Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

MANJE NOVCA VATROGASCIMA NEĆE UGROZITI SIGURNOST !

OSIJEK
Piše: Marija Mihelić

Image and video hosting by TinyPic
Zagrebački vatrogasci ovih su dana zabrinuti zbog najava smanjenja plaća, a kako se čini, muku muče i s gorivom, što bez sumnje utječe i na vatrogasne intervencije.No kad su u pitanju osječki vatrogasci, unatoč smanjenju novčanog iznosa u proračunu Grada za 2011. godinu, situacija je, kaže Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, (za sada) zadovoljavajuća.

“Trenutačno se ne možemo izjednačavati sa zagrebačkim kolegama, iako i nas pogađa kriza i u financijskom se smislu "krpamo". Nadam se da se nećemo naći u problemima zbog znatno umanjenog proračuna i to za oko 70.000 kuna u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, Grad je prošle godine izdvojio oko 1,5 milijuna kuna za plaće djelatnika i materijalne troškove, a sad očekujemo smanjenje za oko 1,5 posto. Štoviše, prema naputku Ministarstva financija, prilikom donošenja gradskih proračuna trebaju se predvidjeti manja sredstva nego što će trebati za ispunjenje do kraja kalendarske godine. Do sada se davalo više pa se krajem godine rebalansom išlo na smanjenje, no očigledno se maksimalno racionalno planiraju troškovi”, pojasnio je Banjan. Također, manje uplate poreza na dohodak građana te smanjene gospodarske aktivnosti dovele su do financijske stiske u proračunskom smislu.

No, kad je u pitanju sigurnost građana, Banjan naglašava da mogu biti mirni jer se ništa u mobilizacijskom, odnosno intervencijskom smislu dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa i JPVP-a, nije promijenilo. “Vidjet ćemo kako ćemo se organizirati sljedeće godine i nadam se na opće zadovoljstvo da će obveze prema radnicima biti izvršene, odnosno da ćemo uspjeti namaknuti oko 300.000 kuna koliko će nam do kraja godine nedostajati da bismo ispoštivali odredbe Kolektivnog ugovora i odredbe Zakona o radu. Također se nadam i da ćemo gradski proračun koristiti "domaćinski" te da će podaci iz Državnoga proračuna koje još nemamo, biti zadovoljavajući”, kaže Banjan.

Naknade za dežurstva
Bitna stavka u JPVP-u Grada Osijeka isplata je naknada za dežurstva osječkih vatrogasaca na Jadranu. Do ove godine, kaže Banjan, bilo je problema pa su neke naknade čak bile isplaćivane tek u prosincu, ali ove godine stvari idu nabolje. “Doduše, DVD-i više ne idu na priobalje, bar ne u onom obliku u kojem su išli do sada. Naime, ukinute su brojne lokacije preko Vatrogasne zajednice zbog smanjenog državnog proračuna”, kaže Banjan.

glas slavonije

Post je objavljen 07.01.2011. u 12:00 sati.