Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SLOVO O KAKANJSKIM VATROGASCIMA

KAKANJ

Na inicijativu ondašnjeg Vatrogasnog saveza iz Visokog 1952. godine osnovana je prva vatrogasna jedinica u Doboju. Uvidom u dokumentaciju i stare knjige, može se saznati da je Dobrovoljno vatrogasno društvo u početku imalo 27 aktivnih članova. Da bi moglo da radi i ostvaruje svoju osnovnu ulogu, odmah se pristupilo nabavci najneophodnije vatrogasne opreme. Nije išlo lako, ali ubrzo je Društvo nabavilo prvu motornu pumpu, a kasnije se postepeno prikupljala i druga tehnička oprema nužna za praktične intervencije.

Image and video hosting by TinyPic

Prema kazivanju, prva praktična intervencija članova Društva bila je na gašenju požara na Mehoriću. Kasnijih intervencija bilo je mnogo, kaka na užem dijelu grada, tako i na prostoru cijele općine. Ovi vrijedni vatrogasci trudili su se da uvijek stignu na vrijeme, kad god je to trebalo i da od prirodne stihije, požara ili poplave, spasavaju ljudske živote i teško stečena lična i društvena materijalna dobra. Red je da ovom prilikom pomenemo bar neka poznatija imena Društva. Neka ne bude zamjereno što ne možemo pomenuti mnoge zaslužne pojedince, pa da se prisjetimo bar nekih predsjednika društva.

Prvi predsjednik Društva bio je Mustafa Hodžajbegović, a poslije njega čelni ljudi društva su bili Salih Jašarspahić, Alija Kadić, Fahrudin Kulović, Muhamed Kulović, Salem Goga, Sabrija Imamović... U svom radu Društvo je postiglo zapažene rezultate. Za takav svoj rad dobilo je i visoka društvena priznanja. Među tim priznanjima nalazi se i Osmoaprilsko priznanje Kaknja i Vatrogasna zvijezda drugog reda od Vatrogasnog saveza Jugoslavije. Društvo je dobilo i niz drugih društvenih priznanja, a najveće koje je društvo dobilo je Zlatna značka zagrebačkog lista Arena i to kao najhrabriji kolektiv u bivšoj Jugoslaviji. Priznanje je dodijeljeno za hrabrost iskazanu u vrijeme gašenje zapaljenog voza sa gorivom kod Termoelektrane Kakanj 1989.godine. Po cijenu najtežih rana, kakanjski vatrogasci, gaseći zapaljenu kompoziciju teretnog voza prepunog eksplozivnih materija, spasili su Termoelektranu Kakanj i okolno područje od potpunog uništenja.

U ratnom periodu društvo je mobilisano kao jedinica civilne zaštite koja je učestvovala u gašenju velikog broja požara kako u Kaknju, tako i u Visokom, Novom Travniku i Busovači. 1998.godine jedinica se transformiše iz dobrovoljne u Teritorijalnu jedinicu i ima 4 profesionalna vatrogasca sa 10 dobrovoljaca. 2003.godini jedinica učestvuje u operaciji "FLORIJAN - od vojnika do vatrogasca" koja se realizirala pod pokroviteljstvom ambasade Velike Britanije. Nakon provedbe projekta 6 vojnika je primljeno u vatrogasnu službu. Jedinica je dobila dva vozila (Betford i auto ljestve dužine 30m). Jedinica trenutno djeluje u okviru Službe civilne zaštite Općine Kakanj pod nazivom Profesionalna vatrogasna jedinica i ima 10 profesionalnih vatrogasaca. Profesionalna vatrogasna jedinica u svom sastavu ima i dobrovoljnu jedinicu sa 15 vatrogasaca.

Uz motorna vozila i opremu koju redovno upotrebljava tokom intervencija, Profesionalna vatrogasna jedinica nedavno je od Kantonalne uprave civilne zaštite dobila specijalno vozilo namijenjeno za intervencije spašavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama. Osim toga, Općina Kakanj je za potrebe vatrogasaca nabavila motorni čamac i skuter čime je zaokružen zavidan vozni park i bogat mozaik raznovrsne vatrogasne opreme.
kakanj live

Post je objavljen 07.01.2011. u 13:51 sati.