Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ROBOT VATROGASAC SAM GASI POŽAR I ŠTITI ŽIVOT VATROGASACA

OSIJEK

Ideju za izradu robota vatrogasca Marijan je dobio za vrijeme požara na Kornatima u kojem su stradali vatrogasci. Za robota vatrogasca – model autonomnoga vatrogasnog vozila, mladi Osječanin Marijan Štefančić osvojio je srebrnu plaketu na 8. međunarodnom sajmu inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija ARCA 2010. Rad tog učenika 4. razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek i višegodišnjeg polaznika osječkog Centra za tehničku kulturu nastao je u suradnji s mentorom, profesorom Vladimirom Marinovićem.
Image and video hosting by TinyPic
Sudjelovanje na Sajmu inovacija Marijan je izborio odličnim rezultatima na državnim natjecanjima mladih tehničara. Njegov uspjeh nimalo ne čudi jer se robotikom bavi još od četvrtog razreda osnovne škole. - Još sam kao mali obožavao rastavljati i sastavljati igračke. To mi je uvijek bilo zanimljivo pa je logično što sam se nečim sličnim poslije ozbiljnije pozabavio. Moj je talent još u osnovnoj šikoli prepoznao nastavnik Antun Ptičar pa me uputio u Centar tehničke culture. Tada je sve ozbiljnije krenulo, otkrio je Marijan i dodao kako sebe i u budućnosti vidi kao inovatora.

Koliko je robot vatrogasac uspješan izum, najbolje govori sugestija stručnog suda da za njega Marijan svakako treba pokrenuti procese zaštite autorskih prava. - Marijan i njegov rad i te kako imaju potencijala. On je u vrlo skromnim uvjetima uspio napraviti rad zapažen i izvan Hrvatske. Najvažnije je da djeca dobiju volju i moralnu potporu za bavljenje tehnikom, a robotika je budućnost, ali i sadašnjost. Marijanov rad nije razrađen toliko da bi mogao odmah ići u proizvodnju, ali slične inovacije razrađuju velike svjetske tvrtke koje se bave robotikom. Marijana bi svakako trebalo povezati s njima kako bi razvijao svoje znanje i jednoga dana postao vrhunski stručnjak, istaknuo je mentor Vladimir Marinović.

Ideju za izradu robota vatrogasca Marijan je dobio za vrijeme požara na Jadranu u kojem su stradali vatrogasci. Prema riječima toga darovitog mladića svrha je vozila gašenje požara, ali i zaštita ljudskog života. - Vozilo sam izrađivao godinu dana uz pomoć mentora. Riječ je o vozilu robotu koje se samo kreće i gasi požar što ne dovodi u opasnost život vatrogasaca. U posljednju godinu dana od njegova nastanka na vozilu je modificirana robotska ruka i poboljšano upravljanje. Za sada je ono u fazi prototipa, ima senzore i kada bismo ga uvećali i izradili od drugih materijala, robot bi mogao sam gasiti požar. Zanimanja je bilo, a što će biti dalje - vidjet ćemo. U svakom slučaju sudjelovanje na sajmu bilo mi je pozitivno iskustvo i poticaj da se ozbiljnije počnem baviti izumima, rekao je Marijan.
osijek danas

Post je objavljen 13.01.2011. u 18:00 sati.