ZAGREB SE PRIPREMA ZA JAČE POTRESE
[ # ]

ZAGREB

Netko se treba pobrinuti za građane u slučaju potresa, poručuje Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Namjera Ureda za upravljanje u hitnim situacijama jest da svaka gradska četvrt ima svoju vatrogasnu postrojbu i jedinicu civilne zaštite s oko 100 ljudi, najavio je pročelnik Ureda Pavle Kalinić na konferenciji za novinare.

Tijekom 2010. snage zaštite i spašavanja Grada Zagreba obavile su ukupno 20.375 hitnih intervencija, od čega su najveći broj intervencija obavile ekipe Zavoda za hitnu medicinu – 17.152, dok su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava obavili 3 089 hitnih intervencija. Gorska služba spašavanja koja djeluje na području Medvednice obavila je 134 hitne intervencije koje i dalje plaćaju porezni obveznici, a to bi se, naglasio je Kalinić, trebalo promijeniti tako da intervenciju plaćaju izgubljeni ili njihova osiguravajuća društva. Najviše intervencija je bilo u rujnu uslijed velikih poplava. Iako nisu intervenirali na području Zagreba, zagrebačke su ekipe pomagale u Zagrebačkoj županiji, a pomoć se poslala i u Slavoniju te neretvanski kraj, podsjetio je Kalinić.

Među značajnijim intervencijama su one vezane uz podzemne vode uslijed nabujale Save zatim klizišta i odroni zemlje te otpali dijelovi gradskih fasada, a u tim slučajevima, istaknuo je Kalinić, suvlasnici dotičnih zgrada ne žele sudjelovati u sanacijama što su dužni.

Najveću brigu Uredu za upravljanje u hitnim situacijama predstavljaju potresi. Kako bi Grad bio što spremniji Ured će, naglasio je Kalinić, u svakoj gradskoj četvrti organizirati vatrogasne postrojbe od 11 ljudi te postrojbe civilne zaštite od oko 100 ljudi. Također, Ured se povezao s GSS-om, udrugama uzgajivača pasa, Crvenim križom, a rade na dogovoru s građevinskim tvrtkama kako bi se svaka tvrtka znala za koje je gradsko područje nadležna pri raščišćavanju nakon potresa, istaknuo je Kalinić.

Pročelnik Ureda je još jednom podsjetio na eventualne posljedice u slučaju da Zagreb pogodi potres od 6,3 stupnja po Richterovoj ljestvici – 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih, a najugroženiji je Centar gdje su zgrade s već narušenom statikom.

Upitan koliko je zadovoljan brzinom intervencija ekipa hitne pomoći i vatrogasaca, Kalinić je rekao kako se sustav pokušao ujediniti brojem 112, no zbog tehničkih uvjeta to nije realizirano do kraja. Mi u svemu kasnimo pa tako i u tome, rekao je Kalinić i dodao kako sve službe funkcioniraju u okvirima takvima kakvi jesu.
online zagreb

14.01.2011. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters