SPASILI MAČKU IZ BUNARA DUBOKOG SEDAM METARA
[ # ]

SLAVONSKI BROD
Piše: Boris Gajdukov
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Uplašena maca mijaukala je svom snagom, a šapama se grčevito pridržavala za dasku koja je plutala na vodi bunara.

Da godinama napušteni betonski bunar u parku Muzeja brodskog Posavlja predstavlja izravnu opasnost, dokazuje današnji događaj kada se iz njegove 7-metarske dubine u jutarnjim satima začulo žalosno zapomaganje mačke koja je tko zna kako i kada upala i našla se na samom dnu.
Image and video hosting by TinyPic
Uplašena crno-bijela maca mijaukala je svom snagom, a šapama se grčevito pridržavala za dasku koja je plutala na vodi bunara. Je li sama slučajno pala ili ju je, što je najvjerojatnije, netko iz obijesti “usput” ubacio, nikad se neće doznati, ali su mačji život spasili, i na opasnost koja prijeti od otvorenog bunarskog okna hrabrim činom ujedno ukazali, pripadnici gradske Javne vatrogasne postrojbe.

Na dojavu o mački u bunaru za samo nekoliko minuta na mjesto događaja stiglo je vatrogasno vozilo s opremom za takve slučajeve. Dugačke ljestve prvo je trebalo spustiti kroz uzak betonski otvor bunara gotovo do samog dna kako bi preplašenu mačku mogli dohvatiti. Dok su Miko Kovačević i Zlatko Matković čvrsto držali ljestve, njihov kolega Vlado Kaštelan spustio se dolje.

Mačku je nekoliko puta uspijevao dohvatiti ali bi zastrašena životinja uvijek iskočila iz ruku, ponovno padala u vodu bunara i uspinjala na plutajuću dasku. Tek peti pokušaj bio je za mačku spasonosan, a kada je izašla van i dotakla tlo pobjegla je u njoj očito otprije poznatom smjeru. Prolaznici koji su nazočili spašavanju mačke iz bunarskog ambisa čestitali su vatrogascima na hrabrosti i volji da spase životinju od smrti, a Miko, Vlado i Zlatko skromno su rekli da to nije ništa i da sa spašavanjem životinja već imaju iskustva. To potvrđuje i njihov zapovjednik Ivan Vuleta.

- Godišnje imamo do deset sličnih intervencija. Neki smo dan mačku skidali s visokog drveta, spašavali krmaču iz duboke jame i ovcu iz bunara itd. Svi su slučajevi sretno završili, što je i nama drago, kaže I. Vuleta. Pad mačke u bunar u muzejskom parku upozorava na opasnost koja stalno vreba jer pored njega vodi betonska staza od Starčevićeve do Šetališta braće Radić.

- O parku i skrbi naša ustanova, a u sklopu projekta obnove zgrade muzeja i okoliša planirana je i restauracija tog bunara starog 150 godina. Nakon ovog događaja bunar ćemo hitno pokriti i spriječiti slične slučajeve. Park uz muzej nerijetko je mjesto noćnog druženja mladeži, a pokrivanjem bunara ćemo spriječiti neželjene posljedice - kaže ravnateljica Ivanka Bunčić.
većernji list

20.01.2011. ...16:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters