Krpotić obradovao je s peradi, uskoro im stiže i koza, uz obećanje da će im u blizini doma kupiti komad zemlje kako bi im se ostvarila i želja da mogu saditi krumpir.

"Što reći, svi smo sretni, uspjeh je vidljiv, radujemo se. Naši Senjani samovoljno posjećuju Krmpotiće, nose im hranu, pri čemu se ljudi javljaju iz Rijeke i na našu udrugu šalju donacije za pomoć za tu obitelj. Uz svu sreću i radost obitelji Krmpotić, možete misliti kako se tek mi iz udruge LEO osjećamo, ovo je još jedan naš uspjeh, koji će nam naplatiti dragi Bog", kaže Izabela Špalj.
index

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

„HEJ, VATROGASCI SPAŠAVAJTE!!!“
[ # ]

ČAKOVEC

Image and video hosting by TinyPic
Bio je to poziv iz vrtića „ Krijesnice“ da vješti vatrogasci spase mica-macu s vrha velikog oraha. I došli su! Iako visoko i opasno hrabri vatrogasci probili su se među grane i skoro došli do mačkice, a ona je nakon dugog i iscrpnog mijaukanja smogla snage i pronašla put da se spusti malo niže, ali još jako visoko na orahu. Uporni vatrogasci u drugom pokušaju bili su vrlo blizu, ali mačka je bila brža. U hrabrom skoku skočila je sa visokog oraha i sad znamo da mačke uistinu imaju nekoliko života – dočekala se na noge.

Hvala Vatrogascima – djeca i odgojitelji vrtića „Krijesnice

28.01.2011. ...12:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OVAKVO DRUŠTVO JE PONOS OPĆINE I ŽUPANIJE
[ # ]

ŠENKOVEC
Piše / Foto: Dražen Mufić

Ponovno je društveno-vatrogasni dom u Šenkovcu bio premali da primi sve goste i uzvanike koji su došli ili su imali namjeru doći na 59, godišnju skupštinu DVD-a Šenkovec. Zašto je tome tako najbolje govore brojne pohvale i zahvale članovima DVD-a koji tijekom godine pomažu drugima, ali i rade na vlastitom školovanju te nabavljaju opremu s kojom su u svakom trenutku spremni zaći na intervenciju. To su protekle godine učinili 40 puta interveniravši na požarima ali i poplavama. Osim ovih intervencija DVD Šenkovec odradio je dežurstva na tri dislokacije te je na taj način doprinio i smanjenju broja požara tijekom protekle požarne sezone. Uz sve to uspjeli su pronaći vremena za obuku svojih članova za korištenje dišnih sprava, ali i za intervencije iz zraka, odnosno helikoptera.
Image and video hosting by TinyPic
Sve to provodilo je 38 članova društva koji su uglavnom operativni i spremni u svakom trenutku izaći s jednim ili više vozila na intervenciju u svom mjestu, ali i u bilo koje mjesto općine Brdovec a po potrebi i dalje. Da bi zavidna popunjenost operativnim članovima ostala i ubuduće u društvu kontinuirano rade s mladima, a njihova aktivnosti posebna su priča. Kako i priliči mladima oni svoje djelovanje temelje na vježbama i druženjima, a to im posebno dobro ide. Protekle godine organizirali su ljetni međunarodni vatrogasni kamp mladeži u Šenkovcu i ugostili su 24 djece iz Njemačke te im u dvotjednom druženju pokazali ljepote Hrvatske. Ove godine druženje se seli kod njemačkih vatrogasaca, a mladi će tijekom ljeta još posjetiti i vatrogasni kamp u Fažani, ali će obići i svoje starije kolege na dislokacijama da se upoznaju s pravim vatrogasnim zadacima. Naravno, mladi neće sudjelovati u intervencijama, ali će prikupljati iskustvo sudjelovanjem u vježbama kao što su to činili tijekom protekle godine. Svakako je potrebno spomenuti združenu vježbu Zagrebačke županije pod nazivom Vlak 2010. koja je održana u Harmici, ali i ostale manje vježbe poput one na sportskoj dvorani u Šenkovcu. Osim vježbanja, školovanja, intervencija i druženja, vatrogasci su uvijek bili na pomoć svim udrugama Šenkovca ili općine, a posebno kad je u pitanju potreba za prijevozom manjeg broja putnika.

No da šenkovljanski vatrogasci nisu od pomoći samo svojim mještanima posvjedočilo je i nekoliko društava koja su se zahvalila na pomoći pri navabi opreme, školovanju vatrogasaca, ili pak pri doniranju - čak i vozila. Posebno dirljiv govor u prepunom šenkovljanskom domu izrekao je predsjednik DVD-a Sveti Rok Lovinac Andria Ostović. Oni su bili domaćini prošlogodišnjoj dislokaciji jedne šenkovljanske vatrogasne ekipe. U toj ekipi bio je i prerano preminuli član DVD-a Šenkovec Vladimir Rusan koji je na ljude u Lovincu ostavio neizbrisiv trag, a sjećanje na njega ostat će zauvijek. Naravno, Vlade su se prisjetili svi gosti i s posebnim pijetetom se prisjećali njegovih šala, njegove dobrote, vedrog duha, ali i stručnosti u vatrogasnom i vozačkom zanatu. Članovi DVD-a Šenkovec svoju su pomoć ponudili i uputili i preko granice, Hrvatima u mađarskom Petrovom Selu, koji uređuju svoj vatrogasni dom. I njihovi predstavnici bili su nazočni skupštini, a posebno nadahnuto govorila je o toj suradnji novinarka Hrvatskog glasnika u Mađarskoj Timea Horvat.
Image and video hosting by TinyPic
- Neizmjerno nam znači što imamo svoje prijatelje u našoj Hrvatskoj. Vi ne možete znati kako je to otići od kuće, iz našeg Petrovoa Sela, i ponovno doći kući, ovdje u Šenkovcu. Hvala vam na tome i, molim vas, nemojte nas zaboraviti, rekla je Timea.

Koliko je DVD Šenkovec postavio visoke standarde u dobrovoljnom vatrogastvu svjedoči i činjenica da su protekle godine, s pedeset posto vlastitih sredstava i isto toliko od VZO Brdovec, kupili novo kombi vozilo, a opremljenost društva gotovo je ravna javnim vatrogasnim postrojbama. Koliko to znači Općini Brdovec i zagrebačkoj županiji istaknuli su predsjednik OV Brdovec Stjepan Esih i potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije Marija Ledinski Anić. Oboje su istakli kako su ponosni da na njihovom području djeluje ovakva organizacija, a Esih je posebno zahvalio vatrogascima na pomoći prilikom jesenskih poplava koje su pogodile neka naselja općine.- Bez pomoć vatrogasaca bili bi izgubljeni, iskreno je rekao Stjepan Esih.

Samih početaka vatrogastva u samostalnoj Hrvatskoj prije petnaestak godina prisjetio se i predsjednik VZO Brdovec Josip Gerjević. rekao je da se tada nije imalo ni opreme ni vozila, ali su svi bili složni kako će svega biti samo neka bude vatrogasaca.- Danas imamo opremu, vozila, a hvala Bogu imamo i vatrogasaca, ponosan je bio Gerjević.

Ova svečanost bila je prigoda da se podjele i priznanja za dugogodišnji rad u vatrogastvu. Tako je za 10 godina rada u vatrogastvu diplomu dobila Nataša Komerički, za 30 godina uspješnog rada u vatrogastvu diplome su uručene Dubravku Kraljiću i Draženu Mufiću, a petorici vatrogasaca uručena su uvjerenja o završenoj specijalizaciji za korištenje dišnih sprava. Kulturni dio večeri upotpunio je KUD Mihovila Krušlina iz Šenkovca ze KUD Vrilo Sveti Rok Lovinac, a skupštinu je uspješno vodio, te brojne darove i čestitke primio, predsjednik DVD Šenkovec Božo Đenadija.
prigorski kaj

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LOKALIZIRAN POŽAR U RAFINERIJI BOSANSKI BROD
[ # ]

BOSANSKI BROD
Foto: Franjo Lepan

P ožar koji je upetak ujutro buknuo u jednom od pogona bosanskobrodske Rafinerije nafte sada je pod nadzorom, a u tijeku je očevid, doznali smo u razgovoru s direktorom rafinerije u Bos.Brodu Sergejem Kraščukom. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca požar je brzo lokaliziran, ali još nitko ni u centru 112 niti u policiji koje smo kontaktirali, nema službenih informacija o čemu se zapravo radilo.
Image and video hosting by TinyPic
Inače, kako smo jučer objavili – Analiza rezultata jednogodišnjeg praćenja kakvoće zraka u Slavonskom Brodu, koja je jučer objavljena, potvrdila je da Brođani udišu zrak treće (najniže) kategorije. U Zavodu za javno zdravstvo ističu da prekoračenja dozvoljenih koncentracija čestica mogu pridonijeti i razvoju karcinoma pluća

Postrojenja u bosanskobrodskoj Rafineriji stara su 60-ak godina i pretrpjela su velika razaranja tijekom rata u Bosanskoj Posavini, a ovo je u zadnjih mjesec dana već drugi požar koji je buknuo u Rafineriji nafte. .Jedan od pogonskih radnika rafinerije, koji je govorio za Avaz pod uvjetom anonimnosti, kazao je da je cijela rafinerija mogla otići u zrak jer je požar izbio na pogonu 06, a mogao je zahvatiti vodikovu peć i prenijeti se na kompletnu rafineriju.
radio slavonija

...09:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BUDITE OPREZNI, MOŽDA NEĆEMO MOĆI POMOĆI AKO IZBIJE POŽAR
[ # ]

ĐURĐENOVAC

Čelništvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurđenovac ustvrdilo je da se Općina Đurđenovac nemarno odnosi prema vatrogasnom vozilu, vrijednom 1,6 milijuna kuna, koje je donirala Vlada RH. Sedam mjeseci vozilo se nije koristilo, bilo je u garaži đurđenovačkog komunalnog poduzeća, jer vlast nije znala kome ga dodijeliti.

Odlukom Vatrogasne zajednice općine Đurđenovac, vozilo je krajem prošle godine dodijeljeno DVD-u Đurđenovac te je smješteno u DVD-u Šaptinovci, koji ima garažu. No, đurđenovački ga vatrogasci ne mogu koristiti jer je u kvaru.- Zbog niskih temperatura i nezagrijanosti garaže došlo je do puknuća kućišta pumpe. Vozilo nije ni sudjelovalo u intervencijama, a već ima velik kvar. Procjenjujemo da šteta iznosi 20.000 kuna - rekao je na konferenciji za novinare predsjednik DVD-a Đurđenovac Josip Fenrich.

Vatrogasci su progovorili i o neadekvatnim prostorijama te nedovoljnom financiranju, kriveći Općinu za maćehinski odnos prema đurđenovačkom vatrogastvu, jer DVD Đurđenovac ne ispunjava ni propisane minimalne standarde.Iz unajmljene zgrade vatrogasnog doma morali su se iseliti, vatrogasna vozila su premještena u susjedna vatrogasna društva, a djeluju u neuvjetnim prostorijama u zgradi bivšeg Matičnog ureda. Oprema, pehari i medalje pohranjeni su u kartonske kutije. Uz nemogućnost odlaska na liječničke preglede, muku muče s opremom, a štede i na gorivu za intervencije.

- Dobili smo rješenje da obavimo zdravstvene preglede za 20 vatrogasaca, za što nam je potrebno 10.000 kuna. A za cijelu prošlu godinu za redovitu djelatnost od Općine smo dobili 7.308 kuna. Moramo imati 20 zaštitnih odijela, a svako stoji oko 7.000 kuna. Trenutačno imamo 11 odijela, a za ostala nemamo novca - naglasio je zapovjednik DVD-a Đurđenovac Dino Čačić.
U takvim uvjetima ne mogu jamčiti izlazak na intervenciju i zato apeliraju na građane i poduzetnike da budu oprezni. Takvo ponašanje općinske vlasti, ističe vatrogasno čelništvo, nedopustivo je prema DVD-u, koje je Planom zaštite od požara proglašeno središnjom vatrogasnom postrojbom. “Imenovani smo središnjom postrojbom, a nemamo potrebnu vatrogasnu tehniku i opremu, već samo dvije prostorije veličine ureda za tajnice”, cinično zaključuje vodstvo đurđenovačkog DVD-a.
glas slavonije

27.01.2011. ...14:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DALI KRV
[ # ]

ĐAKOVO

Pedeset i dva đakovačka vatrogasca odazvalo se jučer akciji dobrovoljnog darivanja krvi, a nakon uobičajenog liječničkog pregleda krv je dalo njih 40. Među darovateljima je bilo 5 žena od kojih su njih tri dale krv prvi put, a i osmorici njihovih kolega to je bilo prvo darivanje krvi.Organizator akcije bila je Vatrogasna zajednica grada i Gradsko društvo Crvenog križa. Slična akcija za potrebe Kliničkog bolničkog centra Osijek bila je organizirana i prošle godine. radio đakovo

...13:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GJURAŠIĆ OBEĆAO POMOĆ U NABAVCI VATROGASNOG VOZILA VRIJEDNOG 70.000 EURA
[ # ]

DUBROVNIK

Karlo Gjurašić, Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, primio je jutros predstavnike Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik i DVD-a Komolac predvođene zapovjednikom Antom Grčićem. Ovom su prigodom predstavnici dubrovačkih vatrogasaca upoznali Gjurašića s poteškoćama s kojima se susreću u svom radu, ponajviše vezano za čišćenje i održavanje šumskih protupožarnih putova u Komolcu, Gornjim selima i na Elafitima.

Između ostalog, dubrovački vatrogasci brinu se o održavanju više od 120 kilometara šumskih puteva i staza na području Grada pa je Gjurašić izrazio spremnost za rješavanjem pitanja nabavke vatrogasnog vozila za krčenje šumskih prolaza vrijednog više od 70 tisuća eura koje bi uvelike olakšalo rad vatrogasaca na terenu.
dubrovački vjesnik

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAPETOSTI NE JENJAVAJU, REAGIRAO I PREDSJEDNIK DVD-a KLENOVNIK
[ # ]

KLENOVNIK

Portal klenovnik-Online u cijelosti prenosi Osvrt predsjednika DVD-a Klenovnik Josipa Polančeca koji smo primili. Tekst je reakcija na navodne kritike od strane načelnika Gladovića upućene članovima i vodstvu DVD-a Klenovnik objavljene u novinama dnevnog i tjednog tiska.

OSVRT NA OBJEDE, KRITIKE I LAŽI NAČELNIKA OPĆINE KLENOVNIK, G. IZIDORA GLADOVIĆA, NA RAČUN DVD-a KLENOVNIK I NJEGOVOG PREDSJEDNIKA JOSIPA POLANČECA OBJAVLJENE U VEČERNJEM LISTU I REGIONALNOM TJEDNIKU

Image and video hosting by TinyPic

U Večernjem listu od 13. siječnja i Regionalnom tjedniku od 18. siječnja 2011. godine, g. načelnik Izidor Gladović obrušio se objedama, kritikama i lažima na skoro sve korisnike proračuna Općine Klenovnik, a posebno na predsjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Klenovnik, Josipa Polančeca, a i samo Društvo.Gospodin načelnik optužuje predsjednika DVD-a i sam DVD za neracionalno trošenje financijskih proračunskih sredstava kao i da svojim zahtjevima prema Općini Klenovnik sugeriramo i tražimo da Vijeće Općine Klenovnik i sam načelnik neracionalno troše sredstva iz proračuna.

Da je gospodin načelnik malo pametnije razmišljao i tražio savjete ljudi kada je od 1994. do 1997. godine kao zapovjednik DVD-a dograđivao garažu i rekonstruirao krovište, danas ne bi bilo tih problema i ne bi se trebao trošiti novac za isti posao. Solidnim rješenjem dobila bi se kvalitetna, višenamjenska dvorana na tavanskom prostoru vatrogasnog doma. Zbog nekvalitetnog rješenja može se koristiti samo dvije trećine od 140 metara kvadratnih takozvanog dvoranskog prostora, jer je krovište spušteno prenisko, a po sredini dvorane su postavljeni nosivi stupovi za krovište.Načelnik također napominje da u Klenovniku postoje već dvije dvorane i da treće ne treba.

Točno je da u Općini Klenovnik postoje dvije dvorane i to školska športska dvorana pri Osnovnoj školi Grofa Janka Draškovića u Klenovniku i dvorana u lovačkom domu Lovačkog društva Kuna Klenovnik u Lipovniku, a koja je udaljena od centra Klenovnika točno 1900 metara. Dobro da načelnik nije spomenuo i treću dvoranu u vinogradima na Čardaku.Od navedene dvije dvorane nijednu ne mogu koristiti vatrogasci za svoj rad i aktivnosti jer su te dvorane za čisto druge namjene. Školska dvorana služi za izvođenje nastave, a dvorana u lovačkom domu je predaleko od vatrogasnog doma, a uz to se svako njezino korištenje i naplaćuje. U centru Klenovnika upravo je potrebna jedna takva višenamjenska dvorana koju bi osim DVD-a koristilo i svih deset udruga građana, kao i sve političke stranke, a i sama Općina za razna stručna predavanja i skupove građana.

Iz navedenih razloga DVD Klenovnik je 2007. godine u dogovoru s Vijećem Općine Klenovnik i tadašnjim načelnikom dr. Andrijom Golubom pokrenuo aktivnosti glede stvaranja uvjeta za dogradnju nove garaže i rekonstrukciju krovišta i interijera u vatrogasnom domu, jer je krovište počelo prokišnjavati.U razdoblju od 2007. do 2009. godine stvorene su sve pretpostavke i zakonski uvjeti da se može početi s investicijom. Teren i postojeći objekt vatrogasnog doma preneseni su u vlasništvo DVD-a, a što je i bio uvjet da DVD može voditi investiciju. U 2008. godini izrađeni su idejni i glavni projekt za navedenu investiciju. Dogradnja nove garaže bila je neophodna jer je Bolnica Klenovnik donirala DVD-u kombi vozilo za prijevoz osoba čime se vozni park povećao na tri vozila. U staroj garaži nalaze se dva vozila, a za treće vozilo potrebno je nadograditi novu garažu. Na temelju izrađenih projekata, koje je financirala Općina Klenovnik dobivena je i lokacijska dozvola.

Temeljem nabrojenih dokumenata Upravni odbor DVD-a Klenovnik zamolio je Vijeće Općine i tadašnjeg načelnika Općine dr. Andriju Goluba da u proračunu za 2009. godinu osiguraju DVD-u uz 5% sredstava iz izvornih prihoda i dodatna sredstava za početak dogradnje garaže i rekonstrukciju vatrogasnog doma, a što je i usvojeno. U proračunu za 2009. godinu osigurano je DVD-u 100.000,00 kuna na ime 5% i 300.000,00 kuna na ime dogradnje garaže i rekonstrukcije starog vatrogasnog doma.
U prvoj polovini 2009. godine održani su lokalni izbori na kojima je za načelnika izabran g. Izidor Gladović, a koji je do tada obnašao dužnost zapovjednika DVD-a više od 20 godina. Među članovima DVD-a tada je vladalo oduševljenje misleći da će g. načelnik Gladović kao dugogodišnji član našega društva i njegov zapovjednik podržavati i pomagati DVD u nastojanju da stvori što bolje uvjete za što bolji i uspješniji rad kao što je to činio nekad kada je bio tajnik SIZ-a za zaštitu od požara tadašnje Općine Ivanec. Nakon oduševljenja brzo je stiglo razočaranje.

Krajem rujna 2009. godine Upravni odbor DVD-a tražio je od nove vlasti da doznači DVD-u planiranih 300.000,00 kuna, kako bi DVD započeo s radovima nadogradnje garaže i rekonstrukcije krovišta vatrogasnog doma. Novi načelnik g. Gladović na sjednici Upravnog odbora DVD-a uvjeravao je vatrogasce da zbog recesije i zabrane investicija neće moći osigurati DVD-u planirana sredstva. Posebno je napomenuo da se proračun za 2009. godinu neće ostvariti, te da on ima i druge prioritete. Krajem godine ispostavilo se da je proračun za 2009. godinu ostvaren u potpunosti i da je gospodin načelnik obmanuo vatrogasce. Upravni odbor smatra, obzirom da je proračun ostvaren, da je nova vlast trebala poštivati odluke i plan bivšeg Vijeća i načelnika i doznačiti DVD-u 300.000,00 kuna za investiciju. Obzirom da je proračun ostvaren uzrok što DVD nije dobio planirana sredstva je sasvim druge naravi, a ne recesija.

U proračunu za 2009. godinu bivše Vijeće i načelnik planirali su izdatke za nagrade načelniku i predsjedniku Vijeća u visini oko 60.000,00 kuna. Budući da je novi načelnik g. Gladović iskoristio priliku da dužnost načelnika obavlja profesionalno za plaću profesionalca trebalo je u proračunu osigurati preko 180.000,00 kuna bruto. Uz to je i uveo nagradu za prijatelja donačelnika u iznosu od 1.300,00 kuna neto, a što je još jedan novi izdatak u proračunu, jer ni jedan načelnik do sada nije dobivao nikakvu nagradu. Nagradu je uz načelnika dobivao u staroj vlasti samo predsjednik Vijeća, a te nagrade bile su vrlo skromne što je vidljivo prema planiranim sredstvima. Jedino je novi predsjednik Vijeća ostao na visini stare nagrade od 1.000,00 kuna za obnašanje svoje dužnosti.

Iz navedenog je vidljivo da je rebalansom proračuna trebalo za plaću i nagrade osigurati daleko veća sredstva nego što je u proračunu za 2009. godinu planiralo vijeće i stari načelnik i nije čudno što je to bio prioritet a ne dogradnja garaže i rekonstrukcija krovišta. Za pokriće novih izdataka u proračunu za plaće i nagrade bilo je najjednostavnije uskratiti DVD-u planiranih 300.000,00 kuna.U svojem zanovijetanju g. načelnik tvrdi da smo ulupali novac u nekakav zid što opet nije istina. Upravni odbor DVD-a raspisao je natječaj za rekonstrukciju vatrogasnog doma I. faza-dogradnja garaže. Natječaj je proveden u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Radove je dobila tvrtka “Hranić” d.o.o. iz Ivanca. Radovi su izvedeni u vrijednosti od 106.000,00 kuna i to vrlo kvalitetno uz obavljen stručni nadzor i primopredaju radova kako to i Zakon nalaže.

Za garažu nisu dozidani neki zidovi kako to načelnik tvrdi i nisu bez veze utrošena sredstva. Prema projektu bilo je potrebno izraditi armirane potporne stupove u oba zida garaže, jer će ti zidovi nositi krovište koji će biti raspona oko 18 metara, jer stari zid je preslab i ne bi mogao podnijeti teret krovišta. Trebalo je posebno riješiti statiku zida stare garaže i povezati deke nove i stare garaže. Sve je to urađeno stručno i u skladu sa zahtjevom struke i zakonskih propisa.DVD nema stručnih ljudi koji bi taj posao mogao obaviti i Upravni odbor nije želio da se radi na crno, odnosno da se troškovnik cijepa na male troškovnike na 70.000,00 kuna kako bi se izbjeglo raspisivanje natječaja i druge zakonske obveze, jer je tako navodno korisnije i praktičnije.U 2010. godini upravni odbor DVD-a zamolio je Vijeće Općine da pomogne DVD glede investicije, Vijeće je donijelo odluku da se DVD-u za dogradnju garaže osigura dodatnih 50.000,00 kuna i to u dvije rate do kraja rujna mjeseca.

No ni tu odluku načelnik nije do kraja poštivao i DVD je iz proračuna za 2010. godinu dobio samo 125.000,00 kuna, a što je točno 5% na planirana sredstva u proračunu, eventualno umanjena za postotak neostvarenog proračuna.Prije donošenja proračuna za 2011. godinu, krajem 2010. godine Upravni odbor DVD-a uputio je zahtjev Općinskom vijeću i načelniku da uz 5% sredstava iz izvornih prihoda, DVD-u osigura dodatnih 250.000,00 kuna za nastavak rekonstrukcije vatrogasnog doma kao II. faze-rekonstrukcija krovišta. Postavljanjem novog krovišta iznad novodograđene garaže i postojećeg objekta vatrogasnog doma dobila bi se višenamjenska dvorana površine 140 metara kvadratnih, dvije kancelarije gdje bi se smjestila arhiva DVD-a, računalo, telefon, te osvojeni pehari, diplome i priznanja.

Obzirom da se arhiva sada čuva privatno, a sve ostalo smješteno je u spremištu gdje je vrlo velika vlaga, a što nije dobro ni za aparate, ni za ostali inventar. Navedeni prostor je veoma neophodan za rad DVD-a. Iz navedenog je vidljivo da sredstva za DVD nije tražio predsjednik, kako kaže načelnik, nego Upravni odbor DVD-a kojem predsjedava predsjednik i nisu tražena sredstva u iznosu od 305.000,00 kuna, nego 375.000,00 kuna. Nažalost DVD-a, ni tom zahtjevu nije udovoljeno.Zbog takvog odnosa načelnika Gladovića i dijela njegovih vijećnika (HDZ i HSLS) iz Općinskog vijeća prema DVD-u i obnašateljima dužnosti u DVD-u, zapovjednik DVD-a g. Damir Majhen dao je neopozivu ostavku na obnašanje dužnosti zapovjednika postrojbe DVD-a Klenovnik.

Ako zapovjednik Damir Majhen ostane uporan u svom naumu, vjerojatno će slijediti i ostavke drugih obnašatelja dužnosti u Upravnom odboru, a to će biti veliki gubitak za DVD Klenovnik, jer je Damir Majhen svojim radom i ponašanjem kao i ljudskim i korektnim odnosom prema svim članovima Društva stvorio zajedno s ostalim članovima Upravnog odbora izuzetno vedru i radnu klimu u Društvu. Svoje stručno znanje i dobre ljudske osobine uspješno je prenosio na mlađe generacije vatrogasaca. DVD Klenovnik i njegov zapovjednik Damir Majhen sa svojim natjecateljskim ekipama postigli su u 2009. i 2010. godini najbolje rezultate u povijesti DVD-a.

Natjecateljske ekipe osvojile su u ovom kratkom razdoblju na raznim natjecanjima 8 pehara i 1 plaketu. KUP Dragutina Medveda osvojili su 3 puta za redom i postali vlasnici prijelaznog pehara. Ekipe su učestvovale na bezbroj županijskih, gradskih i općinskih natjecanja i vježbi. Pokrenute su i aktivnosti glede bratimljenja s Gasilskim društvom iz Veržeja u Sloveniji.U navedenom razdoblju društvo je zaškolovalo velik broj vatrogasaca, vatrogasaca 1. klase, dočasnika i dočasnika 1. klase, a što je garancija za dobar stručni rad DVD-a u narednom razdoblju. 11 vatrogasaca završilo je školu za helikopterski desant. Lijepo je vidjeti kada se svake prve nedjelje u mjesecu na vježbama i akcijama od 9 do 13 sati okupi i do 50 vatrogasaca, a rijetko manje od 40. Na tim susretima vatrogasci se stručno osposobljavaju, vježbaju za natjecanja i rade na održavanju opreme i objekata.

Uz postignute rezultate na natjecanjima vatrogasci su se isticali svojim radom i na radnim akcijama te provođenju protupožarne preventive po selima. Popisani su svi hidranti i spremnici za vodu u zaseocima i selima na području Općine Klenovnik. Većina vatrogasaca bila je na radnim akcijama čišćenje parka i perivoja Bolnice Klenovnik. Kroz ljetne praznike dobrovoljnim radom članovi društva uredili su vatrogasno spremište tako stručno i kvalitetno da mu se dive svi koji dođu u njega pa čak i Državna inspekcija. Veliki dio vatrogasaca u tom kratkom razdoblju uključen je u humanitarne akcije Dobrovoljnog darivanja krvi, a na koje odlaze organizirano.

Žalosno je da g. načelnik Gladović ignorira sve te postignute rezultate koji su postignuti nakon njegovog odlaska s dužnosti zapovjednika jer time negira i svoje rezultate koje je postigao kao zapovjednik i ostavio kao dobar temelj za daljnji rad i napredak društva. Kao načelnik Općine i aktualni predsjednik Nadzornog odbora DVD-a Klenovnik morao bi biti ponosan kada inspekcija Državne uprave obavi inspekcijski nadzor nad radom i poslovanjem Društva za 2009. i 2010. godinu i ne utvrdi ni jedan propust niti grešku, osim da Društvu nedostaje 10 zaštitnih odjela za vatrogasce i da zapovjednik mora završiti školu za časnike, a to nisu propusti nego potrebe za koje treba osigurati dodatna sredstva. Sve nabrojene aktivnosti su dokaz da g. načelnik nije u pravu kada govori da se nekad radilo sve na dobrovoljnom radu kao da dobrovoljni rad danas nedostaje. Načelnik bi morao znati što se može, a što ne može i što se smije, a što ne smije obavljati dobrovoljnim radom van zakonskih propisa.

Također g. načelnik nije u pravu kada govori da su tu u pitanju osobni interesi. Kakve interese predsjednik DVD-a, zapovjednik ili bilo koji član Društva može imati mimo interesa DVD-a. Predsjednik DVD-a Klenovnik, Josip Polančaec proveo je 34 godine u DVD-u Klenovnik, točno pola životnog vijeka. U tom razdoblju obnašao je dva mandata dužnost tajnika Društva, sada obnaša šesti mandat dužnost predsjednika Društva i to bez ikakvih osobnih interesa i koristi. Jedini interes predsjednika Polančeca je da se bori za stvaranje što boljih uvjeta za rad i napredak Društva, ali sve u skladu sa zakonskim propisima. Nije u redu da ga vrijeđaju i omalovažavaju oni koji u svemu gledaju vlastiti interes i korist kao prioritet. U ime DVD-a,
Predsjednik DVD-a Klenovnik:
Josip Polančec
klenovnik-online

25.01.2011. ...20:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AMERIČKI I NAŠI VATROGASCI
[ # ]

SA RAZNIH STRANA
- originalni tekst -

Dva zanimanja koja su slična k’o dupe i oko. Dok se o američkim vatrogascima snimaju filmovi i serije, gde svi izgledaju isklesano i prepucano, u slobodno vreme pozajmljuju svoje kostime striperima za žurke debelih žena, najveći medijski uspeh naših krotitelja požara je prilog Bore Otića u emisiji Petkazanje o Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Tomaševca. Istini za volju, većina vatrogasnih društava u Srbiji, naročito u selima, su stvorena kao dobrovoljna i kao takva i danas postoje.
Image and video hosting by TinyPic
Američki vatrogasac ima šipku niz koju se spušta i na kojoj izgleda prokleto seksi. On juri u svoj kamion, i hita ne bi li spasio mačku sa drveta. On je heroj. Dete više ne plače. Mačka je malo potrešena, ali biće sve u redu. Detetova majka celiva vatrogasca jer je vratio mir u kuću. Kuću? Jebeš kuću, ko je još to video gasiti, kad je cela od šperploče i iverice, pa to se već pretvori u pepeo dok oni ne dodju do mesta požara. U mačićima je slava. Napraviće sutra popodne drugu kuću.

Kod nas je situacija drugačija. Imamo zidove debele pola metera, Švaba kad napravi, traje trista godina i ne mož’ zapaliti ni napalmom. Vatrogasci u nas su tihi heroji. Neće on u udarni termin vesti, iako je skočio s bebom u naručju sa trećeg sprata iz zapaljenog stana. Na tvoj poziv o mačetu zaglavljenom na drvetu, odgovoriće ti kombinacijom koitusa tvoje uže familije i te iste životinje i zapretiće ti prijavom jer ga zajebavaš. Kakva bre mačka?! Ako se neki i prevari, pa posle dužeg nećkanja odluči da ode i skine tu buvaru, najveća slava u medijima koju će da dobije biće u Kuriru i izgledaće otprilike ovako:
SRAMOTA!!! MAČE SPAŠENO TEK POSLE DVA SATA AGONIJE NA DRVETU! VATROGASAC KASNIO JER JE POPUNJAVAO TIKET!
vukajlija

...19:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELA ZGRADA HOC-a NA BJELOLASICI
[ # ]

BJELOLASICA

Glavna zgrada s restoranom i sportskom dvoranom Hrvatskog olimpijskog centra na Bjelolasici izgorjela je u požaru i krovište se urušilo. Oko 2.50 policija je zaprimila dojavu da je buknuo požar u pomoćnoj zgradi koja je u sastavu glavne zgrade Hrvatskog olimpijskog centra u Jasenku.

Direktor Hrvatskog olimpijskog centra Maro Mišić kazao je da je objekt osiguran kod Croatia osiguranja što za HOC, kazao je, predstavlja kako-takvo olakšanje. Rekao je da se nada da će se taj objekt, u kojem je bila recepcija, restoran, sanitarni čvor, sportska dvorana i kotlovnica, biti što prije obnovljen jer je on srce turističkog kompleksa. 'Bez tih sadržaja prihvat izletnika i turista nije moguć iako su smještajni kapaciteti neoštećeni', kazao je Mišić.Također, zbog požara evakuirana su djeca, 80-ak školaraca iz Gline koji su na Bjelolasici bili na zimovanju.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Dragutin Foschio kazao je da je dio vatrogasaca, kad se vidjelo da neće moći obuzdati razorno djelovanje požara, pristupio izvlačenju opreme koja se mogla iznijeti i tako umanjili štetu. Potrebe za evakuacijom osoblja i turista nije bilo.Foschio je rekao da je na Bjelolasici noćas bilo minus 19 Celzijevih stupnjeva, što je otežalo gašenje zbog zaleđivanja dijelova vatrogasne opreme. Rekao je da slijedi čišćenje terena da bi se na siguran način mogao obaviti očevid, pa će vatrogasci ostati do večernjih sati.

Glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Tamara Grčić kazala je da će se očevidnoj ekipi karlovačke PU priključiti djelatnici Centra za forenzička istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba. Hoće li očevid biti obavljen danas ili sutra ovisit će o sigurnosti objekta, rekla je Grčić.U ogulinskoj bolnici od ravnateljice Jadranke Francetić doznaje se da nitko nije zatražio pomoć ni zbog tjelesnih ozljeda ni zbog smetnji disanja. Dva autobusa turista oko 10,30 sati napustili su Bjelolasicu iako je većina njih planirala boravak do petka.

Direktor Hrvatskoga olimpijskog centra Bjelolasice Maro Mišić izjavio je kako je neizvjesno što će biti sa 170 zaposlenika tog centra, posebice sa 110 onih koji su radili u glavnoj zgradi u Jasenku koja je izgorjela.Bez objekta koji je svima osiguravao plaće, primjerice - prošle godine prihod je bio 25 milijuna kuna, moglo bi doći do otpuštanja, rekao je Mišić, dodajući da će o tome odlučiti vlasnik, to jest država. Na pitanje je li objekt bio uredno održavan i tehnički ispravan, odgovorio je da je tehnička dokumentacija o tome izgorjela, ali objekt je uredno održavan - i sustav grijanja i sve ostalo.Inače, planovi za uređenje HOC-a postoje, treba investirati u vodovod, kanalizaciju, gradnju sportske dvorane s bazenom, novu žičaru i postrojenje za istraživanje skijaške staze. Kako će današnji požar na glavnoj zgradi HOC-a utjecati dalje na razvoj tih planova, Mišiću nije poznato.

Poslijepodne se na Bjelolasicu očekuje dolazak predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Karlovačke županije
dnevnik.hr

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIPADNICI VATROGASNE MLADEŽI PRIMILI PRIZNANJA
[ # ]

DONJA VOČA
Piše: Josip Cingesar

Državnom i vatrogasnom himnom te minutom šutnje za sve umrle i poginule vatrogasce i branitelje, uz pozdravne riječi predsjednika Borisa Patrčevića u vatrogasnom domu u Donjoj Voći počela je redovna 34. izvještajna godišnja skupština DVD Donja Voća.
Image and video hosting by TinyPic
Osim članova nazočni su bili Načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec, predsjednik Općinskog vijeća Mario Medenjak ,predsjednik VZVZ Zvonko Biškup predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Klenovnika, Vinice, Maruševca, Lepoglave, Ivanca, Višnjice, Gradišća, Strmca Podravskog, Glogovca, Ladanja Donjeg i Cestice te predstavnici javnog, kulturnog, gospodarskog ,političkog i sportskog života Općine Donje Voće.

U izvješću zapovjednika postrojbe Danijela Godinića istaknuto je postrojba odradila 13 intervencija, od toga 6 požara, dok je prioritet bio usmjeren na provođenju preventive, opremanju neophodnom osobnom i skupnom opremom, osposobljavanju vatrogasnih kadrova, održavanju vježbi i sudjelovanja na državnom natjecanju mladeži i ostalim natjecanjima.Predsjednik društva Boris Patrčević u svom izvješću istaknuo da je društvo nezaobilazan čimbenik svih društvenih događanja u Općini, dobru suradnju sa udrugama te se ukratko osvrnuo na suradnju sa bratskim PGD Zlatoličje i potpisivanje povelje povodom 30.godina pobratimljenja.

U financijskom izvješću koje je podnio tajnik Josip Cingesar istaknuto je glavna zadaća bila usmjerena na podmirenje potraživanja dobavljača koja su prenijeta u tekuću godinu te da krajem prošle godine društvo ima podmirene sve obaveze.Na Skupštini je prezentiran i Plan i program rada za 2011 godinu u kojem se poseban značaj pridaje osposobljavanju vatrogasnih kadrova, nabavi vatrogasne opreme, uređenju vatrogasnog poligona, radu sa vatrogasnom mladeži i pripremama natjecateljskih ekipa za predstojeće županijsko natjecanje.

Načelnik Općine Donja Voća Krunoslav Jurgec osvrnuo se u svom izlaganju na izuzetno dobar rad društva u protekloj godini ,te i dalje obećao svesrdnu pomoć u nabavi potrebne vatrogasne opreme i uređenju potkrovlja vatrogasnog doma. Posebno je pohvalio dobar rad sa vatrogasnom mladeži.Nakon pozdravnih govora gostiju 19 pripadnika vatrogasne mladeži koji su polazili tečaj za zvanje vatrogasna mladež, podijeljene su diplome koje su uručili zapovjednik Danijel Godinić i tajnik Josip Cingesar.

Vatrogasnu spomenicu za 30 godina rada u vatrogastvu primio je Stjepan Pintarić, vatrogasnu spomenicu za 20 godina Ivan Gregur, a za 10 godina spomenice su primili Leo Đura, Ivan Đura, Josip Špernjak, Jurica Žmegač.Brončanu plamenicu za hrabrost i požrtvovnost primio je Mario Šestanj Perić.Sliku voćanskog slikara Vinka Gregureca, dar Općine Donja Voća za najboljeg vatrogasca u prošloj godini, primio je tajnik društva Josip Cingesar.

24.01.2011. ...15:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRITANSKI VATROGASCI IZ BAZENA SU IZVUKLI KONJA MISCHIEFA
[ # ]

HAMPSHIRE
Piše: Rosana Stojmenović

Mischief je šetajući po susjednoj farmi upao u bazen koji je bio prekriven plastičnom ceradom. Ubrzo su stigli veterinar i vatrogasci te su konja pod sedativima izvukli van.

Vatrogasci iz Hampshirea u Velikoj Britaniji u nedjelju su spasili konja koji je upao u bazen na farmi, piše The Sun. Četiri godine star Mischief hodajući po dvorištu upao je bazen koji je bio prekriven plastičnom ceradom. Vlasnik je odmah pozvao vatrogasce koji su životinju pokušavali umiriti sve do dolaska veterinara. Nakon što je konju dao sedative, veterinar je vatrogascima naložio da životinju izvuku van. - Mischief je sada na sigurnom. Bilo koja životinja koja upadne u zamku može biti potencijalno opasna - rekao je Jim Green, voditelj vatrogasnog tima koji je izvukao konja. 24 sata

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN ISPIT ZA ZVANJE VATROGASAC 1.KLASE
[ # ]

BEDEKOVČINA
Piše: Željko Odak

Vatrogasna zajednica općine Bedekovčina ove nedjelje 23. siječnja 2011. godine organizirala je tečaj za zvanje «Vatrogasac I klase» . Na tečaj se putem svojih vatrogasnih društava prijavilo 31 polaznik, koji su dokazali, da za isti ispunjavaju uvjete ( vatrogasac s jednom godinom staža u zvanju).
Image and video hosting by TinyPic
Prema pravilniku o programu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova održana su ujutro od 9 sati predavanja 2 sata teorijske i 2 sata praktične nastave iz predmeta vatrogasne sprave i oprema koje su održali Tomislav Novosel ing i Ivan Odak vatrogasni tehničari i časnici I klase. Voditelj tečaja bio je Željko Odak vatrogasni časnik I klase. Isti dan u nedjelju u 13,00 sati održan je završni ispit.

Ispitu je pristupilo 31 polaznik od kojih 8 ženskih i 23 muška kandidata iz DVD Bedekovčina 11 kandidata, (Miljenko Burek, Željka Hanžek, Danijel Kunštović, Marko Meštrović, Matija Perić, Ivana Sinković, Tihomir Skozrit , Nikola Šamec, Danijel Špiranec, Maja Videk i Damir Habljak) iz DVD Brestovec Orehovički 13 kandidata (Mladen Belošević, Anđelko Đurkan, Darko Đurkan, Petar Đurkan, Zdravko Đurkan, Marica Grahovac, Jelena Kovaček, Mario Šaronja, Martina Šaronja, Zdravko Šaronja, Danijel Topolovec, Marina Toplovec i Branko Topolovec) iz DVD Orehovica 4 kandidata (Antonijo Kobeščak, Danijel Kobeščak, Jurica Kobeščak i Ivan Valjak iz DVD Poznanovec 2 kandidata (Katarina Ptičar i Kristijan Osrečak) te Lunko Marko iz DVD-a Klanjec.

Ispite je provela ispitna komisija imenovana od Vatrogasne zajednice Krapinsko zagorske županije u sastavu Boris Uhernik, predsjednik , članovi Tomislav Novosel i Ivan Odak. Svi kandidati su uspješno položili ispit. Te su im uručena odgovarajuća uvjerenja .Ovim tečajem obuhvaćena je jedna generacija mladih vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice , te je zaokružen jedan ciklus njihova usavršavanja od zvanja vatrogasac vatrogasne mladeži do zvanja vatrogasac I klase , a radi se o mladim vatrogascima koji su u vatrogasnim postrojbama svog društva i sudjeluju u vatrogasnim intervencijama, a ispit za vatrogasca su položili prije godinu dana.

Na uspješnom osposobljavanju vatrogascima čestitali su predsjednik VZ KZŽ Boris Uhernik, koji im je i uručio uvjerenja o uspješno završenom tečaju. Predsjednik VZO Bedekovčina Željko Odak, uz čestitke im je napomenuo da su se većina od njih već istaknula u svojim društvima kroz natjecanja i gašenje požara te druge intervencije, da mu je drago što se žele usavršavati u humanoj djelatnosti, koju su odabrali uz profesionalno zanimanje, kao i služiti i pružati pomoć ljudima kad i im je ona najpotrebnija u požaru i elementarnim nepogodama. Naglasio je da ovime nije dovršeno njihovo osposobljavanje , već da i dalje , trebaju provoditi vježbe u svojim društvima sa svojim zapovjednicima, da budu uvijek spremni pomagati ljudima na području općine i šire, kad je to potrebno. Obećao je da će Vatrogasna zajednica i dalje voditi skrb i omogućiti im osposobljavanje, te da dogodine u ovo doba očekuje da se ponovno nađu na početku tečaja za dočasnike.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UPRKOS RECESIJI NJIHOVE AKCIJE NE POSUSTAJU
[ # ]

KUČE
Piše: Damir Marenić

Svoju 114.redovno-izvještajnu skupštinu podržalo je DVD Kuče u subotu 22-siječnja 2011.godine. Odmah na početku sve nazočne pozdravio je predsjednik društva Boris Đuračić a nakon toga intonirane su državna i vatrogasna himna te odana počast preminulim i poginulim hrvatskima vatrogascima.
Pierce CAFS.
Skupštini su nazočili brojni gosti među kojima izdvojimo Dogradonačelnika grada Velika Gorica, g. Stjepan pl. Kos, Predsjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica, gđa Vesna Škare Ožbolt, Delegat VZG VG, g. Mario Švehla, Kapelan Župe Pohoda Blažene djevice Marije Vukovina, Andrija Jambreuš koji je i blagoslovio večeru, Župan Plemenite Opčine Turopoljske, Franjo pl. Kos, Kumovi zaustave, predstavnici brojnih vatrogasnih društava te Udruge mjesta Kuče.
Image and video hosting by TinyPic
Iz Izvješća koje je podnijela tajnica društva Radmila Đuračić vidljivo je da je usprkos recesije 2010.g. bila i više nego radna, a obilovala je kako na interventnom, natjecateljskom tako i na preventivnom polju. Sve aktivnost započinju mjesnim zaštitnikom, Svetim Fabijanom a to je krajem siječnja. Dio članstva još od sredine studenog 2009.g. bio je raspoređen na dežurstvo u shoping centru West gate u Zaprešiću ,time da je velika pažnja posvećena da to budu svakako nezaposleni članovi.
Od radinih aktivnosti spomenimo radove na uređenju doma a to su: postavljanje knaufa u prostorijama Društvenog doma koje koristi DVD, postavljanje centralnog grijanja u Društvenom domu tako da konačno i prostorije DVD-a imaju tople prostore, krpanje rupa nastalih od postavljanja cijevi ali i postavljanje namještaja na mjesto kao i čišćenje i uređenje istog prostora.

U natjecateljskog dijelu ženska ekipa madeži sudjelovala je na državnome prvenstvu u Šibeniku gdje su osvojile 20. mjesto u konkurenciji 62. ekipe , što je za svaku pohvalu , kad smo kod pohvala , Društvom se ovim putem zahvaljuje Auto kući Štarkelj i g. Vladi Štarkelju na ustupljenom kombi vozilu jer njihovo vozilo još nije do tada stiglo. Nakon toga su domaćin Gradskog natjecanja vatrogasne djece i madeži, gdje je ženska mladež osvojila prvo mjesto a muška zadovoljavajućeg 6.mjesto od 42 ekipe koliko ih je sudjelovalo na tom natjecanju. Kao nagrada bilo im je sudjelovanje u Kampu mladeži u Fažani, prekrasan boravak pun doživljaja, natjecanja, učenja i zabave ali i predstavljanje njihove Vatrogasne zajednice ujedno i Grada u pravom svjetlu. Na Gradskom natjecanju u Buševcu muška «B» ekipa zauzela je 3. mjesto a žene «A» 4. mjesto. Ženska „A“ ekipa osvaja 1. mjesto na Kupu Tuhlja, a nakon toga svoj vrhunac za ovu sezonu su dale kada su na kupu Bana Jelačića u Zaprešiću u konkurenciji 73 ženske ekipe zauzele visoko 25 mjesto.

Početkom ožujak započelo se sa intervencijama, tako su 11.ožujka sudjelovali na požaru krovišta obiteljske kuće ,29.travnja zajedno sa DVD Buševec i JVP Velika Gorica vrše sanaciju deponija na ulazu u Kuče, 11.lipnja sudjeluju na združenoj vježbi DVD-a Donjeg Turopolja u Rakitovcu. Od 18. – 20. rujna danonoćno su zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova dežurali na mostu kanala Sava – Odra izmjenjujući se svaka 3 sata, da bi 20. rujna navečer bili pozvani od strane Kriznog stožera na intervenciju u Čičku Poljanu jer je vodena bujica prijetila istom naselju. Cijelu noć, 14 članova kučanskog DVD-a, borilo se s vodom, punilo vreće, ali na žalost rezultat je nadaleko poznat……voda je bila jača. Ovime putem se žele zahvaliti svim mještanima koji su osjetili potrebu priskočiti u tim trenucima članovima DVD-a i tako im umornima i iscrpljenima dati snagu da se bore sa vodenom stihijom koja je ovoga puta bila stvarno neumoljiva. Cijeli dan je trebalo utrpati 8000 vreća pijeska i razvesti ih na krizna mjesta. Oni su to uspjeli.

Od ostaklih aktivnost spomenimo nabavku Zapovjednog vozila Dacia Logan koja im je bila nužno potrebna radi prijevoza ljudstava. I ovdje su izvisili od strane grada Velike Gorice koja nije ispoštovala svoj dio financijskoga dogovora, neuplaćivanjem sredstava, te su bili prisiljeni ostatak iznosa pokriti kreditom Zagrebačke banke. Istovremeno su na starom kombiju uredili električnu instalaciju i ugradili radio za dulja putovanja natjecateljskih ekipa. Na Uskrsni tjedan prisustvovali su sa Društvima Župe Vukovina svečanoj misi Uskrsnuća na Veliku subotu. 4.5. zajedano sa društvima Donjeg Turopolja obilježen je zaštitnik Sv. Florijana u Mraclinu, a uobičajenu procesiju ulicama Kuča sa njihovim sumještanima i cijelim članstvom i mladeži u nedjelju 09. svibnja svečanom misom u kapelici Sv. Fabijana. U mjesecu zaštite od požara već uobičajeno zapovjedništvo je napravilo redovni godišnji pregled hidrantske mreže po mjestu i zaključeno je da opet postoje hidranti koji nisu u funkciji, te da iste nedostatke treba prijaviti nadležnima, što je i učinjeno.

Dana 03. prosinca 2010.g. napustio ih je dugogodišnji član…..Stjepan Lučić (Pepek). U DVD-u proveo je preko 40 godina aktivnog rada i kao takav, često puta, iako rano umirovljen zbog svoje bolesti, aktivno sudjelovao u njegovim aktivnostima. Zadnja aktivnost mu je bila straža na mostu kanala Sava-Odra prilikom poplave u rujnu o.g.Ispratili su njihovog Pepeka uz počasnu stražu i posljednji pozdrav. Neka mu je laka Hrvatska zemlja.
Image and video hosting by TinyPic
Dobrovoljno vatrogasnog društvom ovom prilikom zahvaljujte se sponzorima koji su ih pratili tokom godine: Domitrović d.o.o. , Paun Trgovina – Staro Čiče , Banić Promet – Banić Stjepan, Pedikerski salon Diana, Dr. Plepelić – Velika Gorica, LMT , Caffe bar DM – Kuče, OPZ Turopolje Vukovina, Limovod Čunčić d.o.o. – Kuče, Pilana Pukanić – Kuče, Pizeria Palir – Kuče, Caffe bar DOM – Kuče , Croatia osiguranje d.d. – podružnica Velika Gorica, Pekara Bibi – Staro Čiče, Zagrebačke pekare Klara d.d. Zagreb, Auto kuća Štarkelj, Kovačić Antun, Turistička zajednica Grada Velike Gorice, Stjepan Jovanović, Ivica Hrvačić, Marko Soldić , Postolar Marko, Vipnet d.o.o., Tvrtka Veronese Velika Gorica, Slastičarna Meto – Velika Gorica, Alumen – Staro Čiče, Kovinar, Martins Invest d.o.o., Auto kuća Gašparić, POT – knjige.

I kako stoji na kraju njihovoga izviješća: Tijekom 2010.g. održana su 4 sastanka cjelokupnog Društva, 8 sastanaka Upravnog odbora, zapovjedništva i Nadzornog odbora, preko 500 sati vježbi svih natjecateljskih ekipa te nešto više od 1720 radnih sati na uređenju garaže, prostorija Društva te oko organizacije Gradskog natjecanja djece i mladeži, a najviše prilikom intervencije tijekom poplave. Društvo danas broji 36 aktivnih članova, 4 pričuvna člana, 46 pripadnika vatrogasne mladeži i 120 pomažućih članova, te na kraju 2010.g. nemamo člana bez osnovnog vatrogasnog ispita.

„Vjerujemo da griješimo…….smatramo da želimo učiti……..smatramo da imamo volje….. ali jednako tako vjerujemo da uz naše zajedništvo, druženje, ljubav za naš pomladak i okupljanje, svaki dan smo sve jači i brojniji i u tome je naša snaga, i zato puni te snage ponosno kročimo u 115.-tu godišnjicu rada i djelovanja“-poručuju članovih DVD-a Kuče

23.01.2011. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PET BIVŠIH VATROGASACA DOBILO SPOR PROTIV GRADA PLOČE
[ # ]

DUBROVNIK

Drugostupanjskom presudom Županijskog suda u Dubrovniku u najvećemu je dijelu potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Metkoviću prema kojoj Grad Ploče mora petorici bivših vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Ploče isplatiti više od milijun kuna.

Petorica vatrogasaca iz Komina i Staševice tužila su Grad Ploče radi isplate plaća od listopada 2002. do svibnja 2004., kao i troškova prijevoza za tri mjeseca. Grad Ploče je po odredbama Zakona o vatrogastvu morao osnovati Javnu vatrogasnu postrojbu i preuzeti vatrogasce zatečene u Pločama, koji su prije toga bili u nadležnosti MUP-a.

U Gradu su tada tvrdili da je problem nastao kada je vatrogascima ponuđena plaća umanjena za 15 posto u odnosu na onu koju su imali u MUP-u.Jedan broj članova JVP-a je to prihvatio, a petorica su odbila i pokrenula sudski postupak u kojemu su uspjeli ishoditi preuzimanje ovrhom, odnosno presudom Županijskoga suda u Dubrovniku iz veljače 2004., pa rješenjem o ovrsi iz ožujka iste godine, a tadašnje Gradsko poglavarstvo preuzelo ih je dva mjeseca nakon toga.

Tada su stavljeni na raspolaganje kao neraspoređeni na mjesec dana, a istekom toga roka prestao im je radni odnos.Nakon višegodišnjega spora Općinski sud u Metkoviću je lani u travnju donio presudu u korist vatrogasaca, koju je Županijski sud u Dubrovniku u najvećem dijelu potvrdio.Pitanje je koja će područja iz proračuna biti umanjena zbog ove sudske odluke i hoće li odgovarati oni koji su grubom nepažnjom prouzročili štetu Gradu?
slobodna dalmacija

...11:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TREBINjSKI VATROGASCI DOBILI NOVO VOZILO
[ # ]

TREBINJE

Ovih dana, vozni park Teritorijalne vatrogasne jedinica Trebinje bogatiji je za još jedno vozilo.Riječ je o specijalnom vozilu marke Landrover Defender koji će prema riječima zapovjednika ove jedinice Miodraga Batinića mnogo značiti u budućem radu.
Image and video hosting by TinyPic
Ističući da trebinjski vatrogasci nisu do sada posjedovali slično vozilo, Batinić je dodao: „U pitanju je lako navalno vozilo. Njime se može pristupiti i požarima na otvorenom, odnosno šumskim požarima u teško pristupačnim područjima. Vozilo može poslužiti i pri tehničkim intervencijama ili kao tunelsko vozilo. S obzirom da ima jaku pumpu i jak usisni vod može se koristiti i za ispumpavanje vode iz potopljenih područja, podruma ili kuća“.

Prema riječima zapovjednika Batinića, zbog svojih osobina i s obzirom da do sada jedinica nije imala klasično šumsko vozilo već koristila cisterne koje su se sporije probijale do nekih područja, ovo vozilo bi u narednom periodu trebalo povećati efikasnost borbe protiv šumskih požara.Pomenuto vozilo plaćeno je 55.926 KM, a inače, Teritorijalna vatrogasna jedinica u toku 2010. godine imala je ukupno 407 intervencija, dok je na gašenju požara pojedinačno je sudjelovalo 1209 vatrogasaca.
trebinje

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

CESTIČKI VATROGASCI LANI IMALI 12 INTERVENCIJA
[ # ]

GORNJE VRATNO

U prostorijama društvenog doma Gornje Vratno održana je u subotu redovita skupština najstarijeg cestičkog vatrogasnog društva.
Image and video hosting by TinyPic
Uz članove DVD-a sjednici je prisustvovalo stotinjak uzvanika i gostiju, predstavnika udruga i desetak susjednih vatrogasnih društava, među kojima su bili i gosti iz Nedelišća i vatrogasci PGD-a Zavrč iz Slovenije.Sudionike sjednice pozdravio je Darko Majhen, predsjednik društva. A u izvješću o radu, koje je podnio tajnik Mladen Šćuric, istaknuto ja da je vatrogasna postrojba sudjelovala na 12 intervencija i požara, nabavljena je neophodna vatrogasna oprema te uspješno izvedeno školovanje i osposobljavanje vatrogasaca.

U radnom predsjedništvu bio je i Lovro Korotaj, koji je izabran za zapovjednika vatrogasne postrojbe, a na mjesto preminulog Stjepana Spevana u Izvršni odbor izabran je Tihomir Juričinec.Čestitke vatrogascima na uspješnom radu uputio je načelnik općine Mirko Korotaj, a uspješnu realizaciju prihvaćenog programa rada poželio je i Antun Knezoci, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica.U završnom dijelu sjednice uručene su diplome članovima koji su položili ispite za vatrogasce I klase, a dobili su ih Elvis Majhen, Zvonko Majer, Ivica Lukaček, Tihomir Juričinec, Marijo Kovačić i Luka Bistrović.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornje Vratno osnovano je 1920. godine i danas broji pedesetak članova, 10 aktivnih vatrogasaca, 14 pričuvnih, 7 podupirajučih, 3 počasna i petnaestak djece, a na sjednici je potpisivanjem pristupnice u redove vatrogasne mladeži pristupio i Nikola Korotaj.
varaždinske vijesti

...08:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA U TRGOVAČKOM CENTRU
[ # ]

BAŠKORTOSTAN

Na mjesto događaja poslano je dvadeset vatrogasnih vozila i šezdeset vatrogasaca te vozila prve pomoći. Evakuacija posjetitelja centra je u tijeku
Image and video hosting by TinyPic
Najmanje su tri osobe ozlijeđene u eksploziji koja se u subotu dogodila u trgovačkom centru u Ufi, prijestolnici Baškortostana (Baškirija), na Uralu, nakon koje je izbio požar, izvijestile su ruske agencije."Po prvim informacijama tri osobe su ozlijeđene" u eksploziji, rekao je Oleg Žugejev, čelnik mjesnog ogranka ministarstva za izvanredna stanja, a prenijela je agencija Interfax.

Na mjesto događaja poslano je dvadeset vatrogasnih vozila i šezdeset vatrogasaca te vozila prve pomoći. Evakuacija posjetitelja centra je u tijeku.Svjedoci su čuli detonaciju oko 13.30 sati po srednjoeuropskome vremenu, prenosi agencija Ria Novosti. Požar je izbio nedugo nakon eksplozije.
nacional / read more

...06:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

20 ČLANOVA DVD-a SABORSKO POLOŽILO ISPIT ZA ZVANJE VATROGASAC
[ # ]

SABORSKO

Jučer je u Saborskom od 25 kandidata koji su upisali tečaj, ispitu pristupilo 20 svi su uspješno položili i zavrijedili zvanje Vartogasac. Ispitivači su bili stručne osobe Vatrogasne zajednice grada Ogulina; inž. Marijan Kurelac zapovjednik JVP i VZG Ogulina, zamjenik zapovjednika JVP Marinko Turkalj, predsjednik VZG Ogulina i DVD-a Zagorje Franjo Kolić, voditelj odjeljenja I smjene JVP Milan Stipetić, voditelj odjeljenja JVP III smjene Željko Puškarić, zapovjednik DVD-a grada Ogulina Mate Vučić i tajnik VZG Ogulina Anton Božičević.
Image and video hosting by TinyPic
Ispit su položili: Đurđica Špehar, Ivan Matovina, Marko Bićanić, Ivica Sertić, Josip Štrk, Joso (Tome) Matovina, Petar Grdić, Željko Špehar, Jure Vuković, Darko Malkoč, Milan (Mate) Matovina, Mate Špehar, Željko Dumenčić, Nenad Špoljarić, Željko Bićanić, Martin Špehar, Milan Bićanić, Milan (Pave) Matovina, Josip (Ante) Matovina. Čestitke novopečenim vatrogascima i zahvala vatrogascima grada Ogulina koji su, uz pomoć naše načelnice Đurđice Špehar i predsjednika DVD-a Saborsko Marka Bićanića, organizirali tečaj, održali predavanja, proveli praktičnu obuku i danas ispitali kandidate i tako uspješno osposobili 20 novih vatrogasaca u Saborskom.
saborsko

22.01.2011. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

70 GODINA BRAKA, 80 GODINA U VATROGASTVU I 95.ROĐENDAN
[ # ]

ZABOK
Piše: Boris Uhernik

Samo pet godina dijeli junaka ove priče Đuru Golubana do navršenog stoljeća života.Rođen 5. lipnja 1916. u Zaboku od oca je naslijedio sklonost prema glazbi i zajedno s njim već od navršene 15. godine postao članom puhačkog orkestra DVD Zabok.Vedrog pogleda svijetlih očiju bez pomoći naočala tek uz malu potporu štapa, prava je enciklopedija događanja u DVD-u.

U matičnu knjigu DVD Zabok upisan je 17. svibnja 1931. i poput ostalih članova osim glazbe bio je i u aktivnom sastavu. U to vrijeme gasio se požar kantama pa je za dostavu u 'živom lancu' trebalo puno ruku, za što su koristili i glazbenike. Kasnije je nabavljena i prva ručna štrcaljka, a potom i motorna. Danas ga raduju lijepo opremljen vozni park, uređen vatrogasni dom, suvremena oprema i brojno članstvo. S velikim zanimanjem slušao je predsjednika Vladimira Tršinskog o nastojanjima da DVD uspješno radi na svim poljima djelovanja i okupljanja stanovnika. Smatra da je rad osnovno mjerilo vrijednosti i egzistencije. Za sebe kaže da je uz oca naučio i radio kolarski zanat. Bavio se mesarijom, a i sviranje je donijelo poneki novčić. Svoj radni vijek proveo je na željeznici u Rijeci, Kastavu, Krapini, Konjščini i Bedekovčini. U invalidskoj mirovini je od 1957.
Image and video hosting by TinyPic
Glazba je bila ozbiljan posao i njeno vođenje povjeravano je pravim stručnjacima. Tako se sjeća da su angažirali kapelnika Dragutina Vidovića iz Krapine. Kapelnik se vratio nakon nekog vremena u Krapinu i prilikom natjecanja vatrogasnih glazbi u Krapini Zabočani su bili prvi, a Krapinci drugi. Taj se događaj dugo pamtio uz izreku kako je svakom učitelju drago kad ga učenici nadmaše. Puno se pažnje posvećivalo vježbanju. Tako se za svaki neopravdani izostanak s probe plaćalo deset dinara kazne. Kako je to bio veliki novac jednom je od oca morao posuditi novac da plati kaznu ali je istovremeno zaradio i batine da se to više ne ponovi.

U DVD-u je svake godine organizirano šest vatrogasnih zabava i prihod je bio glavni izvor za financiranje gradnje vatrogasnog spremišta. Novaca je bilo malo pa je društvo nabavljalo za članove kacige i opasače sa sjekiricama, a uniforme su kupovali sami. Puno su tada pomagali sponzori, obrtnici i poduzetnici koji su vatrogastvo doživljavali kao sastavnicu svog gospodarskog opstanka i razvoja. Danas je sve ovo što imaju prava blagodat, kaže Đuro.

Redovito čita novine i prati TV program. Naočale koristi tek kad su sitna slova. Dva puta je bio u bolnici. Prvi puta 1937. u vojsci kad je osjetio upalu slijepog crijeva, pobjegao je iz bolnice i do danas nije operirao. Imao je još jednom nekih problema i to je sve. Previše se ne uzbuđuje jer, kako kaže, uvijek je bilo negativnih pojava u društvu, no ipak manje. Za njega je i blagodat sedamdeset godina zajedničkog života u braku s godinu dana mlađom suprugom Ankom. Njoj zahvaljuje i za brigu o njegovu zdravlju, prehrani i sitnim željicama. Imaju dvoje djece i nekoliko unučadi. Žive u Bedekovčini.

U našem susretu sudjelovali su i članovi upravnog odbora i predstavnik VZ KZŽ. Zajednička fotografija ostat će kao ugodna uspomena na susret s čovjekom koji će uskoro primiti posebno, jedinstveno priznanje HVZ za osamdeset godina rada u vatrogastvu. Uz želje za dobro zdravlje upućujemo i čestitke uz 70. obljetnicu braka u lipnju ove godine, 80. obljetnicu staža u vatrogastvu i 95. rođendan.
zabok

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STANARI URUČILI ZAHVALNICU I NOVČANU DONACIJU VATROGASCIMA
[ # ]

FOJNICA
Piše: Hazim Čukle

Kućni savjet zgrade KS 45 u Novom naselju u povodu brze i efikasne akcije vatrogasaca ovom vatrogasnom društvu dodjelili zahvalnicu i novčanu donaciju.
Image and video hosting by TinyPic
Već smo pisali o požaru koji je izbio pretposljednjeg dana protekle godine nešto iza ponoći na trećem katu zgrade u Novom naselju i u kojem je potpuno izgorio jedan stan a oštećenje su nastala na nekoliko drugih stanova kao i stubištu zgrade. Nanesena je velika materijalna šteta. Po izbijanju požara na mjesto intervencije su stigli vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Fojnica" iz Fojnice koji su uz pomoć stanara požar lokalizirali i ugasili. U srijedu su stanari odnosno Kućni savjet zgrade KS 45 u Novom naselju u povodu brze i efikasne akcije vatrogasaca ovom vatrogasnom društvu dodjelili zahvalnicu i novčanu donaciju. Na zahvalnici piše: "Kućni savjet zgrade KS 45 dodjeljuje zahvalnicu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu "Fojnica" iz Fojnice za brzu i efikasnu intervenciju u gašenju požara u pomenutoj zgradi u Novom naselju u Fojnici". Zahvalnicu i novčana sredstva su uručili ispred stanara presjednik Kućnog savjeta Halil Hibović i njegov zamjenik Janjko Iviš a zahvalnicu je primio zapovjednik DVD "Fojnica" Fojnica Amir Kučuk koji je zahvalio udruženju stanara ove zgrade koji su odali priznanje radu vatrogasaca.

"Priznanje odnosno zahvalnica nam je važnija od novca. DVD "Fojnica" iz Fojnice broji šest svoji članova. Dežurstvo je u Vatrogasnom domu non-stop angažirano i da kažem da smo u posljednje vrijeme imali veći broj požara ali smo ih sve uspješno i brzo lokalizirali i ugasili. Na požaru u pomenutoj zgradi su sudjelovali vatrogasci pored mene još: Fadil Kučuk, Adnan Kučuk, Ešref Kučuk, Emir Kozić i Muhamed Drinić", za Fojnica online je rekao zapovjednik društva Amir Kučuk.
fojnica

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"IMAMO APARAT ZA DISANJE ALI PRAZAN"
[ # ]

BUGOJNO

Oprema nam je nula bodova. Imamo jedan aparat za disanje, ali prazan. Nikako da nam ga napune. Govorili smo mi to lokalnim medijima, ali ništa.



Danas je u bugojanskom naselju Donjići, u ulici Hendek 2, došlo do požara u podrumskim prostorijama obiteljske kuće, a bugojanski vatrogasci uspjeli su, unatoč lošoj opremi, lokalizirati požar.- Do požara je došlo u podrumskim prostorijama vjerojatno zbog ljudske nepažnje. Vatra iz peći za centralno grijanje zahvatila je drva i ugljen u podrumu, rekli su za portal Bitno iz DVD Bugojno.No, kažu kako je gašenje požara bilo otežano zbog loše, odnosno nikakve opereme.

- Oprema nam je nula bodova. Imamo jedan aparat za disanje, ali prazan. Nikako da nam ga napune. Govorili smo mi to lokalnim medijima, ali ništa. Valjda će sad napuniti, rekao je za portal Bitno, jedan od vatrogasaca koji kaže kako životi ljudi u ovom požaru nisu bili ugroženi.- Samo smo se mi nadisali dima. Nije zgodno, rekao je vatrogasac.Inače, kuća u kojoj je izbio požar, je obiteljska kuća policajke Edine Hindić, koja je ranjena u eksploziji bombe u policijaskoj postaji.
bitno.ba

21.01.2011. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VARAŽDINSKI VATROGASCI PROŠLE GODINE 106 PUTA GASILI POŽAR
[ # ]

VARAŽDIN

Sveukupno je zabilježeno 582 intervencija u raznim situacijama na području grada i županije
Image and video hosting by TinyPic
Pripadnici varaždinske Javne vatrogasne postrojbe su tijekom protekle 2010. godine imali ukupno 106 intervencija gašenja požara, što je manje nego godinu ranije, kada su varaždinski profesionalni vatrogasci zabilježili ukupno 127 požarnih intervencija. Kada se broju intervencija na dojave o požarima pribroje i takozvane tehničke intervencije na građevinama i prometu, intervencije u nezgodama te usluge koje su obavili pripadnici JVP Grada Varaždina, dolazi se do ukupnog broja od 528 događaja na kojima su varaždinski profesionalci intervenirali, odnosno sudjelovali tijekom protekle godine. Od toga je 436 intervencija bilo na području Grada Varaždina kao temeljnom području djelovanja ove vatrogasne postrojbe, dok su se 92 intervencije odnosile na druge sredine na području Varaždinske županije.

Od ukupnog broja požara na kojima su tijekom 2010. godine intervenirali pripadnici JVP Grada Varaždina, tek su dva bila na ivanečkom području, a svi ostali (104) su se odnosili na Varaždin i njegova okolna naselja. Od ukupnog broja požarnih intervencija tijekom protekle godine, 47 se odnosilo na gašenje požara na građevinama (33 stambene i 8 gospodarskih), 48 puta požar je gašen na otvorenom prostoru, pri čemu su najviše gorjele šikare i slično nisko raslinje, a nije zabilježen niti jedan šumski požar, dok je 11 puta gašen požar na prometnim sredstvima u cestovnom prometu.

U kategoriji tehničkih intervencija, varaždinski profesionalni vatrogasci su tijekom prošle godine 11 puta intervenirali u nezgodama, dok su 68 puta sudjelovali u intervencijama na različitim građevinama. U 28 slučaja bilo je riječ o prisilnom otvaranju stanova, 13 puta su vatrogasci obavili spašavanje iz građevine, dok se 20 intervencija odnosilo na ispumpavanje vode iz objekata.
varaždinske vijesti

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA POMOČ!
[ # ]

20.01.2011. ...22:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODIŠNJE BODOVANJE DVD-a: VATROGASCI SVETE MARIJE PRIKUPILI NAJVIŠE BODOVA
[ # ]

ČAKOVEC

Komisija u sastavu Ivan Krištofić, zapovjednik VZ Međimurske Županije, Andreas Lisjak i Stanko Vugrinčić, predsjednik i zapovjednik u Vatrogasnoj zajednici općina Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec i Sveta Marija u Donjem Mihaljevcu izvršili su godišnje bodovanje rada vatrogasnih društava u spomenutoj zajednici. DVD Sveta Marija je skupio najviše bodova 3.409.

Na drugom mjestu su vatrogasci iz Kotoribe sa 2.816 bodova, DVD Donja Dubrava osvojio je 2.711,vatrogascima iz Donjeg Vidovca pripalo je 1.482 boda, dok je DVD Donji Mihaljevec sakupio 1.317 bodova. Boduje se s 14 elemenata, od masovnosti društva, preko vatrogasnih intervencija do ispravnosti vatrogasne opreme.
e-međimurje

...21:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPASILI MAČKU IZ BUNARA DUBOKOG SEDAM METARA
[ # ]

SLAVONSKI BROD
Piše: Boris Gajdukov
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Uplašena maca mijaukala je svom snagom, a šapama se grčevito pridržavala za dasku koja je plutala na vodi bunara.

Da godinama napušteni betonski bunar u parku Muzeja brodskog Posavlja predstavlja izravnu opasnost, dokazuje današnji događaj kada se iz njegove 7-metarske dubine u jutarnjim satima začulo žalosno zapomaganje mačke koja je tko zna kako i kada upala i našla se na samom dnu.
Image and video hosting by TinyPic
Uplašena crno-bijela maca mijaukala je svom snagom, a šapama se grčevito pridržavala za dasku koja je plutala na vodi bunara. Je li sama slučajno pala ili ju je, što je najvjerojatnije, netko iz obijesti “usput” ubacio, nikad se neće doznati, ali su mačji život spasili, i na opasnost koja prijeti od otvorenog bunarskog okna hrabrim činom ujedno ukazali, pripadnici gradske Javne vatrogasne postrojbe.

Na dojavu o mački u bunaru za samo nekoliko minuta na mjesto događaja stiglo je vatrogasno vozilo s opremom za takve slučajeve. Dugačke ljestve prvo je trebalo spustiti kroz uzak betonski otvor bunara gotovo do samog dna kako bi preplašenu mačku mogli dohvatiti. Dok su Miko Kovačević i Zlatko Matković čvrsto držali ljestve, njihov kolega Vlado Kaštelan spustio se dolje.

Mačku je nekoliko puta uspijevao dohvatiti ali bi zastrašena životinja uvijek iskočila iz ruku, ponovno padala u vodu bunara i uspinjala na plutajuću dasku. Tek peti pokušaj bio je za mačku spasonosan, a kada je izašla van i dotakla tlo pobjegla je u njoj očito otprije poznatom smjeru. Prolaznici koji su nazočili spašavanju mačke iz bunarskog ambisa čestitali su vatrogascima na hrabrosti i volji da spase životinju od smrti, a Miko, Vlado i Zlatko skromno su rekli da to nije ništa i da sa spašavanjem životinja već imaju iskustva. To potvrđuje i njihov zapovjednik Ivan Vuleta.

- Godišnje imamo do deset sličnih intervencija. Neki smo dan mačku skidali s visokog drveta, spašavali krmaču iz duboke jame i ovcu iz bunara itd. Svi su slučajevi sretno završili, što je i nama drago, kaže I. Vuleta. Pad mačke u bunar u muzejskom parku upozorava na opasnost koja stalno vreba jer pored njega vodi betonska staza od Starčevićeve do Šetališta braće Radić.

- O parku i skrbi naša ustanova, a u sklopu projekta obnove zgrade muzeja i okoliša planirana je i restauracija tog bunara starog 150 godina. Nakon ovog događaja bunar ćemo hitno pokriti i spriječiti slične slučajeve. Park uz muzej nerijetko je mjesto noćnog druženja mladeži, a pokrivanjem bunara ćemo spriječiti neželjene posljedice - kaže ravnateljica Ivanka Bunčić.
većernji list

...16:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U TVORNICI NAMJEŠTAJA NOĆAS,VATRA PROGUTALA MILIJUNE
[ # ]

BJELJEVINA

U požaru koji je u srijedu navečer planuo u Tvornici namještaja 'Ciprijanović' u Bjeljevini kod Orahovice izgorio je pogon lakirnice, a vatra je oštetila i susjedne pogone te nanijela višemilijunsku štetu tvrtki koja zapošljava više od 180 radnika i 90% namještaja izvozi na strano tržište.



"Završavali smo drugu radnu smjenu kada se u dvorištu osjetio miris paljevine i dima. Vatra se za nekoliko trenutaka proširila i zahvatila gotovo cijeli proizvodni pogon. Priručnim aparatima pokušali smo ugasiti vatru, ali plamen je bio jači", ispričali su zaposlenici pakao koji se u selu Bjeljevina odvijao u 22 sata i 30 minuta u srijedu.

Među prvima su na požarište stigli orahovički policajci i vatrogasci, a ubrzo i vatrogasne postrojbe DVD-a iz susjednih sela, te profesionalni vatrogasci iz Slatine i drugih bližih gradova.Borba s vatrenom stihijom potrajala je sve do 1 sat, kada je požar lokaliziran, a zahvaljujući vatrogascima požar se nije proširio na cijelu tvornicu.

Policija i protupožarni inspektor obavit će očevid i pokušati utvrditi uzroke jednog od najvećih požara koji se u posljednjih desetak godina dogodio na području Virovitičko-podravske županije.
danas.hr

...13:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NE IGRAJTE SE S 112, MOGLI BISTE OSTATI BEZ TELEFONA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Margarita Perić

Sustav 112 je u cijeloj 2010. godini zaprimio čak 1,843.043 poziva, što hitnih, što zlonamjernih, odnosno lažnih dojava. 131 pretplatnik odlučio je šaliti se s ljudima kojima je posao pomagati nam, pa su isključeni iz pretplatničke mreže.

Broj 112 možete nazvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazite u Hrvatskoj. Telefonski poziv je besplatan, a možete ga uputiti preko svih mobilnih i fiksnih mreža i sa svih telefonskih aparata. Ovaj broj zovete ako vam je neodgodivo potrebna: hitna medicinska pomoć, pomoć vatrogasaca, pomoć policije, pomoć Gorske službe spašavanja ili pomoć drugih hitnih službi i operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja.

Prema Naputku o načinu postupanja u slučaju zlouporabe poziva na 112, korisnik se zbog lažne dojave može privremeno isključiti iz mreže na sedam dana. Ukoliko ponovno ponovi zlonamjerni poziv, može se isključiti na 30 dana, a zbog trećeg lažnog poziva će biti trajno isključen iz telekomunikacijske mreže.Tijekom 2010. poslana su 152 zahtjeva za isključivanjem zbog zlouporabe broja. U sustavu 112 su za Danas.hr otkrili kako je od tog broja 131 pretplatnik isključen na tjedan dana zbog prve zlouporabe poziva, 15 ih je isključeno na 30 dana zbog ponovljene zlouporabe, a samo šestero ih je i treći put ponovilo lažnu dojavu, zbog čega su 'nagrađeni' trajnim isključivanjem iz mreže.Katkad se ometanje ne odnosi samo na lažne dojave, kažu u 112, nego im provokatori znaju u slušalicu puštati i različite zvučne signale.

Inače, u pet godina postojanja, sustav 112 smanjio je stopu zlonamjernih poziva ispod tri posto. Statistika za lanjsku 2010. godinu pokazala je i da je najviše poziva po županijskim centrima 112 odrađeno u Zagrebu (365.441), dok ih je najmanje primljeno u Koprivnici (26.433).

Najavljeno je da bi kroz 2011. godinu trebalo zaživjeti i SMS dojavljivanje centrima 112, čime će i gluhim osobama biti omogućeno traženje pomoći na tom broju. U sustavu kažu da su županijski centri 112 opremljeni odgovarajućom opremom, te je ostalo riješiti "još nekoliko tehničkih pitanja kod operatera mobilnih komunikacijskih mreža". Ipak, mogući datum o početku davanja te usluge nisu otkrili.

Novost je i pilot-projekt e-call, koji je započeo 1. siječnja 2011., a koji je Europska komisija odobrila u devet zemalja, među kojima je i Hrvatska. Takozvani e-poziv se ručno aktivira iz vozila pritiskom tipke ili automatski preko aktiviranja senzora u vozilu nakon sudara, a u iduće tri godine u sustavu 112 testirat će se čitav niz tehničkih rješenja, provjeriti procedure i definirati problemi koje će trebati riješiti, te predložiti standardi na razini EU.
danas.net

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRADLEY COOPER: "OVO JE BIO UŽASAN VIKEND"
[ # ]

PHILADELPHIA

Glumica Renee Zellweger i njezin dečko Bradley Cooper, dodjelu “Zlatnog globusa” su gledali u kući njegove majke u Philadelphiji kada se iznenada vatra iz kamina proširila na cijelu dnevnu sobu.Nitko nije ozljeđen i svi su brzo izašli napolje a vatrogasci koji su za desetak minuta ugasili plamen kažu da je prava sreća što požar nije izbio dok su ukućani spavali. Inače, Renee i Bradley su trebali biti gosti na ceremoniji dodjele “Zlatnog globusa” u Los Angelesu ali su put otkazali zbog bolesti Bradleyevog oca. pročitaj više / read more

19.01.2011. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"NAZVAO ME SIN I REKAO - TATA SVI ĆEMO IZGORJETI"
[ # ]

ZADAR

Nastavljeno je suđenje Draženu Slavici, jedinom okrivljenom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima, koje je završilo najvećom tragedijom u povijesti hrvatskog vatrogastva.



Danas su svjedočili Zoran Blačić, Mirko Jurićev Mikulin i Siniša Salamun.Svjedočeći na rubu plača Mirko Jurićev Mikulin, otac poginulog Ante prepričao je dramatičan poziv svojeg sina. 'Nazvao me sin i rekao - tata, svi ćemo izgorjeti', rekao je Jurićev Mikulin.

Kad je Mirko Juričev Mikulin prenio zapovjedniku Draženu Slavici da su mu sin i drugi dečki u okruženju i da im treba pomoć, Slavica mu je odgovorio: 'Ako se sami ne mogu snaći, kako ću im ja pomoći.'

Mikulin je bivši zapovjednik DVD Vodice te se osvrnuo na činjenicu kako su Ivica i Ante Crvelin, otac i sin, zajedno išli na požarište iako to nije uobičajeno. 'Čuo sam da je Ivica pitao Slavicu zašto idu i on i sin, što ako helikopter padne. Ne znam što mu je odgovoreno', prepričao je Mikulin.Čedo Prodanović, odvjetnik Dražena Slavice pitao je Mikulina je li on ili Slavica odgovoran za izbor ljudi koji idu na Kornate. 'Ja sam odabrao ono što sam imao. Da sam mogao birati, ne bih poslao nikoga', rekao je Mikulin.

Siniša Salamun, bivši zapovjednik DVD Tisno odgovarao je na pitanja zbog čega je maloljetnom Marku Stančiću dopustio odlazak na Kornate. 'Nisam mu dopustio odlazak, a onda je Marko zvao oca koji mu je dopustio odlazak te sam se ja složio s time', rekao je Salamun.Salamun je prepričao i kako je on pripremio četiri 'kruške' s vodom za gašenje požara i vodu za piće. 'Helikopter je odnio jednu i više se nije vraćao. Ne znam zašto se to dogodilo', ispričao je Salamun.

Operater: Slavica mi je naredio da tajim informacije o stradalima
Na početku saslušanja pročitan je transkript komunikacije između dežurnog djelatnika VOC-a i operatera županijskog centra 112. Sat vremena nakon dojave o stradalim gasiteljima dežurni VOC-a Šibensko-kninske županije operateru centra 112 govori da nema ništa novo ne spominjući stradale.

Na pitanje 'Ima li što novo?' operater je odgovorio kako nema da bi iz centra 112 odgovorili 'Tim bolje!'. Tri minute kasnije 112 opet poziva dežurnog operatera, a stradali se opet ne spominju. Nakon pet minuta Joško Klarić javlja da je došao do stradalih i daje imena dvojice poginulih. Tri minute kasnije opet zove 112 i opet se ne spominju razmjeri tragedije.

Dežurni operater šibenske Javne vatrogasne postrojbe Zoran Blačić kao svjedok je na suđenju rekao kako se ne sjeća detalja razgovora s centrom 112. Tražio je tonski zapis, sudsko vijeće je odbilo prijedlog da se danas sasluša snimka komunikacije. To će biti učinjeno u nastavku suđenja.Blačić ni šefu smjene u postaji pomorske policije nije ništa spominjao sve do razgovora u 18:35 kad mu govori za stradale, ali i da informaciju ne širi dalje. Za nesreću je Blačić znao od 16:20.

Svjedočeći u postupku Blačić je rekao kako mu je Dražen Slavica naredio da ne širi informacije o razmjerima tragedije. Na pitanje državnog odvjetnika zbog čega je poslušao tu naredbu, Blačić je odgovorio kako mu je Slavica bio zapovjednik i da se o zapovjedima ne raspravlja.Prema riječima branitelja Prodanovića, Slavica nije htio širiti paniku i dezinformacije. 'Nema znaka jednakosti između ne davanja informacija i ne poduzimanja mjera. Mjere su poduzete, mjere spašavanja su poduzete 2 sata ranije', rekao je Prodanović.

Jučerašnji početak suđenja obilježilo je četverostano svjedočenje Joška Klarića, oca poginulog zapovjednika Dine Klarića. Njegovo je svjedočenje još jednom šokiralo javnost iako je mnoge od tih mučnih detalja Klarić već nebrojeno puta iznosio u javnosti. Između ostalog optužio je Slavicu za totalitarističko ponašanje. 'Slavica se ponašao poput Staljina, da ga Dino nije slušao ostao bi bez funkcije poput mene', rekao je Klarić. On je Slavicu optužio i za mnoge propuste koji su doveli do tragedije, a rekao je i kako rekonstrukcija nije dobro obavljena.

Suđenje se nastavlja 31. siječnja i 1. veljače kada će se na sudu pojaviti dva nova svjedoka. dnevnik

...18:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG EKSPLOZIJE PLINA ULICA ODLETJELA U ZRAK
[ # ]

PHILADELPHIA


Do eksplozije je došlo 15-ak minuta nakon što su na mjesto izašli djelatnici lokalne tvrtke koja se brine za održavanje plinskog sustava. Oni su pozvani od strane stanovništva iz četvrti koji su osjetili miris plina.Prilikom traženja mjesta na kojem je curio plin dogodila se eksplozija u kojoj je poginuo djelatnik plinare iz Philadelphije. Ozlijeđena su još četiri radnika, a jedan vatrogasac je ozlijeđen u gađenju požara. dnevnik.hr

...17:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OTAC POGINULOG VATROGASCA JOSIP KLARIĆ: DRAŽEN SLAVICA SE PONAŠAO KAO STALJIN
[ # ]

ZADAR
Piše: Božana Sviličić
Video: dnevnik.hr

"Slavica se ponašao poput Staljina", rekao je otac poginulog Dina Klarića u nastavku suđenja Draženu Slavici, jedinom okrivljenom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima."Pomoć nije dolazila, nije bilo ni vode za piće. Pitao sam se zašto se igraju kao mala djeca. Počeo sam se tući šakama po glavi da se probudim iz tog ružnog sna", rekao je Klarić.

Višesatnim svjedočenjem Josipa Klarića, oca poginulog Dina Klarića, koji je zapovijedao vatrogascima na terenu, u utorak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Draženu Slavici (42), bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku optuženom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima u kojem je 30. kolovoza 2007. godine poginulo 12 vatrogasaca.U svom četverosatnom svjedočenju, Klarić, koji je u vrijeme tragedije bio voditelj smjene vatrogasaca, Slavicu je optužio za niz propusta koji su doveli do strašne tragedije. Štoviše, kazao je, kako se on prema vatrogascima ponašao kao Staljin zbog čega oni nisu ništa mogli poduzimati sami.

- Slavica ne priznaje ničije mišljenje i mi zbog toga ne možemo dobiti odgovornost. Unaprijed nam je određeno što ćemo raditi. Upravo zbog toga što nisam podržavao njegovo mišljenje i ja sam svojedobno skinut sa radnog mjesta zapovjednika smjene, a da je moj sin postupio drugačije i on bi "izletio" - izjavio je Klarić pojasnivši kako se u njegovom osobnom slučaju radilo o jednom drugom požaru u kojem se njemu i Slavici nisu "poklopila mišljenja".Napomenuo je i da je po njegovom dolasku na heliodrom, prije odlaska na Kornat, primijetio kako među vatrogascima ima puno mladih i nestručnih osoba.

- I danas tvrdim da niti jedan DVD na šibenskom području nema vatrogasaca osposobljenih za desant. Od tamo viđenih, samo troje ljudi je imalo potrebnu obuku, a u mojih 30 godina prakse u gašenju požara nikada nije vršena smotra vatrogasaca prije odlaska na intervenciju. Mi smo osobno i zakonski vezani za opremu koju moramo imati kraj sebe - kazao je Klarić, koji je, kako je ispričao, na mjesto nesreće došao negdje oko 17 sati nakon što mu je dojavljeno da ima stradalih vatrogasaca koji su u gašenje požara na Kornat poslani tek sa deset litara vode za piće, i dvadesetak litara benzina za "brentače".

Voda im se u "kruškama" helikopterima trebala dopremiti sa Murtera.
- Na stazi sam našao džon od čizme, a desetak metara dalje našao sam sina. Lijeva noga mu je bila iza kamena potpuno izgorena. Oko njega su na liticama bili ostaci kože i rastaljene odjeće. Radio stanica je bila četiri do pet metara od njega, namještena na 9. kanalu preko kojeg se zovu zračne snage. Pokušavao sam naći vodu, no našao sam samo decilitar kod Crvelina. On je najgore izgledao i povraćao je - ispričao je kroz suze Klarić dodajući kako se u trenutku kada je vidio što se dogodilo od nemoći stao udarati šakama u glavu.

- Vidio sam strašnu sliku pred sobom. Na vatrogascima uopće nije bilo odjeće. Na nekima su bile još samo čizme koje su gorile pa sam ih gasio. Našao sam pet mrtvih i sedam ranjenih. Iznad nas su kružila dva helikoptera, ali se nisu mogli spustiti. Nije mi bilo jasno što se dogodilo. Vatrogasci su zapomagali i tražili vodu i nitko se nije žalio na bolove iako su svi bili strašno opečeni.

Pristupio sam Anti Crvelinu koji je bio strašno opečen. Sjedio je, a ruke i noge su mu bile u zraku. Bio je svjestan da mu je otac izgorio jer je bio okrenut licem prema njemu. Do njega je bila potpuno izgorena osoba nasađena na glavu u litice. Nisam mogao prepoznati tko je to - ispričao je navodeći kako je pomoć došla tek oko 18. 15 sati kada je stigao helikopter sa spasiocima.

- Situacija je bila grozna jer nije bilo nosila, pa smo vatrogasce morali izvlačiti hlačama. Bolovi su im bili strašni. Stipe Božić je došao nešto kasnije, no on je imao samo jedna nosila koja su bila pokvarena pa smo ih morali popravljati na terenu. Kako nije bilo dovoljno goriva vatrogasci nisu mogli ići u Firule pa su prebacivani u Zadar - kazao je dodajući kako s obzirom na ono što je vidio nikako nije mogla biti riječ o eruptivnom požaru.

- Nikada u svojoj praksi nisam naišao na eruptivni požar, a gasio sam 30 godina. Tridesetak metara od mjesta gdje su pronađeni vatrogasci nije uopće gorilo, kao što nije ni izgorjelo ni brdo nasuprot njih. Pronađen je čitav i kruh koji su nosili sa sobom, i potpuno rastaljena vatrogasna kaciga. Taj eruptivni požar se navodno samo jednom pojavio u Meksiku - kazao je Klarić i dodajući kako je uvjeren da će, s obzirom na ono što je vidio. Lišće na stablu ispod kojeg je pronađeno jedno tijelo prolistati već na proljeće.

Svjedočio i bivši Slavičin zamjenik
Svoj iskaz je u utorak je dao i Volimir Milošević koji je u vrijeme tragedije bio Slavičin zamjenik a danas je v.d. zapovjednika šibenske vatrogasne postrojbe.U svom je svjedočenju kazao kako je odluku o uporabi vatrogasnih postrojbi u gašenju požara donio Slavica, jednako kao i odluku da se na požarište ide helikopterom.

- Na požarište prvo izlazi zapovjednik smjene koji nakon toga dežurnom operativcu predlaže da su mu za rješavanje problema potrebne zračne snage. Nakon toga zapovjednik postrojbe šalje pisani zahtjev VOC-u Split ili Zagreb - kazao je Milošević koji je na pitanje optužbe da li zna da je pilot kanadera Stjepan Lešković odbio napustiti Kornat odvratio da o tome nema informacija.

Suđenje se nastavlja u srijedu u 9.30 sati kada su pozvani novi svjedoci među kojima i Zoran Blačić, koji je kao dežurni operater šibenskog JVP-a zaprimio dojavu o požaru.Optužnica šibenskog ŽDO-a Slavicu na sedam stranica tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.Suđenje mu je prebačeno u Zadar nakon što je usvojen prijedlog Državnog odvjetništva RH za prenošenjem mjesne nadležnosti, a kao jedini optuženi u najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj tragediji, Slavica se optužnicom tereti za niz propusta u organizaciji gašenja požara iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu.

Zanimljivo je da su prošle godine, Dražen Slavica i Volimir Milošević kazneno prijavljeni za krađu i prodavanje vode od ožujka 2005. do listopada.Tereti ih se da su kao zapovjednici JVP Šibenik odobravali prijevoz vode vatrogasnim cisternama za više poduzeća na području Šibensko-kninske županije. Nakon isporuke vode vatrogasci su izdavali račune samo za prijevoz, ali ne i za vodu čime su oštetili šibensku tvrtku Vodovod i odvodnja za oko 30.000 kuna.U nastavku suđenja svoju će riječ dobiti i zastupnici oštećenih obitelji vatrogasaca koji su rekli da već tri godine čekaju ovo suđenje i da tri godine čekaju priliku da i oni postave pitanje.
jutarnji list

18.01.2011. ...17:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNI TEČAJ U KNEZOVCU
[ # ]

KNEZOVAC

U Knezovcu se početkom ove godine održao vatrogasni tečaj za stjecanje zvanja vatrogasac. Organizator predavanja i vježbi je Vatrogasna zajednica Međimurske županije (VZMŽ). Tečaj se od 27. prosinca 2010. do 16. siječnja 2011. održavao u Kulturnom centru Knezovec.
Image and video hosting by TinyPic
Polaznici tečaja bili su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Šenkovca, Mačkovca, Krištanovca te članovi Vatrogasne zajednice Grada Čakovca. Teorijska nastava se obavljala u dvorani Kulturnog centra Knezovec svakodnevno navečer s početkom u 19 sati, dok se praktični dio radio i vježbao subotom i nedjeljom vani na rukometnom igralištu. Polaganje završnog ispita predviđeno je za 22. siječnja 2011. godine s početkom u 14 sati.
šenkovec

17.01.2011. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI POLAZNICI OBUKE USPJEŠNO POLOŽILI ISPITE
[ # ]

OTROVANEC

Nakon jednomjesečne nastave koju je organizirala Vatrogasna zajednica općine Pitomača, jučer je u Otrovancu od 103 vatrogasaca polaznika obuke ispit uspješno položilo njih 91. Za čin vatrogasca ispit je uspješno položilo njih pedeset i troje, a za vatrogasca I. klase dvadeset i dvoje. Jednog vatrogasnog dočasnika dobilo je društvo Sedlarica, a trojicu Grabrovnica. Za dočasnika I. klase ispite su položili po jedan član DVD-a Kladare, Otrovanec i Starogradački Maof, četvorica iz DVD-a Sedlarica i petero iz DVD-a Turnašice. icv.hr

...16:46 [ Komentari (1) ] Isprintaj

NOVI VATROGASCI S ISPITOM
[ # ]

RADOBOJ

Radoboj je bio domaćin polaznicima tečaja za zvanje “vatrogasac s ispitom” kojem je pristupilo tridesetak polaznika iz Radoboja, Mača i Novog Golubovca te dvojica iz Jesenja Gornjeg. Po ocjeni predavača i članova ispitne komisije tri će polaznika nakon što još malo utvrde gradivo još jednom pred komisiju. Samo dobro osposobljeni i opremljeni vatrogasci jamstvo su uspješnog djelovanja u slučaju potrebe.
Image and video hosting by TinyPic
DVD Radoboj je pružio potpune uvjete održavanje nastave. Svim polaznicima, sada novim vatrogascima i njihovim voditeljima čestitke su uputili zapovjednik VZ KZŽ Marijan Lovrenčić i v.d. predsjednika Boris Uhernik. Zahvalnost predavačima i voditeljima te čestitke polaznicima u ime domaćina uputio je predsjednik DVD Radoboj, Anđelko Ferek – Jambrek.
radio hrvatsko zagorje krapina

...16:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NETKO NAMJERNO ZAPALIO BALE SJENA
[ # ]

VOĐINCI

Image and video hosting by TinyPic
Požar, koji su ugasili vatrogasci mjesnog DVD-a, izbio je jučer oko 16 sati. Nagorjelo je 30-ak bala slame, a materijalna je šteta 2500 kuna.Nepoznati je počinitelj uporabom otvorenog plamena zapalio deponij balirane slame u Ulici braće Radića u Vođincima kod Vinkovaca u vlasništvu 31-godišnjaka, priopćila je jutros Policijska uprava vukovarsko-srijemska. vinkovci

...14:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADOVI I OPĆINE GODINAMA IGNORIRAJU ZAKONE O ZAŠTITI OD POŽARA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević
mile.franičević@vjesnik.hr

Dio lokalnih jedinica samouprave uporno ne želi donijeti planove zaštite od požara, jer bi ih oni obvezali na ulaganja u vatrogastvo, a upravo je to njihova ustavna obveza, upozorava glavni vatrogasni zapovjednik RH .
Image and video hosting by TinyPic
Vlada je zatražila hitno očitovanje i odaslala posljednje upozorenje županijama, općinama i gradovima koji godinama ignoriraju zakonsku obvezu jer još nemaju vlastiti plan zaštite od požara.Prema izvješću od prije dvije godine, MUP je u inspekcijskom nadzoru utvrdio da čak 32 jedinice lokalne uprave još nisu izradile procjenu ugroženosti i plan zaštite od požara, iako im je to bila zakonska obveza. Situacija se nije bitnije promijenila, pa Vlada već treću godinu uzastopce lokalnoj samoupravi šalje istu, upozoravajuću poruku.

»Jedinice lokalne i područne samouprave koje još nisu usvojile plan zaštite od požara, dužne su nadležnom ministarstvu i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje dostaviti pisano očitovanje o neizvršavanju zakonske obveze«, navodi se u upravo donesenom programu aktivnosti kojima Vlada ove godine, ranije nego ikad, poziva sve odgovorne da na vrijeme krenu s pripremama protupožarne sezone.

Od glavnog vatrogasnog zapovjednika i pomoćnika ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Mladena Jurina dobili smo potvrdu da je riječ o neispunjavanju zakonske (Zakon o zaštiti od požara, Zakon o vatrogastvu), ali i ustavne obveze koja u nekim slučajevima traje više od 16 godina. »Točno je da plan zaštite od požara još uvijek nemaju sve jedinice lokalne samouprave. Pokušavamo i preko Vladina programa učiniti pritisak da se to napokon ispravi. Vrijeme je da ono što im je zakonska obveza, napokon provedu u djelo«, izjavio je Jurin, no nije želio otkriti koje sredine nemaju potrebni dokument.No, prema njegovim riječima, vatrogasna operativa zbog toga nije ništa lošija u intervencijama.Prema svemu sudeći, iza svega se krije pokušaj štednje na području koje najmanje dopušta odgode i kalkuliranje.

»Kad općina donese plan zaštite od požara, on postaje dokument koji se mora poštovati, a čini mi se da ga neke lokalne jedinice samouprave uporno ne žele provesti, jer bi ih to obvezalo na dodatna ulaganja u vatrogastvo. A upravo je lokalna samouprava po Ustavu dužna skrbiti o zaštiti od požara«, objasnio je Jurin i dodao da svake godine programom aktivnosti Vlada samo nastoji pojačati protupožarnu zaštitu u vrijeme pojačane opasnosti od vatrene stihije.Predstavljajući novi dokument, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut najavili su da Vlada u pripreme za protupožarnu sezonu kreće ranije nego ikad prije.

Potvrdili su da je za provedbu programa posebnih mjera zaštite od požara ove godine iz proračuna osigurano 133,6 milijuna kuna. U njemu su precizno utvrđene obveze, ali i rokovi do kada se moraju završiti pripreme i organizacija svih aktera koji će priobalje braniti od požara i pokušati ponoviti odlične rezultate iz 2010.Prema dostupnim podacima, iako je broj požara lani bio u okvirima petogodišnjeg prosjeka, hrvatski su vatrogasci pravodobnim intervencijama zaslužni što je opožarena površina bila manja za čak 75 posto. Prošlog su ljeta zajedno s kanaderima i zračnim traktorima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva ugasili 1738 požara.
vjesnik

...13:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POTRESOM JE NAJUGROŽENIJE SREDIŠTE ZAGREBA
[ # ]

ZAGREB

Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić izjavio je kako će ove godine nastojati da svaka od 17 zagrebačkih gradskih četvrti ustroji 100 pripadnika civilne zaštite. »To je minimum minimuma, jer bude li potresa od, primjerice, 6,3 stupnja po Richteru moguće je 6000 mrtvih i 15.000 ranjenih i netko se za njih treba pobrinuti«, upozorio je Kalinić.
Image and video hosting by TinyPic
Posebno je ugroženo središte Zagreba, istaknuo je, jer je u starim zgradama zbog izbijanja zidova u izloge trgovina narušena njihova statika. »S građevinskim tvrtkama dogovaramo raščišćavanje ruševina da bi, u slučaju potrebe, vatrogasci, hitna pomoć i policija mogli nesmetano prometovati, a surađujemo i s dvjema udrugama za obuku pasa tragača«, ustvrdio je Kalinić. Dodao je da je u inozemstvu potpuno normalno izvijestiti da je nekom mostu nakon 100 godina »istekao rok trajanja« te da se mora zamijeniti novim. A probajte u nas dobiti uporabnu dozvolu nekog mosta na Savi, proziva Kalinić.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA PROGUTALA 2000 BALA SIJENA , ŠTETA VEĆA OD 30.000 KUNA
[ # ]

PITOMAČA

U obiteljskom dvorištu vlasnika B. B. (50) u Otrovancu nedaleko od Pitomače u subotu oko 16,30 sati izbio je požar. Vatra je planula u štali i štaglju u kojem se nalazilo oko 2000 bala slama, a unatoč brzoj vatrogasnoj intervenciji, u kojoj su sudjelovali profesionalni vatrogasci iz Virovitice, te vatrogasci DVD-a iz: Otrovanca, Pitomače, Velike Črešnjevice i Turnašice, vatra je progutala slamu i krovište štale i štaglja. Cjelokupna šteta procjenjuje se na više od 30.000 kuna.

- Bila sam u kući s djetetom kada sam najprije začula pucketanje crjepova, a kada sam pogledala kroz prozor plamen je već zahvatio krovište...Sve je to gorjelo samo dvadesetak metara od naše kuće, pa ni nakon što su vatrogasci ugasili vatru, ja i muž cijelu noć nismo oka sklopili, kaže susjeda Kristina Pintar. Policija istražuje uzrok požara.
virovitica

16.01.2011. ...14:04 [ Komentari (3) ] Isprintaj

DAN S JOŽOM
[ # ]

VRBOVEC
Pierce CAFS.
Županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke Zagrebačke županije i ove godine organizirala je u Vrbovcu obilježavanje obljetnice smrti pučkog tribuna Josipa Pankretića. Tradicionalna manifestacija „Dan s Jožom“ održana je u subotu, 15. Siječnja 2011. godine.

Uz obitelj pokojnog Josipa Pankretića okupili su se brojni gosti: potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić, ministar turizma Damir Bajs, župan Zagrebačke županije i predsjednik županijske organizacije HSS-a Stjepan Kožić, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, predsjednik vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček, gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović te drugi gosti. Najprije su na mjesnom groblju u Dijanešu položeni vijenci i zapaljene svijeće na grob Josipa Pankretića, a zatim je u župnoj crkvi sv. Vida služena sveta misa.

Nakon toga gosti su se okupili u Hotelu Bunčić na prigodnoj svečanosti. Najprije su nazočne pozdravili Dejan Jaić, predsjednik gradske organizacije HSS-a i zamjenik gradonačelnika grada Vrbovca te Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije i predsjednik županijske organizacije HSS-a.
Image and video hosting by TinyPic
Ovogodišnja , 13. Obljetnica smrti Josipa Pankretića tematski je bila vezana uz njegov veliki angažman u vatrogastvu kao predsjednika Vatrogasne zajednice Vrbovca i Zagrebačke županije te dopredsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice. Tom prigodom okupljenima se kratkim govorom obratio Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice. On se prisjetio svoje suradnje s pokojnim Jožom 1993. godine kad su se organizirale županijske vatrogasne zajednice te posebno naglasio njegov velik doprinos u vatrogastvu Hrvatske.

Nakon toga su uručene priznanja Hrvatske seljačke stranke Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije te vatrogasnoj zajednici Grada Vrbovca, priznanja su primili Željko Popović, Stjepan Ptiček i Slavko Povrlišek a uručio ih je Stjepan Kožić.

Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije već jedanaest godina nagrađuje najistaknutije pojedince i organizacije. Ove godine su priznanjem s likom Josipa Pankretića, rad akademskog kipara Vlade Radasa, nagrađene Mirjana Sluga iz Brdovca i Nada Rulek iz Mićevca. Zlatnu značku s likom Josipa Pankretića dobio je Ivan Remenar, načelnik općine Rugvica. Priznanja im je uručio Josip Friščić.

Na kraju se je okupljenima prigodnim govorom obratio predsjednik HSS-a Josip Friščić. On se prisjetio detalja iz svoje dugogodišnje suradnje i prijateljstva s pokojnim Jožom. Istaknuo je njegov veliki angažman u vatrogastvu.Svečanost je vodio vrbovečki novinar Dragan Vicković a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se tamburaški sastav „U dobrom društvu“ te Ivana Blažinović.
vrbovec

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IMAJU 4.9 MILIJUNA KUNA
[ # ]

PETRINJA
Piše: Marin Fran

Vatrogastvo u Petrinji je staro 130 godina. Vatrogasna zajednica Grada Petrinje uz javnu vatrogasnu postrojbu obuhvaća još devet dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ukupno broji 572 člana. Vatrogasna zajednica Petrinja planira prihod od 850.000 kuna u ovoj godini. I ove godine će se nabavljati nove odore, a nastavit će se i rad na obnovi vatrogasnih domova i spremišta za što se planira 170.000 kuna.

Javna vatrogasna postrojba i ove će godine profesionalno obavljati gašenje požara te spašavati ljudske živote. Za njen rad planira se 4,92 milijuna kuna. Zapovjednik Ivica Šulentić u planovima ističe kako osim gašenja požara imaju sve veći broj intervencija kod prometnih nezgoda, ispumpavanja vode, provala vrata. Nastavit će se ove godine i daljnja usavršavanja djelatnika te nabavka opreme. Kao i svake godine, tijekom ljeta, vatrogasci idu na intervencija na more. U svibnju, mjesecu zaštite od požara, organiziraju prezentacije za dječje vrtiće.
radio petrinja

...11:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VOZILO ZA DVD NOVA GRADIŠKA
[ # ]

NOVA GRADIŠKA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Gradiška u petak,14.siječnja dobilo je novo tehničko vozilo za hitne intervencije. Zapovjedniku,Siniši Makovičiću,ključeve vozila predali su Pavo Baričić pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod i dožupan Davor Vlaović.Vozilo je vrijedno oko 300.000 kuna,a nabavku je financirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje uz zalaganje grada Nove Gradiške i županije Brodsko-posavske.Blagoslovio ga je novogradiški župni vikar vlč.Josip Marić.
Image and video hosting by TinyPic
"Državna uprava za zaštitu i spašavanje prepoznala je značenje DVD-a Nova Gradiška s obzirom na područje koje pokrivaju,veličinu grada,željezničku prugu,auto-cestu,industrijsku zonu,ispomoć drugim DVD-ima i odlučili se za kupnju spomenutog vozila u cilju poboljšanja zaštite i spašavanja ljudi i imovine",rekao je Pavo Baričić.Zamjenik gradonačelnika Milan Mateša ,među ostalim je istaknuo kako grad Nova Gradiška skrbi o vatrogastvu i činit će to i nadalje."Kako bi vatrogasci svoj posao obavljali učinkovito moraju imati svu potrebitu opremu i vozila" rekao je i dodao kako će grad pomoći u nabavci potrebnog navalnog i kombi vozila ,kao i cisterne za vodu.

Dožupan Vlaović istakao je svesrdnu pomoć novogradiških vatrogasaca u saniranju posljedica prošlogodišnjih poplava.Također je naglasio ulaganje županije u adaptaciju Vatrogasnog doma,što će učiniti i ove godine kako bi DVD Nova Gradiška što obnovljenije dočekalo proslavu velike obljetnice,140.godina ustroja i djelovanja.Svima koji pomažu da se tehnička opremljenost DVD-a Nova Gradiška podigne na višu razinu zahvalio je predsjednik Vlado Krpan.

Zapovjednik Siniša Makovičić istaknuo je ,među ostalim ,kako će sada naši vatrogasci puno brže stizati na intervencije posebno na auto-cesti i tako biti u mogućnosti još kvalitetnije pomoći unesrećenima.Potporu našim vatrogascima dali su i Stjepan Županić zapovjednik VZ županije,Nenad Radojčić direktor tvrtke "Vatropromet" koja im je donirala nove majice,Teodor Fricki počasni član novogradiškog DVD-a i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ovom važnom događaju za novogradiške vatrogasce odazvali su se i predsjednik VZ naše županije Milan Šulter,zapovjednik JVP Slavonski Brod Ivan Vuleta.Ovom prigodom Edo Latinović iz tvrtke "Vatropromet" potpisao je pristupnicu u DVD Nova Gradiška i tako postao njihov novi član obećavajući i nadalje pomoć i podršku.Naši vatrogasci pripremili su svima domaćinski doček uz riblje specijalitete,a spomenutim događajem počelo je i ovogodišnje obilježavanje 140.obljetnice našeg DVD-a,najstarijeg u Slavoniji i Baranji.
nova gradiška

...10:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELŠANI ĆE STARIJA VATROGASNA VOZILA POSLATI SRBIMA
[ # ]

BEOGRAD

Vatrogasna služba pokrajine Južni Wales, na jugozapadu Velike Britanije odlučila je da stara vatrogasna vozila pokloni Srbiji, objavljeno je na situ WalesOnline.
Image and video hosting by TinyPic
Pod naslovom "Stara vatrogasna vozila idu u novi život u Srbiju", piše da je plan za to odobren i da će trajati tri godine, koliko i plan poboljšanja Vatrogasne službe Južnog Walesa i prilagođavanja novim standardima za zašitu okoline.

Velška vatrogasna služba dobija nekoliko novih kamiona koji će zamjeniti vozila stara bar 15 godina. Neki od starih vatrogasnih kamiona će biti dati drugim vatrogasnim postajama, neki će u rezervu, a "dio stare flote može biti poslat u Srbiju da pomogne zamjenu zastarjelih vozila od kojih su neka modifikovani ruski vojni kamioni iz 50-ih godina", piše na situ.Steve Logan zapovjednik Vatrogasne postaje Caerphilly je "vodeća sila tog projekta".

On kaže: "Vatrogasna vozila koja treba otpisati su, po britanskim standardima, na kraju radnog vijeka. Ali, u zemljama u razvoju, kakva je Srbija, ono što mi smatramo krajem radnog vijeka, smatra se 'djetinjstvom' "."Smatram da bi bio grijeh poslati na otpad ta vozila i ne biti u mogućnosti dati im novi život", rekao je Logan.
pročitaj više / read more

...09:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORIO PREVRNUT KAMION NA BULEVARU
[ # ]

ZADAR

Javna vatrogasna postrojba u Zadru noćas je imala pune ruke posla. U 23 sata prevrnuo se kamion na Bulevaru, te su se zapalile gume. Na teren su izašli djelatnici JVP Zadar, te ugasili požar.Par minuta prije pet sati, potom, zaprimljena je dojava o prometnoj nesreći na Maziji. Na teren su izašli djelatnici JVP Zadar koji su unesrećenima pomogli da izađu iz vozila, te odspojili akumulatore na oba vozila. znet

...08:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KATARINA 2011
[ # ]

PULA

Dežurstvo DVD-a Pula primilo je danas dojavu o požaru napuštene vojarne Katarina u Puli i o jednoj ozlijeđenoj osobi unutar objekta. Na mjesto događaja izašla su 13 vatrogasca s četiri vozila. Akcija gašenja izvedena je s dva vozila za gašenje požara, jednom autocistrenom za opskrbu vodom te jednim zapovjednim vozilom. Tri su grupe gasile požar u objektu, požar niskog raslinja ispred objektate spašavanje unesrećene osobe, koju su nakon izvlaćenja objekta zbrinule bolničarke, članice DVD-a, a potom su unesrećenog predale Hitnoj medicinskoj pomoći.
Image and video hosting by TinyPic
Riječ je, dakako, o vježbi kojom su članovi DVD-a Pula htjeli pokazati spremnost u odrađivanju zahtjevnijih intervencija, a ujedno su preispitali spremnost ljudi, vozila i opreme. "Vježba DVD-a Pula kvalitetno je osmišljena i uspješno izvedena. Pokazala je spremnost i obučenost pripadnika DVD Pula, čime se, pored profesionalnih vatrogasaca u JVP Pula, jamči i dodatna sigurnost građanima, turistima i njihovoj imovini", rekao je zamjenik županijskog zapovjednika VZIŽ Klaudio Karlović.
regional express

15.01.2011. ...18:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SRBIJA I DALJE BEZ JEDINSTVENOG BROJA 112
[ # ]

BEOGRAD

Sektor za izvanredne situacije formirat će timove za poplave za područja Zaječar–Bor i Užice–Prijepolje, kao i za Prokuplje i Sremsku Mitrovicu.

Iskustvo govori da nam treba još timova za poplave. Postoje u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu i Nišu a neophodni su timovi za područja Zaječar–Bor i Užice–Prijepolje, kao i za Prokuplje i Sremsku Mitrovicu, kaže Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije.Članovi timova za poplave su vatrogasci-spasioci iz redovnih sastava koji se po potrebi angažiraju na ovim zadacima.

Da bi se dugoročno ublažile posljedice poplava neophodno je izgraditi nasipe uz „velike vode” (rijeke) za šta je neophodna podrška EU, dok je kod „malih voda” odgovornost na lokalnim vlastima. Po Marićevim riječima, na području Zaječara, Kruševca i Leskovca lokalne vlasti izvukle su pouke i radile su na čišćenju odvodnih kanala.
Image and video hosting by TinyPic
Minula godina bila je prekretnica u radu Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije budući da je usvojen dugo očekivani Zakon o izvanrednim situacijama, pravni osnov za djelovanje ove službe. U toku je formiranje općinskih regionalnih, pokrajinskog i republičkog ureda za izvanredne situacije pa će se konačno znati šta je čija odgovornost u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Zemljotres u Kraljevu i poplave u više krajeva Srbije bili su test za koordinirano djelovanje lokalnih vlasti i Sektora za izvanredne situacije.

– Zadovoljan sam što su građani pozitivno prihvatili naše angažiranje kao profesionalne i apolitične službe – kaže Marić.Ali ne ide baš sve po planu. Godinama najavljivan sistem 112, koji je trebalo uvesti do kraja 2010. godine, jedinstveni broj za pozivanje policije, vatrogasaca i hitne pomoći, i dalje – ne postoji.– To je investicija od 800.000 eura. Riječ je standardu EU, koji je u međuvremenu zaživio u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će se konačno naći sredstva i da ćemo uvesti broj 112 u doglednoj budućnosti – kaže Marić.

On ističe da je zaokruživanjem reforme ovog sigurnosnog sektora u Srbiji praktički stvoren novi sistem zaštite i spašavanja, po uzoru na najbolje službe te vrste u svijetu, kao što su rusko Ministarstvo za izvanredne situacije i javnosti ne toliko poznat, ali izuzetno efikasan, češki Sektor za zaštitu i spašavanje koji također djeluje u sastavu tamošnjeg MUP-a.

Tokom reforme ovog segmenta sigurnosti ljudstvo i tehnika Civilne zaštite iz Ministarstva odbrane prešli su u MUP, pa je ova služba danas u Sektoru za izvanredne situacije i trebalo bi da se afirmira na novim osnovama. U Sektoru za izvanredne situacije postoji i pet ruševinskih timova, a koji su prvi put nastupili prilikom izvlačenja tijela dvoje poginulih u zemljotresu u Kraljevu.

– Svjestan sam ekonomske situacije u kojoj se zemlja nalazi, ali kada bi uz postojećih 3.000 vatrogasaca i spasilaca, što je inače ispod europskog standarda imajući u vidu broj stanovnika Srbije, imali još 1.000 ljudi bili bi služba bez premca u ovom dijelu Europe. Nadam se da će biti prilike za povećanje plaća, prosječno mjesečno primanje vatrogasca-spasioca je 32.000 dinara – kaže Marić.
politika.rs

...16:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAPADNUTI VATROGASCI
[ # ]

IVANEC
Piše: Ivan Putarek

S nesvakidašnjim događajem susreli su se Ivanečki vatrogasci odrađujući intervenciju u srijedu, 12. 01. 2011. godine. Oko 23:00 iz Operativnog centra Varaždin zaprimljena je dojava o požaru u Odgojnom domu Pahinsko. Budući da je slična dojava zaprimljena prije šest mjeseci, telefonskim pozivom provjereno je o istinitosti dojave. Odgajatelji su se uputili u provjeru kompleksa. Budući da je prostor Odgojnog doma velik, a zgrada u kojoj su metalna i drvna radiona poprilično udaljena od zgrada u kojima borave štićenici i odgajatelji, vatrogasci su s navalnim vozilom krenuli na mjesto događaja.

Po dolasku ustanovljeno je da se radi o lažnoj dojavi. Ubrzo zatim pristigla je i policijska patrola te su počela verbalna vrijeđanja vatrogasaca i policajaca od strane štićenika. Na povratku vatrogasaca u postrojbu, na vatrogasno vozilo su s prozora zgrade bačeni razni predmeti (tenisice, keramičke šalice, kamenje i sl.). Na sreću vatrogasaca, vozilo nije jače oštećeno.

Nemili događaj dovoljno govori o "slobodi izražavanja" štićenika Doma koji prema tome očito nemaju namjeru steći osnovne životne navike (lijepo ponašanje, obrazovanje) nego smatraju da su tu došli uživati u životu. Postavlja se pitanje što su sve ti mladi dečki spremni učiniti (sjetite se samo svih onih vijesti i članaka u kojima su se upravo oni spominjali kao akteri raznih prekršaja kao što su provale u vikendice, krađe, razbijanja i tučnjave po gradu) te što će s njima biti kad navrše 18 godina.

Da li im zakoni i ljudska prava daju toliku slobodu, a nikakve obaveze da opravdaju svoj boravak u ovoj ustanovi za koju svi mi (građani, država, lokalna uprava) izdvajaju određena financijska sredstva za održavanje standarda i kvalitete boravka? Zapitajmo se svi zajedno, što možemo učiniti da ih izvedemo na pravi put i učinimo ih normalnim građanima, a ne možebitnim kriminalcima?

Neka im kao zvijezda vodilja bude spoznaja da su njihovi kolege prije nekoliko godina tijekom ljeta svoju energiju usmjerili u obučavanje u vatrogasnoj postrojbi kroz natjecateljsku vježbu te vjerojatno u sebi probudili neke nove navike i životne vrijednosti jer su dvojica nakon odlaska iz Doma završila tečaj za vatrogasca u svojim sredinama.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DONIRANO VOZILO DVD-u JEZERO POSAVSKO
[ # ]

JEZERO POSAVSKO

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sela i Vatrogasna zajednica grada Siska donirali su rabljeno vatrogasno vozilo za prijevoz ljudi i opreme Vatrogasnoj zajednici Matrinska Ves, na korištenje u Dobrovoljno vatrogasno društvo Jezero Posavsko. Riječ je o vozilu doniranom iz Njemačke koje je do sad koristilo DVD Sela.

Nakon što je spomenuti DVD dobio novo navalno vozilo, a obzirom da svi ostali sisački DVD-i imaju vozila, odlukom Vatrogasne zajednice grada Siska vozilo je rashodovano i donirano ovom DVD-u s područja Općine Martinska Ves.

Vatrogasno vozilo je darovano s osnovnom opremom za gašenje manjih požara. Ključeve vozila, predsjedniku DVD-a Ivici Kumicu i predsjedniku Vatrogasne zajednice Martinska Ves Miji Brlečiću, uručio je zamjenik gradonačelnika Drago Martinac.
sisak.info

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVI VATROGASNI DOM U VRGORCU
[ # ]

VRGORAC
Piše: Željko Primorac

Vrgorski vatrogasci uskoro bi mogli napustiti podrum stambene zgrade u ulici Tina Ujevića. Naime, sjedište DVD-a Vrgorac nalazi se u podrumu stambene zgrade, nekadašnjem atomskom skloništu. Izlasci na intervenciju, u ljetnim mjesecima, za vrgorske vatrogasce do sada su bili prava noćna mora.
Image and video hosting by TinyPic
Operativna vozila vrgorskog DVD-a, zbog nepostojanja garaže, parkirana su uz cestu, neposredno pored prostorija DVD-a. Kako je ulica Tina Ujevića u ljetnim mjesecima zakrčena vozilima turista, koji na Ravči silaze s autoceste A1, svaki izlazak vatrogasaca na intervenciju predstavljao je podvig probijanja kroz kolone turista.Vatrogasna vozila, među kojima i nedavno nabavljeni suvremeni Mercedes Atego vrijedan 3,2 milijuna kuna, zbog neprimjerenih uvjeta propadala su na parkingu pored zgrade.

Nezavidnu situaciju u kojoj se našao vrgorski DVD odlučili su zajednički riješiti Splitsko-dalmatinska županija, Vlada RH i Grad Vrgorac. Na Škuljima u Vrgorcu uskoro počinje gradnja novog vatrogasnog doma vrijednog 3 milijuna kuna. Kako saznajemo od predsjednika DVD-a Vrgorac Željka Borovca, projektna dokumentacija je gotova te se iščekuje izdavanje građevinske dozvole, a vrgorski vatrogasci mogli bi već ove godine dobiti nove prostore.Odlična je ovo vijest za članove DVD-a Vrgorac koji uz sve operativne probleme svojim intervencijama pokrivaju prostorno najveći grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa čak 284 kilometra četvorna.
dalmacija news

...08:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA NOVO VOZILO
[ # ]

KRIŽEVCI

Za potrebe Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca nedavno je nabavljeno novo terensko vozilo marke Nissan Navara, a ovih dana obavljena je prva faza opremanja novog vozila hidrauličnim razvalnim aparatom tipa Holmatro, te ostalom vatrogasnom opremom potrebitom za vozilo takve namjene.
Image and video hosting by TinyPic
Prema riječima zapovjednika JVP Valenta Furmega, u drugoj fazi ugradit će se visokotlačni modul (UHPS). Sredstva za ovo interventno vozilo, koje ima pet sjedećih mjesta plus oprema, a karakteristično je po brzini trenutnog djelovanja i mobilnosti, osigurao je Grad Križevci i JVP Križevci.

Vozilo će djelovati i na ostalim područjima Županije prema potrebama, kao i druga vozila Javnih vatrogasnih postrojbi grada Koprivnice i Đurđevca. Opremanje interventnog vozila križevačkih vatrogasaca navedenim alatom samo je prilagodba novo nastalim situacijama u sklopu intervencija vatrogasaca, koji sve više djeluju u tehničkim i raznim akcidentnim situacijama, a broj požara se smanjuje.

Zapovjednik JVP Križevci i VZ Koprivničko-križevačke županije zahvalio je svim svojim djelatnicima, sugrađanima na razumijevanju i pomoći koju pružaju tijekom godine, a posebno je zahvalio predstavnicima Grada Križevaca i gradonačelniku Branku Hrgu kao i županiji Koprivničko-križevačkoj i županu Darku Korenu te potpredsjedniku Županijske skupštine Ivanu Vuku.
grad križevci

...06:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAČIĆ I PALMA DOČEKALI NOVU GODINU S VATROGASCIMA
[ # ]

JAGODINA

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković - Palma dočekali su novu godinu po julijanskom kalendaru sa vatrogascima i pripadnicima Sektora za izvanredne situacije.

Čestitajući im novu pravoslavnu godinu, u šatoru ispred Vatrogasnog doma, u kome je bilo preko 250 pripadnika ovog sektora, Dačić im je poželio da "imaju mirnu godinu bez izvanrednih situacija, da ne bude kao prošla, ali da budu spremni".On je rekao da je praksa od kada je on ministar unutarnjih poslova da svaku pravoslavnu novu godinu dočeka sa pripadnicima policije, žandarmerije, vatrogasaca, "ljudi koji ne znaju za praznik jer rade i kada je praznik, danju i noću".
Image and video hosting by TinyPic
"Zato je obaveza nas na čelu ministarstva da sa njima zajedno provedemo svečane trenutke koje oni provode na radnom mjestu, bez svoje obitelji", rekao je Dačić, podsjetivši da je nekoliko pravoslavnih novih godina dočekao u kopnenoj zoni sigurnosti, a prošle godine u Nišu sa žandarmerijom. On je ukazao da se ovom prilikom treba sjetiti svih pripadnika vatrogasnih i spasilačkih jedinica, pripadnika unutarnjih poslova koji su dali živote i zdravlje za živote drugih ljudi u Srbiji, bilo da su bili u pitanju požari ili poplave, zemljotresi i druge nesreće, dodavši da "njihove obitelji moraju biti naša briga".

Dačić je podsjetio da 21. siječnja MUP obilježava dva desetljeća postojanja i istakao da je malo zemalja na svijetu koje se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom ministarstva. Marković je pohvalio rad vatrogasaca Jagodine i napomenuo da je Skupština grada onima koji su za novu godinu dežurali poklonila po zlatnik. On je istakao da će svi vatrogasci ovog grada (42) sutra iz proračuna grada dobiti po 10.000 dinara, a Vatrogasna služba dva kompjutera.Marković je napomenuo da Jagodina nema problema sa javnim redom i mirom i zato neće formirati komunalnu policiju, već će novac koji bi dala za to utrošiti za pomoć siromašnima i roditeljima sa više djece. On je otkrio da će Dačić 21. siječnja dobiti jedno veliko priznanje od Interpola za Europu i dodao da "Dačić vodi Srbiju u Europu".
blic

14.01.2011. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREB SE PRIPREMA ZA JAČE POTRESE
[ # ]

ZAGREB

Netko se treba pobrinuti za građane u slučaju potresa, poručuje Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Namjera Ureda za upravljanje u hitnim situacijama jest da svaka gradska četvrt ima svoju vatrogasnu postrojbu i jedinicu civilne zaštite s oko 100 ljudi, najavio je pročelnik Ureda Pavle Kalinić na konferenciji za novinare.

Tijekom 2010. snage zaštite i spašavanja Grada Zagreba obavile su ukupno 20.375 hitnih intervencija, od čega su najveći broj intervencija obavile ekipe Zavoda za hitnu medicinu – 17.152, dok su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava obavili 3 089 hitnih intervencija. Gorska služba spašavanja koja djeluje na području Medvednice obavila je 134 hitne intervencije koje i dalje plaćaju porezni obveznici, a to bi se, naglasio je Kalinić, trebalo promijeniti tako da intervenciju plaćaju izgubljeni ili njihova osiguravajuća društva. Najviše intervencija je bilo u rujnu uslijed velikih poplava. Iako nisu intervenirali na području Zagreba, zagrebačke su ekipe pomagale u Zagrebačkoj županiji, a pomoć se poslala i u Slavoniju te neretvanski kraj, podsjetio je Kalinić.

Među značajnijim intervencijama su one vezane uz podzemne vode uslijed nabujale Save zatim klizišta i odroni zemlje te otpali dijelovi gradskih fasada, a u tim slučajevima, istaknuo je Kalinić, suvlasnici dotičnih zgrada ne žele sudjelovati u sanacijama što su dužni.

Najveću brigu Uredu za upravljanje u hitnim situacijama predstavljaju potresi. Kako bi Grad bio što spremniji Ured će, naglasio je Kalinić, u svakoj gradskoj četvrti organizirati vatrogasne postrojbe od 11 ljudi te postrojbe civilne zaštite od oko 100 ljudi. Također, Ured se povezao s GSS-om, udrugama uzgajivača pasa, Crvenim križom, a rade na dogovoru s građevinskim tvrtkama kako bi se svaka tvrtka znala za koje je gradsko područje nadležna pri raščišćavanju nakon potresa, istaknuo je Kalinić.

Pročelnik Ureda je još jednom podsjetio na eventualne posljedice u slučaju da Zagreb pogodi potres od 6,3 stupnja po Richterovoj ljestvici – 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih, a najugroženiji je Centar gdje su zgrade s već narušenom statikom.

Upitan koliko je zadovoljan brzinom intervencija ekipa hitne pomoći i vatrogasaca, Kalinić je rekao kako se sustav pokušao ujediniti brojem 112, no zbog tehničkih uvjeta to nije realizirano do kraja. Mi u svemu kasnimo pa tako i u tome, rekao je Kalinić i dodao kako sve službe funkcioniraju u okvirima takvima kakvi jesu.
online zagreb

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJMLAĐI BELIŠĆANSKI VATROGASCI ZAPOČELI SVOJE VJEŽBE
[ # ]

BELIŠĆE

Nakon kratke stanke tijekom zimskih praznika, u subotu, 8. siječnja, ponovno su započele vježbe za djecu i mladež u vatrogasnom društvu Belišće. Vježbe će se održavati svake subote s početkom u 15 sati poslijepodne u prostorijama vatrogasnog spremišta koji se nalazi u Željezničkoj ulici broj 11 u Belišću. Tijekom zimskog perioda vježbe će se održavati u prostorijama vatrogasnog društva na kojima će voditelji provoditi praktične vježbe sa vatrogasnom opremom i teorijska predavanja. Ovim putem obavještavaju se članovi DVD-a Belišće da se odazovu vježbama ali se pozivaju i sva ostala zainteresirana djeca u dobi od 6 do 16 godina da se već početkom godine uključe u rad DVD-a Belišće gdje se u navedenom terminu mogu javiti voditeljima Marini Crnoja i Juraju Markoti. grad belišće

13.01.2011. ...20:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠTRAJK KOJI SMO POČELI PRIJE DVIJE GODINE JOŠ NIJE ZAVRŠEN
[ # ]

MOSTAR
Piše: Darko Lončar

Uvijek spremni pomoći u svakoj izlaznoj i bezizlaznoj prilici, kada je i svaka životna minuta važna, mostarski vatrogasci stoje vam na raspolaganju.Pri posjetu mostarskoj vatrogasnoj službi o njihovim brojnim problemima popričali smo sa glavnim zapovjednikom postrojbe Petrom Jurićem.U razgovoru 'prvi vatrogasac Mostara' kazao nam je kako se opća situacija u vatrogasnoj službi nije nimalo promijenila na bolje u posljednje vrijeme.

Puni problema
- Mi se nalazimo u jednom razdoblju koje je samo po sebi zahtjevno i koje donosi puno problema, a to traje duže nego što bismo i sami htjeli. Štrajk koji smo počeli prije dvije godine još nije završen. Sada smo u takvoj situaciji da se uklopimo u gradski pravilnik sistematizacije, kaže Jurić.Osim što mostarski vatrogasci muku muče s gradskim vlastodršcima kad su u pitanju naknade za noćni i prekovremeni rad, kao i rad blagdanima te topli obrok, situacija nije nimalo bolja ni kad je u pitanju svježi kadar, o čemu su prije pisali i neki portali.

Potreban mlađi kadar
- Nama bi trebalo još barem četrnaest novih ljudi za normalno funkcioniranje. Naravno da pri tome želimo zadržati i sadašnji kadar, no želimo primiti i novi, jer nam je starosna struktura samih vatrogasaca 49 godina, što ukazuje na to kako se moramo pomlađivati. To je neminovnost, tvrdi Jurić. U početku spomenuti vatrogasni vozni park prilično im je star i nalazi se u izrazito lošem stanju, jer su to uglavnom vozila koja su bila u uporabi i za vrijeme bivše Jugoslavije, što nam je zapovjednik Jurić dodatno i potvrdio.

- Naša vozila su stara otprilike 29 godina. Ta vozila su uglavnom od proizvođača koji danas više ne proizvode, stoga ih je strašno teško u potpunosti i održavati. Nešto novca kojeg smo uspjeli prikupiti namjeravamo potrošiti za neko manje vatrogasno vozilo koje će nam u svakom slučaju dobro doći, posebice za terenske intervencije.

Nada umire zadnja
Inače, kada i nije vrijeme od velikih ljetnih požara, vatrogasci ne miruju jer su i u ostalim godišnjim dobima ažurni.- Malo je dana kada mi nemamo neku intervenciju i tijekom ostalog dijela godine. Mogu kazati kako nam je čak i teže raditi zimi, jer se tu radi o podrumima, stanovima i prije svega ljudskim životima. Osim napornih zadataka, vatrogasci svaki dan imaju praktične vježbe, koje ipak danas u vrijeme štrajka i nisu toliko redovite.

Na pitanje je li se postiglo bilo što poslije prošlogodišnjeg štrajka kada su sve mostarske ulice bile blokirane crvenim vozilima i jakim sirenama, Jurić je odgovorio:- Mislim da nije primjereno govoriti o tome, jer ja taj štrajk nisam ni organizirao, nego štrajkaški odbor. Koliko su oni zadovoljni postignutim, veliko je pitanje, no ono što osobno očekujem jest da se trenutačna vatrogasna situacija promijeni, da se napravi pravilnik unutarnje organizacije kako bi svi ljudi ostali na svom radnom mjestu, bili u mogućnosti primati novake, što je po mom sudu nužno.

Očekujem i da nadziremo ovaj novac koji je sakupljen, pa se obogatimo i s novom vatrogasnom opremom. Mislim da mi imamo neke predispozicije kako bi sve to izgledalo puno bolje, no to ne ovisi samo o nama, nego i o onima koji vode ovaj grad, završno će Jurić. Posao vatrogasca je gasiti požare, spašavati ljude, vaditi ih iz rijeka, vozila, što su izuzetno zahtjevni i stresni poslovi, riječi su šefa vatrogasne službe. Kako nada uvijek umire posljednja, vjerujemo kako će agonija ovih nadasve hrabrih ljudi napokon biti okončana sa sretnim završetkom.
dnevni list

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZBIO JE POŽAR U SRBIJANSKOM PARLAMENTU
[ # ]

BEOGRAD

Vatrogasci su požar ugasili za 15-ak minuta. Tomislav Nikolić je rekao kako je čuo sirene i izašao u hodnik koji je bio pun dima. Dodao je i kako je nestalo struje

Požar je izbio u četvrtak oko 13.30 sati u Domu narodne skupštine u Beogradu. Vatrogasci su ga ugasili za 15-ak minuta i nitko nije ozlijeđen. Požar je buknuo u zastupničkom klubu manjina, a kako piše Blic njegov uzrok su neispravna grijalica ili pak opušak. Vođa Srpske narodne stranke Tomislav Nikolić je rekao kako je čuo sirene i izašao u hodnik koji je bio pun dima. Dodao je i kako je nestalo struje. U svojem je uredu pričekao da vatru ugase jer zbog dima i nije bilo smisla da izlazi van. 24 sata

...19:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ROBOT VATROGASAC SAM GASI POŽAR I ŠTITI ŽIVOT VATROGASACA
[ # ]

OSIJEK

Ideju za izradu robota vatrogasca Marijan je dobio za vrijeme požara na Kornatima u kojem su stradali vatrogasci. Za robota vatrogasca – model autonomnoga vatrogasnog vozila, mladi Osječanin Marijan Štefančić osvojio je srebrnu plaketu na 8. međunarodnom sajmu inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2010. Rad tog učenika 4. razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek i višegodišnjeg polaznika osječkog Centra za tehničku kulturu nastao je u suradnji s mentorom, profesorom Vladimirom Marinovićem.
Image and video hosting by TinyPic
Sudjelovanje na Sajmu inovacija Marijan je izborio odličnim rezultatima na državnim natjecanjima mladih tehničara. Njegov uspjeh nimalo ne čudi jer se robotikom bavi još od četvrtog razreda osnovne škole. - Još sam kao mali obožavao rastavljati i sastavljati igračke. To mi je uvijek bilo zanimljivo pa je logično što sam se nečim sličnim poslije ozbiljnije pozabavio. Moj je talent još u osnovnoj šikoli prepoznao nastavnik Antun Ptičar pa me uputio u Centar tehničke culture. Tada je sve ozbiljnije krenulo, otkrio je Marijan i dodao kako sebe i u budućnosti vidi kao inovatora.

Koliko je robot vatrogasac uspješan izum, najbolje govori sugestija stručnog suda da za njega Marijan svakako treba pokrenuti procese zaštite autorskih prava. - Marijan i njegov rad i te kako imaju potencijala. On je u vrlo skromnim uvjetima uspio napraviti rad zapažen i izvan Hrvatske. Najvažnije je da djeca dobiju volju i moralnu potporu za bavljenje tehnikom, a robotika je budućnost, ali i sadašnjost. Marijanov rad nije razrađen toliko da bi mogao odmah ići u proizvodnju, ali slične inovacije razrađuju velike svjetske tvrtke koje se bave robotikom. Marijana bi svakako trebalo povezati s njima kako bi razvijao svoje znanje i jednoga dana postao vrhunski stručnjak, istaknuo je mentor Vladimir Marinović.

Ideju za izradu robota vatrogasca Marijan je dobio za vrijeme požara na Jadranu u kojem su stradali vatrogasci. Prema riječima toga darovitog mladića svrha je vozila gašenje požara, ali i zaštita ljudskog života. - Vozilo sam izrađivao godinu dana uz pomoć mentora. Riječ je o vozilu robotu koje se samo kreće i gasi požar što ne dovodi u opasnost život vatrogasaca. U posljednju godinu dana od njegova nastanka na vozilu je modificirana robotska ruka i poboljšano upravljanje. Za sada je ono u fazi prototipa, ima senzore i kada bismo ga uvećali i izradili od drugih materijala, robot bi mogao sam gasiti požar. Zanimanja je bilo, a što će biti dalje - vidjet ćemo. U svakom slučaju sudjelovanje na sajmu bilo mi je pozitivno iskustvo i poticaj da se ozbiljnije počnem baviti izumima, rekao je Marijan.
osijek danas

...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LOPOVI U POMOĆ ZVALI POLICAJCE A OVI VATROGASCE
[ # ]

BERLIN

Dvojica nespretnih lopova sama su u tijeku pljačke pozvala policiju u Njemačkoj pošto nisu mogli izići iz zaglavljena dizala, objavila je policija.

"Ovo stvarno zvuči glupo", rekao je jedan od lopova policiji koju je nazvao s telefona za nuždu. "Pokušali smo provaliti u dizalo i bojim se da se zaglavilo", dodao je.Kad su policajci stigli, pronašli su dvojicu lopova u dobi od 31 i 37 godina, zaglavljene u dizalu poslovne zgrade. Oni su provalili u zgradu i pokušali doći do viših katova kad se dizalo zaglavilo, kažu u policiji. Odlučili su se na poziv u pomoć kad je jedan od njih ozlijedio ruku pokušavajući otvoriti vrata. Kad su ih iz dizala izbavili vatrogasci, nespretne lopove uhitila je policija.

...13:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA ZAVRŠNA VJEŽBA ZA VATROGASCE U SABORSKOM
[ # ]

SABORSKO

U nedjelju, 9. siječnja je u Saborskom na školskom igralištu održana, završna vatrogasna vježba, koja je u sklopu tečaja za zvanje Vatrogasac. Djelatnici javne vatrogasne postrojbe iz Ogulina došli su danas na naš teren s navalnim vatrogasnim vozilom i osnovnom vatrogasnom opremom koja je potrebna za gašenje požara vodom. Najprije su, naša, dva odjeljenja uvježbavalia radnje koje su potrebne da bi se uopće započelo s gašenjem vatre, a to su; crpljenje vode iz rezervoara za popunu vatrogasne cisterne i gašenje požara mlaznicama iz cisterne navalnog vozila.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon uvježbanih radnji pristupilo se izvođenju kompletne vježbe od pripreme pa do samog mlaza, što su dobro uvježbala obadva naša odjeljenja, na kraju vježbe smo isprobali i ostale mlaznice tj. mlaznicu za tešku pjenu i mlaznicu za polutešku pjenu. Pjena se dobiva uz pomoć pjenila koje u sustav cijevi ulazi preko međumješalice i tako stvara pjenu koja služi za gašenje lakozapaljivih tekućina.
ogulin info

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐAKOVAČKI VATROGASCI U 2010. IMALI 62 INTERVENCIJE
[ # ]

ĐAKOVO

U Osječkoj ulici 19 u Đakovu sinoć oko ponoći izbio je požar na obiteljskoj kući. Uzrok požara je ostavljena zapaljena svijeća u sobi koju je bez nadzora ostavila stanarka. Pričinjena je šteta na namještaju sobe, a oštećen je i dio predsoblja. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Đakovo s dva vozila.

Ovo je treća intervencija đakovačkih vatrogasaca u ovoj godini, doznajemo od zapovjednika Antuna Jurmana, uz napomenu da su prošle godine ukupno intervenirali 62 puta, što je manje u odnosu na godinu ranije. Naime, kako objašnjava Jurman, prošle su godine zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta izostali požari na otvorenom prostoru, kojih je bilo 40-tak manje u odnosu na godinu ranije.

Od 62 intervencije, 35 je bilo požarnih i 27 tehničkih. Kod požarnih najveći broj se odnosi na stambene objekte kojih je bilo 9, dimnjaka 8, pet požara vozila, tri kontejnera, dvije gospodarske zgrade i jedna poslovna i samo tri požara otvorenog prostora. Od tehničkih intervencija šest je u prometu, šest zbog poplava, te četiri nasilna otvaranja stana.
radio đakovo

12.01.2011. ...14:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

CURICA SE U IGRI POPELA NA DRVO, SA STABLA JE SPASILI VATROGASCI
[ # ]

BENKOVAC
Piše: Rozeta Bogeljić

Djevojčica (10) panično je pokušavala izvaditi nogu iz rupe na stablu, pa joj je zaglavila. Morali smo ispiliti stablo, ispričali su benkovački vatrogasci

Djevojčicu A.Ć. (10), koja se u utorak poslijepodne popela na drvo u parku na Trgu hrvatske mladeži u Benkovcu, sa stabla su spašavali vatrogasci. Curici je, dok je silazila, zapela noga u rupi na stablu. Upala je sve do bedra. Prolaznici su pokušali pomoći djevojčici, no bez uspjeha. Pozvali su vatrogasce.

- Panično je pokušavala izvaditi nogu iz rupe, pa joj je zaglavila. Oslobodili smo je nakon što smo ispilili stablo. Deblo joj je bilo zaustavilo cirkulaciju pa joj je nogica pomodrila i ima hematoma, no nije teže ozljeđena. Djevojčica je bila prestrašena i pomalo u šoku - kazao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe u Benkovcu Ante Buljat.

Gužvu u parku vidjeli su i zapovjednikova supruga Vedrana Buljat i desetogodišnji sin koji ide u školu sa zaglavljenom djevojčicom. Čim su je oslobodili, okupljeni su djevojčiciu odnijeli u automobil načelnikove supruge te ju je ona prevezla do benkovačkog Doma zdravlja. Oni su potom obavijestili djevojčine roditelje.
24 sata

...13:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBJAVLJENA MONOGRAFIJA 85 GODINA VATROGASTVA U DEKANOVCU
[ # ]

DEKANOVEC

Svjetlo dana konačno je ugledala monografija „85 godina vatrogastva u Dekanovcu“ – projekt na kojem se u toj Općini, odnosno u tamošnjem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu radilo nekoliko godina. Uz prisustvo općinskih te čelnika Vatrogasne zajednice Međimurske županije kao i dekanovskih vatrogasaca i mještana u subotu je u Društvenom domu održana promocija.
Image and video hosting by TinyPic
Među najzaslužnijima za objavljivanje djela koje će ostati trajna uspomena na sve koji su se u Dekanovcu bavili vatrogastvom, je autor tajnik DVD-a Dražen Krnjak. On se u taj poduhvat upustio bez ikakvog prethodnog iskustva u pisanju ili povijesnom istraživanju. -Monografija je doprinos očuvanju vatrogasne tradicije. Dobrovoljno vatrogasno društvo je najstarija udruga u Dekanovcu unutar koje se godinama odvijao sav kulturni i društveni život mjesta.

Monografiju smo planirali dovršiti 2010. godine, kada se slavio jubilej no zbog pojedinih okolnosti objavljena je sada. Pošto već čujem i neke „zle jezike“ želim istaknuti i da se odričem bilo kakvog honorara za svoj rad.Općinski načelnik Ivan Hajdarović u prigodnom je govoru podsjetio na velik doprinos svih nekadašnjih i sadašnjih članova DVD-a, a posebno na osnivača i dugogodišnjeg zapovjednika te svestranog umjetnika Florijana Andrašeca. Najveća nagrada mi je što je monografija tiskana, rekao je autor Krnjak. Monografija je uz potporu Općine i sponzora, tiskana u 500 primjeraka.
međimurske novine

11.01.2011. ...21:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOLJA GODINA ZA VATROGASCE
[ # ]

ČAKOVEC

Image and video hosting by TinyPic
Grad Čakovec, nije osobito sretan i ponosan na iznose novčanih sredstava koje je minule godine, dostavio na račune gradskih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, rekao je na Godišnjoj skupštini DVD Krištanovec, Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Čakovca.

- Vjerujem u bolju 2011. godinu u kojoj će Grad Čakovec bolje i kvalitetnije pomoći rad DVD Krištanovec, ali i ostalih gradski vatrogasnih društava, optimistički je najavio Vidović, svjestan potrebe postojanja dobrovoljnih vatrogasnih društava, koja djeluju preventivno i po potrebi brzo i efikasno.
međimurske novine

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U STRAHU JE I NOS VELIKI
[ # ]

BEOGRAD

Stanari zgrade u Zmaj Jovinoj br. 9, u strogom centru Beograda, prijavili su danas oko 16.45 fantomski požar, koji je izgleda bio mirisni "proizvod" nečije kuhinje.Naime stanari su vatrogascima prijavili da se zgradom širi čudan miris i dim, ali su ekipe, koja su brzo izašle na teren, utvrdile da nema požara.Vatrogasci su obišli cijelu zgradu i okolne ulaze, liftove i restoran u blizini i nisu zatekli nikakve tragove paljevine, rekao je Tanjugu zapovjednik vatrogasne ekipe Dragan Stefanović.On je dodao da se često dogodi da građani osjete čudan miris nakon pravljenja nekog obroka, ali da on nestane dok vatrogasci izađu na teren. mondo

10.01.2011. ...19:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRODSKI VATROGASCI U BORBI PROTIV ZAGORENOG RUČKA
[ # ]

SLAVONSKI BROD

U akciji na Mikrorajonu ekipa od 5 vatrogasaca je krenula u borbu protiv vatrene stihije. Ni u peti im nije bilo da će se borba pretvoriti u bitku sa filovanom paprikom.
Image and video hosting by TinyPic
Znamo svi da vatrogasci ne gase samo požar. Dobro činjenica je da su požar, borba sa šmrkovima i kantama protiv vatrene stihije primarna zadaća tih naoko hrabrih momaka, ali ima tu još što šta. Poznato je da se vatrogasce zove kad zapne mačka na drvetu, kada se kite borovi i vješaju reklame na bandere, babe ih zovu da maknu klizu ispred vrata što su im načinili prištavi balavci.

No da li ste znali da vatrogasci moraju paziti da domaćici ne zagori ručak. Vjerojatno NE. Nismo niti mi sve do neki dana kada smo primili izvješće iz DUZS-a Brdsko-posavske županije o aktivnosti toga dana.

Izvješće je teklo klasika i stereotipno. Čitavši ga pomislili smo da živimo u gradiću Peytonu. Samo je još falio cvrkut lastavica i zvuk proljeća uz čitanje, kad ono na samom dnu informacija o intervenciji brodskih vatrogasaca nam je zalijepila oči za papir.

U izvještaju je navedena vatrena situacija na Mikrorajonu gdje je izašla postrojba vatrogasaca zbog dojave o požaru u jednom stanu. Poslano je jedno vozilo s 5 vatrogasaca. Sirene su odzvanjale gradom dok se vatrogasni kamion brzinom munje probijao do Mikrića. Mrkih pogleda sa stegnutim šmrkovima u šakama, petorica odvažnih brodskih vatrogasaca je jedva čekala da stanu na rep vatrenoj stihiji koja prijeti nemoćnom građanstvu.

Kad su došli na poprište požara, vidjeli su kako iz stana huklja dim. Krenuli su u bitku svih bitaka da bi razočarani na licu mjesta vidjeli kako je doslovce izgorio ručak.

Ne moramo pomisliti kakve psovke u glavama brodskih vatrenih dečki su se motale kada su gledali u pougljenisanu filovanu papriku ali nas je izvješće nasmijalo. Cijela akcija je očigledno zabavila i dečke u DUZS-u koji nisu mogli odoliti i u svom službenom izvješću ne spomenuti sporni zagoreni ručak.
sbi portal

09.01.2011. ...09:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NASTAVLJEN TEČAJ ZA VATROGASCE - PRAKTIČAN DIO
[ # ]

SABORSKO

Nakon kraće pauze, nastavljen je tečaj za vatrogasce DVD-a Saborsko. Ono što smo naučili kroz 6 dana teorijskog dijela obuke, danas smo to, na poligonu u Ogulinu, izvodili i praktično. Predavači su nas podjelili u dvije grupe i uvježbavali smo; postupke za pripremu i početak gašenja požara vodom, upotrebu ljestava, gašenje požara aparatom na prah, a najsmjeliji su se spuštali po užetu u vježbi "samoizbavljenje" pod budnim okom Željka profesionalnog vatrogasca i specijalca za najteže situacije.
Image and video hosting by TinyPic
Upoznali smo se i sa većinom opreme koju vatrogasci koriste u ostalim prilikama kao što su prometne nesreće, elementarne nepogode, spašavanje ljudi i imovine u ekstremnim situacijama i posebno s osobnom zaštitom vatrogasca, koja je izuzetno važna kod intervencija a ponajprije kod požara gdje su velike temperature i mogućnost ozljeda, pa čak i smrtnog ishoda. Osobna oprema svakog vatrogasca je vatrogasno odijelo, čizme, rukavice, kaciga, sva ova oprema je otporna na temperaturu i tako maksimalno štiti vatrogasca, ako se ispravno primjenjuje, prilikom intervencije.
saborsko

...07:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EMERGENCY 2012 - SPASITE NAS , SPASITE NAS !
[ # ]

BREZJE

Opasnost na vidiku! Situacija se otima kontroli! Zgrada se zapalila. Koga ćemo zvati? Vatrogasce i spasilačke službe! Heroji u miru, kako ih mnogi zovu, e to sada možete postati i vi - pripadnih hrabrih vatrogasnih službi u borbi protiv vatrene stihije!



Vatrogasci su ljudi koji nesebično ugrožavaju svoj život da bi spasili tuđi. Isto vrijedi i za spasilačke služne (kao naš GSS - gorska služba spašavanja) koji iz surovih planina, klanaca i drugih predjela spašavaju zalutale i ugrožene avanturiste. Možda ovo naizgled ne zvuči kao neka zanimljiva radnja za video igru, ali pogledajte video trailer i gameplay, brzo ćete promijeniti mišljenje.

Uglavnom, bez obzira o kojoj se opasnosti radi, morate osigurati da svaka akcija uspije bez ljudskih žrtava, ako je moguće, bez obzira bili vatrogasac, pripadnik spasilačke ili hitne službe, policajac, specijalac ili slično. Drugi računaju na vas, pitanje je možete li podnijeti ovakav pritisak i pri tome spašavati tuđe živote?
gamebox

...06:27 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ČAMAGAJEVČANI PRIKUPLJAJU NOVAC ZA LIJEČENJE SUMJEŠTANINA
[ # ]

ČAMAGAJEVCI

Bezbrižni dani djetinjstva trogodišnjeg Renata Bibića prekinuti su teškom bolešću. Prije mjesec dana dječaku iz Čamagajevaca otkriven je tumor na malom mozgu zbog kojega je hitno prebačen na liječenje u Zagreb. Kako je tumor već podosta uznapredovao, liječnici su se umjesto za operativni zahvat odlučili na kemoterapije kojima je Renato trenutno podvrgnut.Kako bi pomogli roditeljima, koji su uz taj težak udarac izloženi i velikim troškovima liječenja i boravka u Zagrebu, Čamagajevčani su organizirali nekoliko humanitarnih akcija. Tako je na nedavno održanoj zabavi koju je priredilo mjesno vatrogasno društvo i Udruga mladih Avantura iz Radikovaca prikupljeno 9.000 kuna. Na nastupu KUD-a Sv. Ana iz susjednih Radikovaca za obitelj Bibić prikupljeno je 2.600 kuna, a financijsku pomoć obećao je i načelnik općine Marijanci Darko Dorkić.

- Drago nam je što smo prikazavši naš scensko-glazbeni program pod nazivom Proslavimo Božić zajedno i mi u ovim teškim trenucima pomogli obitelji Bibić - rekla je tajnica KUD-a Sv. Ana Sanja Popović.
- Našem pozivu za pomoć među prvima se odazvao grad Donji Miholjac koji je odmah uplatio tisuću kuna, uz obećanje gradonačelnika Stjepana Viduke da će Grad i dalje pomagati u skladu s financijskim mogućnostima - rekao je predsjednik MO-a Čamagajevci Kruno Belošević.
- Mi smo u stalnom kontaktu s Renatovim ocem Borisom i majkom Marinom, koji su također u Zagrebu, i odmah šaljemo novac koji smo prikupili - kaže Belošević.

Maleni Renato ima i brata blizanca Valentina s kojim je jako vezan. Valentino je sa stricem prije nekoliko dana također otputovao u Zagreb kako bi bio uz brata tijekom liječenja.Akcije prikupljanja novca za Renatovo liječenje pripremaju i četiri vatrogasna društva s područja općine Marijanci. Mjesni odbor već priprema novi koncert na kojemu će svirati tri glazbene skupine, a bit će održan u Mjesnom domu u Čamagajevcima sredinom veljače.

Kako pomoći
Svi koji žele pomoći u liječenju Renata Bibića mogu uplatiti novac na žiro-račun broj 2402006-3204861204 otvoren kod Erste banke. Za sve ostale informacije na raspolaganju je predsjednik MO-a Čamagajevci Kruno Belošević kojeg se može dobiti na telefone 031 622-161 i 091 941 3417.
glas slavonije

08.01.2011. ...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VLADA ĆE FRANI LUČIĆU ISPLATITI GOTOVO MILIJUNI POL KUNA ODŠTETE
[ # ]

TISNO

Kako Općina Tisno i DVD Tisno nisu u mogućnosti isplatiti obitelji Lučić taj iznos, načelnik Općine Tisno obratio se Vladi Republike Hrvatske sa zamolbom za pomoć.

Općina Tisno isplatit će jedinom preživjelom vatrogascu iz kornatske tragedije, Frani Lučiću, 1.143.750 kuna. Tu je odluku u petak donijela Vlada na zatvorenom dijelu sjednice. Kako Općina Tisno i DVD Tisno nisu u mogućnosti isplatiti obitelji Lučić taj iznos, načelnik Općine Tisno obratio se Vladi Republike Hrvatske sa zamolbom za financijsku pomoć. Zbog toga je Vlada odobrila isplatu na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu, stoji u priopćenju
izvor: 24 sata

07.01.2011. ...20:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TUČE I PIJANSTVA NA BADNJE VEĆE
[ # ]

NOVI SAD

Novosadski vatrogasci su u noći između četvrtka i petka imali šest intervencija.Šef smjene Goran Krstić kaže za Radio 021 da su, osim prometne nesreće u Veterniku, ostalo bile sitne intervencije. Između ostalog, gasili su žar od zapaljenog badnjaka koji je neko ostavio.Krstić dodaje da je ovaj broj intervencija malo veći nego obično na Badnje veće.Sa ukupno 70 intervencija, ni Hitna pomoć nije imala mirnu noć.Kako su nam rekli, to je standardan broj intervencija za praznike a, pored uobičajenih slučajeva, u 20 su povod bili tuče i pijanstva onih koji su slavili Badnje veće. 021

...14:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLOVO O KAKANJSKIM VATROGASCIMA
[ # ]

KAKANJ

Na inicijativu ondašnjeg Vatrogasnog saveza iz Visokog 1952. godine osnovana je prva vatrogasna jedinica u Doboju. Uvidom u dokumentaciju i stare knjige, može se saznati da je Dobrovoljno vatrogasno društvo u početku imalo 27 aktivnih članova. Da bi moglo da radi i ostvaruje svoju osnovnu ulogu, odmah se pristupilo nabavci najneophodnije vatrogasne opreme. Nije išlo lako, ali ubrzo je Društvo nabavilo prvu motornu pumpu, a kasnije se postepeno prikupljala i druga tehnička oprema nužna za praktične intervencije.

Image and video hosting by TinyPic

Prema kazivanju, prva praktična intervencija članova Društva bila je na gašenju požara na Mehoriću. Kasnijih intervencija bilo je mnogo, kaka na užem dijelu grada, tako i na prostoru cijele općine. Ovi vrijedni vatrogasci trudili su se da uvijek stignu na vrijeme, kad god je to trebalo i da od prirodne stihije, požara ili poplave, spasavaju ljudske živote i teško stečena lična i društvena materijalna dobra. Red je da ovom prilikom pomenemo bar neka poznatija imena Društva. Neka ne bude zamjereno što ne možemo pomenuti mnoge zaslužne pojedince, pa da se prisjetimo bar nekih predsjednika društva.

Prvi predsjednik Društva bio je Mustafa Hodžajbegović, a poslije njega čelni ljudi društva su bili Salih Jašarspahić, Alija Kadić, Fahrudin Kulović, Muhamed Kulović, Salem Goga, Sabrija Imamović... U svom radu Društvo je postiglo zapažene rezultate. Za takav svoj rad dobilo je i visoka društvena priznanja. Među tim priznanjima nalazi se i Osmoaprilsko priznanje Kaknja i Vatrogasna zvijezda drugog reda od Vatrogasnog saveza Jugoslavije. Društvo je dobilo i niz drugih društvenih priznanja, a najveće koje je društvo dobilo je Zlatna značka zagrebačkog lista Arena i to kao najhrabriji kolektiv u bivšoj Jugoslaviji. Priznanje je dodijeljeno za hrabrost iskazanu u vrijeme gašenje zapaljenog voza sa gorivom kod Termoelektrane Kakanj 1989.godine. Po cijenu najtežih rana, kakanjski vatrogasci, gaseći zapaljenu kompoziciju teretnog voza prepunog eksplozivnih materija, spasili su Termoelektranu Kakanj i okolno područje od potpunog uništenja.

U ratnom periodu društvo je mobilisano kao jedinica civilne zaštite koja je učestvovala u gašenju velikog broja požara kako u Kaknju, tako i u Visokom, Novom Travniku i Busovači. 1998.godine jedinica se transformiše iz dobrovoljne u Teritorijalnu jedinicu i ima 4 profesionalna vatrogasca sa 10 dobrovoljaca. 2003.godini jedinica učestvuje u operaciji "FLORIJAN - od vojnika do vatrogasca" koja se realizirala pod pokroviteljstvom ambasade Velike Britanije. Nakon provedbe projekta 6 vojnika je primljeno u vatrogasnu službu. Jedinica je dobila dva vozila (Betford i auto ljestve dužine 30m). Jedinica trenutno djeluje u okviru Službe civilne zaštite Općine Kakanj pod nazivom Profesionalna vatrogasna jedinica i ima 10 profesionalnih vatrogasaca. Profesionalna vatrogasna jedinica u svom sastavu ima i dobrovoljnu jedinicu sa 15 vatrogasaca.

Uz motorna vozila i opremu koju redovno upotrebljava tokom intervencija, Profesionalna vatrogasna jedinica nedavno je od Kantonalne uprave civilne zaštite dobila specijalno vozilo namijenjeno za intervencije spašavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama. Osim toga, Općina Kakanj je za potrebe vatrogasaca nabavila motorni čamac i skuter čime je zaokružen zavidan vozni park i bogat mozaik raznovrsne vatrogasne opreme.
kakanj live

...13:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MANJE NOVCA VATROGASCIMA NEĆE UGROZITI SIGURNOST !
[ # ]

OSIJEK
Piše: Marija Mihelić

Image and video hosting by TinyPic
Zagrebački vatrogasci ovih su dana zabrinuti zbog najava smanjenja plaća, a kako se čini, muku muče i s gorivom, što bez sumnje utječe i na vatrogasne intervencije.No kad su u pitanju osječki vatrogasci, unatoč smanjenju novčanog iznosa u proračunu Grada za 2011. godinu, situacija je, kaže Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, (za sada) zadovoljavajuća.

“Trenutačno se ne možemo izjednačavati sa zagrebačkim kolegama, iako i nas pogađa kriza i u financijskom se smislu "krpamo". Nadam se da se nećemo naći u problemima zbog znatno umanjenog proračuna i to za oko 70.000 kuna u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, Grad je prošle godine izdvojio oko 1,5 milijuna kuna za plaće djelatnika i materijalne troškove, a sad očekujemo smanjenje za oko 1,5 posto. Štoviše, prema naputku Ministarstva financija, prilikom donošenja gradskih proračuna trebaju se predvidjeti manja sredstva nego što će trebati za ispunjenje do kraja kalendarske godine. Do sada se davalo više pa se krajem godine rebalansom išlo na smanjenje, no očigledno se maksimalno racionalno planiraju troškovi”, pojasnio je Banjan. Također, manje uplate poreza na dohodak građana te smanjene gospodarske aktivnosti dovele su do financijske stiske u proračunskom smislu.

No, kad je u pitanju sigurnost građana, Banjan naglašava da mogu biti mirni jer se ništa u mobilizacijskom, odnosno intervencijskom smislu dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa i JPVP-a, nije promijenilo. “Vidjet ćemo kako ćemo se organizirati sljedeće godine i nadam se na opće zadovoljstvo da će obveze prema radnicima biti izvršene, odnosno da ćemo uspjeti namaknuti oko 300.000 kuna koliko će nam do kraja godine nedostajati da bismo ispoštivali odredbe Kolektivnog ugovora i odredbe Zakona o radu. Također se nadam i da ćemo gradski proračun koristiti "domaćinski" te da će podaci iz Državnoga proračuna koje još nemamo, biti zadovoljavajući”, kaže Banjan.

Naknade za dežurstva
Bitna stavka u JPVP-u Grada Osijeka isplata je naknada za dežurstva osječkih vatrogasaca na Jadranu. Do ove godine, kaže Banjan, bilo je problema pa su neke naknade čak bile isplaćivane tek u prosincu, ali ove godine stvari idu nabolje. “Doduše, DVD-i više ne idu na priobalje, bar ne u onom obliku u kojem su išli do sada. Naime, ukinute su brojne lokacije preko Vatrogasne zajednice zbog smanjenog državnog proračuna”, kaže Banjan.

glas slavonije

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NESREĆA KOD AUGSBURGA
[ # ]

AUGSBURG

Trideset osoba ozljeđeno kada je u blizini Augsburga autobus sa Kosova, zbog poledice, prešao na suprotnu stranu ceste i sudario se sa kamionom.

U prometnoj nesreći, u blizini Augsburga, ozljeđeno trideset osoba, kada je jutros na zaleđenoj cesti autobus sa Kosova prešao na suprotnu stranu puta, gdje je na njega naletio kamion talijanskih oznaka.Autobus se prevrnuo i četiri osobe su teško ozljeđene, javlja DPA.

Širom Nemačke, vatrogasci i policija skreću pažnju vozačima na poledicu. U Berlinu je proglašeno izvanredno stanje zbog poledice, a aerodromi su, zbog nevremena, otkazali veliki broj letova.Vatrogasna služba Berlina proglasila je danas izvanredno stanje u gradu nakon što je više od 180 ljudi zadobilo ozljeda od padova na ledu, a aerodromi bili primorani da otkažu letove."Vatrogasna brigada proglasila je izvanredno stanje od 8.40 sati zbog pojave leda i povećanog broja spasilačkih misija", navodi se u priopćenju.Vatrogasci su primili oko 50 posto više poziva da pomognu ozljeđenim građanima nego što je to uobičajeno u ovo doba godine.

Poledica je uzrokovala i veći broj prometnih udesa širom Njemačke, prenio je Reuters.Vlakovi i međugradski autobusi su kasnili, a pješaci su u gradovima masovno hodali po cesti umjesto po zaleđenim trotoarima.Na berlinskom međunarodnom aerodromu "Tegel" dva sata nije bilo poljetanja i otkazano je 15 letova, dok su na aerodromu "Šenefeld" letovi kasnili, dok sa pista nije uklonjen led.

06.01.2011. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POZNATOM MODELU IZGORJELA KUĆA U AUSTRALIJI
[ # ]

GUNNEDAH

Manekenki i zaštitnom licu “Victoria’s secret” Mirandi Kerr izgorela je u požaru obiteljska kuća u Australiji nakon dva udara groma.



Miranda je svoje detinjstvo provodila u kući u Australiji u kojoj žive njeni baka i djed, a koja se nalazi u Gunedahu, blizu Sidneja. Najtraženiju svjetsku manekenku nesreća je zadesila skoro pred porođaj jer je Miranda u osmom mjesecu trudnoće sa glumcem Orlandom Blumom.Tiskani mediji u Sidneju prenjeli su vijest da je djed po Mirandinom ocu Peter zadrijemao kada je u kuću, koja je inače napravljena od drveta, udario grom. Peter i njegova supruga Anne odmah su pozvali vatrogasce i krenuli bježati iz dvorišta svog doma. Sa strane su promatrali kako je veliki plamen zahvatio kuću.

Zapovjednik vatrogasaca NSW Gunnedah kapetan Rod Byrnes izjavio je kako je požar počeo tijekom oluje.Stariji par uspio je izaći neozlijeđeni prije požara u kojem je oštećena unutrašnjost kuće, kao i strop.Kapetan Byrnes dodao je kako je g.Kerrs čuo grmljavinu, a zatim buku prije nego što znali da je njihovih kuća bila u plamenu.

Baka i djed su još mnogo ranije trebali preseliti kod Mirandinih roditelja Johna i Tereze u Los Angeles ali se to nije dogodili. Vatrogascima je trebalo tri sata da ugase vatru.- Šteta je velika. Požar nećemo tretirati kao sumljiv- rekao je glasnogovornik policije koji je došao na mjesto nesreće.Miranda još uvek nije dala izjavu za medije, njen menadžment samo je priopćio “svjesni smo drame koja se dogodila”.

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USTAVNI SUD ODBIO PRIGOVOR GRADOVA ,OPĆINA I VATROGASNIH ZAJEDNICA
[ # ]

ZAGREB

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Jasna Omejec, predsjednica Suda, te suci Mato Arlović, Marko Babić, Snježana Bagić, Slavica Banić, Mario Jelušić, Davor Krapac, Ivan Matija, Antun Palarić, Aldo Radolović, Duška Šarin, Miroslav Šeparović i Nevenka Šernhorst, u povodu prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom, na sjednici održanoj 15. prosinca 2010. donio je RJEŠENJE:

I. Ne prihvaćaju se prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 45. stavka 4. točke 2. Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave ("Narodne novine" broj 117/93., 69/97., 33/00., 73/00., 127/00., 59/01., 107/01., 117/01., 150/02., 147/03., 132/06., 26/07. i 73/08.), u dijelu koji glasi: "javne vatrogasne postrojbe 1,3%".
Image and video hosting by TinyPic
Općina Donji Andrijevci, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Stanko Ćorić (U-I-65124/2009), Općina Štrigova, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Mladen Novak, (U-I-1135/2010), Grad Mursko Središće, kojeg zastupa predsjednik Gradskog vijeća Ivan Leček, (U-I-1246/2010), Općina Donja Voća, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Mario Medenjak, (U-I-1248/2010), Općina Severin, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Marinko Mitrović, (U-I-1314/2010), Općina Mala Subotica, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Mihalic, (U-I-1329/2010), Općina Mali Bukovec, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Golec, (U-I-1501/2010), Grad Novi Marof, kojeg zastupa predsjednik Gradskog vijeća Zdravko Maltar, (U-I-1709/2010), Općina Draganić, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Ivan Bujan, (U-I-1816/2010), Grad Đakovo, kojeg zastupa gradonačelnik, Zoran Vinković, (U-I-1853/2010), Općina Goričan, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Blagus, (U-I-1926/2010), Grad Lepoglava, kojeg zastupa predsjednik Gradskog vijeća Zorislav Rodek, (U-I-1934/2010), Udruga općina u Republici Hrvatskoj, koju zastupa predsjednik Đuro Bukvić, (U-I-1945/2010), Općina Kaptol, koje zastupa predsjednik Općinskog vijeća Damir Polimac, (U-I-2045/2010), Općina Jalžabet, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Antun Grđan, (U-I-2057/2010),

Grad Kutjevo, kojeg zastupa predsjednik Gradskog vijeća Vlado Krauthaker, (U-I-2388/2010), Općina Generalski Stol, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća (U-I-2409/2010),Općina Čaglin, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Žarko Nemeček, (U-I-2939/2010), Općina Rakovica, koju zastupa općinski načelnik Franjo Franjković, (U-I-2459/2010),Općina Maruševec, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća Dragan Kišić, (U-I-2654/2010), Grad Ludbreg, kojeg zastupa predsjednik Gradskog vijeća, Slavko Blagaj (U-I-3359/2100), Općina Podgorač, koju zastupa predsjednik Općinskog vijeća, Zvonko Ladnjak (U-I-3403/2010), Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije, koju zastupa predsjednik Željko Petrović, (U-I-1175/2010), Vatrogasna zajednica Požeštine, koju zastupa predsjednik Šimun Miletić, (U-I-1261/2010), Dobrovoljno vatrogasno društvo Zakorenje, Brestovac, koje zastupa predsjednik Slavko Lončarević, (U-I-1294/2010), Dobrovoljno vatrogasno društvo Kutjevo, koje zastupa predsjednik Tomislav Posedi, (U-I-1296/2010),

Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik, koju zastupa predsjednik Damir Colosetti, (U-I-1305/2010), Dobrovoljno vatrogasno društvo Orljavac, koje zastupa predsjednik Josip Pavić, (U-I-1326/2010), Dobrovoljno vatrogasno društvo Čaglin, koje zastupa predsjednik Zdenko Šipec, (U-I-1448/2010), Dobrovoljno vatrogasno društvo Šumanovac, koje zastupa predsjednik Ivan Hlevištan, (U-I-1876/2010)
....OBRAZLOŽENJE

...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UGAŠEN POŽAR U KRALJEVU
[ # ]

KRALJEVO

Požar, koji je jutros oko 9.45 sati izbio na trećem katu Gradske kuće u Kraljevu ugašen je. Izgorjela je jedna kancelarija. Glasnogovornik policijske uprave Kraljevo Kristina Nikolić kaže za S media portal da nema ozljeđenih,a da će istraga pokazati šta je izazvalo požar.

Zapovjednik lokalne vatrogasno spasilačke jedinice Milanko Obrenović rekao je novinarima da je požar veoma brzo lokaliziran i da se može reći da je u požaru jedna kancelarija potpuno izgorjela, dok je u dvije kancelarije oštećen namještaj. Obradović je precizirao da je izbijanje požara prijavljeno u 9.50 sati i da je ekipa stigla na teren za manje od jedne minute i odmah intervenirala u unutarnjosti zgrade.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je da u kancelarijama, koje su bile zahvaćene plamenom, nije bilo dokumentacije vezane za sanaciju štete od zemljotresa koji je pogodio to područje, kao što su projekti sanacije ili nalozi za isplatu", rekao je Simović.

Požar u zgradi Skupštine opštine Kraljevo u samom centru grada gasili su pripadnici vatrogasno spasilačke jedinice, a zaposleni u Gradskoj upravi Kraljeva napustili su zgradu odmah po izbijanju vatre, čiji uzrok još nije poznat.Glasnogovornik policijske uprave Kraljevo Kristina Nikolić kaže za S media portal da su vatrogasne ekipe, ekipe policije i istražni sudac na mjestu događaja.Ona dodaje da u požaru nema ozljeđenih, jer su po izbijanju požara svi zaposleni napustili zgradu. s media

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI I DJELATNICI RIJEČKE ČISTOĆE SPASILI MAČKU SA 16 METARA VISOKOG DRVETA
[ # ]

RIJEKA

Iako mačka ima ogrlicu, u parku KBC-a zamijećena je još na staru godinu pa je pretpostavka da su ju vlasnici napustili.
Image and video hosting by TinyPic
Uplašena crno-bijela mačka na 16 metara visokom drvetu u parku KBC-a Rijeka sretno je prizemljena dizalicom KD "Čistoća", iz drugog pokušaja spašavanja koji su poduzeli vatrogasci JVP Rijeka.Mačka se na drvo popela prije dva dana i mijaukom izazvala pozornost pacijenata i osoblja KBC-a koji su to dojavili vatrogascima i udruzi "Mijau".Jučer su ju vatrogasci pokušali prisiliti da siđe mlazom vode, no to ju je samo dodatno uplašilo i otjeralo koji metar više. Danas su pak, da joj priđu, vatrogasac i djelatnik KD "Čistoća", koji su se na drvo popeli u košari dizalice, bili prisiljeni otpiliti i nekoliko grana te ju otčupati od stabla za koje se grčevito držala.

U spašavanje mačke moralo se uključiti i vozilo, pa tako i djelatnici KD "Čistoća", jer je drvo vatrogasnom vozilu bilo nedostupno.Mačka je sa 16 metara visine radoznalo i uplašeno gledala desetak svojih spasilaca - vatrogasaca, djelatnika "Čistoće" i KBC-a te pacijente, koje je danima mijaukanjem dozivala u pomoć.Sava Jokić iz udruge "Mijau" misli da su mačku na drvo otjerale petarde koje su posljednjih dana često parale uši. Mačke po drveću, kaže ona, bile su čest prizor za blagdana, no izgleda da su se sve uspjele spustiti same budući da je vatrogascima ovo bila prva takva "blagdanska" akcija.

Sava Jokić isto tako upozorava da ljudi za vrijeme blagdana češće napuštaju svoje kućne ljubimce, valjda jer ih nemaju kome prepustiti na čuvanje kad odu na putovanja.
– Paralo mi se srce dok sam ovo gledala, kazala je, držeći spašenu mačku u naručju, pokrivši joj glavu jaknom kako bi ju smirila.JVP akcije spašavanja mačaka ubraja u svoje "uobičajene" poslove. Isto tako, kažu vatrogasci, spašavaju i galebove i golubove, pa čak izvlače i zmije iz stanova. Što bi značilo da jedna uplašena mačka na 16 metara visine za "ljude u narančastom" ne predstavlja nikakav poseban profesionalni izazov.
novi list

...09:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAKON DESETOSATNE BORBE SA VATRENOM STIHIJOM VATROGASCI UGASILI POŽAR
[ # ]

HAAG

Veliki požar zahvatio je nizozemsku kompaniju za skladištenje i pakovanje kemijskih proizvoda "Hemi-Pak Nederland BV".Nakon 10 sati uspjeli ugasiti požar kemijskog postrojenja. Iako je dim visok 10 metara pun toksičnih materijala, policija kaže da nema opasnosti za stanovnike. Nitko nije ozlijeđen u požaru nedaleko Rotterdama


Televizijski snimci pokazuju da se nad tvornicom u plamenu izvija gust dim u industrijskoj oblasti u južnom gradu Moerdijk, javio je AP.Nitko od 50 zaposlenih u ovoj kompaniji nije ozlijeđen, priopćila je policija, navodeći da uzrok požara još nije utvrđen.Gradonačelnik Moerdijka , Wim Denie, rekao je da za sada nije jasno da li se u požaru oslobađaju otrovni plinovi.

Lokalne vlasti upozoravaju građane da ostanu u svojim domovima i da zatvore prozore i vrata, a isto upozorenje upućeno je stanovnicima djelova obližnjeg grada Dordrehta.Glasnogovornik roterdamske luke rekao je da je požar ograničio promet s Antwerpenom čiji su petrokemijski kompleksi povezani cjevovodima i plovnim kanalima kojima Rotterdam dostavlja sirovine petorkemijskoj industriji u Belgiji. Vatra se kasnije proširila i na obližnju finsku tvornicu Wartsila, dok za Shellovu rafineriju udaljenu dva kilometra nema opasnosti.

Sarah Raymond, na web stranici BBC News piše kako su ljudi u tom području jako uplašeni jer nisu sigurni o mogućim rizicima za njihovo zdravlje."To je prilično zastrašujuće. Nebo je gusto od crnog dima, a mi još uvijek ne znamo je li otrovno ili nije. Plamen je bio visok i do 40m (131ft) , te se nakon nakon eksplozije ponovo digao u zrak. Radio Netherlands Worldwide, prenosi kako su vatrogasci požar stavili pod kontrolu ali se nakon eksplozike ponovo razbuktao. akon desetosatne borbe uspjeli su ga ugasiti.

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPĆINA KUPILA VATROGASNU CISTERNU
[ # ]

LEVANJSKA VAROŠ

Zahvaljujući suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom iz Senja, Općina Levanjska Varoš po povoljnoj je cijeni, kako ocjenjuje načelnik Slavko Tidlačka, nabavila kamion cisternu za svoj DVD. Kupljeno vozilo opremljeno je svom opremom za gašenje požara, a služit će i za dostavu vode, te pranje cesta. Kapacitet cisterne je 7.000 litara, a vozilo će posebno dobro doći za vodoopskrbu domaćinstava u sušnim razdobljima.Sredstava za nabavku kamiona-cisterne, čija vrijednost je 74.000 kuna , osigurala je dijelom općina, a dijelom Državna uprava za zaštitu i spašavanje.
Image and video hosting by TinyPic
S obzirom da nisu u mogućnosti u potpunosti isplatiti svoj dio duga za vozilo, općinska vlast obratit će se za pomoć vlasnicima i korisnicima šuma na području općine, odnosno Nadbiskupiji, Sunčanim šumama Jake Andabaka i Hrvatskim šumama, jer će vozilo, kako ističe načelnik općine Tidlačka, služiti i za gašenje šumskih požara koji su najčešći oblici požara na tom području.Od 136 četvornih kilometara, na koliko se prostire Općina Levanjska Varoš, 70 posto je pod šumama.
radio đakovo

05.01.2011. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO VOZILO NA BOKU , JEDNA OSOBA LAKŠE OZLJEĐENA
[ # ]

LJUBLJANA

Na kružnom toku kod Športskoga centra Stožice oko 16 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj se prevrnulo vatrogasno vozilo ljubljanskih vatrogasaca.
Image and video hosting by TinyPic
Glasnogovornik PU Ljubljana Vinko Stojnšek, je za SIOL rekaoda je u prometnoj nesreći nastradalo specijalno vozilo.Zbog neprilagođene brzine ulaskom u kružni tok došlo je do prevrnuća vatrogasnog vozila te je tom prilikom jedna osoba lakše ozljeđena. Vozilom Hitne pomoći prevezena je u Ljubljanski klinički centar. Prema neslužbenim podacima nastala šteta se kreće oko 100 tisuća eura, dodao je Stojnšek. Iz vatrogasne brigade Ljubljana za sada se nisu službeno oglasili o nesreći. siol

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI SRNU KOJA JE PLUTALA NA LEDU
[ # ]

USTRONJE MORSKJE

Vatrogasci su spasili jednu srnu koja je otplutala na santi leda u Baltičkom moru na sjevernoj obali Poljske.

Građani su primjetili dvije srne na oko 200 metara od obale, kod mjesta Ustronje Morskje i pozvali policiju, javile su sinoć lokalne televizije.Vatrogasci su uspjeli jednu srnu oterati na kopno, ali je druga otplutala na drugom komandu leda, prenjele su agencije.Nekoliko sati nisu joj mogli priči zbog nedostatka opreme, ali su na kraju dva vatrogasca uspjela u malom čamcu doći do srne i prebaciti je na kopno. studio b

...07:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKI POŽAR U SAMOM SREDIŠTU TORONTA
[ # ]

TORONTO

U velikom požaru koji je zahvatio jednu stariju zgradu u središtu kanadskog grada Toronta ozljeđeno je pet vatrogasaca. Stodvadesetpet vatrogasaca sa 32 vozila odmah je izašlo na intervenciju,a zbog sigurnosti dio grada jedno je vrijeme bio zatvoren za promet. Navodno je do požara došlo zbog radova na rekonstrukciji.

U ponedeljak ujutru, nešto poslije 4 sati izbila je jaka vatra na zgradi povijesnog nasljeđa blizu kampusa Univerziteta Ryerson. Vatra je bila toliko snažna, da su na mjesto događaja poslata 32 vatrogasna kola sa 125 vatrogasaca, koji su pokušali vatru savladati sa okolnih objekata. Iako je vatra savladana nešto poslije 8 sati i dalje je bilo dosta dima, a zapovjednik vatrogasaca Mike Strapko je izjavio, da će uskoro i to biti savladano.

U toku akcije su dva vatrogasca upala u vatru sa obližnjeg krova, ali su prisebnošću ostalih spašeni. Od ranjenih vatrogasaca u bolnici je zadržan samo jedan, dok su ostali nastavili sa akcijom. Tokom cijelog dana dio ulice Dundas i Yonge ostat će zatvoreni za promet, a na Univerzitetu Ryrson su otkazana predavanja za ponedjeljak. Ova sto godina stara zgrada, koja je izgorjela, prazna je od travnja, jer se tada zbog urušavanja zida morala evakuirati.
pročitaj više / read more

04.01.2011. ...16:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KAKO ĆE SE FINANCIRATI VATROGASCI
[ # ]

NOVI SAD

Novi Sad više nema Fond za protupožarnu zaštitu jer u skladu sa novim Zakonom o zaštiti od požara može postojati samo jedan – republički.

Iako smo već ušli u novu godinu, a gradski proračun usvojen je prije tjedan dana, novosadski vatrogasci još ne znaju kojim sredstvima će raspolagati u 2011. i samim tim koliko će nove opreme moći nabaviti, saznaje RTV.Zapovjednik Vatrogasno-spasilačke jedinice za Južnobački okrug Dragoslav Klisura za RTV kaže da je ta jedinica još u rujnu napravila spisak potreba i želja i uputila ga lokalnim samoupravama, međutim odgovor još nisu dobili.

"Za nabavku i održavanje opreme, kao i za održavanje objekata za 2011. potrebno nam je oko 30 milijuna dinara, ali mi i dalje ne znamo koliko ćemo novca iz proračuna grada zaista i dobiti. Već je 4. siječanj, proračun je usvojen prošli tjedan, a ta informacija još nije stigla do nas", navodi Klisura.

Inače, do sada je materijalne i druge uslove za organiziranje, sprovođenje i unapređenje protupožarne zaštite u Novom Sadu osigurao Fond koji je prošle godine raspolagao sa skoro 16 milijuna dinara. Nakon 15 godina taj fond prestao je postojati 31. prosinca, a njegove poslove su, u skladu sa novim Zakonom o zaštiti od požara, preuzele profesionalne vatrogasne jedinice pri Ministarstvu unutarnjih poslova.
rtv

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO VELIKI STAMBENI KOMPLEKS
[ # ]

NEW JERSEY

Rahway Condo Fire: MyFoxNY.com


Cijeli stambeni blok u New Jersiyu, točnije u Rahwayu zahvaćen je plamenom, pošto se požar koji je izbio u jednoj zgradi proširio na susjedne građevine. Za sada nema informacija o žrtvama.Vatrogasci su imali poteškoća prići zgradi u plamenu, pošto je vatra zahvatila objekat sa unutrašnje strane i širila se ka spolja. Plamen je bukvalno progutao masivni četverokatni kompleks.Nema informacija o ozljeđenima ili eventualnim žrtvama, s obzirom da kompleks zgrada još nije završen, a zgrade još nisu useljene. pročitaj više

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MAČKA NA KROVU, VLASNIK ZABRANIO VATROGASCIMA PRISTUP KROVU
[ # ]

ZAPREŠIĆ
Piše: marta 76

Ujutro poziv očajnog susjeda, da na susjedovom krovu kuće već par dana viđa macu koja nikako da siđe.Izlazimo na teren munjica i ja..provjeravamo stanje, maca je stvarno tamo, nije tako visoko , optimistične odlazimo direktno vatrogascima, jer su na poziv susjeda odbili izaći na intervenciju.Vatrogasci nas šalju na policiju te obećaju izaći na teren tek kad ih policija uputi.Uspijemo sve, u policijskoj stanici pristojno objasnimo sitauciju, zapišu dojavu i u roku sat vremna policajci dolaze pred kuću.
Image and video hosting by TinyPic
Izlazi sin vlasnika kuće kaže da zna da je maca gore da su je gađali grudama da siđe ali nije htjela.Vatrogasci razrađuju taktiku, pripremaju ljestve,munjica i ja čekamo sa transporterom i mrežom, u veterinarskoj već sve dogovoreno da maca dolazi ubrzo.Na to iz kuće izletava vlasnik kuće, crven, "zapaljen" viče i vrijeđa, zatvara lesu, svi stojimo ukopani, zabranjuje nam ulazak.Vatrogasci zabezeknuti, iskreno im je bilo žao, policija zove svoje nadležne da pokušaju nešto napraviti

Ništa...USTAVNO pravo je ne ulaziti u tuđi posjed, ne mogu ništa učiniti bez sudskog naloga.Pokušavam moliti tog čovjeka, lijepo..na kraju ružno svakako. molim ga da nas pusti da spustimo macu, jer će uginuti, idem toliko daleko da mu govorimo da će imati leš na krovu.Ništa, otišle smo doma.Zvale vet.inspektora, na G.O. je , rekao je da sutra dođemo u ured da sredimo nalog.Da li će sutra biti kasno..što reći na ovakve ljude..svakakve gadosti sam tom sinu rekla o njegovom ocu, susjed se povukao u svoje dvorište jer je i sam rekao da je je ta osoba veliki mrzitelj životinja, znao je što će se dogoditi,zašto je sirota maca zapela baš na krovu monstruma? Postoji li pakao za ovakve ljude. Što smo još mogle napraviti?? Preko ovoga nećemo prijeći.
pročitaj komentare

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI INTERVENIRALI 140 PUTA
[ # ]

NAPULJ

Taj grad na jugu Apeninskog poluotoka tradicionalno ima najbučniji doček Nove godine u Italiji, pa niti ovaj nije bio iznimka.Tijekom novogodišnje noći u Napulju jedna osoba je smrtno stradala, 70 ih je ozlijeđeno, a u gradu je izbilo 140 manjih požara.Policija je objavila da je jedan 39-godišnjak smrtno stradao pogođen u potiljak zalutalim metkom ispaljenim s nekog balkona.

Više od 70 ljudi je ozlijeđeno, među kojima i jedan 28-godišnjak kojeg je zalutali metak pogodio u lice i on je u teškom stanju, a ostali su ozlijeđeni u vatrometu.Vatrogasci su tijekom noći morali gasiti 140 požara koji su izbili na hrpama smeća po gradu, a izazvali su ih ili vatromet ili ostala pirotehnička sredstva koja se u Napulju koristi u izobilju.

03.01.2011. ...14:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

16 POGINULIH U NOVOGODIŠNJIM POŽARIMA
[ # ]

VARŠAVA

Novogodišnji vikend u Poljskoj bio je najtragičniji posljednjih nekoliko godina pošto je u požarima širom zemlje poginulo 16 ljudi, priopćila je danas poljska Vatrogasna straža. Tokom novogodišnjeg vikenda izbila su 783 požara u kojima je poginulo 16 ljudi, a 60 ozljeđeno. Samo u novogodišnjoj noći poljski vatrogasci izlazili su na teren gasiti 342 požara u kojima je poginulo devetoro Poljaka, a 31 je ozljeđen. "To je jedan od najtragičnijih prazničnih vikenda.

Recimo kada smo dočekivali 2010. godinu požara je bilo za 100 više, ali poginula su u njima svega tri čovjeka, a petnaestoro je ozljeđeno", kazao je za poljske medije portparol Vatrogasne straže Pavel Frontčak. Najtragičniji požar tokom ovih praznika izbio je u mjestu Eminovo kraj Lođa gdje su u požaru drvene kuće izgorjela trojica muškaraca. Glavni uzrok novogodišnjih požara je i ove godine, prema riječima Frontčaka grijanje stanova i kuća pri čemu Poljaci često ne poštuju ni najosnovnija pravila sigurnosti ali neke od novogodišnjih požara zapalili su nespretno bačeni kućni vatrometi i petarde.

...12:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI RAZMJENILI ČESTITKE NA 20 METARA VISINE
[ # ]

GOLA

Koprivnički vatrogasci i njihovi kolege iz mađarskog Nagyatada nastavili su tradiciju, te šestu godinu za redom prvoga dana Nove godine točno u podne razmijenili novogodišnje čestitke. Točka susreta ponovo je bila na sredini između dvaju graničnih prijelaza, gdje su vatrogasne zapovjednike i načelnika općine Gola Stjepana Milinkovića digli vatrogasnim ljestvama.
Image and video hosting by TinyPic
U vatrogasnim ljestvama na dvadesetak metara visine svoje zdravice izrekli su zapovjednik koprivničkih profesionalnih vatrogasaca Slavko Tucaković i zapovjednik vatrogasaca Nagyatada Feri Dekić,te tom prilikom čestitao Novu godinu uz čašicu pjenušca, nakon toga zavijorile su se zastave dviju prijateljskih zemalja i zastava Europske unije.

- Mi smo otišli u zrak, na dvadesetak metara visine, otvorili smo šampanjac, nazdravili svima s pogledom na Hrvatsku, s pogledom na Mađarsku, s pogledom u Europsku uniju, rekao nam je zapovjednik koprivničke Javne vatrogasne postrojbe Slavko Tucaković.

Naglasio je da u zajedničkoj čestitci sudjeluju i carinici i policajci te simoblično i sve druge službe koje dežuraju i rade svoj posao na praznik Nove godine. Ovogodišnju čestitku popratili su svojim dolaskom i mađarski turisti.
radio koprivnica

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREMIJERKA ZADOVOLJNA DUZS-om
[ # ]

ZAGREB

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je u Zagrebu Državni centar 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).



Izrazila je zadovoljstvo radom djelatnika DUZS-a, koji koordiniraju rad vatrogasnih, policijskih, medicinskih i službi za spašavanje te imaju godišnje oko 300.000 poziva i nekoliko tisuća intervencija.'Razgovarali smo o pregledu učinjenog i mislim da možemo biti zadovoljni radom službi, koje su vezane u sustav iznimno važan za sigurnost. Osobito bih tu istaknula sigurnost Hrvatske kao turističke zemlje, jer sigurno da ljudi koji dolaze u Hrvatske vode računa da i ako se dogodi nešto na kopnu moru i planini, znaju da sustav funkcionira odlično', naglasila je Kosor. Dodala je da se i ovom prigodom zahvaljuje zaposlenicima DUZS-a jer taj posao traži stručnost i predanost, ljubav i požrtvovnost. Poželjela im je da ima što manje posla za sve službe DUZS-a.

I u kriznim vremenima neće nedostajati novca
'Sve moje čestitke i ponavljam da za funkcioniranje službe i cijelog sustava ne smije ni u kriznim vremenima nedostajati novca, i to se ni u 2011. neće dogoditi', rekla je premijerka Kosor.Damir Trut, ravnatelj DUZS-a, istaknuo je kako će se ono što treba DUZS-u (određena oprema i financijska sredstva), u koordinaciji s Vladom RH unijeti u sustav zaštite i spašavanja. Isto tako tijekom 2011., svojom organizacijom, normativom i dokumentima, osposobljavanjem stožera zapovjedništva zaštite i spašavanja te svih sudionika sustava, težit ćemo biti još bolji, dodao je Trut.

Premijerka upoznata s radom djelatnika
Tijekom posjeta DUZS-u premijerka Kosor razgovarala je s djelatnicima Županijskog centra 112 i Državnog centra 112 gdje se osobno upoznala s njihovim radom i tijekom blagdana, a na posebnoj prezentaciji prikazani su joj svi rezultati rada Službe zaštite i spašavanja u prošloj godini.Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) je služba koja priprema, planira i rukovodi operativnim snagama te koordinira djelovanje svih sudionika zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša u Republici Hrvatskoj.
dnevnik.hr

02.01.2011. ...18:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK BANDIĆ U OBILASKU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Jasminka Kovačević

Ispraćaj Stare i doček Nove godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odradio u svome dobro poznatom stilu – u sat i pol obišao je beskućnike u Velikoj Kosnici, Hitnu pomoć u Heinzelovoj, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba u Savskoj i Policijsku upravu zagrebačku. Potom je još stigao počastiti novinare u Gradskoj kavani i u ponoć s pozornice na Trgu bana Jelačića poželjeti Zagrepčanima sretnu i uspješnu 2011. godinu. Nakon čestitanja i kraćeg zadržavanja upravo je odlazio s Trga kada je na središnju gradsku proslavu navratio predsjednik države Ivo Josipović u pratnji Miranda Mrsića i Borisa Šprema. Mimoišli su se za samo nekoliko sekundi.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba uz 16-oricu dežurnih vatrogasaca gradonačelnika je dočekao i Pavle Kalinić. Komunizam mu je bio omiljena tema no vatrogasci su se radije prihvatili hrane, čiji su se opojni mirisi širili uokolo, nego diskusije. Posljednji dan u godini protekao im je odlično, samo s jednim otvaranjem zaključanih vrata pa im je gradonačelnik poželio da se tako nastavi.
.... pročitaj više

01.01.2011. ...19:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR SKLADIŠTA ZAKLOPAČA COMERC U SARAJEVU
[ # ]

SARAJEVO

Image and video hosting by TinyPic
Veliki požar izbio je jutros u krugu firme "Zaklopača comerc" u sarajevskoj ulici Aleja Bosne Srebrene 125. Vatrogasci su pozvani u 5:48 sati, a na mjesto požara upućeno je 20 vatrogasnih vozila i 70 vatrogasaca. Vatrogasci su uspjeli spasiti kuću i hotel i koji se nalazi uz firmu i djelimično je oštećen.
Materijalna šteta je ogromna, a špekulira se da objekat nije imao hidrant.Firma Zaklopača comerc bavi se proizvodnjom i prodajom nove i polovne tehnike i namještaja.Požar je stavljen pod kontrolu, ali će njegovo gašenje potrajati jer je obuhvaćeno skladište i prodajni prostor firme.

...17:35 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POLICIJA I VATROGASCI POKUŠALI SMIRITI POBUNU U ZATVORU
[ # ]

LONDON

Policijske snage i vatrogasci koji su stigli kao pojačanje pokušali su smiriti situaciju oko podneva u zatvoru na jugoistoku Engleske, gdje je četrdesetak zatvorenika palilo inventar na Novu godinu.



Policijske snage i vatrogasci koji su stigli kao pojačanje pokušali su smiriti situaciju u subotu oko podneva u zatvoru na jugoistoku Engleske, gdje je četrdesetak zatvorenika palilo inventar na Novu godinu.Nekoliko zgrada u tom zatvoru "otvorenog" tipa namijenjenom zatvorenicima osuđenim na kratke kazne i onima koji se pripremaju za ponovno uključivanje u društvo, još je gorjelo oko podneva.

Neredi su počeli oko ponoći, kada su zatvorenici počeli razbijati stakla i paliti inventar, po britanskom ministarstvu pravosuđa.
Osoblje je moralo pozvati u pomoć pojačanje kako bi svladali pobunjenike u tom zatvoru blizu Arundela (zapadni Sussex).
Na mjesto događaja pozvani su i vatrogasci. U požaru nitko nije stradao, dodaje ministarstvo.

Sukobi su izbili pošto su se zatvorenici odbili podvrgnuti alkotestu, kako je rekao Mark Freeman, zamjenik glavnog tajnika udruge zatvorskog osoblja. Velike količine alkohola već duže vrijeme kolaju u zatvoru, po njegovim riječima.Glasnogovornik zatvora dodaje da je pojačanje sa 140 policajaca stiglo na mjesto događaja i da su dva krila zahvaćena neredima u 11.40 sati po srednjoeuropskome vremenu ponovo bila "pod nadzorom".U studenome su izbili sukobi u nekoliko britanskih zatvora, a u odjelu za mladež zatvora u Moorlandu (na sjeveroistoku Engleske) pobuna je trajala tri noći zaredom

...16:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČETRNAESTOGODIŠNJAK POSTAO POČASNI VATROGASAC FDNY
[ # ]

NEW YORK

Image and video hosting by TinyPic
Njujorški vatrogasci (FDNY) pridružili su se Make-A-Wish Foundation te je tako četrnaest godišnji Bradley Marcello iz Wisconsina postao je počasni njujorški (FDNY) vatrogasac i ostvarenje njegove želja da u 2011.godinu uđe kao vatrogasac. Ovo nebi bila tolika vijest da se ne uzme obzir da Bradley boluje od Osteogenesis Imperfecta Tip III, bolesti koji je karakteristična za lako pucanje kostiju i tako nikada nebi mogao ispuniti svoj dječački san da jednog dana postane pravi vatrogasac, spreman staviti svoj život u pomoći drugima.Prisezi koju je položio nazočili su vatrogasni povjerenik Salvatore Cassano i Načelnik odjela Edward Kilduff. Nakon prisege uručene su mu značka, iskaznica, potvrda, službena majica i bejzbol kapa.

...06:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA PROTUPOŽARNO VOZILO VRIJEDNO 899.000 KUNA
[ # ]

ČAČINCI

Image and video hosting by TinyPic
Općina Čačinci, Virovitičko-podravska županija i drugi donatori darovali su Dobrovoljnome vatrogasnom društvu Čačinci novo, potpuno opremljeno protupožarno vozilo Renault. U posljednjih 25 godina to je najljepši božićni i novogodišnji dar DVD-u Čačinci, koje okuplja 30 osposobljenih vatrogasaca koji redovito sudjeluju u akcijama gašenja požara, ali i pružanju pomoći građanima u spašavanju imovine u elementarnim nepogodama.

- Vozilo je stajalo 899.000 kuna, uvećano za iznos PDV-a, a pridonijet će bržoj pokretljivosti naših vatrogasaca i uspješnijem suzbijanju te gašenju požara - izjavio je općinski načelnik Mirko Mališ.
virovitica.net

...05:12 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters