Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SRBIJA I DALJE BEZ JEDINSTVENOG BROJA 112

BEOGRAD

Sektor za izvanredne situacije formirat će timove za poplave za područja Zaječar–Bor i Užice–Prijepolje, kao i za Prokuplje i Sremsku Mitrovicu.

Iskustvo govori da nam treba još timova za poplave. Postoje u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu i Nišu a neophodni su timovi za područja Zaječar–Bor i Užice–Prijepolje, kao i za Prokuplje i Sremsku Mitrovicu, kaže Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije.Članovi timova za poplave su vatrogasci-spasioci iz redovnih sastava koji se po potrebi angažiraju na ovim zadacima.

Da bi se dugoročno ublažile posljedice poplava neophodno je izgraditi nasipe uz „velike vode” (rijeke) za šta je neophodna podrška EU, dok je kod „malih voda” odgovornost na lokalnim vlastima. Po Marićevim riječima, na području Zaječara, Kruševca i Leskovca lokalne vlasti izvukle su pouke i radile su na čišćenju odvodnih kanala.
Image and video hosting by TinyPic
Minula godina bila je prekretnica u radu Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije budući da je usvojen dugo očekivani Zakon o izvanrednim situacijama, pravni osnov za djelovanje ove službe. U toku je formiranje općinskih regionalnih, pokrajinskog i republičkog ureda za izvanredne situacije pa će se konačno znati šta je čija odgovornost u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Zemljotres u Kraljevu i poplave u više krajeva Srbije bili su test za koordinirano djelovanje lokalnih vlasti i Sektora za izvanredne situacije.

– Zadovoljan sam što su građani pozitivno prihvatili naše angažiranje kao profesionalne i apolitične službe – kaže Marić.Ali ne ide baš sve po planu. Godinama najavljivan sistem 112, koji je trebalo uvesti do kraja 2010. godine, jedinstveni broj za pozivanje policije, vatrogasaca i hitne pomoći, i dalje – ne postoji.– To je investicija od 800.000 eura. Riječ je standardu EU, koji je u međuvremenu zaživio u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će se konačno naći sredstva i da ćemo uvesti broj 112 u doglednoj budućnosti – kaže Marić.

On ističe da je zaokruživanjem reforme ovog sigurnosnog sektora u Srbiji praktički stvoren novi sistem zaštite i spašavanja, po uzoru na najbolje službe te vrste u svijetu, kao što su rusko Ministarstvo za izvanredne situacije i javnosti ne toliko poznat, ali izuzetno efikasan, češki Sektor za zaštitu i spašavanje koji također djeluje u sastavu tamošnjeg MUP-a.

Tokom reforme ovog segmenta sigurnosti ljudstvo i tehnika Civilne zaštite iz Ministarstva odbrane prešli su u MUP, pa je ova služba danas u Sektoru za izvanredne situacije i trebalo bi da se afirmira na novim osnovama. U Sektoru za izvanredne situacije postoji i pet ruševinskih timova, a koji su prvi put nastupili prilikom izvlačenja tijela dvoje poginulih u zemljotresu u Kraljevu.

– Svjestan sam ekonomske situacije u kojoj se zemlja nalazi, ali kada bi uz postojećih 3.000 vatrogasaca i spasilaca, što je inače ispod europskog standarda imajući u vidu broj stanovnika Srbije, imali još 1.000 ljudi bili bi služba bez premca u ovom dijelu Europe. Nadam se da će biti prilike za povećanje plaća, prosječno mjesečno primanje vatrogasca-spasioca je 32.000 dinara – kaže Marić.
politika.rs

Post je objavljen 15.01.2011. u 16:21 sati.