Gurmanka

31.12.2015., četvrtak

Crveni kuglof


Pozdrav svima, dragi moji!
Kuglof je blagdanski kolač koji su naše mame i bake uvijek rado pripremale. Zbog svojeg specifičnog, posebnog izgleda spada u svečane kolače koji svojim izgledom krase naš stol. Varijanti ovog kolača ima bezbroj, a ja vam danas nudim jedan mali, veseli, crveni kuglof s mirisom jagoda!
Postupak: Otopiti 125 g maslaca te miksati sa 150 g šećera i 150 ml mlijeka.
Postepeno dodavati 100 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 pudinga od jagode i 2 jaja. Glatku smjesu izliti u podmazani kalup za kuglof i peći na 180*C oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i preliti glazurom ili posuti šećerom u prahu.
Ovo je poseban kuglof, a njegova priprema nije nimalo zahtjevna.
Pokušajte ga napraviti i vi!
Servus :)





Oznake: kuglof, desert, slatko, kolač


- 09:10 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

30.12.2015., srijeda

ČOKO DESERT


Pozdrav svima!
Danas je dan za opuštanje i odmor pa se sigurno ne želite gnjaviti kompliciranim i zahtjevnim receptima. Odmorite se od kuhinje, a ipak ugodite vašim najdražima, osobito onima koji obožavaju čokoladu. Imam za vas jedan brz i jednostavan, a ipak ukusan desert. Radi se o zagrljaju čokolade i lisnatog tijesta, čokolade koja je predivno i baršunasta, ali istovremeno i hrskava. Desert koji je gotov za tren, a užitak traje i nakon što pojedete zadnji komadić.
Probajte i uživajte!
Postupak:
Uzmite jedno već razvaljano lisnato tijesto ili otopite smrznuto i razvaljajte ga na veličinu 20x30cm.
Cijelu čokoladu stavite na tijesto i razrežite trake tijesta sa svake strane,isprepletite trake preko čokolade, premažite jajem i posipajte bademima.
Stavite peći na 200*C nekih 20-tak minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Svakako guštajte u ovoj slastici dok je čokolada još topla - zaista neprocijenjivo!
Servus :)



Oznake: čokolada, desert


- 08:28 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

28.12.2015., ponedjeljak

DOMAĆI KRUŠČIĆ


Pozdrav svima!
Danas jedan maleni odmak od slatkog i kolačića, za vas imam pinkicu slanog!
Ovo je jedan jednostavan recept za pravi domaći kruh. Netko misli da je spravljanje kruha poseban ritual i umijeće, ali cijeli postupak se svodi na nekoliko uobičajnih radnji. Nagrada je topli i mirišljavi domaći kruščić, tako fin da bi ga i anđeli jeli!
Za početak 500 g kukuruznog brašna prelijte sa 6 dcl vruće slane vode i ostavite da se ohladi.
Zagrijati 1 dcl mlijeka i napraviti kvas od žlice šećera i germe.
Ohlađenom kukuruznom brašnu dodajte 600 g glatkog bijelog brašna, 2 velike žlice svinjske masti (ili neke druge masnoće) i dignuti kvas. Zamijesite kruh i stavite ga u pleh ili kalup da se diže nekih 30-tak minuta, pecite na 200*C oko 35 minuta pa ga spustite na niži nivo u pećnici i pecite još 15-tak minuta.
Jedan od ukusnijih recepata za kruh koje sam isprobala u zadnje vrijeme, probajte i vi!
Servus:)







Oznake: domaći kruh, miješani, pogača


- 08:10 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

27.12.2015., nedjelja

Čestitka!



Oznake: čestitka


- 10:06 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

26.12.2015., subota

BOŽIĆNA ROLADA


Pozdrav svima!
Danas je blagdan Sv. Stjepana i iskrena čestitka za svakog Štefa, Šteficu,Stjepana ili Štefaniju! Puno zdravlja i sreće im želim za njihov imendan!
Danas vam darujem jedan stari provjeren recept. Ponekad je pravo osvježenje kušati ovaj klasik, srneći hrbat. Jednostavan, običan, ali istovremeno i tako poseban. Novi gastro trendovi ga nisu uspjeli potisnuti i još uvijek s veseljem uživamo u njegovom sočnom i osvježavajućem okusu!
Sastojci potrebni za biskvit:
125 g maslaca
150 g mljevenih badema
50 g prezla
4 žlice šećera
100 g čokolade
60 g šećera u prahu
6 jaja
Omekšali maslac izraditi sa šećerom u prahu. Dodati otopljenu čokoladu i jedan po jedan žumanjak. Bjelanjke posebno miksati s nekoliko žlica šećera u prahu te dodati smjesi. Nakon miksanja ručno umiješati bademe i prezle. Kalup dobro podmazati margarinom i posuti prezlama te izliti gotovu smjesu.Pecite na 180*C oko 45 minuta, malo ohladiti i još dok je toplo izvaditi kolač iz kalupa.
Ohlađeni kolač prerežite uzdužno na pola i premažite marmeladom od marelica,te prelite čokoladnom glazurom i ukrasite bademima.
Glazura:
200 g čokolade
2 žlice ulja
Servus i uživajte:)








Oznake: srneći hrbat, kolač, rolada


- 09:52 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

24.12.2015., četvrtak

Božićna čestitka!

- 20:53 - Komentari (10) - Isprintaj - Link

ŠUBARICE


Pozdrav svima!
Groznica božićnih kolača je pri kraju.Želim vas još samo podsjetiti na ovaj recept jer ga nikako ne smijete izostaviti ovih blagdana. Neka vaša obitelj i prijatelji uživaju u ovim mekanim i sočnim kolačićima!
Sastojci za biskvit:
6 jaja, 400 g šećera, 300 ml ulja, 150 ml mlijeka, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo i 1 žlica kakaa.
Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikoj tepsiji od pećnice cca 25 min na 180*C.
Krema: 1 l mlijeka, 16 žlica šećera, 1 vanil šećer, 10 žlica brašna i 125 g maslaca.
Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju. Ostale sastojke izmiksati s malo mlijeka i skuhati kremu. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
Kada se biskvit ohladi okruglom modlom vaditi krugove, a zatim svaki prerežite na pola.Filajte kremom, spojite krugove i premažite bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna).
Glazura:150 g čokolade, 3 žlice mlijeka, 1 žlica šećera i 20 g maslaca.Rastopite sve sastojke na laganoj vatri i malom žlicom prelijte vrh svake.
Provjereno dobre šubarice! Kolači su gotovi, a sada vam samo preostaje da uživate i radujete se blagdanima s obitelji i prijateljima!
Servus :)



Oznake: šubarice, Kolačići, kokos


- 07:56 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

23.12.2015., srijeda

TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA


Pozdrav svima!
Trokutići su kolačići koji se obavezno rade za blagdane ili neka važnija događanja u našem životu. Tijekom godina su ga ljudi lagano zaboravili zbog navale svih tih američkih kolačića, ali vjerujte mi da nisu ni blizu našim trokutićima. Mislim da se svi koji su ih probali slažu sa mnom, a ako ih još niste kušali, morate! Miris i okus preprženih lješnjaka garantira vam jedan pravi gurmanski užitak!
Sastojci za prhko tijesto:
150 g oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
65 g šećera
vanil šećer
pola žličice soli
jaje
65 g margarina
Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga kao tijesto za pitu u tepsiju cca. 40x30 cm. Premažite ga marmeladom od marelice.
Nadjev:
100 g maslaca
100 g šećera
vanil šećer
2 žlice vode
75 g mljevenih lješnjaka
125 g narezanih lješnjaka
Lagano rastopiti u posudi sastojke nadjeva i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme premazati tijesto marmeladom od marelice, preko marmelade rasporedite nadjev i pecite dok ne porumeni.
Kada se ohladi narežite trokutiće i vrhove im umočite u čokoladu!
Servus i uživajte:)



Oznake: trokutići, Kolačići, lješnjaci


- 08:04 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

22.12.2015., utorak

IŠLERI


Pozdrav svima!
Još jedan retro klasik iz svijeta slastica. Išleri uvijek prisutni i najljepši, a o okusu da i ne govorimo. Prvi nestaju sa blagdanskih tanjura i uvijek se traži još tih malih, slatkih, sjajnih kolačića. Spojeni su predivnom vanil kremom i prekriveni sjajnom čokoladnom glazurom.Postupak izrade je vrlo jednostavan, potrebno je samo malo volje i truda!
Sastojci za tijesto:
400 g brašna (pola glatkog-pola oštrog)
280 g margarina
140 g šećera
3 žlice kakaa
2 žumanjka
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga na debljinu pola centimetra i režite okruglim kalupom. Pecite ih na 200*C oko 12 minuta.
Krema:
1/2 litre mlijeka
2 pudinga od vanilije
100 g šećera
pola maslaca
Skuhajte kremu i kada se ohladi dodajte joj izrađeni maslac. Premažite donji kolačić kremom, spojite ga i umočite u glazuru. Volim ih posipati nasjeckanim bademima, ali vi ih ukrasite prema svom ukusu.
Dugo sam tražila pravi recept za išlere i zahvaljujem Martini što mi je dala svoj jer je predobar!
Servus i uživajte :)


Oznake: išleri, Kolačići, desert


- 09:06 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

21.12.2015., ponedjeljak

KRUH S MASLINAMA


Dobro vam jutro, dragi moji!
Nedavno je objavljeno da je prvo mjesto na popisu proizvoda koji imaju najljepši miris pripalo svježe pečenom kruhu.Potpuno se slažem s tim! Nema ništa ljepše od mirisa ali i okusa domaćeg toplog kruha pomješanog s mirisom maslina i ružmarina. Pokušala sam ovom tradicionalnom receptu za kruh podariti novo ruho, ispričati već ispričanu priču na moderniji način!
Za tijesto nam je potrebno:
450 g glatkog brašna
22o ml vode
1 germa (suha)
1 grančica ružmarina
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
50 g narezanih maslina
Pomješajte sve sastojke zajedno i zamijesite tijesto, Prstima ga malo rastanjite i dodajte nasjeckani ružmarin i masline. Ponovo ga premjesite i oblikujte krug promjera 20 cm. Stavite ga u pleh za pečenje i ostavite da se diže 30-tak minuta.
Pecite ga na 200*C oko 45 minuta, dok ne porumeni i ukrasite prema raspoloženju. Ispecite ga na Badnjak i dovoljan vam je samo dobar ajvar i imate dobitnu posnu kombinaciju. Dobar tek svima!

Servus :)





Oznake: kruh s maslinama, pecivo, pogača


- 09:34 - Komentari (1) - Isprintaj - Link

20.12.2015., nedjelja

RASPUCANI KEKSI

Pozdrav svima!
Vrući keksi iz vruće pećnice - slatki i tako cool! Ovi primamljivi keksići mogu isto tako postati i divan božićni poklon za vaše prijatelje. Ispecite ih, ukrasite i zavežite svečanom crvenom vrpcom te njima darujte sve one koje volite. Izvana hrskavi, a iznutra tako mekani i sočni, poklon koji bi svatko mogao poželjeti.
Sastojci potrebni za izradu keksa:
210 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
60 g maslaca
200 g čokolade
100 g šećera (može i smeđi)
2 vanil šećera
2 jaja
1 žlica arome vanilije
Postupak:
Prvo rastopite maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi.
Pomiješajte u posudi suhe sastojke:brašno, prašak i sol.
Miksajte jaja, vanil šećer, aromu vanilije i šećer te dodajte otopljenu čokoladu. Ručno je lagano umiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno i dobro promiješajte smjesu. Stavite je u frižider 1 sat te možete početi raditi kuglice. Zahvatite smjesu velikom žlicom, napravite kuglicu, uvaljajte je u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje. Pazite, radite veći razmak jer se kolačići rašire u pečenju. Meni je na veliku tepsiju ispalo 12 kolačića. Pecite ih na 180*C obavezno 10 minuta, pazite ne duže da ih ne isušite. Servirajte ih uz šalicu toplog mlijeka i mislit ćete da ste u raju!
Servus i uživajte u blagdanskom duhu i svijetu slastica!
Svakako probajte kobasice i kuhano vino na Glavnom zagrebačkom trgu, obavezno ih "guštajte" u pauzi od pečenja kolača :)








Oznake: raspucani, keksi, čokolada


- 09:48 - Komentari (7) - Isprintaj - Link

19.12.2015., subota

DJEDOV BRK


Pozdrav svima!
Djedov brk je jedan prhki simpatični kolač kojeg je super raditi baš za blagdane jer može duže stajati, a i vrlo je izdašan.Zato, ako očekujete neko veće društvo krenite s njegovom izradom. Uvjerite se da će za tren nestati i najmanji komadić ovog slatkog zadovoljstva!
Sastojci za tijesto:
1 dcl mlijeka + germa
400 g oštrog brašna
180 g omekšalog maslaca
4 žumanjka
1 žlica vrhnja
4 žlice šećera
Nadjev:
150 g mljevenih oraha
marmelada od šljiva
Preljev:
4 bjelanjka
150 g šećera
200 g mljevenih oraha
Zamutimo germu i žlicu šećera u toplom mlijeku te kada se digne dodamo ostalim sastojcima za tijesto. Zamijesimo tijesto i podijelimo ga na tri dijela.Od ove količine dobijete 3 štruce, pa ako trebate manje prepolovite sastojke.
Svaki dio tijesta tanko razvaljajte u pravokutnik, ali na papiru za pečenje da si olakšate daljnji postupak. Odrežite rubove tijesta da vam budu ravni, zatim obje duže strane tijesta premažite marmeladom, a sredinu ostavite praznom(cca. 3 cm).
Po marmeladi posipajte lagano orahe i zarolajte svaku stranu prema sredini s tim da ostane razmak od oko 3 centimetra.
Tu sredinu popunite s preljevom.
Preljev: miksajte bjelanjke, dodajte polako šećer i nastavite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim lagano ručno umiješajte orahe i napunite sredinu tijesta.Pecite dok ne porumeni i posipajte šećerom u prahu.
Servus i uživajte:)




Oznake: djedov brk, prhki kolačići


- 08:56 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

18.12.2015., petak

MEDENJACI 2


Pozdrav svima!
Blagdani su nam pred vratima, a vrijedne domaćice imaju pune ruke posla s pripremom slastica. Danas ću podijeliti s vama ovaj recept za mirisne i medene kolačiće koji će vas vratiti u djetinjstvo uz zvukove pucketanja vatre iz bakine peći!
Sastojci za tijesto:
700 g glatkog brašna
4 jaja
3 velike žlice meda
1 žličica sode bikarbone i prašak za pecivo
250 g šećera
kockica maslaca
žlica cimeta
Lagano ugrijati jaja, med, šećer i maslac te dodati ostalim sastojcima. Zamijesiti tijesto i odmah možete raditi medenjake, ne morate čekati "danima". Razvaljajte na debljinu od pola centimetra i slažite na lim za pečenje. Pecite ih na 200*C oko 8 minuta (ovisno o debljini).Dobro ih ohladite pa ukrasite prema želji. Ove godine sam kupila neke zgodne kalupiće pa ih samo posipam šećerom u prahu, a tek nekoliko prelijem glazurom. Recept je provjeren, pa možete prionuti izradi medenjaka, ako još niste!
Servus i zabavite se:)




Oznake: medenjaci, Kolačići, med


- 08:21 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

17.12.2015., četvrtak

PRHKI VJENČIĆI


Pozdrav svima!
Danas vam darujem samo jednu malu ideju kako bi vaš blagdanski stol izgledao što šarenije i bogatije. Našao se višak prhkog tijesta od kojeg sam ispekla ove malene vjenčiće i ukrasila ih prema raspoloženju, koje je ovih dana vrlo lepršavo i puno nekog sretnog iščekivanja!
Servus i uživajte u ovom predblagdanskom vremenu :)







Oznake: prhki vjenčići, desert, keksi


- 09:14 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

16.12.2015., srijeda

Dikino oko

Pozdrav svima!
Pošto su nam blagdani pred vratima željela bih vas prisjetiti na ove male slatke kolačiće raznih oblika punjene ukusnom marmeladom.Vrlo su česta slastica koju pronalazimo na blagdanskim tanjurima. Izgledom nas osvajaju na prvi pogled, a kada probamo tu kombinaciju hrskavog tijesta i glatke marmelade, uvijek nas iznova oduševe!
Sastojci potrebni za tijesto su:
70 dkg oštrog brašna
30 dkg šećera
2 margarina
3 žumanjka
2 vanil šećera
Zamjesi tijesto, razvaljaj ga 1/2 cm debelo i kalupom vadi oblike na pleh za pečenje.Treba ti ispasti parni broj cvjetića (jedan puni i jedan s rupom).Meni su ljepši gornji, ako ih premažem bjelanjkom i posipam mljevenim orasima.Pazite kod pečenja jer vrlo brzo porumene.Kada ih ohladite premažite donji kolačić marmeladom od marelica i zalijepite! Mogu vam dugo stajati pa ih pecite kada su blagdani ili jednostavno, kada vi to poželite!
Servus:)




Oznake: Dikino oko, linzeri, vanil keksići


- 08:31 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

15.12.2015., utorak

NUTELLA VJENČIĆ


Pozdrav svima!
Danas imam jedan receptić za sve ljubitelje Nutelle. Ovaj mali, slatki, predivni vjenčić će vas sigurno oduševiti, a prikladan je i kao mali poklon za vaše prijatelje u ovo blagdansko vrijeme. Ispecite ga, ukrasite nekom lijepom mašnom i darujte vaše voljene, a može poslužiti i kao predivna dekoracija na vašem stolu.
Svakako se poigrajte s ovim receptom, vjerujte,nije tako teško!
Sastojci za tijesto:
1 svježa germa
240 ml mlijeka
3 žlice šećera
1/2 žličice soli
450 g glatkog brašna
2 jaja
60 g otopljenog maslaca
Zamutite germu i šećer u toplom mlijeku i ostavite da se digne. Pomiješajte ostale sastojke, dodajte dignuti kvas i zamijesite tijesto.
Ostavite ga 30-tak minuta da se digne te razvaljajte u pravokutnik 60x40 cm.Možete ga premazati čime god poželite, a ja sam danas odabrala Nutellu.Možete napraviti filu od maka, oraha, cimeta...Tanko premažite Nutellom i zarolajte u roladu. Sada nožićem razrežite roladu po dužini i isprepletite trake jednu preko druge. Formirajte vjenčić i prebacite ga u lim za pečenje da se još malo diže, dok vi ne ugrijete pećnicu na 200*C. Pecite ga oko 40 minuta tj. dok ne porumeni!
Servus i uživajte :)






Oznake: Nutella vjenčić, desert, pogača


- 09:14 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

14.12.2015., ponedjeljak

ČOKOLADNI KEKSI


Pozdrav svima!
Američki čokoladni keksi, jedna od mnogo varijanti, meni najdraža. Cijeli dom miriše na čokoladu dok se peče ovaj slatki, hrskavi čokoladni užitak, a vole ga gotovo svi. Brzo se pripremaju i peku, a danima se mogu čuvati u prikladnim posudama. Jako su ukusni, hrskavi, a istodobno mekani prepuni čokolade i izvana i iznutra.
Pokušajte i vi, vjerujte, ništa lakše!
Sastojci potrebni za kekse:
300 g čokolade
110 g maslaca
2 jaja
125 g šećera
1 žlica arome vanilije
125 g oštrog brašna
3 žlice kakaa
pola žličice soli
pola žličice sode bikarbone
Otopiti maslac i 120 g čokolade, a ostatak čokolade narezati na komadiće. Miksati jaja i šećer te uliti otopljenu čokoladu i ručno promiješati. Dodati ostale sastojke, lagano promiješati i na kraju ubaciti komadiće čokolade.Dva lima za pečenje obložiti pek papirom i slagati hrpice smjese na njih. Slagati jednu veliku žlicu smjese na lim, u razmacima, da stane 20 hrpica, a od ovog recepta dobijete dva lima keksa. Stavite ih u zagrijanu pećnicu na 170*C točno 14 minuta, izvadite i ostavite da se ohlade.
Uživajte uz šalicu toplog mlijeka!
Servus :)




Oznake: Čokoladni keksi, desert


- 09:30 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

13.12.2015., nedjelja

MILERAM TORTA


Pozdrav svima!
Danas imam za vas recept jednostavne i nježne torte kremastog okusa, obogaćene šumskim voćem koje joj daje jednu osvježavajuću notu. Istodobno su i ove crvene bobice predivan ukras ove lagane, šarene torte.Probajte je i vi napraviti, mene je oduševila!
Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
100 g maslaca
jaje
prašak za pecivo
vanil šećer
100 g šećera
žlica vrhnja
Zamijesite tijesto i razvaljajte ga u kalup za torte (morate obložiti i stijenke kalupa).
Krema:
1/2 l mlijeka
2 pudinga od vanilije
200 g šećera
800 g milerama
Skuhajte šećer i puding te u vruću kremu umiješajte mileram. Izlijte kremu preko tijesta i poslažite šumsko voće na nju (može biti smrznuto). Pecite na 170*C točno jedan sat i ohladite. Preljev za torte napravite prema uputstvu i prelijte ga po torti te stavite na hlađenje. Nježno odvojite koru tijesta od kalupa i servirajte tortu na pladanj te ukrasite šlagom ili prema želji!
Servus i uživajte u torti :)




Oznake: mileram torta, desert


- 09:03 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

12.12.2015., subota

MEDENJACI


Dobro vam jutro, dragi moji!
Dolazi nam božićno vrijeme, a s njim i ti maleni mirisni kolačići - medenjaci. Miris cimeta i meda nas podsjeće na djetinjstvo i obitelj, a svakom domu će ove blagdane sigurno podariti spokoj i toplinu. Igrajte se i uživajte praveći ove tradicionalne kolačiće koji nikada ne izlaze iz mode već ih volimo i cijenimo sve više i više!
Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
120 g smeđeg šećera
1/2 žličice soli
2 žličice cimeta
1 žličica sode bikarbone
220 g omekšalog maslaca
2 žlice meda
1 žlica arome vanilije
2 jaja
Zamijesite tijesto,razvaljajte ga tanje ako volite hrskave medenjake, a ako volite mekše razvaljajte ga malo deblje. Modlama vadite medenjake i pecite ih oko 8 minuta na 180*C.
Možete ih ukrasiti kako god želite, sve je dozvoljeno.
Moji su ukrašeni bijelom glazurom:
1 bjelanjak
150 g šećera u prahu
3 kapi arome vanilije
prehrambene boje (ako želite)
Ukrasite medenjake i ostavite da se glazura osuši.
Servus i uživajte :)




Oznake: medenjaci, Kolačići, desert


- 09:21 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

11.12.2015., petak

BRIOCHE (BRIOŠ)


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas vam darujem mali, slatki francuski kruh. Pronašla sam ovaj recept i odmah ga isprobala te vam mogu reći da je fantastičan. Brioche je tradicionalan, a ipak tako moderan, lagane strukture i savršeno pristaje uz toplo mlijeko i Nutellu.
Probajte!
Tijesto:
235 g omekšalog maslaca
335 g glatkog brašna
1 žličica soli
50 ml mlijeka
1 suha germa
20 g šećera
4 cijela jaja
Rastopiti germu i šećer u toplom mlijeku. Miksati omekšali maslac,dodati mu kvas, brašno i na kraju umiksajte jedno po jedno jaje.
Premazati zdjelu uljem i istresti tijesto u nju te ga ostaviti da se diže 1 sat.
Uzmite uski dugoljasti kalup i premažite ga maslacem. Tijesto podijelite na 4 dijela i složite 4 kugle jednu do druge u kalup. Škarama zarežite vrh svake i ostavite dizati jedan sat, premažite jajem te stavite peći na 180*C oko 40 minuta. Kada porumeni izvadite ovu predivnu mirisnu štrucu i uživajte!
Servus :)



Oznake: brioš, slatki kruh


- 07:39 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

10.12.2015., četvrtak

MEDENA KATA


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas vam darujem medenu pitu koja će vas sigurno odvesti u prošlost, u fantastične doživljaje nekih starih vremena. Mekane mirisne kore i baršunasta lagana krema zadovoljit će i najizbirljivija nepca. Nemojte ga raditi samo za blagdane, uživajte u njemu tijekom cijele godine.
Ovo je omiljeni kolač moje obitelji!
Sastojci za kore:
2 jaja
1 žlica masti
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450 g oštrog brašna
mala žličica sode bikarbone
Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije.
Krema:
3 dcl mlijeka
3 žlice brašna (ali ne vrhom)
2 vanil šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi.
Postupak: kora-pola kreme-kora-marmeleda od šljiva-kora-ostatak kreme-kora
Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti!
Servus :)



Oznake: Medena Kata, pita, desert


- 07:48 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

09.12.2015., srijeda

BUHTLE

Dobra vam večer, dragi moji!
Večeras imam za vas jedan klasik, tradicionalan i jedinstven recept za pamćenje. Može li itko odoljeti mirisu i okusu ovog slatkog jastučića iz prošlosti? Čime god da su punjene želimo da njihova čarolija traje što duže!
Sastojci potrebni za tijesto:
1 kg glatkog brašna
1 svježi kvasac
1/2 l mlijeka
1/2 dcl ulja
2 žlice šećera
1 žličica soli
2 jaja
Kvasac i šećer razmutite u toplom mlijeku te ostavite da se digne. Brašnu dodajte ostale sastojke i kvas te zamijesite tijesto. Ostavite da se diže 30 minuta te razvaljajte na prst debljine i razrežite na kocke. Nadjev stavite u sredinu i skupite tijesto u svežanj, napravite buhtlu. Tepsiju pouljite i slažite buhtle jednu do druge. Prije pečenja ih premažite uljem, ostavite 30 minuta da se dignu i pecite na 180*C oko 40 minuta tj. dok ne porumene!
Servus :)







Oznake: buhtle, dizano tijesto


- 19:25 - Komentari (4) - Isprintaj - Link

08.12.2015., utorak

PITA OD LIMUNA

Dobar vam dan, mili moji!
Bez ikakve dvojbe, jedna od mojih najdražih pita. Krasna krema od limuna draži vaše nepce, a miris koji se širi kuhinjom vas omamljuje. Kod nje vrijedi pravilo manje je više! Jednostavno, pita koja osvježava i koju ćete pamtiti!
Bečko tijesto:
150 g glatkog brašna
100 g omekšalog maslaca
50 g šećera
pola jaja
malo soli
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga u okrugli kalup i stavite peći 10 minuta na 180*C. Na tijesto stavite papir za pečenje pa grah da se ne digne prilikom pečenja. Nakon 10 minuta maknite grah i prelijte ga kremom.
Krema:
100 g maslaca - otopljenog
2 limuna
3 jaja
300 g šećera
Sitno naribajte koricu 2 limuna i iscijedite sok. Miksajte 3 cijela jaja, šećer, maslac i dodajte limunov sok, te sve prelijte preko tijesta.
Nastavite peći pitu još 40 minuta na 160*C, dok lijepo ne porumeni. Ukrasite prema želji!
Probajte je i uživajte!
Servus :)

Oznake: pita od limuna, desert, tart


- 10:50 - Komentari (2) - Isprintaj - Link

07.12.2015., ponedjeljak

SLANA PITA OD ŠPINATA (QUICHE)


Dobar vam dan, dragi moji!
Danas je pravo vrijeme za još jedan jednostavan i ukusan recept. Ako volite špinat, voljet ćete i ovu predivnu kremastu pitu punu mirisa i okusa. Možete je servirati u bilo koje doba dana, uvijek ćete je iznova poželjeti i vi i vaši prijatelji! Danas dijelim s vama varijantu od špinata, a još ćemo se poigrati s ovim receptom neki drugi put.
Probajte!
Tijesto:
200 g glatkog brašna
10 g maslaca
120 ml mlijeka
pola praška za pecivo
pola žličice soli
Zamijesite tijesto i razvaljajte ga u okrugli kalup te ispikajte vilicom.
Za nadjev trebate:
1 manji luk
2 režnja češnjaka
300 g špinata
2 jaja
2 žlice vrhnja
3 žlice svježeg sira
2 kockice Salakis sira
Prodinstati luk, češnjak i špinat. Ohladiti i pomiješati s izmiksanim ostalim sastojcima te preliti po tijestu. Na vrh pite natrgati par kockica sira Salakis i peći na 200*C oko 40 minuta.
Možete je jesti kao prilog, glavno jelo,...
Servus i dobar tek :)

Oznake: slana pita od špinata, quiche


- 09:38 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

06.12.2015., nedjelja

ČOKOLADNA BEZE TORTA

Pozdrav svima, dragi moji!
Danas jedan dobar provjeren recept za izradu beze kora ili kora od bjelanjaka za torte i kolače. Nadam se da ćete biti uspješni u njihovoj izradi. Ova kombinacija hrskavih kora i fine glatke kreme nekom je omiljena, a netko misli da je precijenjena, prosudite sami.
Svakako, dobro izgleda!
Sastojci za kore:
150 g bjelanjaka
300 g šećera
Miksati bjelanjke s prstohvatom soli i kada dobijete čvrstoću dodajte im polako šećer te zajedno miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Obično sušim dvije kore tako da napunim vrećicu za šlag i popunjavam smjesom (na papiru za pečenje u tepsiji) dva iscrtana kruga promjera 23 cm. Ako imate pećnicu s ventilatorom možete sušiti kore i u dvije tepsije.Postupak sušenja traje 3 sata na 90*C. Izvadite kore i ohladite ih.
Krema:
250 g čokolade
1/2 l vrhnja za šlag
75 g šećera
100 g višanja
Prvo miksati šlag i šećer pa mu dodati rastopljenu čokoladu. Brzo promiješati, a ako nastanu grudice uvijek možete reći da je to stracciatella krema:)
Postupak slaganja: beze kora-krema-višnje-beze kora-krema-višnje i ukrasite je svojim veseljem!
Servus i ugodno vam nedjeljno popodne :)


Oznake: beze torta, čokolada, desert


- 14:25 - Komentari (8) - Isprintaj - Link

05.12.2015., subota

KAKAO MAKARONI


Dobro vam jutro, mili moji!
Francuski makaroni su neodoljivi, šareni, sitni kolačići koji nas uvijek uspiju razveseliti. Svoj šik izgled duguju raznim bojama, a hrskavi okus božanstvenim bademima. Danas ću podijeliti s vama varijantu makarona s kakaom.
Neću vas zavaravati, od svih kolača koje sam ikada pekla, samo za ove ne mogu garantirati da će uspjeti. Kada ih napravite samo stisnite fige i gurnite ih u pećnicu!
Potrebno:
40 ml vode
150 g šećera
110 g bjelanjaka
150 g mljevenih badema
150 g šećera u prahu
1 žlica kakaa
Stavite miksati pola bjelanjaka(pazite, ne prečvrsto), a pola bjelanjaka pomiješajte s bademima i šećerom u prahu.Posebno skuhati u 40 ml vode onih 150 g šećera i polako ulijevati u bjelanjke dok ih miksate. Na kraju ručno umiješajte bjelanjke i kakao u bademe te špricom istisnite kružiće na papir za pečenje. Ostavite da stoje 2 sata na sobnoj temperaturi i pecite ih na 170*C oko 10-15 minuta!
Servus :)


Oznake: makaroni, desert, slatko


- 09:05 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

04.12.2015., petak

SLANI UŠTIPCI


Dobro vam jutro, dragi moji!
Ovo je slana varijanta uštipaka koji su vrlo slični krafnama, ali su puno "konkretnijeg" okusa. Svatko ih radi na svoj način, neki su okrugli, neki dugoljasti, ali svi su nam podjednako ukusni. Serviramo ih već punjene ili guštamo svatko uz svoj omiljeni prilog!
Tijesto:
1 dcl mlijeka
1 germa
2 jaja
2 žličice soli
žličica šećera
1 dcl maslinovog ulja
2 dcl jogurta
1 prašak za pecivo
žlica rakije ili ruma
600 g glatkog brašna
Napravite kvas od germe, toplog mlijeka i šećera. Dodajte ostalim sastojcima i zamijesite tijesto koje zatim ostavite da se diže oko 30 minuta. Tanko razvaljajte, izrežite na manje kvadratiće i ostavite 10-tak minuta pa ih pecite u vrućem ulju. Kada fino porumene izvadite ih na papirnatu salvetu dok ne narežete slaninu ili neki drugi dodatak koji će oplemeniti ove vruće,sjajne i mekane jastučiće!
Renči, hvala na finom receptu!
Servus :)

Oznake: slani uštipci


- 08:45 - Komentari (5) - Isprintaj - Link

03.12.2015., četvrtak

ROLADA OD MRKVE


Dobro vam jutro, dragi moji!
Danas imam za vas jednu sasvim neobičnu roladu koju svakako morate isprobati. Kombinacija mrkve i cimeta je začuđujuće dobra, a rolada je mekana i sočna. U svakom slučaju mene je ova kombinacija okusa osvojila, možda će i vas!
Sastojci:
3 cijela jaja
135 g šećera
1/2 žličice soli
1 žlica arome od vanilije
2 žlice ulja
1 žličica soka od limuna
2 mrkve (sitno naribane)
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
1/2 žličice sode
2 žličice cimeta
Točno ovim redoslijedom miksati sve sastojke i izliti u pleh (obložen pek-papirom) veličine 30x40 te peći biskvit na 180*C oko 15 minuta. Odmah ga zarolajte skupa sa papirom i ostavite da se ohladi.
Krema:
240 ml vrhnja za šlag
250 g mascarponea
1/2 žličice cimeta
4 žlice šećera u prahu
1 žlica arome od vanilije
Izradite od vrhnja šlag pa ga ručno pomiješajte sa ostalim izmiksanim sastojcima. Premažite biskvit s kremom, zarolajte roladu i ostavite da se ohladi. Posipajte šećerom u prahu!
Servus :)

Oznake: rolada od mrkve, desert


- 08:30 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

02.12.2015., srijeda

KRUH S LUKOM :)

Dobro vam jutro, mili moji!
Netko je rekao da nam je kruh više od hrane, on je i lijek i prijatelj! Od malo brašna, vode i soli uz poseban dodatak luka napravite još jednu malu čaroliju. Ovaj predivan, hrskavi i mirisan kruščić će vas sigurno oduševiti!
Postupak: Na 3 žlice maslinovog ulja prodinstajte narezanu glavicu luka. Dodajte mu i bijeli dio od mladog luka, a zeleni dio nasjeckajte i stavite sa strane. Posolite i dinstajte tako dugo dok se malo ne karamelizira, te ohladite.
Tijesto: 500 g glatkog brašna
žlica soli
germa
320 ml mlake vode
karamelizirani luk i lišće od luka
U mlakoj vodi razmutite germu i žlicu šećera, a kada se digne dodajte u brašno te s ostalim sastojcima zamijesite tijesto.Prvi put ga pustite da se diže 1 sat, premijesite, zarolajte u željeni oblik i stavite u pleh za pečenje (15*25). Malo posolite i posipajte sa nasjeckanim listovima mladog luka.Ostavite ga da se malo digne te stavite peći oko 25 minuta na 230*C.
Pojedite ga toplog, užitak je neprocjenjiv!
Servus :)

Oznake: kruh s lukom, pecivo, Slano


- 08:52 - Komentari (3) - Isprintaj - Link

01.12.2015., utorak

Crvenkapica :)


Dobro vam jutro, mili moji!
Crvenkapica je poseban kolač, posebno za sve vas koji volite višnje. Kolač je vrlo lagan, kremast i sočan, a gotov je u trenu. Obavezno ga ostavite da se dobro rashladi prije serviranja. Obožavaju ga sve generacije, a moja kći najviše!
Potrebna vam je jedna kutija petit keksa, složite jedan red u tepsiju, kao podlogu na koju ide krema.
Krema: 2 pudinga od vanilije
6 dcl mlijeka
5 žlica šećera
Skuhajte kremu, prekrite je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme izmiksajte 1/2 litre vrhnja za šlag i dodajte kremi. Na kekse stavite pola kreme, opet red keksa i ostatak kreme. Višnje iz kompota složite na kremu, a od tekućine skuhajte preljev.
Trebate 1/2 litre tekućine (kompot + voda), stavite kuhati, a posebno razmutite 2 preljeva za torte i 4 žlice šećera. Skuhajte preljev i polako ga žlicom stavljajte preko višanja i kreme. Ostavite u frižideru da se dobro rashladi.
Servus i dobar tek :)

Oznake: Crvenkapica, kolač, desert


- 09:16 - Komentari (6) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO