Pozdrav svima!
Djedov brk je jedan prhki simpatični kolač kojeg je super raditi baš za blagdane jer može duže stajati, a i vrlo je izdašan.Zato, ako očekujete neko veće društvo krenite s njegovom izradom. Uvjerite se da će za tren nestati i najmanji komadić ovog slatkog zadovoljstva!
Sastojci za tijesto:
1 dcl mlijeka + germa
400 g oštrog brašna
180 g omekšalog maslaca
4 žumanjka
1 žlica vrhnja
4 žlice šećera
Nadjev:
150 g mljevenih oraha
marmelada od šljiva
Preljev:
4 bjelanjka
150 g šećera
200 g mljevenih oraha
Zamutimo germu i žlicu šećera u toplom mlijeku te kada se digne dodamo ostalim sastojcima za tijesto. Zamijesimo tijesto i podijelimo ga na tri dijela.Od ove količine dobijete 3 štruce, pa ako trebate manje prepolovite sastojke.
Svaki dio tijesta tanko razvaljajte u pravokutnik, ali na papiru za pečenje da si olakšate daljnji postupak. Odrežite rubove tijesta da vam budu ravni, zatim obje duže strane tijesta premažite marmeladom, a sredinu ostavite praznom(cca. 3 cm).
Po marmeladi posipajte lagano orahe i zarolajte svaku stranu prema sredini s tim da ostane razmak od oko 3 centimetra.
Tu sredinu popunite s preljevom.
Preljev: miksajte bjelanjke, dodajte polako šećer i nastavite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim lagano ručno umiješajte orahe i napunite sredinu tijesta.Pecite dok ne porumeni i posipajte šećerom u prahu.
Servus i uživajte:)