Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

OVAKVO DRUŠTVO JE PONOS OPĆINE I ŽUPANIJE

ŠENKOVEC
Piše / Foto: Dražen Mufić

Ponovno je društveno-vatrogasni dom u Šenkovcu bio premali da primi sve goste i uzvanike koji su došli ili su imali namjeru doći na 59, godišnju skupštinu DVD-a Šenkovec. Zašto je tome tako najbolje govore brojne pohvale i zahvale članovima DVD-a koji tijekom godine pomažu drugima, ali i rade na vlastitom školovanju te nabavljaju opremu s kojom su u svakom trenutku spremni zaći na intervenciju. To su protekle godine učinili 40 puta interveniravši na požarima ali i poplavama. Osim ovih intervencija DVD Šenkovec odradio je dežurstva na tri dislokacije te je na taj način doprinio i smanjenju broja požara tijekom protekle požarne sezone. Uz sve to uspjeli su pronaći vremena za obuku svojih članova za korištenje dišnih sprava, ali i za intervencije iz zraka, odnosno helikoptera.
Image and video hosting by TinyPic
Sve to provodilo je 38 članova društva koji su uglavnom operativni i spremni u svakom trenutku izaći s jednim ili više vozila na intervenciju u svom mjestu, ali i u bilo koje mjesto općine Brdovec a po potrebi i dalje. Da bi zavidna popunjenost operativnim članovima ostala i ubuduće u društvu kontinuirano rade s mladima, a njihova aktivnosti posebna su priča. Kako i priliči mladima oni svoje djelovanje temelje na vježbama i druženjima, a to im posebno dobro ide. Protekle godine organizirali su ljetni međunarodni vatrogasni kamp mladeži u Šenkovcu i ugostili su 24 djece iz Njemačke te im u dvotjednom druženju pokazali ljepote Hrvatske. Ove godine druženje se seli kod njemačkih vatrogasaca, a mladi će tijekom ljeta još posjetiti i vatrogasni kamp u Fažani, ali će obići i svoje starije kolege na dislokacijama da se upoznaju s pravim vatrogasnim zadacima. Naravno, mladi neće sudjelovati u intervencijama, ali će prikupljati iskustvo sudjelovanjem u vježbama kao što su to činili tijekom protekle godine. Svakako je potrebno spomenuti združenu vježbu Zagrebačke županije pod nazivom Vlak 2010. koja je održana u Harmici, ali i ostale manje vježbe poput one na sportskoj dvorani u Šenkovcu. Osim vježbanja, školovanja, intervencija i druženja, vatrogasci su uvijek bili na pomoć svim udrugama Šenkovca ili općine, a posebno kad je u pitanju potreba za prijevozom manjeg broja putnika.

No da šenkovljanski vatrogasci nisu od pomoći samo svojim mještanima posvjedočilo je i nekoliko društava koja su se zahvalila na pomoći pri navabi opreme, školovanju vatrogasaca, ili pak pri doniranju - čak i vozila. Posebno dirljiv govor u prepunom šenkovljanskom domu izrekao je predsjednik DVD-a Sveti Rok Lovinac Andria Ostović. Oni su bili domaćini prošlogodišnjoj dislokaciji jedne šenkovljanske vatrogasne ekipe. U toj ekipi bio je i prerano preminuli član DVD-a Šenkovec Vladimir Rusan koji je na ljude u Lovincu ostavio neizbrisiv trag, a sjećanje na njega ostat će zauvijek. Naravno, Vlade su se prisjetili svi gosti i s posebnim pijetetom se prisjećali njegovih šala, njegove dobrote, vedrog duha, ali i stručnosti u vatrogasnom i vozačkom zanatu. Članovi DVD-a Šenkovec svoju su pomoć ponudili i uputili i preko granice, Hrvatima u mađarskom Petrovom Selu, koji uređuju svoj vatrogasni dom. I njihovi predstavnici bili su nazočni skupštini, a posebno nadahnuto govorila je o toj suradnji novinarka Hrvatskog glasnika u Mađarskoj Timea Horvat.
Image and video hosting by TinyPic
- Neizmjerno nam znači što imamo svoje prijatelje u našoj Hrvatskoj. Vi ne možete znati kako je to otići od kuće, iz našeg Petrovoa Sela, i ponovno doći kući, ovdje u Šenkovcu. Hvala vam na tome i, molim vas, nemojte nas zaboraviti, rekla je Timea.

Koliko je DVD Šenkovec postavio visoke standarde u dobrovoljnom vatrogastvu svjedoči i činjenica da su protekle godine, s pedeset posto vlastitih sredstava i isto toliko od VZO Brdovec, kupili novo kombi vozilo, a opremljenost društva gotovo je ravna javnim vatrogasnim postrojbama. Koliko to znači Općini Brdovec i zagrebačkoj županiji istaknuli su predsjednik OV Brdovec Stjepan Esih i potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije Marija Ledinski Anić. Oboje su istakli kako su ponosni da na njihovom području djeluje ovakva organizacija, a Esih je posebno zahvalio vatrogascima na pomoći prilikom jesenskih poplava koje su pogodile neka naselja općine.- Bez pomoć vatrogasaca bili bi izgubljeni, iskreno je rekao Stjepan Esih.

Samih početaka vatrogastva u samostalnoj Hrvatskoj prije petnaestak godina prisjetio se i predsjednik VZO Brdovec Josip Gerjević. rekao je da se tada nije imalo ni opreme ni vozila, ali su svi bili složni kako će svega biti samo neka bude vatrogasaca.- Danas imamo opremu, vozila, a hvala Bogu imamo i vatrogasaca, ponosan je bio Gerjević.

Ova svečanost bila je prigoda da se podjele i priznanja za dugogodišnji rad u vatrogastvu. Tako je za 10 godina rada u vatrogastvu diplomu dobila Nataša Komerički, za 30 godina uspješnog rada u vatrogastvu diplome su uručene Dubravku Kraljiću i Draženu Mufiću, a petorici vatrogasaca uručena su uvjerenja o završenoj specijalizaciji za korištenje dišnih sprava. Kulturni dio večeri upotpunio je KUD Mihovila Krušlina iz Šenkovca ze KUD Vrilo Sveti Rok Lovinac, a skupštinu je uspješno vodio, te brojne darove i čestitke primio, predsjednik DVD Šenkovec Božo Đenadija.
prigorski kaj

Post je objavljen 28.01.2011. u 12:00 sati.