NAPADNUTI VATROGASCI
[ # ]

IVANEC
Piše: Ivan Putarek

S nesvakidašnjim događajem susreli su se Ivanečki vatrogasci odrađujući intervenciju u srijedu, 12. 01. 2011. godine. Oko 23:00 iz Operativnog centra Varaždin zaprimljena je dojava o požaru u Odgojnom domu Pahinsko. Budući da je slična dojava zaprimljena prije šest mjeseci, telefonskim pozivom provjereno je o istinitosti dojave. Odgajatelji su se uputili u provjeru kompleksa. Budući da je prostor Odgojnog doma velik, a zgrada u kojoj su metalna i drvna radiona poprilično udaljena od zgrada u kojima borave štićenici i odgajatelji, vatrogasci su s navalnim vozilom krenuli na mjesto događaja.

Po dolasku ustanovljeno je da se radi o lažnoj dojavi. Ubrzo zatim pristigla je i policijska patrola te su počela verbalna vrijeđanja vatrogasaca i policajaca od strane štićenika. Na povratku vatrogasaca u postrojbu, na vatrogasno vozilo su s prozora zgrade bačeni razni predmeti (tenisice, keramičke šalice, kamenje i sl.). Na sreću vatrogasaca, vozilo nije jače oštećeno.

Nemili događaj dovoljno govori o "slobodi izražavanja" štićenika Doma koji prema tome očito nemaju namjeru steći osnovne životne navike (lijepo ponašanje, obrazovanje) nego smatraju da su tu došli uživati u životu. Postavlja se pitanje što su sve ti mladi dečki spremni učiniti (sjetite se samo svih onih vijesti i članaka u kojima su se upravo oni spominjali kao akteri raznih prekršaja kao što su provale u vikendice, krađe, razbijanja i tučnjave po gradu) te što će s njima biti kad navrše 18 godina.

Da li im zakoni i ljudska prava daju toliku slobodu, a nikakve obaveze da opravdaju svoj boravak u ovoj ustanovi za koju svi mi (građani, država, lokalna uprava) izdvajaju određena financijska sredstva za održavanje standarda i kvalitete boravka? Zapitajmo se svi zajedno, što možemo učiniti da ih izvedemo na pravi put i učinimo ih normalnim građanima, a ne možebitnim kriminalcima?

Neka im kao zvijezda vodilja bude spoznaja da su njihovi kolege prije nekoliko godina tijekom ljeta svoju energiju usmjerili u obučavanje u vatrogasnoj postrojbi kroz natjecateljsku vježbu te vjerojatno u sebi probudili neke nove navike i životne vrijednosti jer su dvojica nakon odlaska iz Doma završila tečaj za vatrogasca u svojim sredinama.

15.01.2011. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters