NASTAVAK SUĐENJA DRAŽENU SLAVICI
[ # ]

ZADAR

Svjedočenjem trojice vatrogaca, koji su bili u prvoj grupi vatrogasaca iskrcanih na Kornat, na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za tragediju, u kojoj je 30.kolovoza 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Ta skupina vatrogasaca bila je iskrcana u uvali Kravljačici. Prvi je svjedočio šibenski profesionalni vatrogasac Nenad Alviž koji je rekao da su prvu vijest o stradalima dobili od Mirka Juričeva Mikulina, čiji je pokojni sin Ante ocu javio da će svi izgorjeti. Kako je rekao, tek oko ponoći dobili su zapovijed da traže preminulog vatrogasca.

“Rečeno nam je da se ne zna gdje je jedan vatrogasac pa smo ga nas četvorica uz brdo počeli tražiti svjetiljkama. Kad smo naišli na prvoga mrtvog, mislili smo da je to taj, ali smo onda vidjeli drugo, treće pa i četvrto tijelo. Nije nam bio jasno što se događa, jer smo vjerovali da su mrtvi već pokupljeni”, rekao je Alviž. “Bilo mi je jako čudno da tijela samo tako leže na tlu, nitko ih nije čuvao, bez policije i bez ikakva osiguranja. Jednostavno ih je bilo ružno vidjeti”, dodao je.

Također je rekao da je na Kornatima taj dana oko 13 sati djelovao kanader te da je njegov kolega komunicirao s pilotom koji je, posvjedočio je Alviž, rekao kolegi da je stanje na Kornatu katastrofalno, ali da mu je naređeno da gasi požar u zaleđu Vodica. Pošto su doznali o stradanju vatrogasaca, na Kornat je stiglo 50-ak vojnika, među kojima i skupina od 20-ak specijalaca iz Delnica, rekao je, među ostalom, Alviž.

Sljedeći svjedok, Ivica Perković iz DVD-a Zablaće, koji je zajedno s Joškom Klarićem prvi došao do stradalih vatrogasaca, rekao je kako nije osjetio miris benzina, već samo nagorena tijela. Posvjedočio je da nije vidio vojnike o kojima je govorio Alviž.
"Samo je jedan vatrogasac sjedio, a svi su ostali ležali i zapomagali tražeći vode. Oko njih je bila razbacana vatrogasna oprema. Jedan je vatrogasac, kojeg nisam mogao prepoznati, imao glavu u stijenama i teško je disao. Na sebi nije imao odjeće. Umro je dok smo bili tamo," ispričao je Perković potresne detalje.

Profesionalni šibenski vatrogasac Šime Copić je na početku svjedočenja rekao da ni prije tragedije osobno nije bio u dobrim odnosima s optuženikom Slavicom. Copić je rekao kako mu Slavica preko mobitela i radio veze nije htio ništa govoriti o stradalima. Posvjedočio je da je, kad je došao na mjesto stradanja, prepoznao zapovjednika Dina Klarića i Gabrijela Skočića, a ostale nije uspio prepoznati zbog teška stanja u kojem su bili.Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka. (Hina)

31.01.2011. ...18:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters