online

nulla dies sine XVL lineae




31.01.2006., utorak

Novinarstvo (mobbing) ubija - U spomen kolegici Snježani Čanić Divić



S komemoracije za Snježanu Čanić Divić


Da danas nisam sreo Jadranku Apostolovski, predsjednicu udruge "Mobbing" ne bih ni znao da je kolegica iz "Vjesnika" Snježana Čanić Divić preminula 25. siječnja o.g. u 43 godini . Ne čitam "Vjesnik", a u drugim novinama vijest o njenoj smrti nisam zapazio. Razgovarao sam s Jadrankom o tužbi za "mobbing" koju pripremam protiv "Vjesnika". Prisjetio se da je ljetos udruga "Mobbing" predsjedniku uprave Franji Maletiću poslala dva prosvjeda: jedan za Snježanu, drugi za moj slučaj. Do dana današnjeg direktor "Vjesnika" nije se udostojio poslati odgovor udruzi o mojim pritužbama da sam bio izložen redakcijskom mobbingu od ljeta 2004-e. Rekoh Jadranki: Barem ste sa Snježanom imali sreće. Nakon vaše intervencije nju su prestali maltretirati i dali joj da radi.

Pogledala me s tugom i razočarenjem u očima: Pa vi ne znate. Snježana je prošli tjedan umrla.
Stvarno me ta vijest pogodila i ne bih mogao zaspati da ovdje ne iznesem sjećanje na svoj posljednji razgovor s kolegicom Snježanom Čanić Divić.

Kada sam u svibnju otvorio bolovanje jer više nisam mogao podnositi svakodnevni grč u želucu pri pomisli na maltretiranje od strane nekih nadređenih osoba u "Vjesniku" (istodobno sam uputio Prijedlog nagodbe DORH-u zbog kršenja ljudskih prava od strane POA-e) nazvala me Snježana da ju posavjetujem na koji način da i ona tuži "Vjesnik" zbog mobbinga. Rekao sam joj da ju je netko pogrešno informirao, jer sam se tada tek spremao tužiti državu zbog POA-e, a s "Vjesnikom" sam se još nadao naći zajednički jezik. Kako duže vrijeme nisam vidio njen tekst u novinama s velikim zanimanjem slušao sam o problemima na koje ona nailazi u redakciji i kako se to sve odražava na njeno zdravlje. Imala je urođenu srčanu manu, pa joj je redakcijsko šikaniranje prije svega djelovalo na taj organ, ali, rekla mi je, počeli su zakazivati i drugi. Požalila se da joj nitko ne želi otvoreno reći da ju redakcija više ne treba, nego, kad joj ne bi objavili tekst, ili nailazi na zid šutnje ili dobije nemušto, nelogično objašnjenje. Osobno je za to mene bila poznata situacija, i doista sam žalio zbog njena narušena zdravlja. Kolegica iz "Glasa Slavonije" Verica Sikora u Sjećanju na Snježanu napisala je:

Godinama si tražila za svoj "Vjesnik" ne samo vijesti nego ljude i priče života. Novinarska utrka je često okrutna i znam da te pogađala. U svoje si novinarsko poslanje uvela i supruga Roka. Satima je čekao da obaviš posao, diskretno sudjelovao u njemu, jer Ti je toliko mnogo značio. I Tvoji roditelji su bili dio Tvoje novinarske priče. Tvoj tata, gospodin Čanić, uvijek je bio spreman pomoći i olakšati Ti novinarski zadatak. Jer Tebi je bio problem kretanja kroz život zbog prisutne bolesti, ali to nisu znali oni za koje si pisala.


Podržao sam Snježanu u namjeri da potraži podršku od udruge "Mobbing" jer sam znao da bi njeni osobni protesti u redakciji, ili čak i moji samo doveli do još veće represije. Dogovorili smo se čuti slijedeće prilike kad netko od nas povuče prikladan potez spram redakcije. Ta se prilika nije dogodila. Meni su dali otkaz. Čuo sam da su pritisci spram nje popustili. I iskreno, bilo mi je drago. No, milost koju su joj udijelili, nije bila dostatna da osnaži njeno srce.

P.S. Dan prije Snježanine smrti Vjesnik je objavio odličan članak o mobbingu iz pera autorice Nataše Vlašić u kom se navodi smrt kao posljedica mobbinga rapskog psihijatra dr. Miljenka Jurića:

Do koje mjere mobbing može razoriti osobu pokazuje primjer neuropsihijatra dr. Miljenka Jurića, koji je 18. studenoga 2005. umro na poslu u Psihijatrijskoj bolnici Kampor na Rabu od infarkta. Njegova supruga Ana Jurić posthumno je podigla tužbu za mobbing protiv ravnateljice rapske bolnice, jer smatra da je njezin muž ubijen dugogodišnjim šikaniranjem na radnom mjestu. »Nije ubojstvo samo ubiti čovjeka nožem ili pištoljem, zadaviti ga ili pogaziti autom. Ubojstvo je dulje ga vrijeme šikanirati«, smatra ona. Doktoru Juriću 2001. dijagnosticiran je PTSP kao posljedica psihičkog terora na poslu.

- 01:50 - Komentari (37) Isprintaj #

30.01.2006., ponedjeljak

Vrdoljak Zafranoviću vikao "Šta sereš budalo", psovao mu oca i majku, pa se skrio iza leđa supruge



Lordan Zafranović (photo by FEBIOFEST, Karlovy Vary International Film Festival, Czech Republic)


Evo i reakcije Lordana Zafranovića na tekst u Večernjem listu (naslov redakcijski):

Na koktelu nakon premijere kazališne predstave "Zabune" u kazalištu "Kerempuh" od gospodina, navedenog u tekstu "Večernjeg lista" pod naslovom "Komedija nakon zabune, Zafranović nasrnuo na Vrdoljaka" te večeri doživo sam neke od najtežih osobnih uvreda tijekom svog dosadašnjeg života. Nakon upućenog vikanja "Jesam li ja tebe otjerao iz Hrvatske?", i mog negativnog odgovora, uslijedilo je vikanje "Pa šta sereš onda, budalo" te niz uvreda i najvulgarnijih, mogućih psovki. Rečenice upućene meni vikom i deranjem, o čemu može posvjedočiti niz umjetnika i kulturnih djelatnika koji su se našli u blizini, u obliku teških verbalnih uvreda te naročito psovanja oca i majke, neponovljive su osobne i najdublje povrede mene i moje ličnosti.
Nakon tolike količine uvreda prišao sam mu, okrenuo ga prema sebi i ljutito upitao "Šta ti hoćeš" i dodao da nisam doživio toliko zla u uvredama. Na to se dotični vidno uplašio i sakrio iza svoje supruge. Netom poslije upoznao sam direktora "Kerempuha" sa svime što se dogodilo, pozdravio prijatelje i kolege te otišao.
O povrijeđenom časti i dostojanstvu, o nečemu, čega, gospodin s kojim sam doživio ovaj jadni incident, ne poznaje značenje, suvišno je da i govoim.
Provokacije kojima se služi da bi naštetio mom ugledu, u trenutku kada je kulturna javnost ukazala povjerenje mom stvaralačkom povratku u Hrvatsku, niski su i vulgarni potezi.
Međutim, jednu vrlo važnu činjenicu dotični gospodin zanemaruje, odnosno podcjenjuje - stupanj građanske osviještenosti ovdašnje javnosti s kojom želi manipulirati. Ovim putem želim zahvaliti na velikom broju poruka i poziva kolega kao i nepoznatih mi ljudi na podršci zbog ove vulgarne provokacije i uvreda koje sam doživio.

- 18:30 - Komentari (9) Isprintaj #

Je li Zafranović iscipelario Vrdoljaka ili je "Večernjakova" desnica počela mlatiti po kulturi?


Update: Najkasnije u 17,30 objavljujem cjelovito saopćenje Lordana Zafranovića o subotnjem incidentu. U kraćem telefonskom razgovoru, u svijetu najpoznatiji hrvatski režiser, negira napise u "Jutarnjem" i "Večernjem listu". A nasmijala ga je "dezinformacija" da je "odstranjen s fešte u Kerempuhu".

Komedija nakon 'Zabune' - Zafranović nasrnuo na Vrdoljaka

...- Predstava je toliko sjajna i zabavna da ću se smijati do sutra - pričao je Tonči Vrdoljak, a Zafranović se pobrinuo da mu namršti nasmijano lice. Nakon kraćeg verbalnog duela u predvorju kazališta, Zafranović se spustio na koktel i nasrnuo na Vrdoljaka, udarivši ga nogom u koljeno... No jedna je osoba reagirala munjevito i neprimjetno odstranila Lordana pa je fešta nastavljena do zore - uz čestitke Nadareviću i njegovu timu...

Čašu prelio - 'glupan' ili Tito?

Nasrtaju Zafranovića na raspoložena Vrdoljaka prethodio je njihov kratki dijalog u predvorju kazališta. - Tko je tebe otjerao iz Zagreba? - u prolazu je Lordanu dobacio Tonči. - Nitko - uzvratio je Zafranović. - Pa zašto onda po novinama pričaš gluposti da sam te ja otjerao? - ljutito je uzvratio Vrdoljak. Potom su dva redatalja budućih dokumentaraca o Titu počastila jedan drugoga s "glupane - glupane", i sve bi zacijelo i završilo na tome da se Zafranović potom nije spustio u Mollierov salon na nastavak obračuna.

Miljenko Mitrović, Scena, Večernji list, 29.01.2006 18:43


Ne znam zašto ne vjerujem Miljenku Mitroviću. Zato što pretpostavljam da je ovaj trač čuo od Vrdoljaka, a nije za komentar pitao Zafranovića? Ili mu je to moguće prišapnuo Goran Grgić, zet Andrije Hebranga, kojeg na Večernjakovoj slici vidimo u razgovoru zabrinutom s Vrdoljakom?


Goran Grgić: Da mi Andrija nije punac, volio bih da si to ti Tonči. Antun Vrdoljak: A da ja nisam katolik, sigurno bih te poželio za snahu, Gogo. (photo by Večernji list / dijalog izmišljen)


Bio sam klinac kad se na tv-u emitirala Zafranovićeva "Okupacija u 26 slika", pa se mutno sjećam scene klanja u autobusu. U življem sjećanju ostao mi je "Pad Italije", golišava Ena Begović i četnici gusari. Nisam gledao "Testament" o Andriji Artukoviću. Iskreno, nisam imao osobitog stava o Zafranovićevu liku i djelu. Upoznao sam ga tek nedavno. Nakon promocije Šnajederovih "Izabranih djela" u Novinarskom domu, čekao sam tramvaj s njim i Mirom Šuvar, scenaristicom dokumentarca o Titu koji zajednički pripremaju. Mira me predstavila. Razgovarali smo o problemima s kojima se susreću radeći Tita, mojim mukama s Levarom...

Sudbina Milana Levara jako podsjeća na sudbinu Ilije Jakovljevića. Zato mi je Šnajder blizak.

Kasnije u tramvaju, Zafranović se požalio da je za Jugoslavije u Hrvatskoj imao dosta problema s Mikom Špiljakom, te prepričao urbanu legendu o Štefi Špiljak, svojedobno predsjednici odbora za proslavu 85. godišnjice Društva književnika Hrvatske.

- Došla Štefa na blagajnu HNK i pita ju prodavačica želi li karte za "Madame Bovary" ili za "Madame Butterfly". A Štefa će ljutito: Za madam Špiljak, kaže legenda.

A što kaže Lordan Zafranović o nasilništvu nad Antunom Vrdoljakom koje mu pripisuje Večernjak, moguće je da ćemo čitati uskoro na 45 lines.

- 16:36 - Komentari (35) Isprintaj #

28.01.2006., subota

Lažnom putovnicom na ime Kristijan Horvat po svijetu nije krstario Ante Gotovina!?



Marijan Benko


Bajić nam još nije dao Gotovinine putovnice

• Provodi li se i dalje akcijski plan?
- Da. Poduzimaju se potrebne mjere i radnje.
• Što to znači? Istražuje li se mreža pomagača i financijera bijega generala Gotovine?
- Akcijski plan nije vezan samo za Gotovinu. Radi se tu i o drugim djelima, ali ne mogu govoriti o onome što je predmet obrade.
• Jesu li krivotvorene putovnice koje je Gotovina koristio u bijegu bile na vještačenju?
- Nisu.
• Kako to?
- Ne znam. Kada glavni državni odvjetnik procijeni da policija to treba raditi, onda će nam ih dostaviti i mi ćemo ih vještačiti.
• Zašto on to ne traži?
- To ne mogu reći.
• Zar se ne sastajete s njim?
- Vrlo često se sastajemo.
• Ali niste razgovarali o Gotovini?
- Nije nam to bila tema razgovora.

Iz intervjua Marijana Benka, ravnatelja policije Jutarnjem listu, 28. siječnja 2006.


Zašto još uvijek Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije dostavio policiji lažnu Gotovininu putovnicu na ime Kristijan Horvat, ako se do sada tvrdilo da je haaški pritvorenik s njom proputovao pola svijeta?
Zato, uvjeravaju me neki "dobro upućeni izvori" što je Mladen Bajić navodno dobio iz međunarodnih izvora doista intrigantnu informaciju da Ante Gotovina nije s tom putovnicom putovao po svijetu, već mu je ista dostavljena kraće vrijeme prije uhićenja kako bi se domaćoj javnosti pokazalo da su optužbe Carle Del Ponte da se dobar dio vremena skrivao u Hrvatskoj i BiH bile neosnovane. Izvori 45 lines tvrde da je osoba koja je "zavaravala trag" koristeći se putovnicom na ime Kristijan Horvat upotrebaljavala i lažnu međunarodnu novinarsku iskaznicu na isto ime, te s ta dva, i naravno svojim pravim dokumentima, obišla Rusiju, Argentinu, Francusku, Afriku, Izrael... Naravno, dok bi putovao kao Kristijan Horvat, lažni je Gotovina na dokumentima imao umetnutu vlastitu sliku.
Prema podacima, koji su navodno dostavljeni Mladenu Bajiću, lažni je Gotovina viđan često u društvu s pravim u kafiću "Europa" u Maksimirskoj ulici u Zagrebu. Ondje su zajedno u separeu sjedili s Antom Rosom, Milenkom Filipovićem, Ljubom Ćesićem Rojsom i Ivićem Pašalićem i dan prije nego li je haaški pritvorenik službeno "pobjegao" iz zemlje.

Prema mojim izvorima bliskim istrazi, lažnoga Ante Gotovine lažni Kristijan Horvat proljetos je, nakon što mu se ime u nezgodnom kontesktu počelo povlačiti u medijima, u nekoliko navrata viđan u restoranu "Kod Zvonca" u povjerljivim razgovorima s ravnateljem POA-e Tomislavom Karamarkom.

Moguće je da je i ova priča zavodljiva konstrukcija bez dokaza, no sve dok Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i policija ne dadu jednoznačne, službene informacije o priči s Gotovininim lažnim identitetom i mjestom/ima njegova skrivanja te naravno jatacima, sklon sam joj poklonjati pozornost, nauštrb neslužbene varijante koju su širili mediji bliski ravnatelju POA-e Tomislavu Karamarku da je haaški optuženik sam bez ičije pomoći s "provaljenom" putovnicom na ime Kristijan Horvat proputovao pola svijeta, ne primirisavši Hrvatsku od kad je iz nje brodom pobjegao.

- 03:20 - Komentari (24) Isprintaj #

27.01.2006., petak

Vjerujete li da je norvalska dijaspora imala svoje ljude u Udbi ili je bilo obrnuto?

Ivica John Zdunić, predsjednik "Grupe 100" udruge kanadsko-američkih Hrvata koja je financirala Ivu Sanadera i povratak HDZ-a na vlast 2003., u pretprošlom se broju "Globusa" pohvalio da je on jedan od najzaslužnijih za Tuđmanov posjet Kanadi 1987. Zdunić je dodao: Nekoliko naših Hrvata iz samog vrha Udbe pomogli su da Tuđman dobije vizu za Kanadu.

Na pitanje Darka Hudelista smije li se znati njihova imena Zdunić je rekao:

- Ne. Jer, ja sam sam tim ljudima rekao ono isto što i, jednom zgodom, predsjedniku Tuđmanu, kad je bio u Kanadi. Pitao me: "Što ako se za ovo dozna?" Odgovorio sam mu: "Doznat se ne može, jer ako se dozna, ja sam u stanju napraviti da nitko živ ne ostane, tako da svjedoka neće biti!"

Jasna Babić je otkrila jednog od tih Zdunićevih pomagača iz vrha Udbe: Godine 1990. Perković (Josip) je emigrante-povratnike "švercao" u Hrvatsku na prvu HDZ-ovu konvenciju. Gojko Šušak, povratnik iz Kanade, izabrao ga je za osnivača i prvog šefa SIS-a.

John Zdunić je Hudelistu ispričao da je on napravio aranžman leta emigranata iz Kanade u Zagreb na konvenciju HDZ-a, pa dodao:
- A za taj pothvat znao je i Franjo Maletić, tada direktor JAT-ova predstavništva u Torontu, a danas predsjednik uprave novinske kuće Vjesnik u Zagrebu.

Osobno sam čuo kako se Marin Sopta, kum pokojnog Gojka Šuška i povratnik iz Kanade 1995. hvalio Andriji Tunjiću, novinaru Vjesnika da jako dobro pozna Franju Maletića još dok je u Torontu bio direktor JAT-a.

Marin Sopta je prošle godine u izdanju Golden marketinga, kojem je navodno na čelu kći Franje Maletića, objavio knjigu u koautorstvu s Ivanom Čizmićem i Vladom Šakićem "Iseljena Hrvatska". Vjesnik, kojem je direktor Franjo Maletić, "Iseljenu Hrvatsku" je istočasno feljtonizirao.



Franjo Maletić - član Nadzornog odbora Podravke

Gospodin Franjo Maletić rođen je 21.05.1951. u Ferdinandovcu, općina Đurđevac. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Zagrebu te je od 1972. do 1983. godine bio zaposlen u poduzeću Sloga export-import.

Od 1983.do 1987. godine bio je direktor JAT-a Zagreb, a od 1987. do1991. godine JAT-a Canada. U razdoblju od 1991. do 1993. godine bio je direktor INA TOURS-a, od 1993. do 2000. direktor Golden marketinga te od 2000.-2001. godine pomoćnik direktora Večernjeg lista.
Trenutno je predsjednik Uprave društva VJESNIK d.d.
Služi se engleskim i ruskim jezikom.

Biografija Franje Maletića, Podravka.hr


Franjo Maletić je na osnovu šefovanja kanadskom poslovnicom JAT-a postao i član Nadzornog odbora Hrvatske matice iseljenika.


Članovi UO HMI. Franjo Maletić je drugi s desna


Nedavno je Jutarnji list objavio podatak da je Saša Perković, sin osobe s njemačke tjeralice, prije nego je imenovan Mesićevim savjetnikom za nacionalnu sigurnost bio ozbiljan kandidat za šefa sigurnosti "Podravke".

Tko još ne vjeruje u presudnu ulogu Udbe u stvaranju Tuđmanove Hrvatske, neka se ostavi raspravljanja o suvremenoj povijesti. Kao dvojba, koju vjerujem Dragi Blog rješava k'o iz topa, ostaje nam samo pitanje iz naslova.

P.S. Podsjetio bih čitatelje 45 lines da mi je direktor Vjesnika Franjo Maletić dao izvanredni otkaz nakon što je redakcija odbila objaviti moj tekst o ubojstvu Stjepana Đurekovića, za koje je njemačko državno odvjetništvo kao jednog od sudionika osumnjičilo Josipa Perkovića. vidi --> Što o ubojstvu INA-ina menagera znaju Josip Perković i Mika Špiljak?

- 01:22 - Komentari (8) Isprintaj #

26.01.2006., četvrtak

Hoće li novi krug istrage o ubojstvu Milana Levara razotkriti ubojicu, pomagače i nalogodavce?

NASTAVLJA SE ISTRAGA O UBOJSTVU LEVARA

Policijska istraga o atentatu na Milana Levara, koja se godinama nije micala s mjesta zahvaljujući MUP-ovoj inertnosti i opstrukcijama koje su prakticirali mnogi policajci na lokalnim razinama i pojedini državni tužitelji, ovih je dana – prema Picaškandalovim informacijama – ipak počela davati znakove života. Po nalogu Državnoga odvjetništva, zagrebačka je policija saslušala najmanje jednog čovjeka koji bi mogao ponešto znati o detaljima Levarova smaknuća koje je bilo motivirano njegovim svjedočenjem o ratnim zločinima u Gospiću godine 1991., a očekuje se da bi se saslušanja mogla proširiti i na još nekolicinu ljudi koji dosad nisu davali iskaze ili su prilikom svjedočenja ostali nedorečeni.

Kako je procurilo iz policijsko-tužiteljskih krugova, nastavak istrage usmjerit će se, uglavnom, prema krugovima policijskih specijalaca u Gospiću, jer je dosad prikupljena poveća količina indicija da je upravo iz tih krugova regrutiran ubojica Milana Levara.

Picaškandal, Feral Tribune, 26. siječnja 2006.


A prema informacija do kojih je došao 45 lines novom istragom su obuhvaćeni M.M., umirovljeni časnik HV-a, F.D., umirovljeni policijski specijalac, I.J.Š., umirovljeni policijski specijalac, M.M., umirovljeni policijski general, I.R.R., umirovljeni časnik HV-a i T.O, umirovljeni pukovnik SIS-a.

Krugovi bliski predstavnicima međunarodne zajednice u RH upozoravaju da se u obnovljenoj istrazi nebi smjele ponoviti opstrukcije iz 2000-e dirigirane iz vrha državnog odvjetništva i tajnih službi jer se procesuiranje urotnika u Levarovom ubojstvu smatra sastavnim dijelom dokazivanja kredibilnosti hrvatskog represivnog sustava u procesu približavanja EU.

- 23:37 - Komentari (0) Isprintaj #

Feralov odličan prikaz lika i djela Milana Bandića




...Bandić bez ikakvih problema i bez ikakvih posljedica u svom bliskom okruženju ima Mira Lacu, Miodraga Demu i čitav zdrug novopečenih generala što više od svega preziru antifašistički pokret, ali se istodobno redovno pojavljuje na svečanostima u povodu godišnjica različitih partizanskih divizija i korpusa; Bandić bez ikakvih problema i bez ikakvih javnih posljedica biva jednim od najviđenijih gostiju na tradicionalnom domjenku srpske nacionalne zajednice, premda na taj domjenak dovodi Mira Lacu koji je ranih devedesetih godina, primjerice, uselio u stan deložiranih Srba u naselju Središće...

Ivica ĐIKIĆ, Feral Tribune, 26. siječnja 2006.


Preporučam svojim čitateljima odlazak do kioska po novi Feral, a dijaspori nek pažljivo iščita ono što se može vidjeti na netu. Ponovo se tiskaju u Splitu, pa su u četvrtak kod kolportera, umjesto ujutro kao do sada, tek popodne.

- 23:21 - Komentari (4) Isprintaj #

Ivo Pukanić ne negira susret sa predstavnicima WAZ-a i EPH-a u Uredu Predsjednika RH


Predsjednik uprave NCL Media Grupe Ivo Pukanić u srijedu je odgovorio na moj upit vezano za sastanak s predstavnicima WAZ-a (Bodom Hombachom) i EPH (Ninoslavom Pavićem) u Uredu Predsjednika RH prošloga tjedna. Pukanić ne demantira da se sastanak održao u navedenom sastavu. Obzirom da mi je od nekolicine ostalih sudionika najavljeno da će se i oni ubrzo očitovati, nema razloga da pišem opširniji tekst o događaju koji bi mogao bitnije utjecati na medijsku scenu u Hrvatskoj. Za sada ću se ograničiti na prenošenje originalnog maila Ive Pukanića:

Date: Wed, 25 Jan 2006 13:10:46 +0100
Subject: Re: WAZ vs. Krone
From: "Ivo Pukanić "
To: "peratovic zeljko"

Željko,

Ja nisam niti u kakvome sudskome sporu u Austriji u vezi toga što ti govoriš. Baš naprotiv, ja sam svjedok u sporu koga je pokrenuo WAZ protiv Dichanda zbog uvrede. Već sam bio na jednom sudskome ročištu na kojem se kao tužitelj pojavio gospodin Schuman, suvlasnik WAZ-a. No, kako je odabran krivi sud, to je bilo poništeno.
Po prvi puta čujem od tebe da se spor takve vrste vodi u Austriji. Bila je arbitraža u Švicarskoj, koju je obitelj Dichand dobila protiv WAZ-a. Niti sam ja u njoj sudjelovao niti me je netko za to pitao. Ta arbitraža nije imala nikakve veze s EPH i Hrvatskom, već se radilo oko prava tko će biti glavni urednik Kronena – čovjek iz WAZ-a ili Christof Dichand, sin Hansa Dichanda, osnivača Kronena. Dakle toliko o sudu u Austriji.
Drugo, nikada mi nitko nije rekao niti tražio od mene da se iz bilo kakvoga spora povučem. Isto tako predsjednik Mesić nikada od mene ništa nije tražio niti da napišem, niti da ne napišem a kamoli da mi od mene tražio ili me molio takve gluposti kao što je pitanje suda i moga eventualnog svjedočenja.
To ti je istina. A ti sada napiši kako ti je na savjesti.

Puki


Nekoliko linkova na ranije tekstove iz Nacionala o ovoj problematici:

WAZ zbog afere Grupo izgubio milijunski spor za Kronen Zeitung, 22.02.2005.

German-Austrian media war being led because of Croatia, 23.09.2003.

I izvaci iz stranih medija:

Das Kreuz mit der "Krone"

Seither schwelt der Streit zwischen Essen und Wien - um nun heftiger aufzuflammen als zuvor. Die jüngste Attacke kommt von Dichands älterem Sohn Michael, im Hauptberuf Biobauer und eigentlich "schwarzes Schaf" der Verleger-Familie. Michael sieht durch die WAZ die Familienehre gefährdet und recherchierte auf dem Balkan, wo die Essener ebenfalls zugange sind. Dort hat er nun angeblich Skandalöses zu Tage gefördert und dem Branchenblatt "Der österreichische Journalist" verraten: Die WAZ, so Dichand junior, mache "Geschäfte mit der Mafia - und zwar wissentlich, fortgesetzt und im großen Stil". Er habe sogar "eine Menge Geld ausgegeben, um an schriftliche Beweise zu kommen". Hinter der in Kroatien tätigen "Europa Press Holding" (EPH), an der der Essener Medienkonzern Anteile hält, sei auch eine Firma namens Grupo beteiligt - eine "Mafia-Vereinigung von vier Herren", darunter auch der WAZ-Partner für Kroatien, Ninoslav Pavić. Dunkle Andeutungen machte Dichand junior auch bezüglich der Aktivitäten von WAZ-Verlagsmanager Bodo Hombach: "Das Agieren da unten" sei der Versuch, die Medienlandschaft "zu teutonisieren". Hinter der WAZ stünde die von der deutschen Politik unterstützte Industrie mit ihren massiven Interessen am Balkan und dessen Rohstofflagern. Dabei geht es Dichand freilich nicht um die Mafia, nicht um den Balkan, sondern nur um die "Krone". Denn: "Ich habe mir gedacht, das kann doch nicht wahr sein, dass man meinem Vater die Zeitung wegnehmen will."

Die Welt, Petra Stuiber, 22. Sep 2003


Leichen im Keller

In der kroatischen Hauptstadt Zagreb/Agram ist die WAZ Miteigentümerin der Massenzeitung Jutarnji list (Morgenblatt) und der Firma Europa-Press-Holding, deren kroatischer Anteilseigner Ninoslav Pavic ist. Pavic ist, wie so manche Figur aus dem kroatischen Medienwesen (in Serbien ist es nicht viel anders) eine schillernde, schwer zu definierende Erscheinung. Er - und zumindest indirekt auch die WAZ - steht hinter dem kroatischen Wochenmagazin Globus, das wieder in scharfer Konkurrenz um Auflage und Leser zum ähnlich gestalteten Magazin Nacional steht. Nach dem, was sich aus dem Interview im Österreichischen Journalist ergibt, ist der Hauptinformant des Dichand-Sohnes in Zagreb Ivo Pukanic, Besitzer des Magazins Nacional.

Zwischen Nacional und Globus bzw. der Europa-Press-Holding tobt aber ein ähnlicher Machtkampf wie zwischen Dichand und der WAZ. Dabei deutet Dichand junior Hintergründe an, die geradezu unwahrscheinlich klingen: Auf dem Balkan, so behauptet er, versuchten die WAZ, aber auch andere Gruppierungen sich "in Privatisierung befindliche verstaatlichte Industrien", aber auch "Medien" möglichst unter deutschen Einfluß zu bringen.

Carl Gustaf Ströhm, JUNGE FREIHEIT, 03. Oktober 2003


All of WAZ’s affairs

“Gruppo” is an affair which first appeared in 2000, when its main characters were imprisoned for a short period. It began with the secret purchasing of 51% of the shares of "Europapress holding" in 1995 by Miroslav Kutle, who was at the time a powerful businessman in the HDZ’s ranks. The story goes on with the signing of a secret contract between Kutle, Pavic, Vinko Grubisic (at the time owner of "Omladinska TV" from Zagreb) and the secret fourth co-owner, whose identity was speculated to be Ivic Pasalic, the person who practically controlled Franjo Tudjman in the last years of his life. According to the accusations, the idea was to buy and control the media with dirty money, for the benefit of the HDZ. However, the court investigation in this case was aborted soon after the release from custody of the main characters, who were detained for a couple of hours. Recently, the investigative bodies in Croatia, investigating the "Rotond Center" case where Kutle and Pavic are involved, have made the 'Gruppo" affair popular once again.

Medienhilfe, Press Online, Daniela Mathis, 03/11/03


- 02:00 - Komentari (5) Isprintaj #

25.01.2006., srijeda

Koga će Margetić tužiti za povredu autorskih prava?


Vidim da je Večernji list objavio točno 17 snimaka "svjedočenja Stjepana Mesića u Haagu". Pretpostavljam da su materijal skinuli sa stranice Domagoja Margetića. Prvo, može li ih Margetić tužiti za povredu autorskih prava? Drugo, ako su to "Margetićeve snimke" onda se među njima nalaze i tajna svjedočenja Paddyia Ashdowna i Bošnjaka J.J., s kojih, koliko znamo nisu skinute oznake tajnosti, pa bi Večernji list mogao odgovarati u Haagu.

Jutarnji list je objavio samo neke Mesićeve snimke, pretpostavljam također preuzete od Margetića.
Ovim putem pozivam Domagoja Margetića da se o tim pitanjima, kao što to ima običaj, oglasi komentarem na 45 lines!

P.S. Ako je Margetić spomenutim redakcija, prethodno, sam dostavio na cd-u "Mesićevo svjedočenje", Večernji list se svejedno nalazi u gabuli, gledeiusvezi Paddyia i J.J.-a.

P.S. U svakom slučaju, Margetić je na komercijalnom gubitku jer tek što je zakupio mjesto na novom serveru i iznovao objavio materijal, isti više nije eksluzivan.

- 01:42 - Komentari (13) Isprintaj #

WAZ vs. "Krone" via EPH, UPRH, NCL

Poštovani!

Ja sam Željko Peratović slobodni istraživački novinar iz Zagreba. Upravo pripremam tekst o medijskoj sceni u Hrvatskoj. Iz dva neovisna izvora doznao sam da je prošli tjedan u Uredu Predsjednika RH održan sastanak između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, direktora WAZ-a Bode Hombacha, suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavića i predsjednika NCL grupe Ive Pukanića. Navodno se razgovaralo o povlačenju Ive Pukanića iz sudskog spora što ga u Austriji vode WAZ i „Krone“ oko optužbi da je WAZ u Hrvatskoj suvlasnik EPH, a koji je prema navodima Ive Pukanića dio kriminalne medijske organizacije „Gruppo“. U Hrvatskoj je poznato da je predsjednik Mesić blizak prijatelj Ivi Pukaniću. Navodno je na ovome sastanku upravo predsjednik Mesić nagovorio Pukanića da se povuče iz sukoba WAZ-a i „Kronea“. Ovotjedni „Nacional“, tjednik u vlasništvu Ive Pukanića, prestao je s objavljivanjem napada na Ninoslava Pavića, EPH i WAZ, a koje je svaki tjedan objavljivao od 2001. kada je izbila afera „Gruppo“. To je po mojim izvorima siguran znak da je dogovor postignut, međutim još nisu poznate sve pojedinosti što time dobivaju Pukanić i Predsjednik Mesić.
Molim vas da kao strana koju se spominje u ovoj priči dadete svoj komentar.

Srdačan pozdrav,


Nakon što sam dobio potvrdu iz neovisnog izvora "vijesti mjeseca" koju je kao komentar postirao Dragi Blog, odaslao sam svim spomenutim stranama gornji upit. Naravno, za WAZ i "Krone" mailovi su na njemačkom. Sada ćemo vidjeti tko će se prvi javiti i tko će biti spreman objaviti priču kad dovršim istraživanje.

Za one neupućenije evo nekoliko linkova o sukobu WAZ-a i "Kronea" u kojem je sudjelovao Ivo Pukanić:

Nacional" (Zagreb) - Šta se skriva iza prodaje najstarije medijske kuće na Balkanu/ Četvrtina "Politike" vlasništvo Hrvata, Glas javnosti, 03. jun 2002.

Balkanske veze WAZ-a, Der Standard, 24. September 2003 i prijevod u Vjesniku 25. rujna 2004./Index.hr/forum

- 00:33 - Komentari (0) Isprintaj #

22.01.2006., nedjelja

Margetić u "Nedjeljom u 2" ostao bez referendumskog pitanja


Ne sjećam se je li i kako Aleksandar Stanković objasnio zašto u ovotjednoj emisiji nije imao referendumsko pitanje? Očekivao sam da će referendumsko pitanje za gledatelje biti: Je li Domagoj Margetić šovinist ili strastveni novinar?. Ili nekako slično, obzirom na najavu emisije. Ništa od toga.
Stanković je u slučaju Margetića umjesto publike sam glasovao: Drago mi je da niste šovinist.

A svezigledno fighta, zadržao bih se na činjenici da Aleksandar Domagoja nije pitao zašto još ne funkcionira njegova stranica. A da ne govorim o tome da ga nije zanimalo od kud Margetiću zaštićena svjedočenja Paddyia Ashdovna i Bošnjaka J.J.

Najsmješnija je bila tvrdnja Aleksandra Stankovića kako on zna novinare koji odolijevaju pritiscima, a ipak rade u uticajnim medijima. Siroti Margetić nije ga se usudio pitati misli li tu na sebe jer bi mu Stanković zasigurno odgovorio: Pa vidite da sam zvao Vas u emisiju, a bio sam zbog toga izložen pritiscima i s lijeva i s desna.

Kad bolje razmislim, možda odustanem od kritike Stankovićeve emisije. Samo gubim vrijeme.


- 18:22 - Komentari (61) Isprintaj #

Bred - financijski silnik iz LA nahraniti će jedan manji grad u Africi ćevapima

Dragi naš Bred iz LA koji s LA Woman tamani ćevape vikendom, obrisao gotovo čitav blog ostavivši tek nekoliko poruka:

@45 lines:

Skini sliku i komantare o Mati, LA Woman i Newyorcanki. Izvini se za koristenje njihovih slika i skini sve te negativne postove o njima. They will not bother you any longer, their blogs are gone. Pokusao si me navuci na tanki led, ali ti to nije upalilo. After all, znas i sam da si u krivu. Razmisli malo duze bez da ti ponos udara u glavu ili neki James Bong MI6 tajni agent ego. Ti si jedan obican covjek koji je baratao informacijama, dobro mozda znash pucat iz pistolja.

Nazvao si me cetnikom, i srbinom. Nisam cetnik, nisam ni srbin. Ispao si budala. Zasto si me nazvao tim rijecima? Meni ne treba MI6 training da to shvatim. Pokusavash me uvuci u neku etnicko-politcko ekstremnu raspravu i onda mi zabiti noz u ledja.


Kako je onemogućio komentiranje svog bloga, odgovorit ću mu ovdje.

Neću brisat ništa. Stojim iza onog što pišem. Nisam te nazvao ni četnikom ni Srbinom. Lažno si protumačio moj komentar na tekst koji si sad obrisao:

Bre(d) Pit, život jedne * zvezde
nedjelja, 22.01.2006.
Idiot u par slika...
Ovo je jedan od nekoliko idiota. Druga dva dolaze uskoro.



Ovaj idiot, sebe naziva Terminatorom. Pise poeziju i neke zvrcke o Holivudu. Vidim izdao je knjigu. Svaka cast. Dragi moj Terminatore, za Lidiju ti nikad necu zaboraviti a jos manje za LA Woman. Ti si jedna obicna celava, corava budala puna sebe. A kako mi se cini, dijeta ti nebi lose pala. Da si toliko pametan nebi svoja pluca trovao cigaretama u kaficu.

Kako ti se cini jedna osobna kritika sada?

Dakle Tomislave, da li ce doci do krvi kako si se pitao komentirajuci na OptionMasterovom blogu, zapitaj se dobro jer si krv prvi pomenuo. Napravili ste od ovog Hrvatskog bloga nista drugo nego neku "hip" bazu ispucavanja i prepucavanja svojih egoisticnih nagona (steta sto u krevetu to ne radite).

Ne zaboravi Tomislave da su ulice uvecer mracne, te se svakakve stvari dogadjaju u mraku. Mozda ti postanes peta osoba u "Sex and the city" pa tebe neko pojebe.

Ovo je tvoja slika is Jutarnjeg site koje je zasticen nekim blah blah pravom i copyright-om isto kao sto je bila LA Woman i Newyorcanka. Sad se pobrinite pa me mene sudite. Bankrotirat cu vas five times over. Ah da, zaboravio sam, pa vi me ne mozete suditi. Ja cu napraviti cilj da te unistim u potpunosti i da ti zagorcim zivot do maksimale. Da li je to kupovina domene pod tvojim imenom, placanje Google da se moj rezultat pojavi prvi kad je tvoje ime ubaceno ili whatever else I choose do fukin' do. I will distroy your name.

Bring it bitch. Let's see what you are made of.

Druga dva idiota, Darius i 45 lines...cooming soon to theaters near you.



Peratovic, Zeljko Peratovic. Tajni agent 007, MI6 aka. 45 lines. Zar netko iznad 12 godina starosti stvarno moze s ozbiljnoscu tako nesto reci? Ha ha...


Zakljucak: Sto ova dva kriminalca imaju zajednicko? Pogledajte slike dobro.

Bred Pit


Na to sam ti ja odgovorio:

*bradu. dakle, četnici smo. hehe. samo ti piči majstore. tako je i Dragan Vasiljković mislio da mu nitko ništa ne može jer živi u Australiji, pa se zajebo. (45 lines 22.01.2006. 13:33)

*izvinjavamo se, mlogo se bre, izvinjavamo. hehe (45 lines 22.01.2006. 13:51)

*ajmo probat josh jednom, ali ovaj put razmisli what is at stake. (Bred 22.01.2006. 13:52)

*nisam ni mislio da si si četnik, niti bih ti se rugao kao Srbinu. Samo imaš glup smisao za humor. i prijetiš. pa nastavi dok možeš. (45 lines 22.01.2006. 13:59)


a onda ti na svom oglasnom blogu još veliš:

Nisam neki tajni agent neke sluzbe ili popularni novinar. Nemam javnu silu u tom smislu, ali gospodo nikad neznate koliko je tanak led na kom se klizete i koga provocirate. Vasa sila je rijec i politicka povezanost. Moja je financijska. Kao sto se zna, financijska sila cesce kupuje "rijec" i "politiku" nego obratno.

Nije mi potrebno vama to dokazivati, jer po mom misljenju to dokazivanje bi bilo samo bacanje novca u neshto sto meni nije bitno. Radje bih nahranio jedan mali grad u Africi nego vama dokazao da imam silu koje niste svjesni.


Ne bih htio da ljudi u Africi gladuju, ali ti ih najvjerojatnije nećeš ići hraniti, čak ni ćevapima, pa te ipak molim da tu svoju finacijsku silu dokažeš na meni. Ne moraš mi reći na koji ćeš to način napraviti, samo se baci na posao. Čekam te!

Image Hosted by ImageShack.us

Koji je next move zlatne ruke Breda Pita? Photo by Bred Pit


- 17:17 - Komentari (26) Isprintaj #

"Rasizam je cool" - iz rasprave o Čadežu i newyorčanki

To sto je jedan Mata otisao na skolovanje u US, zar je to sramota? To sto je isti komentirao sto je na racun drugih rasa, mogu reci da dobrim dijelom NIJE daleko od istine!

LA Woman komentarajući moj post na vijesti "Nenaviknutost na eksponiranost"


a evo što ju je potaknulo na to:

Užasno me smeta kada netko iz vana generalno pljuje po Hrvatskoj, hrvatskim medijima, novinarima..., nekritički hvaleći prilike u kojima trenutno živi. Gospođe i gospodo iz dijaspore, Slobodan Šnajder, po ocjeni Velimira Viskovića, najcjenjeniji hrvatski dramatičar u Europi, jedne zgode mi je rekao da je po Hrvatsku najpogubnija stvar da ju vode ljudi iz dijaspore. Sjetite se samo Ante Pavelića i Gojka Šuška (i Ivice Mudrinića da se T - Zombix ne naljuti ;)) Eno bloger mata se otišao školovati u Ameriku i piše o crncima da su debeli i lijenčine. Zamislite kako će nas on usrećiti kad se vrati u Hrvatsku.

45 lines, iz iste rasprave



© La Woman


Moram se ispričati La Woman i mati jer sam pogrešno prenio što je izjavio o crncima. Točan citat još će više posvjedočiti o njegovu rasizmu:

...nego, toliko se kineza naselilo u ova amerika, da citava nacija poprima neke kulturne karakteristike...malo je frka zbog ratova i uragana, pa se nema za kameni zid, ali zato grade zicanu ogradu dolje na jugu...dugacku 1000 milja. da sprijece one cigane iz meksika da prelaze preko. i sad oni u sto muka...kao, kako ce prelazit granicu. jebemu, pa ograda nije pod naponom. PA PRESKOCI, dilkane...
kao, "sta ako me uhvate"....pa sta ti mogu, deportirat ce te. vratit ce te nazad u taj usrani meksiko, pa mozes slijedecu noc opet preskocit, nece te za kaznu u urugvaj poslat !!

Malo je, ko'da zazimilo ovdje...temperatura slabo prelazi 20°C. joj, kako te crnce treba nasamarat...
svi su nabildani ko rambo (jer niki kurac ne rade po cijele dane, samo gvozdje dizu), i sad neki ljudi nose cak i one laganije janke, svi su solidno obuceni..jer ujutro bude dobrano zima. al zato crnci setaju u potkosuljama...ili cak i bez potkosulja. neki dan vidim nekog cokoladu pred dvoranom bez majice, samo u kratkim hlacama...preskace uze i pokazuje misice...reko "cobaneeee..."

no, podsjetilo me na likove iz djakova, koja svaki vikend u garazi skida majice. momci - pa jebemu mater !! :-)

hrvatusa, 15.12.2005. u 23:59 sati.



© hrvatusa/mata


Prema portalu Jutarnji.hr, braneći newyorčanku da na javnom mjestu piše što želi, ali da ju nitko zbog toga ne smije kritizirati, odnosno dalje prenijeti njene javno izrečene upise na blogu, LA Woman je napisala:

"Žao mi je da se to newyorčanki dogodilo. Istih smo godina, slične priče, svaka u svojoj metropoli. No, poanta je, da se domaći mediji i oni koji ih prezentiraju moraju naučiti pravilima ponašanja...Da se o meni piše i citira u hrvatskim medijima, ne bi bila sretna. Primarno, jer određene osobe koje poznajem, ne znaju da pišem blog. I želim da tako i ostane"


Ja međutim imam drugačiji stav. Poručio bih LA Woman i hrvatuusa/mati kako poštivam njihovo pravo da se javno deklariraju kao rasisti, ali ne bojim se ni jednog zakona po kojem bi oni meni zabranili da ih nazovem rasistima. Kakva nam oni iskustva mogu ponuditi eventualnim povratkom u Hrvatsku. Mi smo primitivni. Fali nam rasisma?!

- 02:36 - Komentari (34) Isprintaj #

21.01.2006., subota

Obitelj saborskog zastupnika Štengla protiv web-a


Vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl, pogotkom u «desetku» otvorio je športsku streljanu Udruge umirovljenika unutarnjih poslova vukovarskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije

Pokretač vukovarskog web portala Vukovarac.net Damir Fintić našao se pod sudskim pritiskom obitelji saborskog zastupnika Vladimira Štengla (HDZ) braneći slobodu govora na internetu. Fintić nije ni iz Vukovara, a nije ni novinar, ali su mu budućnost grada heroja i sloboda govora prirasli srcu i hrabro se nosi s već tri sudske tužbe koje je u ime Dragice Štengl, supruge bivšeg vukovarskog gradonačelnika i aktualnog saborskog zastupnika HDZ-a podigao odvjetnički ured Zvonimira Hodaka, u kom kao vježbenik, prema pisanju Drage Hedla, radi i pojavljuje se na raspravama protiv pokretača Vukovarac.net-a, tužiteljičin sin.

O tužbama obitelji Štengl više na:

Zašto i koga su Štenglovi tužili

Zastupnik HDZ-a oslobođen plaćanja sudske pristojbe jer je invladi Domovinskog rata

Duševne boli priložila sudskom spisu, pa tuži zbog njihovog objavljivanja

Bojim se ne da će od ishoda ovih tužbi u mnogome zavisti budućnost slobode govora na internetu u Hrvata ne obrate li pažnju na ovaj sluča Hrvatsko novinarsko društvo, pravni stručnjaci, mediji ( posebno mrežni). U HHO se ne uzdam iz, svakom redovitijem čitatelju 45 lines, razumljivih razloga.

Vladimir i Dragica Štengl nisu zaštićeni svjedoci nijednog suda da bi me itko zbog ovog posta mogao prozivati za nenačelnost.

Ono za što se zalažu Damir Fintić i mnogobrojni posjetitelji portala koji je pokrenuo (Hrvati i Srbi, oni koji krpaju kraj s krajem u Vukovaru i oni koji bi se u njega htjeli vratiti, živjeti i raditi, neoviseći od političkih hirova i milostinje države) u mnogome se razlikuje od politike koju je provodio Vladimir Štengl dok je bio gradonačelnik:

...Vukovarsko-srijemska županija jedina je u Hrvatskoj na kojoj je na izborima početkom 2000. pobijedio HDZ. Na čelu grada ostao je isti gradonačelnik, Vladimir Štengl, poznat po ne baš tolerantnim izjavama o suživotu Hrvata i Srba. Kad je 18. studenoga prošle godine, velikim mimohodom od Vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja na periferiji, gdje su pokopane hrvatske žrtve pale u obrani Vukovara, obilježena deseta godišnjica pada tog grada, gradonačelnik Štengl pozvao je tamošnje Srbe da ostanu u svojim domovima i puste Hrvate da sami obilježe taj dan...

- Srbima ipak još nije mjesto u koloni počasti vukovarskim žrtvama, čak i ako dođu - ponovio je gradonačelnik Štengl prije neki dan u intervjuu riječkom "Novom listu"...

Način na koji razmišlja Štengl, pokazuje i njegov stav izrečen u povodu zahtjeva srpske manjine da u vukovarskoj gimnaziji, također nedavno obnovljenoj, postoje i posebni razredi za srpske učenike. "Kod Hrvata postoji čvrsto stajalište da se neke stvari ipak ne mogu prelomiti, pa i to da u gimnaziji, koju su Srbi porušili, ne mogu biti srpski razredi. Imaju pravo na nastavu na svojem jeziku, ali ovo bi bilo previše." Štengl, dakle, ne samo što se ponaša kao da je gradonačelnik isključivo Vukovaraca hrvatske nacionalnosti, već uopće ne želi individualizaciju krivnje za rušenje Vukovara, već smatra da za taj zločin trebaju podjednako ispaštati svi Srbi, uključujući i sadašnje gimnazijalce koji su u vrijeme kad je plamtio rat bili još djeca predškolskog uzrasta...

Drago Hedl, AIM, 18.2.2002.


Na popisu imovinskih kartica državnih dužnosnika koji je objavio Jutarnji.hr ne nalazi se i ona Vladimira Štengla. Ili ju nije predao, ili popis nije ažuriran. Prosječna plaća saborskog zastupnika iznosila je 2003. 15.000 kuna (Dada Zečić, Vjesnik, 10. studenog 2003.) Ne vjerujem da je danas manja. Stvarno je nemoralno da saborski zastupnik Vladimir Štengl, gledano samo njegova saborska primanja, traži oslobađanje od plaćanja sudske pristojbe, na ime potvde da je invalid Domovinskog rata. Kako su me u petak izvijestili izvori bliski Banskim dvorima Vladimir Štengl uživa veliku potporu ministrice branitelja Jadranke Kosor. Je li Damir Fintić u fer poziciji spram takvih divova nacionalne stvari?

- 02:20 - Komentari (11) Isprintaj #

20.01.2006., petak

Hrvatska nije zaratila s Amerikom a Margetićeva stranica ukinuta


Je li Margetićeva američka stranica ukinuta ili samo šteka zbog preopterećenosti, nisam imao vremena ispitati. Vidjet ću ujutro.

update nakon par minuta
P.S. Sve mi se čini da je ukinuta jer me prebacuje na hosting tvrtku Lunarpages.

Tako sam razmišljao noćas u 02:25. Iz Lunarpagesa nisu odgovorili na mail upit jesu li je ukinuli, pa što drugo da zaključim nego da jesu. Samo mi još nije jasno jesu li to učinili na osnovu naloga ICTY-a, ili im je hrvatska policija proslijedila nalog Županijskog suda u Zagrebu? Ne sumnjam da ćemo odgovor na to pitanje i "eksluzivnu" informaciju da stranica ne šljaka pročitati u klasičnim medijima. (08:09)

upadate2

www.domagojmargetic.com is currently UNDER CONSTRUCTION

Attention Webmaster:
This is your current default homepage; it has been setup with your new account. To update this Under Construction page, please replace your index.htm file.

If you have any questions, please see your detailed online support documentation at www.help.hostway.com

- 21:59 - Komentari (25) Isprintaj #

Bloger 45 lines dao izjavu za Politiku




Moram priznati da me lagano zabole oči dok čitam svoje izjave na ćirilici. A kako blog.hr ne podržava to pismo, morat ću ih prepisati latinično:

VELIKA POTERA ZA RATKOM MLADIĆEM

... Međutim, slobodni novinar iz Zagreba Željko Peratović, koji je godinama pratio slučaj generala Ante Gotovine, kaže da ga trenutna situacija sa Mladićem veoma podseća na ono što se dešavalo s najtraženijim hrvatskim beguncem. "Iako vlada Ive Sanadera nije priznala da je učestvovala u hapšenju Gotovine, tvrdeći da on nije ni bio u Hrvatskoj, od izvora bliskog tribunalu saznao sam da je Ante Gotovina sve do septembra prošle godine bio u zemlji", kaže Peratović. "Situacija se promenila kad je Karla del Ponte optužila Katoličku crkvu da ga čuva. Odmah je Sanader krenuo u akciju i preko šefa tajne službe i državnog tužioca poručio mu da se skloni iz zemlje. Naravno, Gotovina nije sve vreme boravio samo u Hrvatskoj, prelazio je granicu s Bosnom i Hercegovinom i po tome je sličan Ratku Mladiću. Ali, sigurno nije putovao po svim onim zemljama čiji su pečati u pasošu. Taj pasoš je falsifikovan".

Peratović misli da se hrvatska vlada o oizručenju Gotovine dogovarala direktno s Karlom del Ponte, a da je u Evropskoj uniji imala pomoć Austrije, Luksemburga, a na kraju i Velike Britanije. Gotovini je u početku obećano da će moći da se brani sa slobode, ali je vlada posle hapšenja shvatila da to nije moguće, pa je pristala da finansira troškove odbrane, tvrdi hrvatski novinar. On dodaje da je napravljeno nekoliko fondova za odbranu Ante Gotovine, a "Hrvatski list" iz Zadra, glasilo blisko generalovim saborcima, objavio je da se osniva "zaklada" za pomoć generalu, za koju je potrebno čak 100.000 dolara mesečno...

Dragana Matović i Vladimir Radomirović, Politika, petak, 20. januar 2006.


U možda dvije finese razlikuje se original moje izjave od onoga što je Politika objavila, ali bitno ne mijenja na stvari, pa neću cjepidlačiti.

- 01:23 - Komentari (1) Isprintaj #

19.01.2006., četvrtak

Antu Gotovinu nitko nije mogao spriječiti da da izjavu haaškim istražiteljima koncem devedesetih

Zastupnik IDS-a u Saboru Damir Kajin lupa gluposti kad veli da je Antu Gotovinu bivša HDZ-ova vlast spriječila da razgovara s haaškim istražiteljima. Isto je rekao, i slagao, Ante Gotovina u intervjuu Ivi Pukaniću.

Tjednik Feral Tribune je pred godinu, dvije objavio stengram razgovora iz Ureda Predsjednika koncem devedesetih u kome sam Ante Gotovina huška Tuđmana da zabrani odazivanje na razgovore hrvatskim građanima s ICTY-em vezano za "Oluju" jer da ta istraga cilja samog Vrhovnika. Dakle, Tuđman je naložio Vladi da donese uredbu da se Bljesak i Oluja izuzimaju iz nadležnosti ICTY-a jer se bojao za sebe, a između ostalih na to ga je nagovorio i Gotovina. Stenogram iz kojeg se to vidi dostupan je ICTY-u i nemojmo se začuditi kada ga, recimo, istražitelj William Tomljanovich bude prezentirao na suđenju Gotovini.

Da Anti Gotovini nitko nije mogao zabraniti razgovor s Tribunalom svjedoči i primjer naftnog tajkuna, umirovljenog generala Ivana Čermaka koji se u jesen 1998. odazvao razgovoru s istražiteljima.

Istina, tadašnji šef SIS-a, aktualni haaški optuženik Markica Rebić to nije odobrio. Dapače, saznavši da se Čermak sprema na razgovor poduzeo je sve da bivšeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin javno ocrni kao izdajnika. Večer kada se se Čermak trebao sastati s istražiteljima "Večernji list" je donio tekst Roberta Valdeca u kom je pisalo da je naftni tajkun već razgovarao s djelatnicima ICTY-a. To je trebalo odvratiti Čermaka od razgovora, ali on se nije dao, pa je s večernjim izdanjem "Večernjeg" u džepu ipak išao dati iskaz.
Nedugo, Robert Valdec je intervjuirao Markicu Rebića koji je izrijekom prozvao Ivana Čermaka zbog neposluha. Nastavljajući tematski niz Valdec je u Večernjaku tih dana objavio i razgovore s Miroslavom Tuđmanom, šefom HIS-a i Ivanom Brzovićem, šefom SZUP-a.

Razgovarao sam o razgovorima sa spomenutim trolistom tadašnje špijunske scene s Valdecom početkom prošle godine u uredu glavne urednice Vjesnika Andreje Latinović.

Valdec me cinkao Latinovićki kako imam web stranicu (www.peratovic.net) na kojoj sam prenio tekst iz Vjesnika o Tomislavu Karamarku s dijelovima koji su nakon uredničkih intervencija ostali neobjavljeni.
Tadašnja glavna urednica Vjesnika htjela je zaposliti svog prijatelja Valdeca, pa "eto neka mi rješimo svoje privatne nesporazume kako bismo mogli zajedno raditi". Na prevaru me pozvala u svoj ured i skoro nas obojicu zaključala.

Rekao sam joj da Valdeca uopće ne poznajem, a da ga kao novinara pamtim samo po gore spomenutim tekstovima. Bivši Večernjakov novinar (danas je voditelj crnokroničke emisije Istraga na Novoj TV) se pravdao da mu je zadatak da razgovara s Rebićem, Tuđmanom i Brzovićem dao tadašnji glavni urednik Branko Tuđen.

Robert Valdec


Jučer na ICTY-u predočeni stenogram razgovora u Uredu Predsjednika između Tuđmana, Šuška, Rebića i glavnih urednika Vjesnika (Nenad Ivanković) i Večernjeg lista (Branko Tuđen), indirektno, gledano po liniji zapovjedne odgovornosti ide u prilog Robertu Valdecu. On je samo izvršavao što su mu naredili. Istina, mogao je takve zapovjesti i odbiti ako su kosile s njegovom profesionalnom i osobnom etikom. No, zar je to važno. I ICTY-u i Valdecu važnija je zapovjedna odgovornost.

- 18:07 - Komentari (12) Isprintaj #

18.01.2006., srijeda

Na suđenju Marijačiću i Rebiću iznesen dokaz da je Anto Nobilo dilao s ICTY-a zaštićena svjedočenja


Nastavljeno suđenje Rebiću i Marijačiću

Tužitelj Akerson je kao drugog svjedoka izveo stručnjaka Tužiteljstva za hrvatske dokumente i arhive Williama Tomljanovicha, koji je svjedočio o stenogramu iz ureda hrvatskog predsjednika od 7. svibnja 1997. i drugim dokumentima.

Radi se o stenogramu razgovora predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, njegovog pomoćnika Markice Rebića i glavnih urednika Vjesnika i Večernjeg lista, Nenada Ivankovića i Branka Tuđena na kojem se raspravlja o načinu objavljivanja izjave drugog zaštićenog svjedoka s procesa Blaškiću.

Izjava svjedoka pribavljena je od Blaškićeve obrane, a prema stenogramu, čije je izvatke u sudnici čitao Tomljanovich, optuženi Rebić rekao je da je "razgovarao s odvjetnikom (Antom) Nobilom koji nije protiv, dapače, rekao je da bi bilo dobro to objaviti, no ne bi smjeli njega citirati jer je on za diskreciju".

Odvjetnici Krsnik i Marin Ivanović osporavali su relevantnost tog dokaza i vjerodostojnost stenograma iz ureda predsjednika, no tužitelj je tražio da Tomljanovich opiše način na koji Tužiteljstvo provjerava auteničnost tih dokumenata.

Svjedok je rekao da ICTY ima kolekciju od 666 transkripata iz ureda predsjednika i opisao kako su provjereni prema načinu nastanka i bilješkama sudionika razgovora.

HINA, Index.hr, 18. 01. 2005.


Kao što sam više puta upozoravao ICTY vrlo dobro zna da je odvjetnik Anto Nobilo odgovoran za curenje zaštićenih svjedočenja s Tribunala. Posjetitelj 45 lines pod nickom proboj nedavno je napisao da se protiv Nobila s tim u vezi vodi istraga, te da je koatoru knjige "Urota Blaškić", potpisane od Jasne Babić, od strane Tribunala onemogućeno da zastupa Ljubu Boškoskog upravo zbog te istrage. Domaći mediji zanemaruju te činjenice, te i dalje nazivaju Nobila da komentira procese pred ICTY-em, smatrajući ga visokokompententnim za tu problematiku (čast izuzecima).

Nobilo je od Tuđmana i Šuška preko Vladimira Zagorca i RH Alana kao predujam za zastupanje Tihomira Blaškića dobio 1996. 6 milijuna kuna (tadašnjih milijun i pol DM). Naravno da se za te novce obvezao i na neke protuusluge koje se ne tiču same Blaškićeve obrane. Međutim, većina naših novinara, pored onih što su interesno povezanih s Nobilom, to zanemaruje, fascinirana je njegovom stručnošću i poštenjem. Neke kolegice su očarane njegovom muževnošću i nakon što je Nobilova supruga ispričala da je bila žrtvom obiteljskog nasilja. Kad čujem za hrvatsko objektivno istraživačko novinarstvo, dobijem ospice.

- 15:33 - Komentari (8) Isprintaj #

Potvrda Karamarkove teze da trebe ukinuti Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi

Nedavno su novinari bliski šefu POA-e Tomislavu Karamarku objavili kako njegov prijedlog reforme sigurnosnih službi podrazumijeva ukidanje Vijeća za građanski nadzor, koje da je, između ostalog neučinkovito. Umjesto Vijeća Karamarko predlaže, kako je nedavno izvijestila Ivanka Toma ponovno uvođenje Ureda za nacionalnu sigurnost. O Karamarkovu prijedlogu reforme Sabor bi trebao raspravljati na sjednici slijedećeg tjedna.

Gledan iz te perspektive tekst u Jutarnjem listu POA upozorena: Politologinja čitala državnu tajnu u tramvaju broj 4 autorice Ivanke Tome nije nimalo začudio oprezne kritičare Karamarkove reforme. Što će nam takvo Vijeće ako je Nenada Boban, članica istog, toliko neodgovorna da zajedno s njom, pola tramvaja ima priliku čitati dokumente s oznakom državne tajnosti, trebao bi zaključiti svaki dobronamjerni čitatelj Jutarnjeg lista.

Međutim, nisu svi čitatelji dobronamjerni. Neki, u komentarima pod spomenuti tekst, s pravom primjećuju:

kakva priča | sasa | 17.1.2006 21:16:07
Ovakve priče izlaze samo iz radionica obavještajnog podzemlja i često se prepričavaju u raznim krugovima. Najčešće uz obilan dim cigareta i zveckanje čaša. Ali da ovako nešto objave novine?? Nevjerojatno! Netko nepoznat optužuje ženu. Žena kaže da to nije istina, da čak ni teoretski ne može biti jer takve dokumente ne nosi sa sobom. Ali to završi na kraju, nakon gomile riječi koje nas uvjeravaju u suprotno. A njen pokušaj da provjeri zajebava li se tko s njom ili je stvarno zvala novinarka, još se ismijava. Stvarno ste dno!

NELOGIČNOSTI I ZNATIŽELJA | ROLLING | 17.1.2006 21:08:28
Da,članak je totalno nelogičan,primjerice tko je taj koji je primjetio G-đu Vukman u tramvaju,pa pohitao da javi POA-i...da nije bilo u pitanju praćenje dotične članice viječa za civilni nadzor tajnih službi ,možda se gospođa prije uznemirila zbog toga (a što,gle,znatiželjnoj novinarki,željnoj senzacija,nije ni palo na pamet da nasluti u tekstiću)...očito i znatiželja ima svoje granice,posebno ako se krene s "Dubokim grlom" ("prema verziji našeg izvora,koji je po svojoj funkciji...")...

komentari, Jutarnji.hr, 17.01.2006.



update, četvrtak, 20:10

Sreo sam sinoć jednog od članova saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. U potpunosti se složio s mojom procjenom o Karamarkovoj podvali, ali sumnjam da će isto ponoviti i u Saboru.

- 00:33 - Komentari (4) Isprintaj #

17.01.2006., utorak

Juris Protecta zatražila od članova HHO-a da smijene Žarka Puhovskog zbog izjava o Latinici


Zlatko Zeljko


Sudionik sporne Latinice o Franji Tuđmanu, predsjednik udruge Juris Protecta Zlatko Zeljko (Tuđmana nazvao diktatorom), poslao je na adrese 24 člana HHO-a pismo u kojem upozorava na "selektivni napad na medijske slobode Žarka Puhovskog" držeći da je to nespojivo s funkcijom koju predsjednik HHO-a obnaša.
Žarko Puhovski je gostujući kod Aleksandra Stankovića najavio skori "plenum" HHO-a na kojem će članovi te udruge imati priliku reći što misle o njegovim stavovima o Latinici. Zlatko Zeljko, vjerojatno računa na taj "plenum", pa s željom da članovi HHO-a smijene Puhovskom, obraća im se slijedećim pismom:

U Zagrebu, 16.01.2006.

Poštovani,

obraćamo Vam s kao članu Hrvatskog Helsinškog odbora. Žarko Puhovski, trenutačni predsjednik HHO-a, je u svom javnom istupu u slučaju Latinice kompromitirao udrugu na čijem je čelu. Kako je poznato, isti je nakon podizanja hajke protiv TV emisije Latinica, odnosno njezinog urednika i autora Denisa Latina od strane velikog dijela saborskih zastupnika HDZ-a i HSP-a, stao na stranu progonitelja. Žarko Puhovski je pri tome izjavio da Denis Latin zaslužuje „sve najgore“, opravdavajući to činjenicom da se Latinica unaprijed snima, a ostavlja se utisak da se radi o prijenosu uživo.

Srećom, Žarko Puhovski je ostao usamljen u svom naumu, budući su svi slobodni mediji, civilne udruge i pojedinci postupili suprotno, pa se emisija Latinica od danas ponovo emitira. Ako se zna da je gosp. Puhovski bio na strani optužnice protiv „hrvatskih proljećara“, osnivao unitarističke političke organizacije, kada su narodi na ovom prostoru nastojali izići iz prisilnog braka, ovaj njegov istup protiv slobode medija samo je dokaz njegove dosljednosti. Nema sumnje da je Žarko Puhovski zloupotrijebio HHO u privatnom obračunu s Denisom Latinom, i mora snositi posljedice.

U svom nastupu u emisiji TV „Nedjeljom u 2“ na HTV-u, emitirane 8.1.2006, Puhovski je ponovio svoje tvrdnje, i upravo u toj emisiji dokazao svoju nekompetentnost i zle namjere. Naime, emisije kakva je Latinica pretežno se upravo snimaju unaprijed i to je priznati standard u TV produkciji u svjetskim razmjerima. Niže potpisani je posjedovao vlastitu tv produkciju, uključivši i reportažna tv kola s 5 kamera, i bavio se tim poslom intenzivno preko 10 godina i zna što govori, za razliku od Žarka Puhovskog. Napad na Latinicu i njezinog autora ima zasigurno sasvim druge motive, koje predsjednik HHO-a do sada nije obznanio, a posezanje za neadekvatnim argumentima pravi njega i HHO smiješnim. Navodi Puhovskog da se radi o njegovom privatnom mišljenju nisu opravdanje. Puhovskog nitko ne bi ni pitao za njegovo mišljenje da nije predsjednik HHO-a. Očekujemo stoga da će članovi HHO tražiti odgovornost predsjednika zbog zloupotrebe položaja. Uostalom, Hrvatska se postepeno oslobađa Titova i Tuđmanova totalitarizma i približava civiliziranom društvu euro-atlanskih država, gdje čelni ljudi organizacija kao što je HHO imaju sasvim drugi profil.

Ako niste gledali emisiju „Nedjeljom u 2“, emitiranu 8.1.2006, rado ćemo Vam poslati DVD ili VHS snimku iste. Snimku možete naručiti elektronskom poštom ili nas nazvati. Za sva daljnja pitanja stoji Vam niže potpisani na raspolaganju. Nama bi bilo vrlo drago kada bi čelni ljudi HHO-a blisko surađivali sa srodnim udrugama kao što je naša, ali smo duboko uvjereni da osebujno, nepredvidivo i arogantno ponašanje sadašnjeg čelnog čovjeka HHO-a tako nešto isključuje.

S poštovanjem,

JURIS PROTECTA

Udruga za unapređenje pravosuđa u RH

ZLATKO ZELJKO, predsjednik


Nedavno je izjave Žarka Puhovskog osudio i bivši glavni tajnik HHO-a Damir Grubiša:

...Nijednu prijetnju, pa makar dolazila i od poremećnih umova, ne smije se olako shvatiti. Tako su u početku minimalizirane prijetnje nacista i fašista, da bi kolektivno ludilo zahvatilo cijele narode, kako piše Wilhelm Reich, kojega je hrvatskoj javnosti predstavio baš Žarko Puhovski. A eventualna Latinova ili bilo čija druga narcisoidnost ili egzibicionizam, koji mu se imputiraju, ne mogu biti nikakav izgovor za faktičko sužavanje tolerancije i gušenje slobode govora i mišljenja, i za cenzuru koja se sada uvodi.

Uvođenje cenzure, Novi list, 13.1.2006.


- 16:44 - Komentari (12) Isprintaj #

Prve sramežljive rekacije na vijest s 45 linesa o Margetiću

Večernji list je sinoć objavio vijest da je Margetić objavio i zaštićeno svjedočenje Paddya Ashdowna. Večernjak ne spominje da je Margetić objavio i svjedočenje Bošnjaka J.J, niti navodi da je vijest ekskluzivno objavljena na ovom blogu.

Jutarnji list danas da je američka hosting tvrtke Lunarpages dobila je nalog Haaškog suda za ukidanje stranice Domagoja Margetića na kojoj je objavljeno svjedočenje zaštićenog svjedoka, predsjednika Stjepana Mesića.

Jutarnji ne spominje da su na istoj stranici objavljena i zaštićena svjedočenja Paddya Ashdovna i svjedoka J.J. Naravno, ničim ne daju na znanje da je novi zaplet u drami s Margetićevim kršenjem pravila ICTY-a provalio 45 lines.

U njihovom se tekstu zato može naći očita kontradikcija. Nakon što su napisali da je Lunarpages dobio nalog ICTY-a da ugasi stranicu, donose izjavu direktora tvrtke koji kaže da će stranicu ukinuti kad dobiju nalog bilo kojeg suda.

Sve u svemu, čini se da su vijesti s bloga počele ostvarivati uticaj na papirnate medije, ali se oni, za sada, to boje priznati.

P.S. A evo i linka na blog transkripti na kom je nepoznat netko u ponedjeljak, 17.01.2005., djelomično, u pisanom obliku, prenio Mesićevo svjedočenje kojeg Margetić donosi cjelovito, u audio verziji.

- 16:12 - Komentari (9) Isprintaj #

16.01.2006., ponedjeljak

Odgovor Borisu Ličini o MediaRingu


Ako Jutarnji doista kupi blog.hr, teško je reći što bi se dogodilo, kako i Peratović piše s osjećajem nezavisnosti. No, ako kupi MediaRing, ili se otvori nova tvrtka, tko bi uopće znao...

Boris Ličina, borja.org, 02.01 2006.


Nisam reagirao na ovaj Borisov tekst dok budalaj lama nije upisao komentar broj 12 pod post naslova Ne daj Bože, Dragi Blože, Brisanog prostora:

Iako je neka lovica prokolala i neki su ljudi, iznenađujuće, osjetno poboljšali svoj standard; tako primjerice partner u Premisi i šef Medija-ringa - Premisa je Smolecova, Medija ring Pavić/Smolecov da pojednostavnim - Aljoša Roksandić, koji je nakon navodne prodaje Tv Nove naglo napredovao (Aljoša je inače Pavićevo čedo, ex-Globus...).


Dakle, budalaj lama tvrdi da je i MediaRing, kao i EPH (Jutarnji list) u suvlasništvu Ninoslava Pavića, pa sad ti Boris vidi u čem je razlika.

- 13:46 - Komentari (17) Isprintaj #

Promocija "Izabranih djela" Slobodana Šnajdera



Šnajder se nikada nije htio pomiriti s dominantnom kazališnom, književnom, a naposljetku ni političkom strujom. Svoje literarne pretke traži u Matošu, Krleži (osobito mladom) i na valu njihova suprotstavljanja, širenjem dramskoga konflikta ne samo preko nego i s onu stranu pozornice, Šnajder je izabrao ulogu osobe koja govori, u domovini i svijetu, neugodne istine ponajprije o (hrvatskim) intelektualcima u raznim vremenima.

Želimir Ciglar, Večernji list, 15.01.2006 16:18


Ovim citatom upozoravam ponajprije naše bologovske književne kritičare da skrenu pažnju na novu knjigu Slobodana Šnajdera koja će biti predstavljena u srijedu, 18. o.m. u 18 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, Perkovčeva 7.

P.S. U kolumni od subote u Novom listu Šnajder piše zašto nije bio na božićnom domjenku kod Pupovca a bio je pozvan:

Nisam otišao jer imam teškoća s lijepim formulacijama koje nisu poduprte stvarnošću. I moje vlastite formulacije iz toga koša idu mi na živce. Prije svega hrvatski politički Olimp i danas nastanjuju oni koji su dojučer, latentno ili čak potpuno manifestno, pripovijedali posve drugačije tekstove. Neki od stanovnika toga Olimpa bili su objektivno u poziciji, dok su obnašali vlast, ponešto od nesreća prognane manjine uistinu emendirati; politički grijeh prvih više je u činjenju, grijeh drugih, danas oporbenih političara, u nečinjenju. Sve ono što se do jučer govorilo o pitanju manjine, napose hrvatskih Srba, bilo je licemjerno i lažljivo: oni koji su oblikovali Hrvatsku kakva je ona danas naprosto ih nisu htjeli. I to je sva istina.

Slobodan Šnajder, Novi list, Subota, 14.1.2006.


- 11:48 - Komentari (0) Isprintaj #

15.01.2006., nedjelja

Domagoj Margetić je pored Mesićevog objavio još dva zaštićena svjedočenja i u ponedjeljak očekuje novi sudski nalog

on english: Margetic & Mesic & Ashdown

Namučio sam se preslušavajući sate i sate Mesićevo svjedočenja što ga je na američkom serveru postavio Domagoj Margetić. Iako sam najavio kod T - Zombixa još jučer da ću dati opširniji komentar preslušanog za sada bih ponovio samo ono što sam napisao u najavi:

Skinuo sam si mp3-ice. Cool je da su Mesić i Sanader tražili od ICTY-a da skine zabranu. Nema se tu ništa novo čuti. Mesić je posvjedočio da je Tuđman pridonio Miloševićevom genocidu u BiH. Drago mi je da se sad s tom tvrdnjom slaže i Sanader. Bojim se da Tribunal još neko vrijeme neće udovoljiti Mesić-Sanaderovom zahtjevu jer se vezano za prvobitno curenje Mesićevog svjedočenja s Tribunala vodi postupak protiv odvjetnika Ante Nobila. Ako bi se skinula tajnost sa ovog svjedočenja, propao bi postupak protiv Nobila, a netko ipak treba biti kažnjen, zar ne?! Opširniji komentar na mom blogu za par sati nakon što preslušam čitavo svjedočenje.

komentari na post T - Zombixa



Domagoj Margetić u ponedjeljak očekuje novi sudski nalog


Na dvije snimke našao sam svjedočenje Paddya Ashdowna. Veći dio je bio otvoren za javnost, ali jedan dio je bio zatvoren, odnosno Sud ga tretirao kao tajno svjedočenje. Zanimljivo je da Ashdowna, koji je sobom donio original salvete s Tuđmanovim črčkarijama podjele BiH, nije ispitivao odvjetnik Anto Nobilo, kojem su pak bile dostupne informacije o povezanosti svjedoka s pukovnikom SAS-a Bobom Stewartom, osobom kojoj su određeni krugovi u obavještajnim službama pripisivali stanovito sudioništvo u ahmićkom pokolju. Američki Blaškićev odvjetnik Russel Hayman skoncentrirao se na cjepidlačenje o autentičnosti nekih pojedinosti na salveti, Ashdownovoj izraženoj nesklonosti Tuđmanu i količini alkohola koja se popila dok su Britanac i hrvatski predsjednik popili za vrijeme nastanka "salvete". Neka su pitanja bila i osobne prirode, pa se Predsjednik sudskog Vijeća složio da taj dio bude zatvoren za javnost. Objavljujući i taj dio Domagoj Margetić je, sa dosadašnjeg motrišta ICTY-a, ugrozio još jedno zaštićeno svjedočenje.

Na snimci15 objavljen je iskaz svjedoka kodnog imena J.J., Bošnjaka iz Kiseljaka kojeg je HVO zarobio kao pripadnika Patriotske lige u njegovom selu nakon što su sela okolnih Bošnjaka spaljena. Taj je svjedok govorio o mučenjima kojima je bio izložen u HVO-ovom zatočeništvu, pored ostalog o kako je kao živi štit kopao rovove prema položajima Armije BiH. On je ispričao da je kod Kreševa vidio pripadnike HVO-a kako igraju nogomet s glavama ubijenih Bošnjaka. Tihomir Blaškić je od strane Haaškog suda osuđen na 9,5 godina zatvora upravo zbog upotrebe ratnih zarobljenika za kopanje rovova i žive štitove. Priča o glavama Bošnjaka koje su bile izložene na tržnici u Kiseljaku pojavljuje se i u optužnici protiv Ivice Rajića. Sam svjedok nije ničim izravno teretio Tihomira Blaškića, već je kao šefa HVO-a u Kiseljaku naveo Ivicu Rajića.

Ovo čitavo svjedočenje ima oznaku tajnosti, pa je time Domagoj Margetić objavio treće zaštićeno svjedočenje.

Kada sam mu mailom izrazio zabrinutost zbog činjenice da je objavio i dva nova zaštićena iskaza, stigao mi je Margetićev dramatični odgovor:


----- Original Message -----
From: Domagoj Margetić
To: 'Zeljko Peratovic'
Sent: Saturday, January 14, 2006 11:17 PM
Subject: RE: ne rade linkovi

Željko, danas mi je policija pretresla maminu kuću, moj stan, oduzeli su mi sve kompjutere tako da se sada javljam sa prijateljevog kompa. Izdali su mi nalog da osobno ugasim web u SAD-u, ali sam ja rekao da će za to ipak trebati uputiti nalog u SAD obirom da se formalno-pravno radi o američkom mediju, koji ne može biti ukinut i zatvoren o hrvatskim propisima. Vidjeti ćemo što će se dalje događati, navodno sutra tijekom prijepodneva očekuju novi sudski nalog.

Pozdrav,

Margetić


Dakle, u Margetićevom slučaju, mogu se očekivati novi sudski nalozi što znači veću frku nego da se sve svelo na Mesićev iskaz.

Obzirom da je optuženi novinar izjavio da je audio snimke Mesićevog svjedočenja na CD-u od pomoćnika glavne haške tužiteljice Davida Eckersona tijekom postupka razmjene dokaza u procesu protiv njega, zanima me jesu li na istom CD-u bila i svjedočenja Paddya Ashdovna zaštićenog svjedoka J.J.-a. Nekako, nisam baš siguran jer ona nemaju veze s postupkom koji se vodi protiv Margetića na Haaškom sudu. Kako se Domagoj Margetić nije pobliže očitovao zašto je objavio i ta svjedočenja, slobodan sam prenijeti mišljenje nekih stručnjaka za haška pitanja koji procjenjuju da su sva audio svjedočenja koja je Margetić ovih dana objavio, zapravo dobio iz kontigenta hrvatskog obavještajnog podzemlja koje ima za cilj zaoštriti sukob s ICTY-em.

- 23:23 - Komentari (14) Isprintaj #

Vlado Zec lak plijen za Aleksandra Stankovića

Sjutra je Zec kod Ace! E, Aco, ako sad zajebeš i ispadne da je sve to niz dlaku šjor Ive, točno ću prestat gledat tistu emisiju. A sve mi tako nešto sluti...Ne bi u ovako riskantnom trenutku Zec dolazio na nesigurno, kaj ne? Što vi mislite, vi domaći? Ne dolazi Zec zbog sebe, nego zbog sela, kako kaže uzbečka međunarodna (budalaj lama 14.01.2006. 23:44)



Gospon Stanković i baja Zec (presnimak Jutarnjeg lista s HTV-a)


Aleksandar Stanković se u ringu s Vladom Zecom nije puno bavio Ivom Sanaderom koji je oprostio dugove Kamen Ingradu. Ako je Sanadera i Vladu spomenuo više od dva puta, morat ću potražiti pomoć otorinolaringologa.

Stanković se ozbiljnije nije bavio ni ulogom Ante Đapića i HSP-a u oprostu Zecovih milijunskih dugova državi. Istina, o Anti Đapiću, kad ga uskoro Sabor oslobodi imuniteta biti kazneno gonjen zbog odavanja identiteta 19 svjedoka u istrazi o ratnim zločinima u Osijeku 1991./92., biti će puno više riječi, ali je ipak profesionalno neoprostivo da Stanković nije došao do informacije da su se Đapić i Zec jučer sastali u Dijana baru hotela Westin, što je očiti dokaz koliko je predsjednik HSP-a upleten u mućke s Kamen Ingradom.

Treba priznati da je gotovo diskretno urednik Nedjeljom u 2 naveo da je Predsjednik Stjepan Mesić položio kamen temeljac za hotel u Velikoj koji gradi Vlado Zec. Naravno, Stanković nije svog prestrašenog Zeca priupitao je li točno da je i on bio među financijerima Mesićevih predizbornih kampanja.

Naš finta fighter A.S., umjesto da udari po čitavom spektru političara koje je Zec korumpirao, zadovoljio se napadima na gostovu očitu manu - seljaštinu. A da je Vlado Zec seljačina to bi se vidjelo da je s njim razgovarala i Renata Sopek.

- 21:54 - Komentari (7) Isprintaj #

14.01.2006., subota

Je li Blog.hr ukinuo neregistrirano komentiranje?

Pitao sam jučer Dariusa u mailu zašto je van upotrebe opcija neregistriranog komentiranja (ne samo na mom, već i na drugim blogovima) Još nisam dobio njegov odgovor. U međuvremenu su se dva moja neregistrirana komentatora registrirala, a njihova rasprava u komentarima donjeg posta se ozbiljno rasplamsala.

Priupitao sam T-Zombixa što misli o nemogućnosti neregistriranog komentiranja. Evo odgovora s njegovog bloga:

Ja zivom od komentara i za komentare. Kometari me ispravljaju i uce, a ukidanje neregistriranih kometara ne mogu shvatiti. Ja jedino imam problem bas sa registriranim komentarima koji silom zele reklamirati svoje blogove i ostavljaju stupidne komentare tipa "Joj kak ti je bloich bas superishka daj posjeti moj". U stvari sve sto sam ikad radio radio sam da dobijem neku reakciju, bilo kakvu pa makar me i psovali i vrijedjali pa sam i poceo sa postanjem na news grupama jos tamo 2001 godine. Ako ukinu neregistrirane komentare ja se selim na svoj server sa svojim forumom/komentarima, a ovdje cu postaviti samo redirekciju jer ce sam smisao blogaanja i interakcije sa citateljima biti unisten isveden na puko prepucavanje unutar zatvorene blogerske zajednice koja nije sama po sebi losa ali ja se ne zelim ograniciti na bilo kakav zatvoreni krug ljudi jer se to protivi svemu sto radim. Ili kako li je netko rekao "Nikad ne bi htio biti clan kluba koj bi primao samo takve kao sto sam ja."... ili tako nekako. (T-Zombix 14.01.2006. 19:16)


Obzirom da još nema službenog stava o nužnosti registriranja za komentiranje i da ne znam postoji li strah na blog.hr-u od kakvog sudskog naloga vezano za sadržaje na 45 lines, pa moguće završim kao Domagoj Margetić, a da su se Gospon F. i budalaj lama registrirali priznajući trenutno stanje stvari, dvojim se dal' da drugdje otvaram novi blog a ovdje ostavim redirekt il' da još pričekam što će reći blog.hr.

update Saturday, January 14, 2006 9:39 PM:

Zeljko, zahvaljujem se sto si me obavijestio o propustu. U petak smo nadogradjivali sustav komentara. Anonimno komentiranje bit ce vraceno vec pocetkom tjedna.

Pozdrav,
Dario Markus


Hvala Dariu. Dakle, nema razloga za zabrinutost.

- 21:50 - Komentari (10) Isprintaj #

13.01.2006., petak

Ne daj Bože, Dragi Blože, "Brisanog prostora"

Gledao sam sinoć Brisani prostor, Gorana Milića, najboljeg hrvatskog tv novinara po mišljenju Dragog Bloga i Globusa. Miliću bi najbolje bilo da emisiju preimenuje u Grom iz vedra neba. Taj je urednik Dalekovidnice osobniji u pristupu emisijama i od Hoverke Novak Srzić. Iz vedra neba je izukao temu o povijesnom liku i djelu dr. Franje Tuđmana*. To Milić kontrira Denisu Latinu. Eto li sličnosti s Dragim Blogom. A još osobnije, najveći hrvatski tv novinar, odužuje se očevom frendu koji ga je 1992. pozvao da preuzme odgovornu funkciju na HTV-u, što je on odbijao sve dok nije okajao jugoslavenske grijehe u Šuškovoj Panorami.

Pa onda Milić u razgovoru u studiju s Božom Novakom, nestorom hrvatskog novinarstva (po Anti Gavranoviću) uvali čuđenje da kako su Hrvati 2000-e mogli okrenuti leđa Tuđmanu kad se prosječna plaća u odnosu na 1992. povećala 10 puta. A pisac antologije hrvatskog novinarstva komentira da je ćud birača prevrtljiva jer se slično dogodilo i Churchillu koji je dobio rat pa izgubio izbore. Jako razočaravajuće. Tuđman je umro prije izbora, pa je dobar dio bivših glasača obezglavljenog HDZ-a požurio opet stati na pobjedničku stranu: Mesićevu, Račanovu i Budišinu. Da je Tuđman bar u nečem htio nalikovati Churchillu sam bi napustio predsjedničku fotelju nakon Oluje, kraja rata.

Druga tema iz vedra neba reportaža je Milićevog kućnog novinara Edija Škovrlja o Đuri Županu, dragovoljcu Domovinskog rata koji si nije dopustio da oboli od PTSP-a (upravo to je novinar poručio), već se bacio na sportsko-seoski turizam i obnovu rodnog Obrovca.

Uredničko opravdanje za panegirike Županu koje je izrekao Škovrlj valjda bi bilo da je riječ o pozitivnom primjeru koji bi trebao pokazati svim ostalim dragovoljcima koji se dvoume da li da obole od PTSP-a il' da se bace u unosno poduzetništvo.

A kako sam se ja dosta godina bavio ubojstvom Mire Barešića, prisjetio sam se da je Nikola Majstrović Đuru Župana, u svom filmu o Barešićevim životu i smrti, stavio u kontekst ubojite hrvatske urote:

Zašto suborce Mire Barešića ne zanima njihova Predstavka protiv Josipa Perkovića

Autor filma, Nikola Majstrović, ne vjeruje da je tijelo koje počiva na Mirogoju uopće tijelo Mire Barešića.

- Sve izjave koje sam prezentirao u filmu upućuju na takav zaključak. Ponajprije, identifikaciju je organizirao Marinko Klapan, šef restorana "Borik" u Zadru. Za to ga je ovlastio Đuro Župan, šef specijalne policije. Klapan je pozvao zadarske liječnike dr. Dominisa, šefa bolnice, i patologa dr. Duila. Ti ljudi nikad u životu nisu vidjeli Barešića živog, ali su ga identificirali na osnovi Klapanova opisa. Vlasnik restorana dobio je opis od Joška Barešića, pokojnikova brata koji nije smio biti nazočan identifikaciji. K tome, liječnici tvrde da nije obavljena obdukcija, ali dr. Dominis kaže da je na tijelu vidio jednu ulaznu ranu, deset centimetara ispod lijeve prsne bradavice, a da je Barešić bio odjeven u crnu majicu. Doktor Duila pak tvrdi da je tijelo vidio bez majice.



Ante Gotovina i Tvrtko Pašalić položili vijenac pod spomenik Miri Barešiću


Eh Edi, kukavna ti majka, pa ti si 2002-e napravio 12-minutni prilog za Brisani prostor o pogibiji Mire Barešića. Iz tog žbunja viri Župan. Ali, avaj! Goran Milić je odbio objaviti priču, pa ju je u javnost pustio Denis Latin, kojem zbog tog skidam slamnati šešir. A Milićev nekdašnji cenzorski zahvat popratila je Slobodna Dalmacija:

PRIČA O BAREŠIĆEVOM UBOJSTVU BIT ĆE EMITIRANA U LATINOVOJ "LATINICI"

Barešić opet na brisanom prostoru

Novinar Škovrlj poslao je TV prilog Goranu Miliću, ali on neće biti emitiran u većerašnjem "Brisanom prostoru". Zašto? E pa nećete preko mene vrtiti tu priču, prijavit ću vas policiji - rekao nam je Goran Milić

Piše Predrag PEPIĆ

U povodu najava državnog odvjetništva kako će krenuti u procesuiranje događaja vezanih za ubojstvo Mira Barišića koje se dogodilo prije jedanaest godina u selu Miranje Donje nedaleko od Benkovca, novinar zadarskog dopisništva HTV-a, Edi Škovrlj proteklih je dana napravio 12-minutni televizijski prilog u kojemu je pokušao rekonstruirati cijeli događaj. U spomenutom je prilogu Barešićeva udovica Slavica za ubojstvo optužila bivši najviši državni vrh, dok se prema izjavama ostalih svjedoka dade zaključiti kako su u ubojstvo umiješani i još neki ljudi iz tadašnjeg vojnih i obavještajnih krugova.
Novinar Škovrlj najavio je još prije pokretanja jesenske programske sheme uredniku emisije "Brisani prostor" Goranu Miliću kako će raditi na ovoj priči, a zgotovljeni je prilog ovog tjedna i poslao Miliću. Međutim, u večerašnjem "Brisanom prostoru" ovaj prilog neće biti emitiran. Škovrlja to nije iznenadilo jer, kako kaže, ne radi se o dnevno-aktualnom događaju koji mora u biti odmah emitiran. "Respektiram i poštujem autonomiju urednika emisije da sam procijeni kada će prilog biti objavljen. Činjenica je da se radi o vrlo kompleksnoj priči koja bi mogla naštetiti nekim ljudima. No, nadam se i vjerujem kako će taj prilog biti emitiran na HTV-u, kratko nam je kazao Edi Škovrlj.

Kada smo, pak, nazvali urednika "Brisanog oprostora", Milića kojeg smo htjeli upitati za razloge zbog kojih prilog neće biti emitiran u večerašnjoj emisiji, odmah se obrušio na nas prozivajući nas da se koristimo starim policijskim i udbaškim metodama:

-Takve štoseve sam apsolvirao još 1968. godine. Nit' sam vidio prilog, niti želim o tome uopće pričati. Nije fer da preko novina vršite pritisak za nešto što nema veze s mojom emisijom, te da na taj način otvarate slučaj. To je udbaško-sisovska metoda koja se čovjeku u novinarstvu gadi. Pa, otvorite vi u "Slobodnoj Dalmaciji" slučaj Mira Barešića. To se dogodilo u okolici Zadra, to je vaš teritorij, pa krenite s pričom od početka do kraja. Zašto vam treba "Brisani prostor" i intriga da bi se priča zavrtila? E, pa neće se preko mene vrtiti ta priča. Moram reći da ću to prijaviti policiji kao jednu metodu pritiska na novinarstvo.

*Je li točno da Vi niste htjeli objaviti taj prilog?

-Naravno da nije. Nemam pojma o tome, niti imam veze s time. To su čiste policijske metode. Ne možete vi pokrenuti tu priču preko "Brisanog prostora". Ako imate petlje, otvorite sami priču o Miru Barešiću.

*Je li prilog snimnjen ili ne?

-Ja taj prilog nisam vidio.

*Jeste li Vi naručili taj prilog?

-O toj priči neću ništa reći. I ponavljam, prijavit ću priču policiji kojim se metodama služe ljudi. Pa nek' se iziđe u javnost s time tko sada podmeće te stvari. Nemam ništa protiv. Ali, ne želim se preko mene vrte priče o tome što su radili neki smradovi oko nekih službi. Neću, to me ne zanima, zaključio je Milić - koji očigledno ne zna da je upravo na temelju pisanja "Slobodne Dalmacije" državno odvjetništvo obnovilo istragu o Barešićevom ubojstvu.

Škovrljev prilog o Barešićevom ubojstvu ipak će biti prikazan na HTV-u, i to 11. studenog u "Latinici" koja će govoriti o neprocesuiranim zločinima počinjenim u ratu. Urednik emisije Denis Latin ne zna za čiju je emisiju Škovrlj radio prilog, a kazao nam je kako je telefonski razgovarao s autorom priloga, te je procijenio kako se radi o zanimljivioj priči koja će biti emitirana u njegovoj emisiji.

Slavica Barešić: Nisam spomenula ničija imena

Slavicu Barešić, suprugu pokojnog Mira Barešića, dobili smo telefonom u Zagrebu. Razgovore s novinarima u načelu izbjegava jer su, objasnila je, previše neistina i kleveta napisali o njenom suprugu te o okolnostima njegove pogibije zbog čega silno pati njena obitelj i djeca. «Nitko ne razmišlja kako je mojoj djeci kad čitaju takve stvari po novinama», kazala je. Slobodnoj Dalmaciji zamjera što je nedavno objavila razgovor s nekadašnjim novinarom švedske televizije Nikolom Majstrovićem u kojem ju je, kako tvrdi, ovaj grubo i neargumentirano napao. «Mene nakon toga nitko od novinara nije zvao da njegove navode demantiram. Zašto me onda niste zvali kada sam imala što reći? To je krajnje nekorektno i neobjektivnom pisanje vas novinara» rekla nam je gospođa Barešić.

Informaciju da je prilog o njezinom suprugu skinut iz televizijske emisije «Brisani prostor», nije htjela komentirati, a zamoljena da ponovi izjavu datu HTV-u, u kojoj je, navodno, navela imena odgovornih osoba za smrt svoga supruga, zbog čega je emisija i «cenzurirana», gospođa Barešić je za Slobodnu izjavila:
- Ničija imena nisam spomenula niti navela. Rekla sam da u potpunosti podržavam nastojanja državnog odvjetnika u otkrivanju okolnosti pogibije moga supruga. Moja obitelj i ja vjerujemo da će odvjetništvo svoj posao napraviti do kraja, profesionalno i dosljedno. I da će odgovorni za smrt moga supruga konačno doći pred lice pravde.

Ivica NEVEŠĆANIN

Teme dana, 24. 10. 2002.


Nagradno pitanje za Matu Bašića i Dragog Bloga: Zašto je Goran Milić pobjegao od mrtvog Mire Barešića kao vrag od tamjana?

* Nije čudo da je Ante Đapić sve popularniji od kad se zna da je falsificirao magistarski rad. Nek' na isti način doktorira i privući će i zadnjeg obožavatelja Obnovitelja hrvatska države. Tek s lažnim doktoratom ulazi se u hrvatsku povijest.

- 12:15 - Komentari (17) Isprintaj #

12.01.2006., četvrtak

Dragi Blože, daj nam 45 blessings!


Dragi Blože,

ti si ovu državu stvarao s Franjom Tuđmanom i vjerujem da si veći insider od mene.

Moram ti priznati da ja ne samo da nisam sudjelovao u prvom tv prijenosu Polnoćke u Katedrali, niti u intervjuu Franje Tuđmana Omladinskom radiju, a ponajmanje u intervjuu Mate Bašića i Franje Tuđmana objavljenom u Poletu (Udba mi je ubila oca), nego te događaje nisam nisam stgao percipirati.

Nekako se pogodilo da sam se baš tada, pri kraju studija sociologije na FF-u, odao onom, općepoznatom u povijesti, predrevolucionarnom tulumarenju. Ako mi nevjeruješ, pitaj Sinišu Cmrka, Joška Martinovića, Snježanu Pavić, Zoranu Bajt, Nevena Leskovara, Vladimira Lulića, Damira Margetića, Igora Čumandru...

Zato ti vjerujem da bliže od mene poznaješ pokojnog Franju Tuđmana, vitalnog Jožu Manolića, vickastog Stipu Mesića, fantomskog Ivića Pašalića...

Ali, za razliku od tebe, ja svoj stav o njima gradim na spoznajama neopterećenim bliskošću.

A da ne znam da ti i o Denisu Latinu ne pišeš iz osobnih relacija, možda bih i podržao dobar dio onog što si namlatio.

Dok god nitko od mjerodavnih nema primjedbi na rad Hloverke Novak Srzić, koju je i Ella Svilan Svalina u Piramidi oprala da je zlorabila položaj i profesiju neki dan u Otvorenom braneći interese proizvođača ambalaže i napitaka jer joj je otac u tom biznisu, smatrat ću da su Tihomir Ladišić i Denis Latin vrhunski profesionalci.

Ipak, bez tebe Dragi Blože, 45 lines bi bio siromašniji. Čak si i Matu Bašića sveo na nebrisljivu mjeru.
Samo nam ti nastavi udjeljivati blagoslovne komentare!

Gospon F.,

podsjetio bih Vas da su za slučaj ubojstva Dine Pokrovca zaduženi naš odlučni, ali taktični ministar Ivica Kirin i turbo profesionalni ravnatelj policije Marijan Benko. Kad ja saznam nešto što oni taje, svakako ću to objaviti.

Glede grupe oko Vinka Žuljevića Klice koji se nakon ubojstva Veselina Marinova pomirio s Hrvojem Petračem, mogu samo prenijeti zabrinutist nekih promatrača koji ocjenjuju da će obzirom na trenutnu Hrvojevu pritvorsku situaciju, ta ekipa žešće obnoviti samostalnu djelatnost.

Općenito gledano, u ravu je dekan Pravnog fakulteta Josip Kregar kada kaže da je naš organizirani kriminal nadrastao prvobitnu akumulaciju krvave love, te preko legalnog posla sa nekretninama bere vrhnje .

Objedinjavanjem svih zagrebačkih javnih poduzeća u jedan Holding stvorili su se idealni uvjeti za branje vrhnja. U toj zoni tek treba očekivati grmljavinu u sumrak.

Kroz najkasnije mjesec dana proraditi će arhiva 45 lines.

liječenikatoliče,

vjerojatno arhivske Sućutnike možeš naći kod Žareta Rešetara.

mjestopodsuncem,

našao se izdavač, ali ja tek nedavno zgotovio istraživanje i bacio se na pisanje. Blogati je cool, zar ne?! ;)

DJ,

još nisam otkrio zašto se ne vidi u firefoxu. Radim na tome.

- 14:30 - Komentari (13) Isprintaj #

Josip Perković gradi vikendicu u Poreču, a Tomo Naletilić ga optužuje za smrt agenta BND-a


Bivši politički emigrant Tomo Naletilić tvrdi Zvonimu Despotuda je Josip Perković, osim za smrt Stjepana Đurekovićaodgovoran i za nestanak agenta BND-a Adolfa, koji je Đurekovića osiguravao. Kaže Naletilić da u to vjeruju i njemački istražitelji koji su s njim razgovarali u predmetu Krunoslava Pratesa, optuženog da je Udbi dao ključeve garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Prema Zvonimiru Despotu, u ožujku bi trebalo početi suđenje Pratesu.

Kako 45 lines ekluzivno doznaje iz krugova bliskih Josipu Perkoviću njega njemačke optužbe pretjeno ne zanimaju jer mu aktulna hrvatska vlast (Sanader & Mesić) jamči da neće biti ni na prijevaru izručen Njemačkoj, a bude li suđenja u Hrvatskoj stvar će biti pod kontrolom. Prema zadnjim infomacijama Perković se dao na obilazak zemljišta za vikendicu koje mu je navodno poklonio Josip Gucić. Na putu prema Poreču zna navratii do starog prijatelja Marka Ercega iz Duge Rese da se raspita kakve su daljnje namjere njemačkih vlasti u njegovu slučaju. Izlaske u Zagrebu sad je ograničio na kavice u Basu na Britancu.


- 00:36 - Komentari (3) Isprintaj #

11.01.2006., srijeda

MUP smjenjuje Šulca i Bukvića, a na njihova mjesta dovodi Fabera i Vargu


Večernji list najavljuje da bi rezultat rada unutarnje kontrole MUP-a u postupanju policije prilikom intervencije u HVIDR-i mogle biti smjene načelnika PU Zagreb Krešimira Šulca i njegovog kuma zamjenika ravnatelja MUP-a Jakoba Bukvića:

Kirin smjenjuje šefa zagrebačke policije

...Iz ovoga se dade zaključiti da su i ministar Ivica Kirin i ravnatelj Marijan Benko, koji se o ulasku policajaca u prostorije Hvidre i navodnom nanošenju ozljeda invalidu Ivanu Pandži još uopće nisu javno očitovali, odlučili stati uz policajce koji su bili na terenu. Ali i istodobno iskoristiti situaciju i riješiti se nepoželjnog kadra u najvećoj upravi u zemlji...

Deana Knežević, Marina Borovac, Ivana Jakelić, Večernji list, 11.01.2006.


Ova špekulacija nije bez osnova jer je i sadašnji ravnatelj policije Marijan Benko imenovan na tu funkciju nakon što se Ivicu Franića formalno optužio da je odgovoran što su gnjevni Gotovinini pobornici razbili nekoliko stakala na zgradi Vlade.

Ministar Ivica Kirin je u Otvronom Petra Štefanića kazao da će tražiti odgovornost nadležnih u policiji koji su dopustili naguravanje u HVIDR-i. Dakle, smjena će biti da bi se jednim udarcem ubilo dvije muhe: smirila HVIDR-a i obavile smjene koje se već mjesecima najavljuju.

Obzirom da Vladimir Faber, kum ravnatelja POA-e Tomislava Karamarka, još nije obavio posao u Osijeku, a da je on glavni kandidat za načelnik PU Zagreb, za očekivati je da će Krešimir Šulc prije smjene imati status načelnika PU Zagreb pod suspenzijom.

Za mjesto zamjenika ravnatelja policije umjesto Jakoba Bukvića, prema najavi Ivice Đikića u Feralu trebao je doći Perica Jurič. Jurič u neformalnim razgovorima ne negira da je taj prijedlog došao iz Ureda Predsjednika, ali on na njega neće pristati. Kaže da je zadovoljan trenutnim poslom šefa sigurnosti u firmi svog bivšeg policajca Marka Lukića.

Za sada, najizgledniji kandidat za mjesto Benkova zamjenika je Marijan Varga, predsjednik DC-a u Međimurju i bivši načelnik PU međimurske.

- 23:11 - Komentari (1) Isprintaj #

10.01.2006., utorak

Ivo Sanader - amicus curiae



Član vladina Savjeta za pripremu amici curiae u predmetu Gotovina, dr. Josip Jurčević, predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža i odvjetnik Krešimir Krsnik (photo by Jutarnji list)


S odlaskom Ante Gotovine u Haag manevarski prostor krugova, koji bi destabilizacijom pravnog poretka u RH u svrhu navodnu zaštite Domovinskog rata željeli obraniti neke svoje društvene pozicije stečene, u ratu bitno je smanjen. Iniciranje incidenata oko svjedočenja Stjepana Mesića u Haagu očajnički je pokušaj da se stvari vrate na staro. Domagoju Margetiću trebalo je mjesec dana od uhićenja Gotovine da se oporavi i udari na jedinu, izraubanu kartu - javno mlataranje Mesićevim iskazom.

Svima koji su mislili da su odlaskom Gotovine u Haag ispunjene sve hrvatske obveze prema Haaškom sudu, potez policije koja je sinoć u prostorijama zagrebačke HVIDR-e djelovala po zakonu, Ivo Sanader je poručio da će Hrvatska tek sada bolje i više surađivati s ICTY-em.

Nije riječ o pitanju treba li štititi ljudska prava i sigurnost Predsjednika Republike Stjepana Mesića, već treba li osigurati uvjete za nesmetano procesuiranje optužnica za ratne zločine koje je Hrvatska preuzela od ICTY-a, primjerice Medački džep i sl.

Čak je i predsjednik HVIDR-e i zastupnik HDZ-a u Saboru Josip Đakić ostao zatečen potezom policije, pa je za Radio 101 izjavio da je policija djelovala bez naloga suda. Njemu i potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor valjda nije jasno kako je bilo moguće djeliti transkripte Mesićevog svjedočenja u Haagu u sjedištu HDZ-a za vrijeme Kosoričine predsjedničke kampanje, a zabranjeno je reproducirati audio snimak istog u prostorijama zagrebačke HVIDR-e. Njih će Sanader morati podsjetiti da je riječ o nekim drugim vremenima.

Naravno da ne mislim da je vrijeme diskreditiranja svjedoka ratnih zločina prošlo zauvijek. Ante Đapić i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku još nisu doživjeli nikakvu sankciju za provaljivanje identiteta svjedoka u istrazi o ratnim zločinima u Osijeku. Takvih će slučajeva biti i u budućnosti. Dio vlasti će i na druge načine sudjelovati u opstrukciji pravde. Očekujem da će obol toj opstrukciji nastaviti davati i premijer Sanader i Predsjednik Mesić. Međutim, jučerašnje promptno postupanje policije kao nedvojben dokaz da se može kad se hoće, ipak predstavlja prekretnicu. Umjesto povećanja opstrukcije, za očekivati je njeno smanjivanje.

A oni uvjereni da hrvatska vlast nije sudjelovala u smještanju Gotovine u Haag, nakon sinoćnjih događaja u zagrebačkoj HVIDR-i, mora da su ostali gadno zatečeni.

- 14:00 - Komentari (2) Isprintaj #

Rekordna posjećenost 45 linesa


Statistika posjećenosti 45 linesa jučer je zabilježila značajan rekord: Page Loads - 3,071, Unique Visitors - 2,516, First Time Visitors - 2,314 i Returning Visitors - 202.

Hvala svima! :)


- 01:41 - Komentari (6) Isprintaj #

08.01.2006., nedjelja

Aleksandar Stanković u meču sa Žarkom Puhovskim pobijedio sam sebe



Aleksandar Stanković prigodom dobrotvornog rada za osobe pogođene autizmom (photo by www.nakvadrat.hr)


Aleksandar Stanković je u ringu (taj novinar voli da se njegovu emisiju na HTV-u "Nedjeljom u 2" prikazuje kao ring u kojem se on verbalno tuče sa svojim gostima i u tu svrhu ponekad pozira boksačkoj pozi za magazine) s Žarkom Puhovskim pobijedio sam sebe vlastitom, uvijek istom, napadačkom taktikom.

Uvijek isti galamdžijski stil ni ovaj put nije bio dopunjen kakvim iznenadnim udarcem u protivnikovo nebranjeno mjesto (slabu točku). A da je Stanković rasni borac kakvim ga se predstavlja, Žarka Puhovskog je mogao nokautirati u priči oko Denisa Latina. Da se pripremio za emisiju znao bi da HHO nikada nije pomagao Milana Levara niti tražio zaštitu za njega kod vlasti (prema svjedočenju Vesne Levar i mojim spoznajama). Milan Levar je policiji prijavljivao prijetnje i napade kojima je bio izložen, ali policija nije reagirala (osim što je snimila priznanje Ivice Rožića Roke da će ubiti Levara "čim dobije zeleno svjetlo"). Da bi neposredno po atentatu u Gospiću tadašnji načelnik PU Ličko-senjske Dubravko Novak, aktualni zamjenik načelnika PU Zagreb, izjavio da Milan Levar nije ni prijavljivao prijetnje, pa ga zato policija nije ni čuvala. Kako je znano Milan Levar je običan čovjek kojeg na životu nije sačuvala ni prisutnost u medijima. Dok je bio živ HHO se prema Milanu Levaru odnosio isto kao i vlast. Bivši predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak napisao je za Levara četiri mjeseca prije ubojstva da je riječ o osobi koja traži novac za svjedočenje, čime je napao temelj moralnog integriteta budućeg pokojnika.

Kad se Puhovski hvalio da HHO skrbi o ljudskim pravima Hrvata, ne samo Srba kako im se prigovaralo, za što je dokaz zauzimanje za Josipa Jovića, Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja, Markicu Rebića..., dovoljno je bilo da Stanković kaže "dakle, istina je da se ranije niste zauzimali za ljudska prava Hrvata, a dokaz tome je ponašanje Vaše udruge u slučaju Levar".

Levarov slučaj, sam po sebi, ruši i dvije bitne teze Žarka Puhovskog u raspravi oko Denisa Latina:

a) Netočno je da oni kojima se prijeti ne nastradavaju.
b) HHO nije stao u Levarovu zaštitu iako se radilo o običnom čovjeku, kojem je slava bila teret koji ga je na koncu i usmrtio.
Slava nije jamac da onaj kojem se prijeti neće biti ubijen.

Nije Stanković morao čitati što ja pišem da bi se znao suprotstaviti Žarku Puhovskom. Mogao je običnim gugliranjem vrlo brzo pronaći stranicu radija Slobodna Evropa i prvotni stav Žarka Puhovskog o prijetnjama Dragi Hedlu. Ni da bi trepnuo Puhovski je kazao da je HHO stao na Hedlovu stranu, jer vjeruju da su prijetnje Hedlu, za razliku od prijetnji Latinu, stvarne.

A njegova prvotna reakcija bila je ista kao i argumentacija kojom je odbio podržati Denisa Latina:

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora dr Žarko Puhovski osuđuje svaku prijetnju nasiljem, no, iznosi i osobno mišljenje:

„To najiskrenije osuđujem. To jeste svinjarija da se ljudima prijeti. Ali ja ne mislim da je to opasno po život tih ljudi, nego je opasno po atmosferu u društvu. I to za anonimne ljude. Anonimni ljudi stradavaju. Ne medijski profurani. Hoću reći, mislim da se tu puno pravi cirkus kad se radi o novinarima, a takozvanim običnim ljudima se to svaki dan događa i nitko se ne uzrujava. Recimo, ja sam od ovog ljeta dobio devet ili deset takvih prijetnji. Svatko tko se tim stvarima bavi, mora računati na takve prijetnje. Naravno da moramo biti oprezni, ali ja sam uvjeren da je to, naprosto, ispitivanje izdržljivosti.“

Drago Hedl:

„Bilo bi mi jako drago kada bi bio u pravu i kada bi se pokazalo da je točno da je to, ipak, samo nekakva prijetnja koju onaj koji prijeti nema namjeru da realizira. Međutim, kako živimo u nesigurnom vremenu, kako je poznato da je Milan Levar jedan od Haških svjedoka završio, zbog iskaza koje je davao, na način kako je završio, i spominjanje njegovog imena u prijetnji koja mi je upućena sigurno da ima dosta ozbiljne konotacije. Međutim, ja ću nastaviti raditi svoj posao i nemam se namjeru micati iz Osijeka, jer za razliku od onih koji mi prijete, ja nisam niotkuda došao, ja sam rođeni Osječanin, kao i generacije mojih predaka koji su također rođeni Osječani, ja nema kamo otići i mislim da ću ostati u ovom gradu i dalje i raditi svoj posao.“

Radio Slobodna Evropa, Petak, 09. decembar/prosinac 2005


Umjesto da udara po nebranjenim mjestima Stanković je Puhovskog pokušavao dovesti u kontradikciju na potpuno za sebe skliskom terenu. Okrivljavao je predsjednika HHO-a da je prekšio ljudska prava finalistkinje Big Brothera Dace rekavši da joj otac ima srpsko ime. Tu ga je Puhovski potegnuo udarcem u bubrege "gdje ste vi bili kada su na HTV-u ljudi samo zato što im je netko od roditelja imao srpsko ime gubili posao". A zatim ga s dva kraća direkta, već skroz razmrdanog bacio na pod. Puhovski je dodao da je Stanković prvi govorio o etnicitetu Hamdije Seferovića, a vezano za ime Dacinog oca da je on samo prenio ono što su mediji objavili, da nije otkrio ništa iz policijske arhive.


Stankovićev potpuni promašaj bilo je kritiziranje Žarka Puhovskog zbog stava da Željko Malnar u Noćnoj mori krši ljudska prava svojih nemoćnih i jadnih građana Peščenice (Ševe, Jajana...). HTV-ov urednik smatra da je Noćna mora satira, isto kao i Feralove naslovnice s Tuđanovim krivim ustima. Pa ako se Feral mogao šaliti na račun Franje Tuđmana, zašto Malnar ne bi mogao na račun Ševe i Jajana... Stvarno neumjesna usporedba, a pokazuje i Stankovićevu neinformiranost jer je "Feral" rijedak medij s kojim Puhovski nije u ljubavnom odnosu - činjenica kojom je predsjednik HHO-a poentirao u toj rundi razgovora.

Gledajući Nedjeljom u 2 kad je gostovao Željko Bagić pomislio sam da Stanković fingira fight samo s određenim gostima. Nakon emisije s Žarkom Puhovskim promijenio sam mišljenje. Svaka Nedjeljom u 2 je finta.


Žarko Puhovski


- 18:47 - Komentari (19) Isprintaj #

07.01.2006., subota

Izvrsna tema za "Sućutnik" kojeg nema


Sukob Biserke Petrović i Josipa Dikana Radeljaka na Mirogoju (Grobari skinuli kameru s groba Ene Begović, Večernji list, 04.01.2006) bila bi zasigurno naslovna tema u tjedniku Sućutnik da se 1996. nije ugasio izišavši u samo 2 broja. Bilo je to jedno u nizu propalih izdanja (Cicero, časopis za kulturu, uređivali ga Slobodan Prosperov Novak i Edo Murtić) koje je financirao Ninoslav Pavić iz samo njemu znanih razloga. Bivši glavni urednik "Sućutnika" Žarko Rešetar žalio se da bi projekt uspio da nije napadnut u Nacionalu.
- Baš sam počeo okupljati velike oglašivače - kamenoklesare i pogrebna poduzeća - a moj je projekt napadnut kao smiješan i besmislen, pa su se oglašivači povukli i morao sam ugasiti "Sućutnik".

Jedna od udarnih tema ugaslog tjednika bila je reportaža s tada najpoznatijih grobova u Hrvata: Dražena Petrovića i Edija Kovača. Rešetar je pošao od činjenice da veliki broj umirovljenika u dnevnim novinama prati rubrike Umrli, Sjećanja, In memoriam, Crnu kroniku... Sve bi im on to ponudio na jednom mjestu u "Sućutniku", koji ne bi bio lišen glamuroznih i kontroverznih tema o grobovima i pogrebima slavnih.

Bez obzira što su u narednim godinama zaredali spektakularni mafijaški pogrebi, pa se i kralj kocke Zlatko Bagarić preselio na sjajnu lokaciju na Mirogoju, Rešetarova ideja ne bi preživjela iz jednostavnog razloga što nitko normalan ne može čitati novine koje se bave samo smrću.

Dakle "Sućutnik" se morao ugasiti, a rasprava o grobnicama Dražena Petrovića i Ene Begović dospjela je u naše dnevnike u gluho post novogodišnje doba. I da pretjerana rasvjeta, krađa struje i video kamera nisu zasmetale Biserka Petrović, tko zna što bi Josip Dikan Radeljak van prospisa i lijepih običaja još izveo oko grobnice Ene Begović. Njoj su se ljudi (obični op.ž.p.) žalili na Radeljakove ludosti. Direktorica uprave groblja Ljerka Ćosić kaže da su oni dva put slali pozive Radeljaku da skine kameru, ali se on oglušio. Grobljanska uprava maknula je kameru tek kad je priča dospjela do javnosti, odnosno kad su novinari za sugovornicu imali Biserku Petrović.

Da nije bilo autoriteta majke pokojnog slavnog košarkaša, vjerojatno bi kamera bila još tamo. Autoritet i pravo koje Srpska pravoslavna općina u Zagrebu imaju u sporu s Radeljakom oko nadogradnje na njihovoj zgradi na Trgu Petra Preradovića nisu dovoljni da se sruši ono što je talijanski biznismen hrvatskog podrijetla sagradio gdje ne smije.

- 21:43 - Komentari (8) Isprintaj #

Peratovic Net citiran na finskom


Pronašao sam jedan tekst na finskom o Anti Gotovini. Među korištenim izvorima Marijan V. Bašić spominje i moj međunarodni blog Peratovic Net. Zna li tko od blogera finski, molio bih ga da mi prevede sljedeći odlomak:

Upeiden merimaisemien, saariston ja hyvän ruu'an lisäksi...


...Brittiläistiedustelupalvelun MI 6 upseerit toimivat näennäisesti ICTY:n Haagissa toimivan sotarikosoikeuden lukuun, tai ainakin se korvasi suurimman osan heidän kustannuksistaan, mutta todellisuudessa he kiinnostuivat Ante Gotovinasta ja hänen mahdollisista suhteista Pohjois-Irlannin IRA:n kanssa sekä asekätköjen hankkinnoista ja/tai myymisestä IRA:lle. Epäilystä ruokki Tony Cascarinon (kuuluisan IRA:n 20-luvun taistelijan lapsenlapsi) ja Ante Gotovinan ystävyyssuhde, joka solmittiin Kroatian rintamalla sodan alkuvaiheessa 90-luvulla...

Marijan V. Basic

Jotkut monista lähteistä:
http://cryptome.org/croat-heist.htm
http://cryptome.org/mi6-gotovina.htm
http://cryptome.org/mi6-disinfo.htm
http://cryptome.org/mi6-croatia.htm)
http://cryptome.org/croatia-tap.htm
http://cryptome.org/mi6-list3.htm
http://www.answers.com/topic/ante-gotovina
http://www.iwpr.net/index.pl?archive/bcr/bcr_20011016_2_eng.txt
http://www.lijepanasadomovinahrvatska.com/folder/arapovic_070705.htm
http://www14.brinkster.com/jnana/gotovina.htm _> syytekirjelman aukot
http://www.cascarino.homestead.com
http://www.tonycascarino.com
http://www.cascarino.homestead.com/ante.html
http://voiceofcroatia.net
www.AnteGotovina.com
http://www.freewebs.com/hrvati/
http://www.freegeneralgotovina.com/
http://www.trial-ch.org/trialwatch/profiles/en/facts/p318.html
http://peratovic.blogspot.com/
http://mprofaca.cro.net/
ja kroatialaiset lehdet

- 11:07 - Komentari (2) Isprintaj #

CIA & Ratko Mladić


Autor 45 lines gostovao je jučer na Radiju Slobodna Evropa na temu Transkripata CIA-e o telefonskim razgovorima Ratka Mladića objavljenim ovog tjedna u Globusu:

Mladićevi inozemni doušnici

Goran VEŽIĆ

Hrvatski tjednik „Globus“ objavio je dio transkripata koje je CIA snimila tijekom napada na Srebrenicu. Riječ je o prisluškivanim razgovorima Ratka Mladića s predstavnicima UN-a, časnicima jugo vojske i inozemnim doušnicima. Jesu li autentični, te hoće li koristiti Haškom sudu?
Prema „Globusu“, razgovori su snimani opremom koju je CIA instalirala 1995. godine u hrvatskoj tajnoj bazi u blizini Svete Gere, a iz njih je vidljivo da je genocid u Srebrenici izvršen planski i beskrupulozno, u strateškom savezništvu sa JNA, te da je međunarodna zajednica bila nespremna da vojnom intervencijom zaustavi masakr u Srebrenici, prenosi "Globus".
Mladić je tijekom napada na Srebrenicu analizirao i zbivanja u Hrvatskoj, komentirajući kako Hrvati nisu toliko ludi da se "sad angažiraju protiv Srba". Bio je uvjeren da Hrvate i muslimane treba pustiti da se nakon rata skupa odvoje u svoju državu ostavljajući "Srbima srpsko!" Tako je Mladić predvidio rezultate Daytonskog sporazuma. "Globus" navodi i da je CIA dr. Miloša Kostića, bivšeg savjetnika Pentagona, izdvojila kao glavnog Mladićevog informatora koji mu je navodno javio o nakanama NATO-a: "Slušaj šefe oni žele sve, osim da pošalju trupe."

Jedanaestog srpnja, u jeku srebreničkog masakra, prema transkriptima, srbijanski lobist u Bruxellesu Aleksandar Đordević je izvijestio generala Tolimira da je nizozemski ministar obrane od generalnog tajnika NATO-a tražio hitni napad na srpske položaje jer su u opasnosti životi nizozemskih vojnika. Riječ je o komično neuspješnim napadima NATO avijacije, koji su uslijedili istog dana i u kojima su, uglavnom, stradali Bošnjaci, piše „Globus“. Autor teksta o CIA-inim transkriptima o Mladiću, novinar „Globusa“ Gordan Malić, tvrdi da su oni autentični:

„Ni jednog trenutka nismo sumnjali u vjerodostojnost i autentičnost nam je potvrđena iz dva izvora i nismo imali nikakve dileme oko toga.“

U vjerodostojnost transkripata vjeruje i novinar „Vjesnika“ Željko Peratović koji se bavi i tajnim službama i ratnim zločinima:

„Pa je mislim da je autentičan i da to nije sada slučajno plasirano, i ako je dosta selektivno. Točno je da je CIA preko sredstava veza na hrvatskom teritoriju, koje je instalirala u saradnji sa Hrvatskom, prisluškivala razgovore po Srbiji i Bosni i Hercegovini.“

Umirovljeni general HV Karl Gorinšek ne vjeruje da je Mladić prisluškivan s hrvatskog teritorija:

„Amerikanci imaju ponovo bolju tehnologiju nego da se koriste zemaljskim točkama sa kojih će nekoga prisluškivat, pa danas je opće poznato da se sve prisluškuje iz svemira.“

No, Gorinšek i ne sumnja da je Mladić prisluškivan. Ostaje pitanje zašto je ovaj transkript baš sad izišao u javnost. Željko Peratović:

„Ovi su dokumenti sad plasirani da se izvrši dodatni pritisak na Mladićevo okruženje da se on što pre preda.“

Gordan Malić je čitao cijeli transkript i pitali smo ga koliko on može bit od koristi haškom tužiteljstvu:

„Jednim djelom može koristiti tužilaštvu protiv generala Mladića, budući da se sadržaj nekih Mladićevih razgovora izravno referira na etničko čišćenje u Srebrenici, naime govori se o pražnjenju enklava, o potrebi da se enklava u Srebrenici, Goraždu i Žepi što brže isprazne, prije nego ih vojska Sjedinjenih Američkih Država naoruža na terenu.“

Željko Peratović smatra da za samu optužnicu protiv Mladića ovaj dokument nema veliki značaj:

„Mislim da sada to nije neka težina koja će vrijedit na Haškom sudu, i zapravo samim njihovim objavljivanjem, jer oni su u velikoj mjeri nekorisni za korištenje na Haškom sudu, i ono prije svega služi da pokaže Mladićevim pomagačima i naročito onima koji se nalaze u zapadnim zemljama da tajne službe svjeta znaju sve o njima. U tom smislu je njihova težina, a za sam Haški sud nisu od neke osobite važnosti i vjerujem da postoje znatno bolji dokazi koji se čuvaju baš za sud.“

Gordan Malić smatra i da bi se - na osnovu ovih transkripata - Mladićevi pomagači morali naći na sudu:

„Mislim da bi se ili u domenu optižnica Haškog suda ili u domenu nekih sudova, svakako trebala naći imena ljudi koji su naoružavali postojbe generala Mladića, slali im povjerljive podatke, ili im slali brošure za upotrebu oružja, vjerojatno za termiranje bošnjačkog stanovništva Srebrenice, Žepe i Goražda. Sigurno bi se našlo mjesta i na nekom međunarodnom sudu, ili za ratne zločine ili za neku drugu vrstu zločina i za takve ljude.“

Mnogo toga u pripremi samog zločina se znalo, dali sada to otvara jedno novo pitanje. Pitanje odgovornosti ljudi iz međunarodne zajednice, odgovornosti nečinjenja i nesprečavanja genocida:

„Apsolutno, ne samo da oni nisu ništa činili na sprečavanju genocida, nego su čak o njihovim namerama za ne činjenje i o njihovim oportunističkim stajalištima, sve znali i doušnici generala Mladića. Dakle, ne samo da države EU nisu željele da silom zausteve genocid u Srebrenici što se moglo, nego je ta informacija u njihovim stajalištima došla i do generala Mladića. U neku ruku, osim što su mu dozvolili da napravi genocid, dali su mu i alibi za genocid i uputili ga u neku ruku i sugerirali da počini taj genocid nekažnjeno, sve do dana današnjg.“

Gorinšek:

„Neke ključne tajne cijelog plana ili svih događanja koja su se događala nakon raspada bivše Jugoslavije, sigurno neće skoro vidjeti svjetlo dana. Ni na Haškom sudu, niti će Haški sud moći privući bitne svjedoke iz Evropske i Američke politike koji su imali udjela na ovim prostorima kroz te ratne misije Ujedinjenih naroda i EU itd.“

Peratović:

„Eventualno je moguće očekivati neku gestu međunarodne zajednice, kao što je bila vjest nizozemske Vlade, mislim ne u toj mjeri da sad daje ostavku bilo ko u američkoj administraciji ili u EU, ali neka vrsta priznanja vlastite greške bi se tu trebala i mogla očekivati.“

Objavljivanje transkripata otvara novo pitanje: Kako je očito da se za Mladićeve namjere znalo - koliko su odgovorni oni koji ga nisu u tome pokušali spriječiti? I hoće li se oni ikad naći pred licem pravde?


P.S. Greškom sam predstavljen kao novinar "Vjesnika"

- 02:00 - Komentari (1) Isprintaj #

06.01.2006., petak

Novine silovale silovanu staricu


Prvotno objavljeno 03. 01. 2006. u - 00:06

Današnja 24 sata reklamiraju se na tv-u pričom o silovanoj starici iz Mirkovaca. Na svom portalu objavljuju i puni identitet (uključivo fotografiju) žrtve: Vinkovci: 19-godišnjak ­silovao baku. Ne znam što je, osim isključive žeđi da se bizarna senzacija dobro naplati, motiviralo uredništvo 24 sata da na ovaj način prezentira tragediju starice iz Mirkovaca. Takav postupak 24 sata u kriminalističkoj psihijatriji se naziva ponovno silovanje silovane osobe.

Jutarnji list bio je nešto blaži, pa je objavio bakinu priču uz priložene inicijale, fotografiju iz kuće sa zatamnjenim licem... Večernji list se držao policijskog izvješća ne naslađujući se tragedijom.

Vidjet ćemo hoće li ova priča zainteresirati koga iz HND-a ili Vijeća za medije HHO-a.

Update:

Ipak, nismo dugo čekali na primjerenu reakciju:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorava na kršenje etike u medijima

U skladu sa zakonskim ovlastima pravobraniteljica je uputila upozorenje uredništvu lista "24 sata" koji je u članku pod naslovom "Vinkovci: 19-godišnjak silovao baku", objavljenom na naslovnoj stranici lista 2. siječnja, nepotrebno razotkrio javnosti identitet žrtve objavivši njezino puno ime i fotografiju, kao i ime navodnog počinitelja.

Pravobraniteljica smatra da je time nepotrebno pogledu javnosti izložena žena nakon što je pretrpjela spolno nasilje i zato što je starije dobi.

Hina, Večerrnji list, 05.01.2006 16:28


S pravom je kolega Vladimir Lulić iz Hine na Skuptšini HND-a zalagao za medijsko poštivanje prava djece. Vidimo da se medijski teror nad nemoćnima proširio i na starije osobe.

- 00:14 - Komentari (14) Isprintaj #

05.01.2006., četvrtak

Koliko Ante Gotovina stoji Hrvatsku u eurima


Odvjetnici generala Gotovine tumače da se obitelj odlučila za osnivanje zaklade zato što će troškovi infrastrukture koja će pripremati obranu i istraživati tisuće dokumenata što ih građani neumorno šalju odvjetničkom timu iznositi najmanje 50 tisuća eura mjesečno.

Davor Ivanković, Večernji list, 04.01.2006 22:42


Objavljujući po tri teme pro Gotovina dnevno Večernji list se pretvorio u šarenu podružnicu www.antegotovina.com. Ako će dnevni troškovi obrane Ante Gotovine stajati najmanje 50 tisuća eura dnevno, a što bi se trebalo namirivati iz dragovoljnog fonda, koliko će povrh toga iznositi troškovi koje će odvjetnički tim naplaćivati od drćave. Još po tri puta 20 tisuća eura? Više? Manje?

Koliko sad državu košta dnevno što se kroz policiju, tajne službe, pravosuđe, vanjsku politiku, vladu, Ured predsjednika..., bavi Gotovinom? U kojem iznosu su ti državni troškovi bili veći kad se Gotovina skrivao?

Koliko je prikupljeno reketa od državnih, a koliko od privatnih firmi po Hrvatskoj za financiranje njegova bijega? Je li lova od otmice Zagorčeva sina bila namijenjena za bjegunčeve potrebe?

Koliko je koja stranka dala u kasu koju je držao Boro Gotovina? Tko je sve što dragovoljno, što uz naknadu bio sve u državnom lancu koji je suportirao Gotovinu? Tko je plaćao braću Katavić?

Vjerujem da bi današnji dnevni troškovi njegove obrane bili znatno manji da se odazvao pozivu Suda kad je trebao, ili najkasnije prije nego je s Mesićem ušao u deal.

Kada bi se našao matematičar koji bi točno utvrdio cjelokupni iznos eura koji su hrvatski građani potrošili za financiranje nepotrebnog Gotovininog bijega, pa ih usporedio za s troškove potrebne za izgradnju jedne autoceste, zasigurno bi se došlo do saznanja da nismo imali toliki trošak u Kashu, dovršili bi cestovnu infrastrukturu zemlje.

- 11:57 - Komentari (3) Isprintaj #

Nove informacije o slučaju Perković - Prates


Početkom prosinca prošle godine osvrnuo sam se na na stvaranje magle u slučaju njemačke tjeralice za Josipom Perkovićem:

Špijun Josipa Perkovića, predstavnik Obavještajne agencije u Mađarskoj Ivan Bandić, dao intervju Globusu bez suglasnosti svog šefa Veselka Grubišića

Jasna Babić, koja je Ivana Bandića promovirala u knjizi "Urota Blaškić" kao agenta HIS-a, koji je bitno pripomogao obrani generala Blaškića špijunirajući u Haagu djelatnike tužiteljstva i međunarodnog suda, u subotu u Slobodnoj Dalamaciji piše da neće biti dokaza da je Josip Perković bio upleten u likvidaciju Stjepana Đurekovića.

Jasna Babić se rukovodi tezom karakterističnom za medijske manipulacije kakvim se služio Anto Nobilo, da bi odvjetnici Krunoslava Pratesa (od Nijemaca optuženog da je Josipu Perkoviću dao ključeve garaže u kojoj jer ubijen Đureković) mogli dokazati kako su ubojice ušle na stražnja vrata, pa zato i nije bitno je li Perković od svog suradnika Pratesa dobio ključeve. Manipulacija se sastoji u slijedećem: Babićka priznaje da je Prates bio Perkovićev suradnik, ali neutemeljeno tvdi da ima informacije o postupcima odvjetnika Krunoslava Pratesa. Uostalom nigdje ne navodi tko su Pratesovi odvjetnici.

Post je objavljen 01.12.2005. u 17:26 sati.


Ovih sam dana upozoren od nekih ozbiljnih osoba koje su poznavale Krunoslava Pratesa da je netočno da je garaža u kojoj je ubijen Stjepan Đurekovića, a čijim je ključevima raspolagao Krunoslav Prates, imala stražnja vrata kako to pozivajući se na Pratesove odvjetnike piše Jasna Babić.

U jednom mailu stajalo je ovakvo upozorenje:

Ali znadem da zagrebačkim obavještajnim podzemljem već kolaju dokumenti dobiveni od Pratesovih odvjetnika. Meni su ih ponudili na CD-Romu ali meni se to gadi i odbio sam.


Sve mi se čini da je Josip Perković poput Domagoja Margetića počeo dilati CD-ove. Margetić se utišao nakon Gotovinog uhićenja, ali Perković ima puno špijunskih trka u nogama i ne posustaje lako. Uostalom, radi se o njegovoj slobodi.

U međuvremenu, a vezano za njegovog čovjeka Ivana Bandića, 45 lines doznaje da je isti nakon intervjua i ispravke Globusu, smijenjen s mjesta generalnog konzula u Pečuhu. Po nekim pretpostavkama Perković je Bandiću obećao neko šefovsko mjesto u SOA-i kad ju formira Tomislav Karamarko. Po drugim, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pobrinut će se za egzistenciju svog bratića.

- 00:15 - Komentari (11) Isprintaj #

04.01.2006., srijeda

Nobilo odustaje od haške sudnice?


Najava da bi se Ante Nobilo, mogao uključiti u obranu Hrvoja Petrača koju je jučer lansirala Jasna Babić u Slobodnoj Dalmaciji prema mišljenju nekih izvora bliskih Haaškom sudu trebala bi u prvom redu odvratiti pozornost javnosti s mogućeg debakla koji bi proslavljeni odvjetnik skoro mogao doživjeti u Haagu.

- Privodi se kraju istraga vezana otkrivanje osobe koja je omogućila da se zaštićeno haško svjedočenje Stjepana Mesića nađe u rukama hrvatskih tajnih službi, pa kasnije i određenih novinara. Prema izjavi Markice Rebića bivšeg šefa SIS-a i savjetnika predsjednika Tuđmana za nacionalnu sigurnost danoj HTV-u on je to svjedočenje dobio od Ante Nobila. Isto tako, Tužiteljstvu je poznato da je Anto Nobilo uticao da haškim istražiteljima ostanu nedostupni dokumenti, koji su mu sada dostupni, a koji terete Tihomira Blaškića za zločine u Ahmićima, i zbog čega Tužiteljstvo traži obnovu postupka. U najblažoj varijanti Tužiteljstvo kao sankciju za Nobila kojeg bi se moglo osumnjičiti za ometanje rada suda može ishoditi zabranu da zastupa Tihomira Blaškića u eventualno obnovljenom procesu. A i time bi njegov poslovni image već bio ozbiljno narušen. Zato se Nobilo požurio da manevrom s Petračem odvrati pozoronost sa pravog problema u kom se on nalazi., komentirao je 45 lines izvor blizak ICTY-u


Inače, ne iznenađuje da bi se Nobilo mogao naći u Petračevom braniteljskom timu. Već je bio branitelj u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije kojoj je smijenjeni državni odvjetnik Radovan Ortynski na čelo htio postaviti Hrvoja Petrača.

Kada je Ortynski smijenjen Anto Nobilo je na ručkom počastio odabranu skupinu novinara na čelu s doajenom Vladom Rajićem.

Anto Nobilo bi u Petračevom timu bio odlična spona sa špijunskom familijom Perković. Kako je sam izjavio jesenas dobar je prijatelj Josipa Perkovića. Perkovićev sin Saša savjetnik je predsjednika RH za nacionalnu sigurnost, a nekoliko puta je javno objavljeno da je on dok je obnašao dužnost pomoćnika ravnatelja OA-e bio u pomagačkim misijama Hrvoju Petraču, koji je izbivao iz zemlje.

Obzirom da je predsjednik RH Stjepan Mesić pokazao zavidnu brigu za Petračev status - otkrivši državnu tajnu da se skriva u Grčkoj Mesić je napomenuo da Petrač kad se nađe u Hrvatskoj ima pravo na obnovljen postupak- Nobilo bi se zastpajući Petrača opet mogao naći u Predsjednikovoj milosti. Svojedobno ga je iz Mesićeve blizine otjerao Željko Bagić.

- 16:42 - Komentari (4) Isprintaj #

02.01.2006., ponedjeljak

Akcijski plan za hapšenje Ratka Mladića

Idol bosanskih Srba Počeli su se pojavljivati ozbiljni znakovi da se SCG sprema izručiti Ratka Mladića. Predsjednik tamošnjeg Savjeta Vlade za suradnju s Haaškim sudom (Nacionalnog veća SCG za suradnju s Haaškim tribunalom) Rasim Ljajić, koji je obavio i zadaću glasnogovornika Miloševićeve ekstradikcije, izjavio je za Dnevni avaz da je Mladićevo privođenje sada samo tehničko pitanje.

Ovom signalu prethodio je potez ministra obrane SiCG Zorana Stankovića koji je prekinuo dotok mirovine haškom optuženiku. Sličnu su akciju hrvatske vlasti poduzele zamrzavanjem Gotovinine imovine.

Zoran Stanković bliže je upoznao Ratka Mladića nakon što je kao patolog s VMA pregledao tijelo optuženikove kćeri koja je izvršila samoubojstvo.

Međunarodna zajednica će upravo preko Stankovića, kojeg je dio srbijanskih medija proglasio Mladićevim prijateljem, izvršiti najjači pritisak na srbijanske vlasti da predaju mesara iz Srebrenice.

Na sličnoj osnovi pritisnuti su Ivo Sanader, za kojeg Ivica Đikić piše da je s 30.000 eura pomogao Gotovinin bijeg, i Tomislav Karamarko koji je izjavljivao da je optužnica protiv Ante Gotovine politička i da kriminalizira Domovinski rat.

Nakon uhićenja Ante Gotovine srbijanskoj vladi bliske Večernje novosti objavile su vijest da je Ratko Mladić lociran u jednom gradu u unutrašnjosti Srbije te je samo pitanje dana kada će biti uhićen. Službeno, beogradske su vlasti demantirale spoznaje o Mladićevoj lokaciji:

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić ponovo tvrdi da njegovo Ministarstvo ne zna gde se nalazi general Mladić :
"Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativna agencija i vojne strukture učiniće sve da ispuni tu obavezu prema međunarodnoj zajednici, Haškom tribunalu i prema svojoj državi, rekao je ministar Jočić".

Glas Amerike Ş Serbian, Miša Brkić BEOGRAD 13/12/2005


Najvjerojatnije je da je informacija Večernjih novosti bila točna, ali je plasirana s ciljem da uspori Mladićevo izručenje koje se trebalo dogoditi 15 prosinca, a očekivao se i izvještaj Carle Del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a i kritika Glavne Haške tužiteljice da Beograd za Mladića nije dostavio ni dostatnu dokumentaciju. Zato je tada Rasim Ljijić izjavio:

Plašim se da će izveštaj biti prilično negativan, ali činimo sve kako bi se dostavio bar deo dokumentacije koju Tribunal traži, kaže Ljajić, i dodaje da se od Vojske očekuje da što pre dostavi tu dokumentaciju.

kao gore


Da beogradski Akcijski plan za uhićenje Ratka Mladića podsjeća na hrvatski kojim je cilj bio uhićenje Gotovine, svjedoči i činjenica da tamošnje vlasti osnivaju Nacionalno veće za sigurnost koje bi trebalo koordinirati rad civilnih i vojnih obavještajnih službi u SCG. Kod nas se to vijeće zove Vijeće za nacionalnu sigurnost i imalo je odlučujuće ulogu u sprovedbi Gotovininog uhićenja. Istina, jedno vrijeme dok su Ivo Sanader, Stjepan Mesić, Tomislav Karamarko i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić radili na dva kolosijeka (puštali u javnost informacije od koristi Anti Gotovini i Hrvoju Petraču) kao krivac za otjecanje informacija iz Vijeća za nacionalnu sigurnost ocrnjivana je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Vjerojatno će i srbijanske vlasti nastaviti rad na dva kolosijeka u priči oko Mladića, kao što su to radile hrvatske s Gotovinom, ali je sve izvjesnije da Velika Britanija i SAD imaju sve manje volje trpjeti takvo ponašanje, kao što im je prekipjelo u slučaju Hrvatske, pa će, nadajmo se vrlo skoro, pod pritiskom Brita i Amera, poduzeti i presuden korake da se Ratko Mladić nađe u Haagu.

update:

Teze 45 lines podudaraju se s onima koje iznosi Vesna Pešić za Slobodnu Evropu:

Jasno je da je Mladić u Srbiji

Mislim da ono što je za nas u celoj toj stvari najvažnije je to da smo pod velikim pritiskom i da Mladić mora da se preda. Ako to ova vlada ne uradi, doći ćemo u veoma tešku situaciju. Neki porede tu situaciju sa početkom devedesetih godina kada smo imali sankcije. Ovako, možda, ne bi bile sankcije UN-a, ali verujem da bi bile zavedene sankcije od strane SAD-a i da bi međunarodne finansijske institucije obustavile saradnju sa nama. Evropska unija je već najavila, da ukoliko ne bude bilo predaje, posle ovog prvog sastanka oko liberalizacije tržišta neće biti nastavka pregovora oko pridruživanja i asocijacije Evropskoj uniji. Mislim da je i najvećem broju naših građana postalo jasno da bez predaje Mladića ne možemo da napravimo nikakav korak napred. Tu bi se moglo još mnogo čega nabrajati. Jasno je da je Mladić u Srbiji. Izgleda da ima informacija da je postojala neka kombinacija da se on prebaci na rusku teritoriju, ali do toga nije došlo. Čini mi se dosta verovatnim da vlada već duže vremena pregovara sa Mladićem da se preda jer, kao što znate, prema dogovoru sa Socijalističkom partijom Srbije, koja pomaže manjinsku vladu i glasa za njene zakone, to treba da budu dobrovoljne predaje. Sem tog dogovora da se Mladić eventualno dobrovoljno preda, postoji i činjenica da samo hapšenje Mladića može da bude nebezbedno, da može da pogine određeni broj ljudi, jer on ima dosta veliko, naoružano, obezbeđenje. Procurila je i vest da neki od naših tajkuna već duže vremena pomažu skrivanje Ratka Mladića...


- 15:14 - Komentari (1) Isprintaj #

Jutarnji list kupuje Blog.hr?


Danas, kako i piše Darius, jedan od osnivača blog servisa blog.hr, hr blogovi ulaze u mainstream. Nemoguće je ne složiti se s time. Prije svega, jer je na blogove oko (pero?) bacio Jutarnji, pa ih je počeo i recenzirati, a siguran sam kako će se još detaljnije ući u taj svijet. Pokazalo se naime, u txtu Pavića da su poprilično detaljno pratili trendove u novinskom svijetu, pa postoji mogućnost da naprave nešto kao Washington Post - pored svakog teksta da daju linkove na blogove koji prate neku temu. Osim toga, vrlo lako je moguće da neki jači igrač kupi blog.hr....

Boris Ličina, borja.org, 01.01 2006.


Citirani je autor na svojim stranicama prvi detaljno izvijestio o izlasku Jutarnjeg lista na online scenu, pa se bih začudio da je i ovaj put dobro informiran. Koliko poznajem suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavića njemu su uvijek prioriteti bili: kupiti sve što vrijedi na medijskoj sceni, imati pod kontrolom ključne informacije i mišljenja, sladiti se najvećim dijelom marketinškog kolača. S druge strane, zašto Monitor.hr ne bi prodao svoj blog servis? Stoga mi se Borisova najava čini još uvjerljivijom.

Hoće li to, pak, u ovoj zajednici poremetiti osjećaj nezavisnosti pri pisanju pod egidom EPH, drugi je par cipela.


Ninoslav Pavić, suvlasnik EPH u društvu premijera Ive Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića (photo by Goran Mehkek, Jutarnji list)



- 02:29 - Komentari (3) Isprintaj #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2010 (1)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (19)
Ožujak 2008 (11)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (22)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (16)
Listopad 2007 (19)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (17)
Travanj 2007 (33)
Ožujak 2007 (37)
Veljača 2007 (32)
Siječanj 2007 (29)
Prosinac 2006 (26)
Studeni 2006 (34)
Listopad 2006 (31)
Rujan 2006 (29)
Kolovoz 2006 (25)
Srpanj 2006 (17)
Lipanj 2006 (18)
Svibanj 2006 (24)
Travanj 2006 (28)
Ožujak 2006 (34)
Veljača 2006 (35)
Siječanj 2006 (42)
Prosinac 2005 (26)
Studeni 2005 (33)
Listopad 2005 (33)
Rujan 2005 (31)
Kolovoz 2005 (18)
Srpanj 2005 (24)
Lipanj 2005 (34)
Svibanj 2005 (32)
Travanj 2005 (45)
Ožujak 2005 (15)



45 lines © 2005, Zeljko Peratovic